Arhiv medijskega poročanja o transspolnosti

Namen objavljenega seznama je zbrati vse povezave in vsebine o transspolnosti v slovenščini. Če prepoznate, da kakšna povezava, vir ali vsebina ni vključena, prosim, da to sporočite na info@transakcija.si.

OPOZORILO!

Zavod TransAkcija ni odgovoren za vsebino v sledečih povezavah. Te so le zbor večine medijskih vsebin o transspolnosti in nikakor ne predstavljajo mnenj in stališč Zavoda TransAkcija o tematikah transspolnosti.

Opozorilo pred občutljivo vsebino:

Nekatere vsebine v povezavah so problematične. Prispevki lahko vsebujejo transfobijo, transmizoginijo, homofobijo.

Informacija za medije:

Na strokovnem srečanju TransMisija IV (2017) smo prvič predstavile_i Priročnik za medijsko poročanje o transspolnosti, s katerim želimo na razumljiv in pregleden način podati koristne napotke in informacije za spoštljivo poročanje o transspolnosti v slovenskem medijskem prostoru. Priročnik je nastal na eni strani kot odziv na obstoječi slovenski medijski diskurz in na drugi strani na pobudo novinark_jev, ki so izrazile_i potrebo po boljši informiranosti o tem, kako spoštljivo poročati o tematikah transspolnosti. Priročnik je na voljo v tiskani obliki, ter spletni in pdf verziji.

2019
2018
  • Oddaja Dobro jutro, RTV Slo
    V oddaji je Lea Aymard govorila o seksizmu lepotnih tekmovanj ter njihovi škodljivosti za transspolne osebe, o stiskah, ki pridejo s tem, da po več letih tranzicije še kar nima urejenih osebnih dokumentov, ki bi legitimirali njen spol ter ves čas razbijala mite o tem, da sta spola samo dva in da bi spol naj določale genitalije (prispevek se začne na 21. minuti).
2017
2016
  • Transspolnost, oddaja Med štirimi stenami, Prvi program Radia Slovenija
    Radijski prispevek je nastal kot posledica udeležbe novinarke Darje Pograjc na dogodku TransMisija III.
2015