Tranzicija

Informacije glede procesa potrditve spolne identitete za polnoletne osebe

OPOZORILO!

Namen objavljene vsebine je zbrati čimveč informacij glede poteka procesa medicinske tranzicije za polnoletne osebe v Sloveniji. Informacije so zbrane na osnovi izkušenj transspolnih oseb ter ne predstavljajo mnenj zdravstvenih delavk_cev ali strokovnega zdravstvenega protokola procesa medicinske tranzicije.

Informacije je potrebno razumeti kot potencialne možnosti poteka procesa tranzicije, ne pa tudi kot gotova dejstva – potek procesa tranzicije je namreč odvisen od odločitev zdravstvenega osebja, ki vodi individualne procese tranzicije transspolnih oseb.

Vsebina predstavlja informacije o poteku medicinske tranzicije le za polnoletne transspolne osebe.
O poteku medicinske tranzicije pri mladoletnih osebah namreč zaenkrat ne obstaja dovolj dolgo trajajoča praksa izvajanja procesa, da bi na osnovi teh praks lahko bile zbrane relevantne informacije. Zagotovo pa lahko podamo informacijo, da proces poteka drugače kot pri polnoletnih osebah.

Če prepoznate, da kakšna vsebina ni vključena, prosim, da to sporočite na info@transakcija.si.

Psihiatrija

Kontakti psihiatrinje in psihiatra

Irena Rahne Otorepec, dr. med.: irena.rahne@psih-klinika.si
Peter Zajc, dr. med.:
peter.zajc@psih-klinika.si

Informacije: info@psih-klinika.si 

Interdisciplinarni konzilij za potrditev spolne identitete

Konzilij sestavljajo različne_i strokovnjaki_nje, ki se na rednih srečanjih dogovarjajo o poteku procesa. Sestava konzilija (Koletnik idr. 2016, str. 142):

 • specialistka psihiatrije in seksologinja, predsednica (Irena Rahne Otorepec, dr. med.),
 • specialist psihiatrije (Peter Zajc, dr. med.),
 • specialisti_ke urologije,
 • specialisti_ke plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije (Peter Zorman, dr. med.),
 • specialist otorinolaringologije (Aleš Grošelj, dr. med.),
 • specialisti_ke interne medicine – endokrinologije (Katarina Mlekuš Kozamernik, dr. med.),
 • specialistke_i ginekologije in porodništva (Andreja Štolfa Gruntar, dr. med.).

V procesu sodeluje tudi klinična psihologinja, pri kateri poteka psihološki pregled, a zaenkrat še ni vključena v konzilij.

Lokacija

Proces potrditve spolne identitete poteka v okviru Centra za mentalno zdravje (Ambulanta za spolno zdravje), ki se nahaja na naslovu Grablovičeva 44a v Ljubljani. Več informacij najdeš na https://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-mentalno-zdravje/ambulanta-za-spolno-zdravje/.

Naročanje na pregled

Za naročanje na prvi pregled napišeš elektronsko sporočilo psihiatrinji ali psihiatru, v katerem se predstaviš in poveš, da želiš vstopiti v proces. Poleg tega po navadi odpišeta,  da potrebujeta še rojstni datum in naslov stalnega prebivališče. V primeru, da želiš morebitno pošto prejemati na začasni naslov, to tudi izpostavi. Psihiater_inja ti določi in napiše datum ter ura pregleda.

Glede nadaljnjih pregledov se dogovoriš osebno s psihiatrom ali psihiatrinjo.

Prvi pregled pri psihiatrinji_u

Ob vstopu v stavbo se s kartico zdravstvenega zavarovanja prijaviš v sprejemni pisarni in poveš, pri komu si naročen_a. Irena Rahne Otorepec, dr. med. ima pisarno v pritličju levo (glede na glavni vhod), Peter Zajc, dr. med. ima pisarno v 2. nadstropju levo (glede na stopnice).

Na prvem pregledu se s psihiatrom_injo pogovarjaš o svojem doživljanju lastnega spola, razmišljanju o svoji spolni ideniteti, doživljanju svojega telesa, imena, o odnosih s pomembnimi osebami v tvojem življenju (partner_ka, družina, prijatelji_ce), otroštvu in o svoji življenjski zgodbi.

Nadaljnji pregledi pri psihiatru_inji

Na nadaljnjih pregledih psihiater_inja preveri, če je kaj novega, o čemer se želiš pogovoriti, sicer pa vpraša še kaj o tvojem življenju. Psihiater_inja pogosto predlaga, da na enega izmed nadaljnjih srečanj povabiš kakšno osebo, ki ti je blizu (to so lahko starši, sorodniki_ce, prijatelj_ica, partner_ka itd.).

Psihološki pregled pri klinični psihologinji

Psihološki pregled pri klinični psihologinji po navadi poteka v treh delih – na prvih dveh srečanjih poteka psihološki pregled (vsak del traja približno 3 ure), na tretjem srečanju pa poteka pogovor o izvidu, ki ga napiše klinična psihologinja na podlagi analize podatkov. Psihološki pregled je sestavljen iz različnih nalog in vprašalnikov, na podlagi katerih psihologinja oceni trdnost tvoje osebnosti, doživljanje sveta in lastnega spola. Primeri dejavnosti: Rorscharchov diagnostični preizkus, vprašalnik o spolni disforiji, test osebnosti ipd.

Psihološki pregled je podlaga za pridobitev motnje spolne identitete ali transseksualizma – F64.0 (ICD-10 2010), ki je nujna za nadaljevanje procesa potrditve spolne identitete v Sloveniji.

Kontakt: Mojca Šoštarič: mojca.sostaric@psih-klinika.si

Priporočilna pisma (mnenja, potrdila) psihiatra_inje

 • Priporočilno pismo za endokrinološko zdravljenje (hormonska terapija)
 • Potrdilo za zamenjavo dokumentov
 • Priporočilno pismo za kirurške posege
 • Priporočilno pismo za ireverzibilne kirurške posege

Od priporočilnega pisma do napotnice in do pregleda

Ta del procesa potrditve spolne identitete je pri psihiatru in psihiatrinji različen. Psihiater Zajc vedno napiše priporočilno pismo, s katerim greš k osebni_emu zdravnici_ku, kjer ti on_a izda napotnico za endokrinologijo, plastično kirurgijo, lasersko odstranjevanje dlak itd.

Psihiatrinja Rahne Otorepec že na začetku prosi, če lahko pri osebni_emu zdravnici_ku pridobiš napotnico za psihiatrijo, na podlagi katere lahko potem ona izdaja napotnice za specialistke_e.

Endokrinologija

Kontaktne informacije

Telefonska številka: 01 522 48 64 (od ponedeljka do petka med 10. in 14. uro)

Elektronski naslov: endoamb@kclj.si

Lokacija

Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove
Poliklinika, pritličje, hodnik B
Njegoševa 4
1000 Ljubljana

Prvi pregled

Po prejemu priporočilnega pisma pri Zajcu, dr. med. tega odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki. Rahne Otorepec, dr. med. sama izda napotnico (glej stran 3).

Naročanje se je v zadnjem času nekoliko spremenilo, saj je bilo uvedeno eNaročanje, ki je papirnate napotnice izenačilo z elektronskimi. Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno (eNapotnica 2018). Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).

Približno dva tedna po tem, ko se naročiš, ti s Poliklinike po pošti pošljejo vabilo na prvi pregled. V primeru, da želiš pošto prejemati na začasno bivališče, jim to jasno povej že pri naročanju.

Prvi pregled izgleda tako, da se malo pred uro, ki ti je bila dodeljena, zglasiš pri sprejemnem okencu na Kliničnem oddelku za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki. Tam pripravijo tvojo datoteko, dajo ti vprašalnik, ki ga moraš izpolniti in ti povedo, da moraš stopiti pred eno izmed sob na hodniku. V tej sobi te stehtajo, izmerijo višino, izmerijo krvni tlak, izmerijo obseg pasu in ti dajo listek s številko ter rečejo, katerega izmed monitorjev v čakalnici moraš spremljati. Naslednji korak je pregled pri endokrinologinji, ki te najprej izpraša o zdravju in morebitnih dosedanjih boleznih ter boleznih v družini, preveri dihanje in bitje srca ter napiše napotnice za specialiste_ke: ginekologija (v primeru, da imaš maternico in jajčnike), ultrazvok trebuha in pregled prsi na Centru za bolezni dojk. Dobro je, da imaš na pregledu s samo tudi potrdilo/mnenje psihiatra_inje.

Po pregledu pri endokrinologinji sledi odvzem krvi za krvne preiskave, ki traja približno 45 minut. Na začetku ti vzamejo 4 epruvete krvi (6ml, 4ml, 2ml in 6ml), potem pa eno čez 15 minut (2ml), naslednjo čez 30 minut (2ml) in zadnjo čez 45 minut (2ml).

Nadaljnji pregledi

Na drugem pregledu pri endokrinologinji dobiš rezultate krvnih preiskav. Če ni nobenih posebnostih v krvi in na ostalih pregledih, za katere dobiš napotnice (ginekologija, UZ trebuha, pregled prsi), podpišeš obveščen pristanek pred začetkom hormonske terapije. Endokrinologinja ti razloži stranske učinke in možne komplikacije. Če se z vsem strinjaš, podpišeš dokument in endokrinologinja ti izda eRecept za antiandrogene ali hormone.

Napotnice: ginekologija, UZ trebuha, pregled prsi in UZ prsi

Osebam, ki bodo pričele z aplikacijo testosterona, endokrinologinja napiše tri napotnice: za ginekologijo, za ultrazvok trebuha in za pregled prsi, ki vključuje tudi ultrazvok prsi. Ti pregledi so namenjeni preverjanju notranjih spolnih organov in žlez.

Osebam, ki bodo pričele z aplikacijo estrogena, endokrinologinja napiše napotnico za ultrazvok trebuha in za pregled prsi, ki vključuje tudi ultrazvok prsi.

Pri pregledu prsi je proces takšen, da moraš najprej na Center za bolezni dojk, kjer te po pregledu napotijo na ultrazvok prsi. Ker so čakalne dobe za UZ zelo dolge, se lahko proces s tem podaljša.

Oblike hormonske terapije pri nas

Pri osebah, ki podpišejo obveščen pristanek za pričetek hormonske terapije s testosteronom, dobijo najprej gel v blazinicah (AndroTop – 50mg). Oseba si vsak dan nanese eno blazinico gela na rame in po trebuhu – priporočljivo je, da si oseba gel nanese zjutraj in se pred tem stušira, da je koža čista. Po nekaj mesecih lahko osebe pričnejo z injekcijami (Nebido – 1000mg/4ml). Injekcije so večtedenske – trajanje injekcij je odvisno od ravni hormonov v krvi pred pričetkom hormonske terapije, ampak načeloma je razmik med injekcijami 12-16 tednov. Nebido se aplicira intramuskularno, in sicer v veliko zadnjično mišico.

Pri osebah, ki podpišejo obveščen pristanek za pričetek hormonske terapije z estrogenom se proces začne z antiandrogenom (Aldacton, doze so med 50 in 200mg/dan), šele po nekaj mesecih pa se začne terapija z estrogenom (Estrofem, doze so po navadi med 2 in 4mg/dan), ki je lahko v obliki tablet, gela ali obliža.

Pri vsaki obliki hormonske terapije moraš biti zelo pozoren, če imaš na receptu dovolj veliko količino, da boš imel_a hormone do naslednjega pregleda pri endokrinologinji. Na primer v eni škatli AndroTop-a je 30 paketkov gela, zato moraš računati tudi na mesece, ki imajo 31 dni in endokrinologinjo opozoriti, da ti mora predpisati eno škatlo več.

Plastična kirurgija

Lokacija

Glavna stavba UKCL, Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline (KOPREKO) – sprejemna ambulanta in hospitalni oddelki:

Zaloška cesta 7 
1000 Ljubljana

2. nadstropje UKC

Poliklinika, Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline (KOPREKO) – ambulanta za plastično kirurgijo in opekline

Njegoševa 4
1000 Ljubljana
Pritličje, C hodnik

Informacije

UKCL, Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline:

Telefonska številka: 01 522 28 75
Elektronski naslov:
kopreko@kclj.si

Poliklinika, Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline:

Telefonska številka: 01/522 49 13
Elektronski naslov:
kopreko@kclj.si

Možnost operacij preko zdravstvenega zavarovanja

 • Dvojna ireverzibilna mastektomija (periareolarna ali z dvema rezoma) – izvaja Peter Zorman, dr. med.,
 • povečanje dojk – izvaja Peter Zorman, dr. med.,
 • redukcija adamovega jabolka – izvaja Aleš Grošelj, dr. med.

Genitalnih operacij v Sloveniji trenutno ne opravljajo, so pa te mogoče v tujini in stroške v primeru zavarovanih oseb krije ZZZS. Osebe so napotene v Srbijo, kjer operacije opravi izkušen kirurg Miroslav L. Đorđević, dr. med. Več informacij o možnih operacijah: http://www.genitalsurgerybelgrade.com/.

Prvi pregled

Osnova za sprejem v postopek je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri Zajcu, dr. med. tega odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na Polikliniki ali UKC (pri Petru Zormanu, dr. med.). Rahne Otorepec, dr. med. sama izda napotnico.

Naročanje se je v zadnjem času nekoliko spremenilo, saj je bilo uvedeno eNaročanje, ki je papirnate napotnice izenačilo z elektronskimi. Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno (eNapotnica 2018). Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).

Prvi pregled pri Zormanu, dr. med. poteka v ambulanti KOPREKO v 2. nadstropju UKC ali v ambulanti na Polikliniki. Pogosto se zgodi, da je ob isti uri naročenih več ljudi, zato se lahko zgodi, da boš moral_a na pregled čakati kar nekaj časa. Na hodnik te pride iskat medicinski_a tehnik_ca, ki te pospremi do sobe, v kateri sedi Zorman, dr. med. Kirurg po navadi vpraša, zaradi katere operacije si prišel (zgoraj so naštete možne operacije). S sabo moraš prinesti tudi mnenje psihiatra_inje in ga predložiti kirurgu, ki ga prebere in po navadi naredi kopijo. Nadalje pregleda del telesa, ki ga bo operiral, zato moraš odstraniti določene kose oblačil (na primer majico). Medtem ko te pregleduje po navadi razloži, kako bi izvedel operacijo in katere tehnike obstajajo. Na pregledu ne dobiš točnega datuma operacije, povedo pa približno, v katerem mescu lahko prideš na vrsto. Točen datum dobiš po pošti kakšen mesec prej, a jih je dobro glede tega opomniti po telefonu, da slučajno ne pozabijo. V primeru, da želiš pošto prejemati na začasno bivališče, jim to jasno povej že pri naročanju.

Nadaljnji pregledi

Med prvim pregledom in operacijo po navadi ni nobenega pregleda več. Kirurg se lahko oglasi pri tebi pred operacijo, ko si že sprejet_a v UKC, a tudi to ni nujno.

Odstranjevanje dlak

Obstaja več načinov odstranjevanja dlak, med najpomembnejšimi pa sta lasersko odstranjevanje dlak in IPL (Intense Pulsed Light). Po pričanju oseb je lasersko odstranjevanje dlak dražje, a učinkovitejše.

V Sloveniji je ena izmed ustanov, ki izvajajo lasersko odstranjevanje dlak, Dermacenter (http://www.dermacenter.si/), kjer imajo izkušnje z laserskim odstranjevanjem dlak pri transspolnih osebah. Terapije ponavadi potekajo enkrat na mesec ali dva meseca.

Na svoji spletni strani odgovarjajo na različna vprašanja, ki so za odstranjevanje dlak ključna: http://www.dermacenter.si/lasersko-odstranjevanje-dlak/.

Viri in literatura

eNapotnica. (2018). Dostopno na: http://www.mz.gov.si/si/pogoste_vsebine_za_javnost/projekt_e_zdravje/enapotnica/ (pridobljeno 20. 5. 2018).

ICD-10 Version 2010. (2010). Dostopno na: http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2010/en#/F64.0 (pridobljeno 30. 5. 2018).

Koletnik, L. J., Grm, E., Gramc, M. (2016). Vsi spoli so resnični: transspolnost, transseksualnost in cisspolna nenormativnost. Ljubljana: Društvo informacijski center Legebitra.  

Osebni podatki iz CPR. (2018). Dostopno na: http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/osebni_in_tajni_podatki/osebni_podatki_iz_crp/ (pridobljeno 30. 5. 2018).

Pravilnik o izvrševanju Zakona o matičnem registru. (2005). Uradni list RS, št. 40 (13. 4. 2005). Pridobljeno s http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV5572

Zakon o matičnem registru /ZMatR/ (2003). Uradni list RS, št. 11 (27. 3. 2003). Pridobljeno s http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3354.

Zakon o osebnem imenu. /ZOI-1/ (2006) Uradni list RS, št. 20 (24. 2. 2006). Pridobljeno s: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/71887