Video posnetki dogodkov iz cikla Transpektive

Cikel dogodkov Transpektive, ki ga v sodelovanju s Pritličjem organizira Zavod TransAkcija, v Pritličje prinaša kulturne, izobraževalne, filmske in literarne vsebine, ki iz različnih zornih kotov obravnavajo tematike transspolnosti, in, kar je še posebej pomembno, katere ustvarjajo transspolne aktivistke_i in umetnice_ki, torej transspolne osebe same.

DSC_0054 (800x533)Evan A. Grm tekom pogovora s Sophie Labelle. Fotografiral_a: Petra Peterka.

Marca sta v sklopu cikla potekala dva dogodka;

Transspolnost v stripu: Večer s Sophie Labelle, striparko, transfeministko in aktivistko, 17. 3., Pritličje

Posnetek dogodka

Sophie Labelle, transspolna aktivistka iz Montreala, je tekom svoje evropske turneje gostovala tudi v Ljubljani. Sophie je najbolj znana kot avtorica stripov Assigned Male, v katerih se preko transspolne protagonistke Stephie in drugih raznolikih transspolnih likov na kritičen, iskren, mestoma komičen, a vedno zelo pronicljiv način, loteva številnih zelo pomembnih tem v povezavi s transspolnostjo. Labelle tako prevprašuje obstoječe norme, stereotipe, predsodke v obstoječem družbenem sistemu, ki med drugim temelji na ne tako komični heteronormativnosti, cisnormativnosti in binarnem spolnem sistemu. S Sophie se je pogovarjal_a Evan A. Grm iz Zavoda TransAkcija.

***

Dan vidnosti transspolnih oseb: Transspolnost v literaturi, 31. 3., Pritličje

Posnetek dogodka

Na Dan vidnosti transspolnih oseb, ki se od leta 2009 po svetu obeležuje vsako leto 31. marca, je potekal tretji dogodek iz cikla Transpektive – literarni večer Transspolnost v literaturi.

Dan vidnosti transspolnih oseb je, med drugim, dan posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb, zato smo skupaj z gostjami_i pregledale_i večino obstoječe literature s tematikami transspolnosti v slovenskem jeziku. Gostje_i so bile_i Salome, protagonitska prve biografije o transspolni ženski v Sloveniji, Anja Koletnik, aktivist_ka za tematike transspolnosti iz Zavoda TransAkcija in Suzana Tratnik, pisateljica in prevajalka, ki je med drugim v slovenščino prevedla nekatera osrednja dela transspolnih študij, transfeminizma in študij spolov avtoric_jev Kate Bornstein, Leslie Feinberg, Pat Califia, Judith Butler itd. Pogovor je moderirala Eva Gračanin.

Ce5Hc2NWAAAcC-2.jpg largeEva Gračanin, Anja Koletnik, Salome Žentil in Suzana Tratnik. Fotografiral: Mitja Blažič.

Dogodek je hkrati bila predstavitev nove publikacije Vsi spoli so resnični, obširne brošure, ki naslavlja večino bistvenih področjih v življenju transspolnih in cisspolno nenormativnih besed, ki so jo prevedle_i in priredile_i Evan A. Grm, Anja Koletnik in Martin Gramc, izdalo pa jo je Društvo Legebitra. Brošura bo zelo kmalu javno dostopna, informacije sledijo.