IDAHOBIT – Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

17. 5. je IDAHOBIT – Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji.

IDAHO je bil ustanovljen leta 2004 z namenom pridobiti pozornost javnosti, medijev in družbe pri opozarjanju na  nasilje in diskriminacijo, ki jo doživljamo LGBTIQ+ osebe.
Datum 17. maj je bil izbran v spomin na leto 1990, saj je na ta dan Svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnost izbrisala s seznama mednarodnih klasifikacij bolezni.
Leta 2009 je bila kratici IDAHO dodana črka T, leta 2015 pa B, kar tvori sedanje ime IDAHOBIT.

 

69(1)

Področje transspolnosti je v Sloveniji zelo neraziskano kar prispeva k še večji nevidnosti in neslišnosti transspolnih oseb in tematike. Z namenom prispevati k informacijam o potrebah in izkušnjah transspolnih oseb v Sloveniji, sta Zavod TransAkcija in Društvo Legebitra v 2015 izvedle_i Raziskavo o potrebah transspolnih oseb v Sloveniji. Namen raziskave je bil pridobiti vpogled v potrebe, doživetja in želje transspolnih oseb, tako na individualni kot družbeni in sistemski ravni. Vprašalnik je pojem transspolnost uporabljal kot krovni pojem ter in tako naslavljal vse transspolne, transseksualne in cisspolno nenormativne osebe in tematike. V raziskavi je sodelovalo 65 oseb, starih med 15 in 63 let.

Raziskava je dala rezultat, da je 69 % sodelujočih na podlagi svoje spolne identitete doživelo diskriminacijo (posmeh, zlorabo, zasmehovanje, nasilje).

Lokacije doživete diskriminacije so bile raznolike; 45% sodelujočih je diskriminacijo doživela v javnih ustanovah in/ali pri javnih storitvah (na pošti, v trgovini), 43% v osnovni in/ali srednji šoli, 39% doma, 24% v službi, 10% na fakulteti, 6% pri zdravnici_ku. 39 % sodelujočih je dopisalo še odgovore, ki niso bili podani med možnostmi: v družbi, med prijatelji_cami, pri partnerju_ki, pri policiji, v medijih,  v LGBT skupnosti, na ulici, na wc-jih, znotraj religije, v zaporu.

Na svetovni ravni je raven transfobnega nasilja še bolj alarmantna.

V letu 2016 je bilo umorjenih 100 transspolnih oseb.

Podatek je iz poročila Trans Respect vs Transphobia – TvT, dolgoletne kvantitativno kvalitativnega raziskovalnega projekta katerega namen je monitoring transfobnih umorov in nasilja in deluje v okviru krovne evropske organizacije za tematike transspolnosti TGEU – Transgender Europe.

Poročilo prikazuje podatke, da je v letu 2016 bilo umorjenih 100 transspolnih oseb, kar je najvišja številka umorov za obdobje prvih 4 mesecev leta od začetka projekta leta 2008.

Med Januarjem 2008 in aprilom 2016 je projekt zabeležil 2115 umorov transspolnih oseb, od tega se 78 % umorov zgodi v Centralni in Latinski Ameriki.

TvT_TMM_IDAHOT2016_Infographics_EN