Filip Vurnik s serijo stripov Demiboyhood: “Le skupaj lahko zares ustvarimo varnejši prostor”

Serija stripov Demiboyhood Filipa Vurnika ob različnih priložnostih

17. maja vsako leto obeležujemo Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji. Ob tej priložnosti predstavljamo strip iz serije Demiboyhood z naslovom IDAHOBIT 2018. Tema letošnjega IDAHOBIT-a je Alliances for Solidarity oziroma Zavezništva za solidarnost.

Filip sporoča: “Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji si želim predvsem več solidarnosti znotraj LGBTQIA+ skupnosti, več sodelovanja med nami in zavedanja, kako kompleksne so naše identitete in da lahko le skupaj zares ustvarimo varnejši prostor.”

Predstavljamo prvi pomladni strip serije Demiboyhood z naslovom Dobra volja.

Filip stripu dodaja te misli: “Velikokrat sem.bil že v situaciji, kjer so ljudje, ki so bile_i v razmerju moči nad mano, uporabljale_i napačne zaimke ali ime, ko so hotele_i pokazati nadvlado nad mano. Želim sporočiti, da upoštevanje zaimkov in imena ni stvar dobre volje, temveč osnovni pokazatelj spoštovanja do transspolne osebe.”

Serija stripov Demiboyhood se nadaljuje, tokrat z naslovom Naj bo vsak dan Dan vidnosti.

Filip je ob stripu zapisal: “V tem mesecu predstavljam strip na temo dneva vidnosti transspolnih oseb, ki ga praznujemo 31. marca. Zdi se mi pomembno, da se ob tem dnevu in tudi sicer, zavedamo, kako zelo raznolike smo transspolne osebe in da so vse naše izkušnje edinstvene ter legitimne.”

Serija stripov Demiboyhood se nadaljuje, tokrat z naslovom (Ne)Vidnost v LGBT+ prostorih.

Strip je tokrat brez dodatnega Filipovega besedila.

Predstavljamo prvi strip serije Demiboyhood v letu 2018 z naslovom Novoletne zaobljube.

Filip stripu dodaja to misel: “V novem letu si ponavadi zadam veliko ciljev, vendar pozabljam, da pri vseh teh željah pozabljam na čisto preprosto stvar; skrb zase in ljubezen do sebe.”

Kot večina stvari tega meseca je tudi strip iz serije Demiboyhood posvečen decembrskim praznikom in dogajanjem tega meseca, ki poleg lepih trenutkov za mnoge osebe prinašajo tudi manj lepe.

Filip je o svojem doživljanju decembra zapisal: “Veseli december je prikazan kot čas družinskega praznovanja in veselja, a za transspolne osebe in druge člane_ice LGBTQIA+ skupnosti temu, velikokrat, ni tako, saj doma nismo sprejete_i ali videne_i. Prav zato vsem nam, kjer sta v družinskih krogih naša spolna identiteta in/ali spolna usmerjenost nevidni želim, da bi si našle_i prostore, kjer lahko okusimo toplino in podporo ter skupaj preživele_i december, ki je lahko zelo mrzel in osamljen mesec.”

Oktobrski strip iz serije Demiboyhood z naslovom Izobraževanje pred straniščem predstavlja neprijetne situacije, ki jih Filip pogosto doživlja, ko v javnosti čaka v vrsti za stranišče.

Filip je ob stripu zapisal: “Velikokrat se mi na prireditvah, ki so locirane zunaj ali pa na zabavah, kjer so stranišča stalno zasedena, zgodi, da mi ljudje rečejo naj grem na pisoar ali pa h drevesu. Ravno zaradi tega jih vedno bolj poskušam soočiti z dejstvom, da spolni izraz nikakor ne določa, kaj ima oseba med nogama.”


Od leta 1999 dalje se 23. septembra obeležuje Dan vidnosti biseksualnosti. Tudi transspolne osebe smo biseksualne, panseksualne, kvir in nemonoseksualne oziroma se nahajamo nekje na kompleksnem spektru privlačnosti do oseb z različnimi spolnimi identitetami.

Smo (ne)stereotipne, majhne in velike, suhe in debele, aromantične, demiseksualne, poliamorne, monogamne, take in onake, a vse enako legitimne. Če biseksualnost razumemo kot čustveno, spolno in/ali romantično privlačnost do oseb več kot enega spola in upoštevamo dejstvo, da obstajata več kot dva spola, potem tudi polje seksualnosti in s tem povezanih (dis)identitet postane zanimivo in kompleksno.

Ob tej priložnosti je Filip Vurnik narisal strip Biseksualnost, ki prikazuje ravno to raznolikost bi+ oseb, ki smo tudi transspolne in/ali nebinarne, ter pogoste očitke, nerazumevanje in poskuse delegitimiranja naših izkušenj. Poskuse, ki smo jih transspolne in biseksualne osebe vajene že iz zgodovine in katerim navkljub – obstajamo.

V primeru, da bi želele_i izvedeti več o biseksualnosti priporočamo v branje prispevek Evan A. Grm “23. september – Dan vidnosti biseksualnosti”.


Septembrski strip iz serije Demiboyhood z naslovom Jesen predstavlja Filipovo doživljanje spolne disforije glede na spremembno letnega časa.

Filip dodaja: “V hladnejšem delu meseca se sicer zares soočam z mrazom, dežjem in mokrimi čevlji, mi pa jesen in zima predstavljata tisti del leta, ko se veliko manj obremenjujem s tem, ali se vidijo moje prsi ter boki, saj topla oblačila to veliko bolj zakrijejo, kot poleti, ko je moja spolna disforija v povezavi z mojim telesom veliko večja.”

Tokratni strip iz serije Demiboyhood z naslovom Ankete naslavlja (ne)vidnost in izključenost transspolnih, predvsem nebinarnih oseb, v anketnih vprašalnikih in raziskavah ter predstavi občutek sreče, ki spremlja možnost izbire lastnega spola izven binarnega sistema na anketnih in raziskovalnih vprašalnikih.

Filip ob stripu dodaja: “Vedno, ko odpiram povezave do anket, jih odpiram z malo nejevolje, češ da bo ponovno možno izbirati samo med dvema spoloma. Včasih pa me kakšna anketa prijetno preseneti.”

Ponovno je pred vami strip iz serije Demiboyhood tokrat za naslovom Pomembnost varnih prostorov za transspolne in interspolne ljudi.

Filip v tokratnem stripu predstavi njegovo doživljanje vsakdanjega cisnormativnega življenja v primerjavi z izkušnjo mladinskega tabora. Filip je namreč bil eden izmed štirih mladih transspolnih in/ali interspolnih oseb, s katerimi smo se udeležile_i mladinskega poletnega tabora za transspolne in/ali interspolne osebe, ki je potekal med 9. in 16. julijem v kraju Derrygonnelly na Severnem Irskem. Tabora se je udeležilo 57 transspolnih in/ali interspolnih oseb iz Slovenije, Irske, Severne Irske, Islandije, Norveške, Rusije in Avstrije.

Filip pravi: “Tabori namenjeni transspolnim osebam in interspolnim osebam dajejo prostor ljudem, da se zares pokažejo v svojih barvah in svobodno raziskujejo svoje spolne identitete, izraze, zaimke idr. Tabor v Derrygonnellyju mi je omogočil prav to in to sem poskušal prikazati v stripu.”

Prvi dan poletja začenjamo z novim stripom z istoimenskim naslovom.
Filip v tokratnem stripu predstavi eno izmed težav s katerimi se soočajo transspolne osebe tekom poletja.

Ob tem želimo poudariti, da je imamo vse transspolne in cisspolno nenormativne osebe ne glede na obliko naših teles in stopnjo naše družbene in medicinske tranzicije pravico do tega, da tekom poletja nosimo oblačila po našem izboru, ki nam pomagajo tako pri potrjevanju spolnega izraza kot tudi pri sprejemanju vročine. Vsa telesa so legitimna!

Mesec je naokoli, kar pomeni, da je pred vami nov strip iz serije stripov Demiboyhood avtorja Filipa Vurnika.

Naslov tega stripa je ’94 letnik.

V namen približati tematike transspolnosti raznolikim populacijam, predvsem mladostnicam_kom, predstavljamo prvi strip iz serije stripov Demiboyhood, ki jih bo izdelal Filip Vurnik.

Filip se vam predstavlja tako:
“Moje ime je Filip in sem umetnik, ki med drugim izdelujem tudi stripe.
Moja spolna identiteta je demifant, ki spada pod nebinarne spolne identitete. V tej seriji stripov bom prikazal lastne izkušnje, ki jih doživljam kot transspolna oseba, hkrati pa bom upodobil še stereotipe, ki jih transspolne osebe doživljamo.
Vabljene_i k prebiranju!”

Filipu lahko sledite facebook strani Demiboyhood in ga spremljate na njegovem youtube kanalu Demiboyhood Channel.