Odprtje razstave 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb v atriju Mestne občine Ljubljana

Razstava 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb v atriju Mestne hiše občine Ljubljana

Pred nekaj dnevi se je v Mestni hiši občine Ljubljana zgodila podelitev certifikatov certifikatov LGBT prijazno s strani Mestne občine Ljubljana po kateri je sledilo odprtje razstave 30”- portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb fotografinje Jasne Klančišar, ki je obenem prva trans specifična fotograska razstava v zgodovini Slovenije.

Povezava do spletne galerije razstave

Ob odprtju razstave je Evan A. Grm povedal_a:

“V veliko veselje nam je, da smo danes zbrane_i v takem številu in da smo zbrane ravno tukaj. Tako, v živo, in v obliki portretov. 17im Portretom, ki bili prvič razstavljeni že ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb, smo tokrat dodale še 5 novih – kar nas neizmerno veseli. Vidnost transspolnih oseb v vsej naši raznolikosti in zavzemanje prostorov, torej vsega, za kar smo bile in smo še vedno pogosto prikrajšane, sta ključnega pomena in to je razlog, zakaj je ta razstava – produkt, ki je hkrati intimen in nezaključen proces –  za nas zgodovinskega pomena.

Evan A. Grm

Transspolne osebe izstopamo iz teme, metaforično in dejansko. Izstopamo iz okvirjev družbe oziroma se uokvirjamo po svoje. Ustvarjamo jezik, podobe in zgodbe, ki še ne obstajajo – jezik, podobe,  zgodbe, ki z nami šele postajajo. Smo podčrtaji, ki nas želijo spremeniti nazaj v poševnice. Smo podčrtaji, ki vztrajajo. 22 zgodb, 22 načinov biti transspolna oseba, 22 načinov, kako biti vidna v svetu, ki bi raje videl, da smo kje drugje ali pa da nas morda raje sploh ni. Pomembno je biti vidna_en, še pomembneje pa je biti viden_a. Naša vidnost in videnost tudi izven redkih prostorov, ki nam omogočajo, da smo to, kar smo, sta šele začetek, izhodišče za spremembe, ki se morajo zgoditi. In nenazadnje, vidnost in neizključevanje transspolnih oseb niso odgovornost transspolnih oseb, ampak so skupno delo vseh nas, vseh vas – da skupaj ustvarimo prostor, kjer bodo naše bogate in raznolike zgodbe lahko zaživele.”

Razstava 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb predstavlja obeleženje Dneva vidnosti transspolnih oseb (Transgender Day of Visibility), ki ga praznujemo 31. marca vsako leto. Nastala je v organizaciji Zavoda TransAkcija, fotografinje Jasne Klančišar in njene asistentke Maje Ličen.

Maja Ličen, Evan A. Grm, Anja Koletnik in Jasna Klančišar

Odprtje razstave je bilo 7. 11. predstavljeno tudi v prispevku v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Prispevek se začne na 27. minuti.

Proces trideset-sekundnega portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe. Dvojna, trojna, ostra ali neostra podoba v mehki svetlobi jasno izpostavi za portretiranko_ca pomembne dele telesa in izbranih predmetov, hkrati pa zahteva zbranost portretiranih oseb, fotografinje in asistentke. Uporabljena tehnika fotografiranja ne potrjuje definicije fotografije kot »ujetega trenutka«, temveč jo redefinira v ustvarjanje, skorajda risanje s svetlobo. Sedemnajst portretov želi transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto skozi proces, v katerem sodelujejo portretiranke_ci, fotografinja in asistentka, proces, ki temelji na medsebojnem zaupanju in izbiri portretirank_cev, da so vidne kot želijo biti videne_i v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira.

Vabljene_i k ogledu razstave tako v spletni galeriji kot v atriju Mestne hiše občine Ljubljana, kjer bo do nedelje 12. 11. 2017.

Kontakti fotografinje Jasne Klančišar:

email: jasnaklancisar@gmail.com
spletna stran: http://jasnaklancisar.net/
instagram: jasna_klancisar

Fotografije dogodka: Nika Kvas Lapkovski