Prazno priznanje spola – video utrip, celoten posnetek dogodka ter zapisnik javne diskusije

Video utrip javne diskusije

6. 3. 2018 je v Pritličju potekala javna diskusija
Prazno priznanje spola:
Pravno priznanje spola – pravna praznina človekovih pravic transspolnih oseb v Sloveniji

Posnetek celotne javne diskusije

Organizatorke_ji so v vabilo zapisale_i, da je za razvoj sodobne, raznolike družbe ključnega pomena, da se v tematike, ki jih naslavljamo ob mednarodnem dnevu žensk, vključi vse pripadnice_ke spolnih in seksualnih manjšin. Dogodek je bil zato priložnost za krepitev medsebojne solidarnosti in zavezništva.

Na dogodku smo tudi pričele_i z zbiranjem podpisov
Izjave solidarnosti s prizadevanji za človekove pravice transspolnih oseb.
Izjavo je do sedaj podpisalo 98 posameznic_kov ter 26 organizacij, izjavo pa je še vedno mogoče podpisati na tej povezavi.

Gostje_i razprave so bile_i Linn Julian Koletnik, Eva Gračanin in Maja Ličen

ZAPISNIK JAVNE DISKUSIJE

Srečanje se je začelo s pozivom mag. Linn Julian Koletnik predstavnicam_kom feminističnih, ženskih in/ali LGBT+ organizacij, da v svoja prizadevanja in naslavljanja vključujejo vse ženske, tudi transspolne ženske.

V nadaljevanju je mag. Koletnik kontekstualiziral_a pobude in prizadevanja za sistemsko ureditev pravnega priznanja spola v Sloveniji. Povedal_a je, da je pravno priznanje spola postopek spremembe imena in uradnih podatkov o spolu v uradnih dokumentih in registrih z namenom priznanja spolne identitete posameznice_ka. »Trenutno poteka proces reforme postopkov pravnega priznanja spola v Evropi v več kot 20 državah, a Slovenije ni med njimi. Pri Zavodu TransAkcija in Društvu Legebitra se od leta 2014 zavzemamo za ureditev pravnega priznanja spola, vendar so bili vsi naši poskusi do zdaj neuspešni,« je dejal_a uvodoma.

V nadaljevanju je Eva Gračanin z Društva informacijski center Legebitra povzela dosedanja zavzemanja za ureditev pravnega priznanja spola v Sloveniji. Povedala je, da se v Sloveniji  trudijo sistemsko urediti pravno priznanje spola od leta 2014. »Na vsakem nacionalnem strokovnem srečanju na temo transspolnosti TransMisija je bila vsaj ena od obravnavanih tem pravno priznanje spola. Vsakega od štirih strokovnih srečanj se je udeležilo od 50 do 60 ljudi, predstavnic_kov ministrstev, združenja upravnih delavcev Slovenije, upravnih enot, komisije za potrditev spolne identitete, različni strok … Nagovarjale_i so osebe, ki bi v okviru svojega dela, lahko uredile pravice transspolnih oseb tako, da bi bile v skladu s standardi ustave in človekovih pravic, pa niso,« je dejala Gračanin.

Tretji del javne razprave je bil namenjen predstavitvi rezultatov intervjujev znotraj projekta Uveljavljanje pravice do pravnega priznanja spola v Sloveniji (UPPPS). Nosilka projekta je Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, partnerica Legebitra.

Sociologinja Maja Ličen je uvodoma povedala, da je bil izhodiščni problem, ki ga je naslavlja projekt, pomanjkanje skoraj vsakršne pravne varnosti, ene od ključnih prvin načela pravne države, pri uveljavljanju pravic transspolnih oseb v Sloveniji. Za potrebe sociološke analize se je Ličen posluževala podatkov iz sedmih obsežnih (pol)strukturiranih intervjujev s transspolnimi osebami, ki so vodene v ambulanti za spolno zdravje, ki deluje v okviru Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

Po predstavitvah je Eva Gračanin prebrala izjavo solidarnosti s prizadevanji za spoštovanje pravic transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb in povabila prisotne k podpisu. Sledil je sklop vprašanj, odgovorov ter diskusija.

Predstavnica organizacije Amnesty International Slovenije Jerneja Turin je izrazila podporo sistemskemu urejanju pravnega priznanja spola za transspolne osebe pri nas. Predlagala je strateško litigacijo, saj je ta sicer dolgotrajna, a izjemno učinkovita, kljub nekaterim nedavnim nespodbudnim odločitvam Evropskega sodišča za človekove pravice. Poudarila je, da je treba poiskati podporo tudi pri opozicijskih poslancih. »Držite se Gandhijevega motta ‘Najprej te ignorirajo, potem se ti smejijo, potem se borijo proti tebi, potem zmagaš.’ Medministrski pingpongi so običajni, naj vas to ne frustrira, mali koraki vodijo v velike spremembe.« je poudarila.

Za spremljanje in podpiranje nadaljevanja zavzemanja za ureditev pravnega priznanja spola sledite našim družbenim omrežjem.

Zahvala:
Gostoljubje: Pritličje
Live stream: Vživo
Video: Lea Aymard, TransTube
Fotografije: Nika Kvas Lapkovski