Dan vidnosti transspolnih oseb – TDOV – TransPoteze 2018

Ilustratorja_ici: Hana Gärtner in Filip Vurnik

Dan vidnosti transspolnih oseb oz. Transgender Day of Visibility – TDOV

obeležujemo vsako leto 31. marca in je posvečen praznovanju transspolnih oseb, njihovih dosežkov in ozaveščanju o diskriminaciji transspolnih oseb po vsem svetu.

Letos smo k dvigovanju vidnosti transspolnih oseb pristopile_i ilustrativno s projektom TransPoteze – člani_ce naše ekipe Filip Vurnik, Hana Gärtner in Nika Kvas Lapkovski, umetnice_ki, so vsak_a v svoji tehniki risanja portretirale_i transspolne in cisspolno nenormativne osebe.

Dan vidnosti transspolnih oseb - TDOV 2018

Kot že lani ob razstavi Jasne Klančišar 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb, tudi tokrat ni šlo za klasično portretiranje, temveč svobodno umetniško interpretacijo naših obrazov in teles.

Vidnost transspolnih oseb je pomembna. Vidnost sicer ni vse – je pa osnova in je začetek pripoznavanja legitimnosti transspolnih oseb v vsej naši raznolikosti. Še bolj pomembno kot sama vidnost transspolnih oseb in naših dosežkov je, da s(m)o videne. Videne kot to, kar smo. Če zaključimo z mislijo Filipa Vurnika: »Želimo si, da bi bil vsak dan Dan vidnosti transspolnih oseb.«