Kako si? Ispolnjeno – projekt ob dnevu duševnega zdravja

Kako si? je enotedenski izobraževalni projekt, namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti skrbi za duševno zdravje, ki ga v okviru Dneva duševnega zdravja (10. oktober) organizira Društvo študentov psihologije Slovenije.

Naslov letošnjega projekta je Kako si? iƧPOLnjeno, pri katerem sodeluje tudi Zavod TransAkcija. Cilj projekta je z vidika duševnega zdravja osvetliti temi spolnosti in spola.

V okviru tematike se želimo dotakniti socioseksualnosti, spolnosti v razmerjih in njenih pozitivnih učinkov, vprašanja spolne identitete in spolne usmerjenosti ter drugih zanimivih tem s tega področja v obliki predavanj, okroglih miz, čajank, filmskih večerov in delavnic.

Vabimo vas na dogodke:

Okrogla miza: Duševno zdravje LGBT+ oseb


ponedeljek, 8. 10., ob 18.00 – 19.30 v Mestni hiši Ljubljane

Osrednja tema okrogle mize bo duševno zdravje v povezavi s spolno identiteto in spolno usmerjenostjo. Govorile_i bomo o trenutnem stanju in zdravju LGBT+ oseb v Sloveniji ter o psihološki in psihosocialni podpori, ki je na voljo. Dotaknile_i se bomo tudi vloge družine in drugih podpornih sistemov, ki vplivajo na duševno zdravje. Pogovorile_i pa se bomo tudi o aktivnostih, ki jih Mestna občina Ljubljana izvaja na tem področju in o načrtih za prihodnja leta.

Gostje_i:
Blažka Plahutnik Baloh, Legebitra
Danči Maraž, Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestna občina Ljubljana
Linn Julian Koletnik, Zavod TransAkcija
dr. Simona Topolinjak, Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestna občina Ljubljana

Dogodek je brezplačen. Prijava ni potrebna.

Spolna sreda

sreda, 10. 10., ob 16.00 – 21.00 na Filozofski fakulteti

Na svetovni dan duševnega zdravja bomo govorili o spolu. Sredino dogajanje bo sestavljeno iz dveh predavanj in ogleda dokumentarnega filma, po katerem bo sledil komentar in pogovor.

O spolu
16.00 – 17.00
V prvem predavanju bo red. prof. dr. Milica Antić Gaber razjasnila osnovne pojme, vezane na spol in predstavila področje svojega ukvarjanja.

Pravno priznanje spola
17.00 – 18.00
Linn Julian Koletnik bo pojasnil, kaj pomeni transspolnost. Opredelil bo tudi pravno priznanje spola ter predstavil njegov pomen. Svojo izkušnjo s procesom pravnega priznanja spola pa bosta z nami delila Edi A. Klobučar in Lea Aymard.

Sklopu predavanj bo sledil krajši oddih, med katerim se boste lahko okrepčale_i s kavo in prigrizki.

Ogled dokumentarnega filma Transspolna življenja v Sloveniji
19.00 – 21.00
Po ogledu filma bo sledil pogovor z Leo Aymard in Liamom Gabrielom Viragom.

O filmu:
»Dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavlja 10 transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev države, govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v slovenski družbi. Film želi povečati osveščenost o življenju transspolnih oseb v Sloveniji, predvsem pa prispevati k povečanju vidnosti in legimitiranja transspolnih oseb, tako razkritih kot (še) nerazkritih.«