TransMisija V: Dovolj čakanja

Remake originalne fotografije parade ponosa 2010. Leta 2018 nas je še več in še vedno čakamo. Fotografija: Niki Lapkovski

Srečanje TransMisija V predstavlja nadaljevanje strokovnih srečanj TransMisija I – IV, ki so se zgodila novembra 2014 – 2017, in je prepoznan kot eden izmed ključnih javnih dogodkov za tematike transspolnosti v Sloveniji.

TransMisija V bo v torek, 13. 11. 2018, potekala pa bo pod sloganom Dovolj čakanja

Ti je slogan morda znan? Leta 2010 je to bil slogan Parade ponosa, hkrati je bilo to tudi prvo leto, ko so bile_i na plakatih za promocijo parade fotografirani_e člani_ce lokalnih LGBT+ skupnosti. Uporna energija takratne parade ponosa in jasno izraženi pozivi k ureditvi človekovih pravic LGBT+ skupnosti nosijo v zgodovini LGBT+ skupnosti posebno mesto in energijo, ki jo želimo s TransMisijo V osvetliti in znova prebuditi.

Plakat parade ponosa leta 2010, prvi paradni plakat s fotografijo članic_ov LGBTIQ skupnosti. Fotografija: Nada Žgank

Letos smo se glede na družbeno in politično klimo odločile_i, da koncept dogodka popolnoma spremenimo. TransMisija V bo tako za razliko od nekdanjih srečanj formalnega in zaprtega tipa dogodek v javnih prostorih, z manjšimi javnimi akcijami in neformalnim druženjem, vse z namenom zavzemanja prostora – dejanskega in medijskega – in medsebojnega povezovanja.
Zavoljo skupnega napredka (ali – trenutno bolj realnega – preprečevanja nazadovanja) potrebujemo trdno in enotno skupnost, v kateri sta mogoča sodelovanje in solidarnost.

TransMisijo V bodo tvorile sledeče akcije in dogodki:

15:00 – 15:15: zbor v Argentinskem parku
15:15 – 15:30: nagovor pred Ministrstvom za notranje zadeve
15:30 – 15:45: nagovor pred Ministrstvom za zdravje
15:45 – 16:00: skupna pot do Prešernovega trga
16:30 – 18:00: kosilo in druženje v Pritličju
18:00 – 19:00: Trans mic v Pritličju

5 let TransMisije se morda komu ne zdi veliko. Tiste_i, ki smo delale_i TransMisijo I pa se še vedno spomnimo občutka nemira in dvomov glede takrat prvega javnega strokovnega srečanja na temo transspolnosti v Sloveniji in, predvsem, nezmožnosti predvidevanja, koliko napredka bo v naslednjih letih naredila TransAkcija, transspolne_i aktivistke_i, transspolne osebe in zaveznice_ki.

Še vedno pa je odprtih mnogo področij, ki niso celovito in sistemsko naslovljena s strani državnih in lokalnih pristojnosti in prav na te bo javno opozarjala TransMisija V.
Pravno priznanje spola in zdravstveno varstvo transspolnih oseb bosta osrednji temi, ki jih bomo naslovile_i v prvem delu srečanja. Obe temi kljub večletnemu opozarjanju na njuno neurejenost, ostajata nerešeni, transspolne osebe pa so posledično izpostavljene pridobivanju diagnoz duševnega zdravja, obvezni psihiatrični in psihološki obravnavi, življenju brez osebnih dokumentov, ki bi odražali njihovo dejansko identiteto, ter diskriminaciji pri javnih storitvah in v javnih prostorih.

Zbirale_i bomo tudi podpise za Poziv k vzpostavitvi formalne ureditve postopkov potrditve spolne identitete za transspolne osebe, ki ga bomo konec novembra oddale_i na Ministrstvo za zdravje.

Vabimo vas, da se shoda udeležite v čimvečjem številu. Zaželene so tudi raznorazne skupnostne zastave, transparenti in drugi pripomočki, ki povečujejo vidnost transspolnih oseb in tematik.

Sredi novembra bo najbrž zunaj že precej hladno, zato vas po zunanjih akcijah ob 16:30 vabimo v Pritličje na otoplitev in okrepčilo, kjer bodo na voljo veganske juhe, vegetarijanske mini pice, veganski sendviči ter topli in hladni napitki. Ta čas bo namenjen tudi sproščenemu druženju in raznim pogovorom, za katere se na uradnih konferencah prevečkrat zgodi, da zmanjka časa. Ob 18:00 pa nadaljujemo s sklepnim dogodkom TransMisije V: Trans mic.

Še enkrat – na kratko: kdaj, kje, kaj in kako lahko sodeluješ:

  • 15:00: zbor v Argentinskem parku – pridi – več nas je, bolj smo vidne_i in slišane_i!
  • 15:15 – 16:30: javni nagovori, akcije ter hoja skozi center Ljubljane – pridi, prinesi zastavo ali transparent, podpiši uradni poziv, ki bo oddan na Ministrstvo za zdravje, prispevaj k skupni vidnosti!
  • 16:30 – 18:00: kosilo in druženje v Pritličju – pojej juho, spij čaj in se kaj zanimivega pogovarjaj
  • 18:00 – 19:00: Trans mic – oder je tvoj, lahko deklamiraš, govoriš, bereš, poješ, karkoli avtorskega ali priljubljenega, tvoja izbira

Vabljene_i!

Imaš vprašanje ali potrebuješ več informacij? Piši nam na info@transakcija.si.

Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, Astraea Lesbian Foundation for JusticeTransgender Europe – TGEU in MamaCash.