Zbiramo podpise za Poziv Ministrstvu za zdravje

Včeraj smo v sklopu dogodka TransMisija V – prvega javnega shoda za pravice transspolnih oseb v Sloveniji, pričele_i zbirati podpise za Poziv k vzpostavitvi formalne ureditve postopkov potrditve spolne identitete za transspolne osebe.

Celoten poziv je na voljo tukaj: Poziv Ministrstvu za zdravje

“Republika Slovenija uresničuje svoje naloge na področju zdravstvenega varstva, s tem da: načrtuje zdravstveno varstvo in določa strategijo razvoja zdravstvenega varstva; sprejema predpise in ukrepe, ki spodbujajo krepitev in varovanje zdravja;” (Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), 4. člen).

V Sloveniji so procesi medicinske tranzicije zaenkrat urejeni in izvajani arbitrarno, brez kakršnegakoli zavezujočega in/ali informativnega dokumenta ali protokola storitev, izdanega s strani ministrstva za zdravje. Prav tako transspolne osebe poročanjo o veliki podinformiranosti zdravstvenega osebja, s katerimi se srečujejo pri dostopanju in koriščenju zdravstvenih storitev. Ministrstvo za zdravje zato pozivamo, da vzpostavi jasen, transparenten in transspolnim osebam dostopen opis medicinskih postopkov potrditve spolne identitete.

Prosimo za pomoč pri zbiranju podpisov znotraj vaših organizacij, iniciativ, kolektivov in skupin.

Podpise zbiramo do 26. 11., do konca novembra pa jih bomo oddale_i na Ministrstvo za zdravje.

V primeru, da boste zbirale_i podpise, nam to prosim javite na info@transakcija.si, ter se dogovorimo za prevzem dne 26. 11.

Najlepša hvala!