Kaj Erinov obisk lahko pomeni za aktivizem na področju interspolnosti pri nas?

12. in 13. februarja je na povabilo Zavoda TransAkcija v sodelovanju z Društvom Parada ponosa pri nas gostoval Erin Vlahović, interspolni aktivist, ki je pri hrvaški organizaciji Trans Aid zaposlen kot programski koordinator na področju interspolnosti, sicer pa je tudi član interACT.

V torek zvečer je v prostorih Društva Parada ponosa najprej potekala izobraževalna delavnica Intersex and proud: delavnica o interspolnosti, ki je bila namenjena vsem, ki so se želele_i poučiti o interspolnosti in iz prve roke slišati, kakšne so izkušnje interspolne osebe s sosednje Hrvaške. Erin je tako predstavil osnove interspolnosti, popeljal pa nas je tudi skozi svojo osebno zgodbo, ki ni nikogar pustila ravnodušnega in je le še potrdila, da je na področju zaščite interspolnih oseb nujno treba ukrepati, tudi pri nas.

V sredo pa smo se predstavnice_ki zainteresiranih organizacij in skupin zbrale_i na strateškem pogovoru o tem, kako začeti delovati na področju interspolnosti v Sloveniji. Dogodka so se poleg Zavoda TransAkcija udeležile_i predstavnice_ki Ljubljana PrideAmnesty SlovenijeŠKUCDruštvo DIH, LegebitreMesto ženskProjekt VIRUSZagovornik načela enakosti. V sodelovanju z Erin smo tako identificirale_i ključna področja in začrtale_i smeri, v katerih bomo naredile_i prve korake.

Eno izmed najpomembnejših spoznanj je bilo zagotovo to, da je problem doseganja interspolnih oseb pogosto tudi terminološka zagata, le redko kdo namreč pozna termin interspolnost, saj osebe  – če so sploh seznanjene z informacijami o svojem telesu – poznajo kvečjem specifične diagnoze oz stanja itd. kar pa jih ne pripelje nujno do polja interspolnosti.

Erinova predstavitev je poleg koristnih informacij vsebovala tudi uporabne vire, kot so poročila in resolucije s področja interspolnosti, ki jih vključujemo tukaj:

4intersex.org

DSDTeens

Intervisibility

Intersex Day

Intersex Society of North America

  • Priročniki:

Supporting your intersex child – A parents’ toolkit

Standing up for the human rights of intersex people – how can you help?

Ally Do’s and Don’ts

Talking About Intersex on Social Media, Hashtag and Language Guide

What We Wish Our Doctors Knew

  • Filmi:

Intersexion 

Orchids, My Intersex Adventure 

El último verano de la Boyita

XXY

Octopusalarm

No Box For Me: An Intersex Story

Serija: Follow This – Intersex (S01E03)

  • Interspolne_i YouTuberke_ji:

Pidgeon

Emily Quinn

Irina Kuzemko on Intersex Russia

Audrey XY

Če želite stopiti v kontakt z Erinom oziroma želite pogovor ali svetovanje, hrvaška organizacija Trans Aid ponuja program INTERazgovori, ki je namenjen podpori interspolnim osebam. Če se želite pred tem posvetovati ali pridobiti več informacij nam lahko pišete tudi na info@transakcija.si