Parada ponosa je LGBTIQ+ praznik

Motiv: Nuka Horvat, design: Judy Zorman

Mesec parade ponosa se že skoraj preveša v svojo drugo polovico. Pri Zavodu TransAkcija verjamemo, da je poleg aktivnega soustvarjanja programa lokalne parade ponosa ter podpore parad ponosa v sosednjih mestih in državah, nujno tudi deliti informacije o lokalni in globalni LGBT zgodovini, ki nas je šole in učbeniki ne učijo. 

Zakaj parada ponosa?

Parada ponosa je spomin na upor. Spomin na moč posameznic_kov, ki so zahtevale_i legitimacjo svojih teles, svojih identitet, svojih seksualnosti, svojih življenj.

Parada ponosa je spomin na upor v lokalu Stonewall Inn v New Yorku, kjer so leta 1969 LGBT+ osebe, večinoma nebele osebe, odločno rekle ne policijskemu nasilju. Njihov ne je bil ne nadzoru s strani državnih organov in izključujočih struktur ter sistemov. Bil je ne homo, bi in transfobiji. Bil je ne rasizmu in ksenofobiji.

Parada ponosa je politična manifestacija in prav je, da je tako. Je naš glasen in jasen ne vsemu, kar nas želi utišati in izbrisati.

Parada ponosa vedno je in tudi mora biti politična.

Poznaš svetovno LGBT zgodovino?

Letos se obeležuje 50 let LGBT+ gibanja modernega časa, naše zgodovine pa so tisočletne.

Res je, parada ponosa je dogodek spomina na upor v lokalu Stonewall Inn v New Yorku, kjer so leta 1969 LGBT+ osebe, večinoma nebele osebe, odločno rekle ne policijskemu nasilju. Kar pa ne pomeni, da je ta upor bil prvi. Naše zgodovine so pestre in bogate.

Motiv: Nuka Horvat, design: Judy Zorman

Si vedel_a, da:

  • razna hindu besedila opisujejo svetnice_ke, polboginje_ove in veličanstva, ki so presegala_i binarne spolne vloge in norme?
  • so v Ameriki staroselske LGBT+ osebe, pred kolonizacijo s strani Evropejcev_k, bile cenjeni_e člani_ce družbe?
  • japonski viri iz obdobja Heian (794 – 1185) opisujejo razne seksualne prizore med moškimi?
  • ali pa, da so v Papua Novi Gvineji do polovice prejšnjega stoletja, bila istospolna razmerja predstavljala ključen del družbe?

Reducirati LGBT+ gibanje na 50 let obstoj je izbris, kateremu ne bomo klonile_i!

Kaj pa slovenska LGBT zgodovina?

Ali veš, kateri dogodek je sprožil borbeno energijo za prvo parado ponosa v Sloveniji?

Leta 2001 sta v ljubljanski lokal Galerija poskušala vstopiti dva pesnika, Brane Mozetič in Jean-Paul Daoust. Redar ju je odslovil z besedami, da »naj se že navadimo da lokal ni več za tako vrsto ljudi« (Velikonja in Greif 2012, 209).

Lokal se je nahajal v Mestni galeriji, ki je bila v lasti mestne občine Ljubljana. LGBT skupnost je po incidentu zahtevala, da državni organi reagirajo na nestrpnost ter da bodo obsodili lokal in ravnanje redarja, katerega dejanje je opravičeval tudi lastnik lokala.

Motiv: Nuka Horvat, design: Judy Zorman

LGBT skupnost in aktivisti pa so po incidentu organizirali t.i. protestno pitje radenske, ki je potekalo nekaj naslednjih petkov. Protestniki in protestnice, ki so pri pitju mineralne vode sodelovali, so v lokalu naročili samo mineralno vodo, zasedli čim več prostih miz in s pitjem izjemno zavlačevali, ter tako zmanjševali dobiček lastniku. (Velikonja in Greif 2012, 209). Vir: Ljubljana Pride

Prva parada ponosa v Sloveniji se je tako zgodila leta 2001 pod sloganom Obvoznica mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji. Parada ponosa se je od leta 2001 organizirala vsako leto, letos se bomo tako v nekaj dneh protestno zbrale_i na 19. paradi ponosa v Sloveniji.

Program Festivala parade ponosa 2019

Vse, čemur so se upirale_i naše_i predhodnice_ki leta 1969 v New Yorku in leta 2001 v Ljubljani, je v grozljivih merah prisotno tudi danes. Prav zato je sedaj, tako kot nekoč, naš upor, naša kolektivna moč, nujna.

Parada ponosa je naš praznik vidnosti, raznolikosti in moči.

Se vidimo v soboto, 22. junija, ob 17:00 na Metelkovi in na paradi!