Mednarodni dan nebinarnosti

Motiv: Nuka Horvat

Od leta 2012 se 14. 7. obeležuje Mednarodni dan nebinarnosti oz. Mednarodni dan nebinarnih oseb.
Datum 14. julij je bil izbran, saj je na sredini med mednarodnim dnevom žensk in mednarodnim dnevom moških.

Nebinarna oseba (angl. non-binary person) je vsaka oseba, ki svojega spola ne zaznava kot izključno v celoti ženskega ali moškega oz. se ne identificira znotraj binarnega spolnega sistema ženska-moški. Nekatere nebinarne osebe svojo spolno identiteto definirajo s katero izmed identitet izpod krovnega termina nebinarnosti (npr. aspolna, bispolna, spolno fluidna, kvirspolna, demifant/demipunca, itd. identiteta), nekatere nebinarne osebe pa se identificirajo zgolj s terminom nebinarnosti in svoje identitete ne opredeljujejo natačneje. Nebinarne osebe se lahko definirajo kot transspolne ali pa ne. Prav tako si nebinarne osebe lahko želijo skozi proces medicinske tranzicije ali ne. Vse je odvisno od potreb in želja posamezne nebinarne osebe. Dejstvo, da je nekdo nebinarna oseba, nam tudi ne pove kakšna je spolna usmerjenost te osebe.
Mnoge nebele osebe živijo v kulturah in družbah, kjer spoli in spolne vloge presegajo binarnost, vendar je v njihovih kontekstih to dejstvo neločljivo povezano s tamkajšnjo kulturo. Četudi v kontekstu našega Zahodnega in anglosaksonskega definiranja spolov in spolnih identitet sodijo pod krovni termin nebinarnosti, se z njim ne identificirajo. Kadar razmišljamo, beremo ali govorimo o nebinarnih spolih oz. spolih, ki presegajo binarnost, pa je zelo pomembno, da vključujemo tudi njihov obstoj.

Ob tem pomembnem dnevu želimo sporočiti sledeče:

Nebinarne osebe

od nekdaj smo. Obstajamo v različnih kulturah in povsod po svetu.

nismo abstrakten ali nov koncept, ki se ga je domislil Zahod. Prej obratno – številne kulture skozi zgodovino so na različne načine razumele in priznavale nebinarne osebe, ki so bile pomemben del skupnosti. Ravno preko kolonizacije pa je Zahodni, beli svet želel izbrisati ne le kulture, pač pa tudi spolne identitete in spolne usmerjenosti, da bi vzpostavil binarni spolni sistem kot temelj našega razumevanja spola in družbe. Nebinarnost tako ni izum milenijk_cev.

obstajamo na spektru in imamo med seboj različna dojemanja svojih identitet, lahko smo npr kvirspolne, aspolne, spolno fluidne, demipunce, demifantje, itd.

nismo samo bele osebe.

nismo samo mlade osebe, ampak osebe vseh starosti.

smo tudi osebe s hendikepom.

smo tudi nevroatipične osebe.

imamo raznolike spolne izraze. Zunanji izgled in oblačila ne določajo naši identitet.

imamo lahko kakršnokoli spolno usmerjenost.

smo tudi spolne delavke_ci.

nismo samo bele, suhe, androgine/maskuline osebe. Smo tudi debele, majhne, visoke, z mišicami ali brez, z lasmi vseh dolžin in barv, nosimo krila, hlače, obleke in v vseh oblačilih blestimo.

sodimo v različne socio-ekonomske razrede.

imamo (lahko) otroke in si ustvarjamo družine. Bolj ali pa manj normativne.

imamo telesa vseh velikosti in oblik.

imamo raznolika telesa, genitalije ali drugi spolne značilnosti, ki ne določajo naših identitet.

smo lahko tudi interspolne osebe. Nikakor pa to dvoje ni enako.

imamo lahko reproduktivne organe, ki so sicer tipični za cisspolne ženske. Zato se nas reproduktivne pravice »žensk« tičejo in iz tega področja ne smemo biti izbrisane_i.

potrebujemo spoštljivo in strokovno zdravstveno obravnavo.

si zaslužimo vse človekove pravice, vključno s pravnim priznanjem spola.

želimo, da se spoštuje načine nazivanja, kot so ime, zaimek itd in da se nas vključuje tudi v jeziku.

ne invalidiramo obstoja oseb ženskega ali moškega spola.

ne želimo izničiti spola (no ja, morda katere izmed nas ;)).

smo del LGBTIQ+ skupnosti. Smo tudi skupnostne delavke_ci, aktivistke_i in feministke_i, ki si zaslužimo spoštovanje in ne izbrisa

smo čudovite.