Hiša resničnosti – pop up razstava vsakdanjega življenja transspolnih oseb v Sloveniji

Motiv: Nuka Horvat, design: Judy Zorman

“Videle_i boste, da ni nič, kot se zdi na prvi pogled,” so besede, s katerimi se predstavlja Hiša iluzij, – trenutno eden najbolj popularnejših muzejev v Ljubljani. V njem kjer je mogoče najti več kot 40 eksponatov, ki vas bodo popolnoma zmedli.

Tudi v Hiši resničnosti, žal, nič ne bo tako, kot se zdi na prvi pogled.

Hiša resničnosti je pop up razstava, ki interaktivno predstavi rezultate raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji. Preko vsakdanjih predmetov in eksponatov, izdelanih v kulturi naredi sam_a, ponuja senzibilen vpogled v intimo življenj transspolnih oseb v Sloveniji.

Kako živijo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnejo? S kakšnimi težavami se soočajo? Večina prebivalk_cev Slovenije na ta in mnoga druga vprašanja, povezana z vsakdanjem življenjem transspolnih oseb v Sloveniji, ne pozna odgovora. Pomanjkanje podatkov dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

V Zavodu TransAkcija smo se na podlagi večletnih izkušenj dela s transspolnimi osebami naučile_i, da moramo lastno populacijo raziskovati in zgodovinsko beležiti (predvsem) same_i, ker zanjo na državni ravni ni posebnega zanimanja.

Prav zato smo se odločile_i oblikovati raziskavo Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji. Raziskava je bila izvedena med februarjem in majem 2019, v njej pa je sodelovalo 113 oseb, starih med 14 in 50 let. Gre za najobsežnejšo do sedaj izvedeno raziskavo življenj transspolnih oseb v Sloveniji.

Razstava Hiša resničnosti nas popelje skozi rezultate raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji. Premierna postavitev Hiše resničnosti bo na osrednjem letnem dogodku za tematike transspolnosti v Sloveniji – srečanje TransMisija VI, katere letošnja idejna nit, Naredi sam_a, se nadaljuje tudi skozi razstavo. V nasprotju s Hišo iluzij, Hiša resničnosti prikazuje realnost vsakdana transspolnih oseb.

Zgrajena je tako, da cisspolnim osebam, kolikor je le mogoče, prvoosebno približa uvide v vsakdanje življenje transspolnih oseb. Transspolnim osebam pa z legitimacijo vsakdanjih življenj in izkušenj, četudi pogosto zelo utesnjujočih in napornih, sporoča, da so naša življenja pomembna in vredna upodobitve.

HIŠA RESNIČNOSTI BO ODPRTA:

19. 11. – na dogodku TransMisija VI
22. 11., 10:30 – 12:30 – ogled razstave in pogovor
25. 11., 13:30 – 15:00 – ogled razstave in pogovor

Lokacija: Poligon kreativni center, Tobačna ulica 5, Ljubljana

Si upaš sprehoditi se skoznjo? Nam jo boš pomagal_a preurediti?

Vabljen_a – priložnost je enkratna.