TransProstor: Nebinarnost

Motiv in design: Nuka Horvat

Kako boljše začeti 2020 kot z razbijanjem binarnosti? Ker je spolna nebinarnost za marsikoga še zelo nova tema, ki odpira nešteto vprašanj in vzbuja veliko zanimanja, tokratni TransProstor: Nebinarnost povečamo prav tej temi. Kaj pravzaprav je spolna nebinarnost? Kakšne so izkušnje nebinarnih oseb v Sloveniji? Kako se nebinarne osebe znajdemo, ko se moramo izražati v slovenskem jeziku? Pa v vsakdanjem življenju? Ali nebinarne osebe tudi vstopamo v proces tranzicije? Ali vse nebinarne osebe podobno doživljamo svojo spolno identiteto? Odgovore bomo iskale_i skupaj z nebinarnimi osebami. Prostor bo za deljenje izkušenj, pa tudi za vprašanja, ki jih po naših izkušnjah nikoli ne (z)manjka!

Dobimo se v sredo, 22. 1. ob 19h v prostorih Društva Parada ponosa (Dunajska 10). 

Kot iztočnico ponujamo razlago nebinarnosti iz našega slovarja, vsekakor pa vas toplo vabimo na dogodek, kjer bo priložnost za še veliko več.

Nebinarnost oz. nebinarna spolna identiteta (oz. identitete) (angl. non-binary) je krovni termin, ki zajema spolne identitete, ki se ne umeščajo znotraj binarnega (žensko-moškega) spolnega sistema. Gre torej za vse spolne identitete, ki presegajo binarni spolni sistem oziroma spolne identitete, ki niso moški ali ženska. Termin lahko pomeni tudi samostojno spolno identiteto, ki ne potrebuje natančnejše definicije. Podobno kot kvirspolnost tudi nebinarne spolne identitete zajemajo številne spolne identitete, ki se nahajajo zunaj binarnega spolnega sistema, na primer: aspolnost, neutrois, bispolnost, kvirspolnost, itd.

************

TransProstori potekajo enkrat mesečno, izmenično s podpornimi skupinami, ki jih organiziramo pri TransAkciji.
Vsako srečanje je namenjeno specifični temi, ki je lahko povezana s transspolnostjo ali pa morda na prvi pogled ne. Koncept TransProstora je torej odprto pogovorno srečanje, kjer ste dobrodošle_i vse_i, ki vas določena tematika zanima, še posebej pa tiste_i, ki čutite, da se vas tematika tako ali drugače dotika. Edini pogoj je upoštevanje skupnih dogovorov za zagotavljanje varnejšega prostora.
 
Ker želimo, da TransProstori obravnavajo teme, ki vas najbolj zanimajo, bomo vseskozi sprejemale_i ideje za prihodnja srečanja. Lahko nam jih podate v živo ali pa pišete na info@transakcija.si.