Dan vidnosti transspolnih oseb 2020

Motiv in dizajn: Nuka Horvat

31. marca vsako leto po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb oziroma TDoV – International Transgender Day of Visibility. Dan vidnosti transspolnih oseb je dan, posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb v svetu, ki nas še vedno redko kje pripoznava v celoti. Praznujemo ga trans osebe, trans skupnost in vse_i naše_i prijateljice_ji, družine in zaveznice_ki. TDoV je hkrati namenjen tudi ozaveščanju o tem, s čim se trans in spolno nenormativne osebe soočamo v vsakdanjem življenju in kako nas lahko pri tem podprete oziroma kako lahko aktivno prispevate k spremembam v družbi in sistemu, ki so nujne. Nekaj zelo koristnih informacij in nasvetov lahko na primer preberete v rezultatih raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji (2019) in v priročniku Med modro in roza.

Letos smo pri TransAkciji nameravale_i ta dan obeležiti nekoliko drugače, kot zgolj preko spleta, a kot vse_i zelo dobro vemo, so se vsi načrti, tudi naši, zaradi situacije s COVID-19 povsem spremenili. Brez skrbi – dogodek (o njem več kasneje!), ki smo ga načrtovale_i in naši novi promo materiali (značke in nalepke) se bodo zgodili, le nekoliko kasneje. Trenutno je najpomembnejše, da ostanemo varne_i in da se obnašamo odgovorno – do sebe, do drugih in do vseh, ki vsak dan delajo za to, da lahko ostale_i sorazmerno običajno živimo.

Upamo, da ste našle_i svoje načine, ki vam pomagajo, da se čim boljše soočate z negotovim vsakdanom. Situacija, v kateri smo se znašle_i, namreč vpliva na vse nas, tako osebno in na nas kot družbo – temu smo priča vsak dan. Neenakosti se poglabljajo in to najbolj vpliva na najranljivejše skupine po vsem svetu. Tukaj prideta na vrsto empatija in solidarnost, ki imata lahko nešteto obrazov in načinov. Pomislimo, kako lahko pomagamo drug_a drugi_emu, kako smo si lahko v oporo tudi v času fizične izolacije. Če ste trans ali spolno nenormativna oseba ali njihova bližnja oseba in potrebujete pogovor ali podporo, pišite na info@transakcija.si.

Ob letošnjem dnevu vidnosti trans oseb zato želimo poudariti predvsem to, da upamo, da ste varne_i in zdrave_i. In da je včasih povsem dovolj to, da samo – smo. Včasih je to tisti dosežek, ki ga potrebujemo, vsaj začasno. Bodimo potrpežljive_i. Tudi do sebe. Ni treba, da smo produktivne_i in revolucionarne_i vsak dan in na vsak način. Čeprav pogosto tudi naš obstoj in to, da smo, kdor smo, pomeni revolucijo. 

Kaj pa vidnost pravzaprav pomeni trans osebam? 

Nuka Horvat, “Viden_a in slišan_a”

Zelo različne stvari. 12 trans in spolno nenormativnih oseb je ob letošnjem dnevu vidnosti z nami delilo svoja razmišljanja:

“Meni vidnost transspolnih oseb pomeni, da ljudje razumejo, da lahko imamo drugačne potrebe od njih in nas s tem razumevanjem sprejmejo medse ter spoštujejo, kot mi spoštujemo njih.”

***

“… da sem lahko to kar sem tudi navzven, ne samo v svoji glavi …”

***

“Meni trans vidnost pomeni odprtje kletke, v katero se moram vsak dan zapirati, da ugodim družbi okoli sebe.”

***

“Vidnost je razumevanje.
A pomisliš na nas, ko skušas izboljšati svet?
A nas gledaš, ali nas vidiš?”

***

“Vidnost je, da lahko vdihneš, in je zrak še vedno tam.”

***

“Trans vidnost mi pomeni sproščenost v mojem življenju, da me skupnost razume in nimam težav z mislimi, kaj si drugi mislijo o meni … “

***

“Vidnost je nekaj, kar mi zelo manjka zunaj zelo ozkega kroga prijateljev in znancev. Zame bi vidnost pomenila, da nisem vsakič v totalnem krču, ko grem po vsakodnevnih opravkih, ker me ljudje vidijo ali kot spol, ki mi je bil pripisan ob rojstvu, ali pa celo kot bolno osebo zaradi mojih odločitev tranzicije in osebnega stila. Zavedam se, da v svojem življenju zase in za ostale nebirarne osebe vidnosti ne bo.”

***

“Vidnost transspolnih oseb pomeni zavedanje v družbi, da vsak zase ve, kdo je, boljše kot zdravnik ali družina.”

***

“Trans vidnost mi pomeni svobodo, pomeni mi privolitev k pravici, privolitev k enakosti.”

***

“Vidnost je ne-nevidnost. Nevidnost je ne-varnost. Zmečkati najrazličnejša čustva v skrinjico, jo zalepiti in napisati na selotejp: Negodovanje. Nevidnost je grozljiva izguba, prepogosto življenj, pogosteje varnosti in pripadnosti, a vedno drugačnosti, novega dojemanja samega sebe. Nevidnost je zrcaljenje sebe na vsakogar in misel “Kaj je s tabo narobe? Kaj je narobe, da nisi prav tak, kot jaz?” Si samo izmišljujem? Nevidnost je izbris. Nevidnost je uničenje, nevidnost je smrt. Vidnost je ne-nevidnost. “

***

“Vidnost je svetloba. Je luč, ki osvetli moj vsakodnevni obstoj. Je nujna za upor temi.”

***

“Zares videti nekoga, da se počuti videno_ega, pomeni gledati s spoštovanjem. Pomeni poskušati videti preko sebe. Preko vsega, kar si naučen_a. In dati prostor za avtentičnost. Zares videti je posebna vrsta ljubezni.”

***