Paradni mesec – aktivnosti in nove vsebine

Motiv in dizajn: Nuka Horvat

Začel se je mesec junij in z njim Pride Month ali paradni mesec, ki ga praznujemo po vsem svetu. Parada ponosa in z njo paradni mesec sta spomin na upor v lokalu Stonewall Inn v New Yorku, kjer so leta 1969 LGBT+ osebe, večinoma nebele osebe, odločno rekle ne policijskemu nasilju. Sta spomin na moč posameznic_kov, ki so zahtevale_i legitimacjo svojih teles, svojih identitet, svojih seksualnosti, svojih življenj.

Paradni mesec 2020 bo zagotovo drugačen od paradnih mesecev, kot smo jih poznale_i do sedaj. LGBTI skupnost se v luči COVID-19 loteva proslavljanja našega meseca na zelo raznolike načine. Parade ponosa so prestavljene, premaknjene na splet, na balkone, v manjše dogodke. A ostajamo tukaj – kreativne_i, ponosne in trdožive_i.

Za letošnji paradni mesec smo tako pripravile_i sledeče aktivnosti in nove vsebine:

Igra LGBTI spomin

Motiv in dizajn: Heidi Pun

LGBTI spomin je mavrična različica vsem poznane igre spomin, ki predstavlja 18 zastav raznih skupin in identitet, ki sobivajo pod LGBTI mavrico. LGBTI spomin smo razvile_i v duhu DIY (angl. do it yourself) oz. naredi sam_a, saj lahko tako omogočimo dostop do igre čimveč osebam in skupinam.

Igra LGBTI spomin

Igro LGBTI spomin lahko po metodi naredi sam_a izdelaš doma, v šoli, v mladinskem centru, v dijaškem/študentskem domu, itd. Navodila za DIY izdelavo najdeš tej povezavi. Tam prav tako najdeš predstavitve vseh vključenih zastav.

Nova serija LGBTI nalepk

Nove kul kvir nalepke govorijo zase.

Motivi: Nuka Horvat, dizajn: Judy Zorman

Nalepke lahko dobiš na naših dogodkih (informacij o njih najdeš spodaj) ter na društvu DIH.

Dogodek TransProstor: Druženje v Tiffanyu

Motiv: Nuka Horvat

Zadnji TransProstor pred poletnim odmorom bo potekal nekoliko drugače. S spletnih srečanj se vračamo v fizični prostor.

V TransProstor se bo paradnemu mesecu primerno prelevil Klub Tiffany. Na Tiffanijevem vrtu bomo obdane_i z LGBTI zastavami hengale_i, izmenjevale_i karantenske zgodbice, delile_i naše nove nalepke, pa še kakšno presenečenje vas čaka.

Vabljene_i, da se oglasite in si pred poletnim oddihom kaj lepega povemo in pa seveda po nov nabor kvir nalepk.

Kdaj in kje: četrtek, 11. junij, 18h – 20h, Klub Tiffany

Paradni kviz z DIHom in TransAkcijo

Motiv in dizajn: Nuka Horvat

V soboto, 27. junija letos se obeležuje spletni Global Pride, me_i pa se bomo na ta dan odpravile_i v Klub Tiffany kot prepoznaven prostor LGBTI skupnostni v Sloveniji, kjer Zavod TransAkcija in Društvo DIH pripravljamo paradni kviz!

V manjših skupinah boste lahko preverile_i svoje znanje o paradah ponosa v Sloveniji in po svetu in se v dobri družbi kaj novega naučile_i. To pa ni vse. Glede na to, da je naša parada ponosa prestavljena na jesen, bomo v soboto 27. junija Tiffanyjev vrt odele_i v zastave ponosa in skupaj ustvarile_i prijeten ambient, poln LGBTI ponosa.

Kdaj in kje: sobota, 27. junij, 18h – 20h, Klub Tiffany

Mavrični okvirji za profilke na facebooku

Morda res ne moramo množično zavzemati prostora na ulicah, lahko pa ga na spletu. Za vas smo pripravile_i mavrične okvirje za profilke na facebooku.

Okvirje, s katerimi lahko dodaš mavrico na svojo profilno sliko, najdeš tukaj:

Mavrica s črnim napisom “ponosna_en”

Mavrica z belim napisom “ponosna_en”

Mavričen efekt za instagram storije

Bi si narisal_a mavrico na obraz? Sedaj si jo lahko s pomočjo našega paradnega instagram efekta, ki ga lahko deliš v svojih instagram storijih. Najdeš ga, če pri efektih vpišeš slogan “pride for all”.

Dizjan: Nuka Horvat

Še nekaj misli ob letošnjem paradnem mesecu

Upamo, da ti bodo pripravljene aktivnosti in vsebine polepšale paradni mesec.

Hkrati pa moramo dodati, da vemo, da je paradni mesec 2020 zelo težko in za mnoge osebe nemogoče proslavljati v veselem, mavričnem vzdušju, ob tem ko smo priča rasističnemu sistemskemu nasilju nad črnimi osebami, ki kot dobro vemo, ni nič novega. Policijsko nasilje in umori črnih oseb v ZDA, ki se vse bolj stopnjujejo, so na ulice pognali protestnice_ke in nikakor ne moremo spregledati nujnosti tega, da smo v tem mesecu in vseh drugih mesecih proaktivno antirasistične_i in se odzovemo na vse načine, ki so nam na voljo. Zelo očitno je, da so rasizem, ksenofobija skupaj s homo-, lezbo-, bi, inter- in transfobijo zelo zakoreninjene. Vse, čemur so se upirale_i naše_i predhodnice_ki leta 1969, je očitno in v grozljivih merah prisotno tudi danes. Prav zato je sedaj, tako kot nekoč, naš upor, naša kolektivna moč, nujna.

Nikoli ne pozabimo – parada ponosa se je začela kot in ostaja – upor.

Motiv: Nuka Horvat, dizajn: Judy Zorman