Lea Aymard: “Dediščina parade je opeka, ne poljub.”

Prva parada ponosa na Koroškem. Slovenj Gradec, 12. 9. 2020. Foto: Katja Golob

V soboto, 12. 9. 2020, se je v Slovenj Gradcu odvila prva pionirska parada ponosa na Koroškem in prva izven večjega mesta Slovenije, torej Ljubljane in Maribora. Parado ponosa je organiziral zavod Koroška Pride.

Med govorkami_ci kulturno-političnega programa je bila tudi aktivistka TransAkcije Lea Aymard, katere govor predstavlja tokratno Transpektivo.

“Dober dan!

Preden delim z vami nekaj misli, ki sem jih pripravila za danes, bi se vam čisto na kratko predstavila. Sem Lea Aymard, rojena v Franciji, v Sloveniji živim 15 let. Kar je svojevrstna uganka, saj sem po trans štetju stara šele 4 leta.

Lea Aymard. Foto: Katja Golob

Počaščena sem, da ste me iz kolektiva Koroška Pride povabile spregovoriti na prvi paradi ponosa v Slovenj Gradcu in na Koroškem!

Vidim, da nas je kar nekaj ljudi … Presenečena sem, saj sem na poti sem vprašala za smer enega domačina. Vprašala sem: »Kam se gre za parado?« On pa meni: »Kakšna parada? Tukaj ni takih ljudi!« Ali se je zmotil? Zelo očitno se je zmotil!

Hvaležna sem za vsako in vsekega izmed vas. Da tukaj stojimo, skupaj.
Čestitam za rojstvo Koroškega Pride-a! A se gremo en tak velik gender reveal party? … Buuum! Oh! It’s … A fire!! Hecam se seveda. Ampak vroče pa je!

Parada 2020 bo verjetno ostala jasno zapisana v zgodovini, saj ni vsaka parada taka, ki ima za svoje ozadje epidemijo, kolaps narave in stoletni val fašizma.
Zato sem neskončno vesela, kadar vidim, da se naša skupnost krepi, organizira in zavzema prostor. Vem, da bodo v prihodnje potrebe po pobegu v skupnost še večje.

Hvala vsem, ki razumete, kako dragocena je raznolikost.

Vi v omari, vi v dvomih.
Vi, ki sebi ali drugim dovolite in ljubite drugačnost.
Vi, ki veste, da naša telesa, identitete in želje niso stvar debate.
Vidim vas. Mislim na vas.

Obstajati izven norm, ki jih diktira bel krščanski patriarhat, postaja zadnje čase vedno večji izziv in situacija je tako na lokalni kot mednarodni ravni zelo zaskrbljujoča. Pritiski konservativizma se zaostrjujejo tako v digitalnem svetu kot v realnem svetu. Ampak raznolikost je za družbo to, kar je imunski sistem za telo. Brez sprejemanja in praznovanja raznolikosti družba pada v paranojo. Obsesivno kliče za normalizacijo do točke, ko napada svoje lastne zdrave celice v paranoični krizi za uniformizacijo.
Družbena toleranca do raznolikosti nikoli ni bila zares pridobljena. Boj za človekove pravice LGBTIQA oseb se ne more končati, dokler živimo v družbi, kjer vladata kapitalizem in patriarhat.

Parada ponosa je spomin na upor članov_ic LGBTIQA skupnosti proti rasističnemu, homofobnemu, transfobnemu, kurbofobnemu sistemu in policijski represiji.

Dediščina parade je opeka, ne poljub.

Ljubezen je res simbol parade, v primeru, da ljubezen mislimo kot ljubezen do sebe, kljub vsej marginalizaciji, diskriminaciji in pranju možganov, ki smo jim priča od rojstva najprej. Moč ljubezni je radikalna. Ljubezen do sebe, točno takšnih kot smo, je radikalni upor! Gorivo in moč proti vsem in vsemu, ki nas ne želi videti takšne, kot smo.

S tem, da zavzemamo prostor, kot skupnost delamo največ, kar je možno za naslednje generacije mladih kvirov: dokazujemo, da alternative normativnih cishet modelov obstajajo in so po možnosti veliko manj toksične za vse. Učimo, sebe in druge o drugih oblikah odnosov, soglasja, svobode in samoidentifikacije.

Člani_ce kolektiva Koroška Pride na čelu povorke v Slovenj Gradcu. Foto: Katja Golob

Kadar upamo sanjati o boljšem svetu, postanemo nevarne_i. Vsaj za svet, ki obožuje binarizme in utesnjenost oz. bi brez njih propadel. Me_i takšnemu svetu kažemo jezik, mogoče pa celo sredinski prst ali rit.

Hvala vsem, ki danes stojite tukaj kljub vsemu seksizmu, homo, bi, trans, in lesbofobiji, rasizmu, fatfobiji, ableismu in ostalim nagravžnim izkušnjam, ki ste jih doživele_i.

Izjemen bravo in hvala vsem, ki delate, vsak dan, ne samo zase, ampak tudi za druge. Hvala za vaš čas, energijo, predanost. Za prepričanja, organizacijo, emaile, fotke, preseganje sebe. Tukaj v Slovenj Gradcu in na Koroškem, v Ljubljani, Mariboru in vseh ostalih krajih v Sloveniji.

V imenu trans kvir ženske, mamice, spolne delavke, osebe z depresijo, ki sem se sem pripeljala iz Ljubljane, vidim vas.

Hvala vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenj Gradca in Koroške, ki ste danes tukaj in želite biti del pisanja mavrične zgodovine. Postavljate se za ozemlje, kjer živite. Izkazujete dostojanstvo. Spreminjate družbo. Hvala tudi vsem, ki bi želele_i biti tukaj, ampak bi ta korak za vas bil prenevaren. Mislim na vas.

Danes je mavrična koroška skupnost dala moč in sijaj celotni skupnosti Slovenije.
Obstajamo in ostajamo!”

Lea Aymard