Med modro in roza – premiera filma o transspolnosti in pogovor

V torek, 24. 11. ob 18.00 vas vabimo na spletno premiero animiranega filma o transspolnosti “Med modro in roza: Nika in tovarna igrač” in pogovor o tem, kaj animirani film kot medij ponuja za trans in kvir reprezentacije.

Ekipa TransAkcije je pripravila adaptacijo priročnika o transspolnosti “Med modro in roza”, ki smo ga izdale_i novembra 2019. Namen filma je predstaviti transspolnost širokemu občinstvu, in sicer v slovenskem jeziku. Vabimo vas, da se nam pridružite na pogovoru, ki bo potekal ob spletni premieri, kjer bomo skupaj z zanimivimi sogovornicami_ki iz sveta animiranega filma, govorile_i o spolnih normah in identitetah v povezavi z animiranim filmom.

Ali animirani film dopušča več svobode pri trans in kvir reprezentacijah kot klasični igrani film?

Pogovor bo vodila Lea Aymard, pridružile_i se ji bodo Ana Čigon, Marko Dješke, s strani TransAkcije Nuka Horvat in Igor Prassel ter Petra Meterc iz Animateke.

Dogodek bo v torek, 24. 11., ob 18:00.
Pridružite se s klikom na to povezavo

Vabljene_i!

O sodelujočih:

LEA AYMARD (1980), rojena v Franciji. Poleg gimnazije je študirala tudi igro na konzervatoriju za gledališče (conservatoire régional de théâtre). V Franciji je delala kot igralka in organizatorka predstav, organizirala delavnice v zaporu in študirala kulturni menedžment. Leta 2006 se preseli v Slovenijo, kjer dela na področju videa in filma kot samostojna snemalka, direktorica fotografije in steadicam operaterka, večinoma za dokumentarne filme. Od 2018 je aktivna na področju trans aktivizma in leta 2020 se zaposli pri Zavodu TransAkcija, kjer dela medvrstniško podporo transspolnim osebam, vodi podporno skupino in ureja TransTube kanal.

ANA ČIGON (1982) je umetnica, ki pretežno ustvarja na področju videa, filma in performansa. Je akademska slikarka in magistrica umetnosti s področja videa (ALUO), zaključila pa je tudi magistrski študij Interface Cultures v Linzu, Avstrija. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami, s temami povezanimi s spominjanjem in javnimi spomeniki, diskriminiranimi družbenimi skupinami, LGBTIQ+ temami, s kritiko neoliberalizma ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja, ironije in satire. Pretežno snema dokumentarne filme, v zadnjem času pa tudi kratke animacije, občasno snema videe za gledališče in sodeluje v kolektivnih performativnih projektih. Svoja dela predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ter filmski festivalih v Sloveniji in tujini. Za svoja dela je prejela več priznanj na področju vizualne in avdiovizualne produkcije.

MARKO DJEŠKE je režiser animiranih filmov, scenarist in stripar. Njegova študentska filma “Zaklani” (2010) in “Satanov sin” (2012) sta na številnih festivalih dosegla opazen uspeh. Leta 2016 je njegov film Mesto duhov prejel nagrado Oktavijan na festivalskih dnevih hrvaških filmov. Objavlja tudi stripe.

NUKA HORVAT (1997) trenutno končuje dodiplomski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ustvarja zine, stripe, ilustracije in animacije, ter na teh področjih raziskuje, kaj nesmiselne oblike spreminja v prepoznavne podobe in obratno. Teme črpa predvsem iz občutkov, ki jih kvir in trans osebe doživljamo ob zatonu kapitalizma.

IGOR PRASSEL (1971) je diplomiral iz novinarstva na FDV. Od leta 2000 do 2005 in od leta 2010 do danes je delal oziroma dela kot programski sodelavec in urednik filmskega programa pri Slovenski kinoteki. Od leta 2011 predava predmet Teorija in Zgodovina animiranega filma na Akademiji umetnosti pri Univerzi v Novi Gorici. Je avtor knjige Filmografija slovenskega animiranega filma 1952–2012 (Slovenska kinoteka, 2012). Od leta 2004 je programski vodja Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

PETRA METERC (1987) je zaključila študij anglistike in polonistike na Filozofski fakulteti. Vrsto let je delovala na Radiu Študent. Je soprevajalka monografije Revolucija v Rožavi, prevajalka romana Potopljeni svet J. G. Ballarda in Leto ubežnikov Sunjeeva Sahote. Deluje kot filmska kritičarka, je članica Društva slovenskih filmskih publicistov in članica uredništva revije Ekran, sodeluje pri pripravi Festivala migrantskega filma, z letošnjim letom pri Animateki prevzema področje promocije in odnosov z javnostmi.