Dan spomina na žrtve transfobije – TDOR 2020 – spletna akcija


Vsako leto 20. novembra po vsem svetu obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance – TDOR. Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije.

Kako sodelovati v celodnevni akciji od dnevu spomina na žrtve transfobije?

Naša letošnja obeležitev Dneva spomina na žrtve transfobije bo v obliki spletne akcije, pri kateri lahko sodeluje kdorkoli, ki želi izraziti spoštovanje umorjenim trans osebam in prispevati k širjenju osveščanja o vzrokih za umore trans oseb.

Vabimo vas, da dan spomina na žrtve transfobije obeležite kakor se vam zdi najbolj primerno in spoštljivo do umorjenih oseb, prav tako pa z mislijo na žive trans osebe, tako tiste, ki jih poznate, še posebej pa tiste v državah, kjer je največ zabeleženih največ umorov. Pripravile_i smo nekaj idej, kako obeležiti 20. november, katerim lahko dodate lastne ideje in aktivnosti.

Nekaj idej, kako obeležiti letošnji dan spomina na žrtve:

Pripravile_i smo nekaj informativnih in osveščevalnih grafik, ki jih lahko delite na svojih socialnih omrežjih, natisnite in obesite v hodnik svojega bloka, v pisarni kjer delate, na ulične svetilke, itd. ali položite kjerkoli drugje, kjer se vam zdi primerno in dovolj vidno mesto. Vabimo vas tudi, da ustvarite svoje napise in ilustracije, s katerimi sporočate, da se zavzemate za odpravo transfobije, rasizma, razredizma in diskriminacije do spolnih delavk_cev.

Instagram / Facebook post in Facebook page cover grafike so dostopne na tej povezavi

Primera grafik:

Instagram / facebook post grafika.

Facebook page cover grafika.

Priporočeni hashtagi za uporabo: #DanSpominaNaŽrtveTransfobije #TransfobijaUbija #TDOR2020

Pripravile_i smo tudi okvirje za facebook profilne fotografije (facebook profile picture frames): okvir s črnim napisom, okvir z belim napisom

Vabljene_i, da fotografirate tako naše grafike, ki jih boste delile_i, kot svoje avtorske prispevke in nam jih pošljite na info@transakcija.si, v inbox na instagramu ali pa nas teggajte na facebooku/instagramu.
Nekaj fotografij bomo zbrale_i in delile_i na naših socialnih omrežjih, ni pa to nikakor naš glavni cilj dneva. Naš namen je, da sporočila o posledicah transfobije, transmizoginije, rasizma, ksenofobije, razredizma in diskriminacije do spolnih delavk_cev in njihovem smrtonosnem prepletu dosežejo čim več ljudi. Ob tem dnevu se nam zdi ključno širjenje sporočila in informacij, ne povečevanje prepoznavnosti naše organizacije. Najpomembneje pa nam je, da ob dnevu pridobimo nove zaveznice_ke, ki se bodo tako v svojih mikro okoljih kot v sodelovanju s trans osebami in iniciativami zavzemale za človekove pravice trans oseb in legitimacijo trans življenj tekom leta.

Vabljene_i k sodelovanju!

Skupaj smo močnejše_i v boju proti transfobiji, transmizoginiji, rasizmu, ksenofobiji in razredizmu!