Vabilo k foto projektu “Trans in ____” ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb 2021

Vse trans in spolno nenormativne osebe vabimo k sodelovanju v foto projektu
“Trans in _____”,
s katerim bomo letos obeležile_i Dan vidnosti transspolnih oseb (31. marec).

Dan vidnosti transspolnih oseb (31. marec) je dan, posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb v svetu, ki nas še vedno redko kje pripoznava v celoti. Praznujemo ga trans osebe, trans skupnost, LGBTIQ+ skupnost in vse_i naše_i prijateljice_ji, družine in zaveznice_ki.

Citat člana_ice trans skupnosti ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb 2020.

Glede na epidemiološko sliko smo za letos pripravile_i projekt, ki bo v obliki spletne fotografske akcije. 

Foto projekt “Trans in _____” bo trans osebe predstavil na način, kot si same_i želimo biti videne_i. Poudaril bo naše izjemno unikatne ali banalno vsakdanje značilnosti – odločitev o tem, katera tvoja značilnost/hobi/spretnost/itd, bo predstavljena pa bo prav in samo tvoja. Tudi naslov svoje fotografije bo dopolnil_a vsak_a sodelujoča oseba sam_a, saj bo vsaka fotografija opremljena z napisom Trans in _____ – pri čemer se bo na zaenkrat prazno črto zapisalo prav to, kar si boš sam_a izbral_a, da želiš predstaviti o sebi. 

Kako bodo izgledale končne fotografije:

Primer končne fotografije pripravljene za objavo

Želim sodelovati, ampak kaj naj predstavim o sebi?

Si najbolj ponosna_en starš na svetu? Je tvoja najljubša stvar preizkušanje novih veganskih receptov med vikendom? Morda dviganje uteži? Igranje instrumenta? Preživljanje časa s svojimi kosmatinkami_ci? Je težko dobiti pozornost tvojih oči, ker so ves čas v knjigah? Imaš težave z duševnim zdravjem in se večinoma držiš zase? Si ne predstavljaš življenja brez igranja video iger? Ali svoje postelje? 

Fotografije bodo predstavile tebe in nekaj oz. nekoga po tvojem izboru. Fotografije bodo portreti, kjer bo vsak_a portretirana oseba imel_a možnost odločanja kakšen portret sebe želi. Sodelovanje torej ne predpostavlja nujno izpostavljanje obraza oz. celega telesa, lahko se portretira tudi samo del dela npr. roke, noge, tatuji, lasje, … ali pa se fotografira hrbet in s tem omogoča anonimnost. Bistveno je, da se odločite predstaviti sebe in svojo izbrano značilnost/hobi/dejavnost/osebo na tak način, da se boste počutile_i prijetno, udobno in varno. 

Kako sodelovati v projektu?

Želimo, da je sodelovanje v projektu omogočeno osebam iz vse Slovenije, zato smo pripravile_i dva možna načina sodelovanja glede na to, kje živiš. Izven osrednjeslovenske regije namreč ne moremo zagotoviti prisotnosti fotografinje projekta Tine Éowyn Šmid, lahko pa sam_a pripraviš fotografijo – navodila, kako, sledijo. 

  • Živim v osrednjeslovenski regiji

Pri projektu se nam je pridružila trans fotografinja Tina Éowyn Šmid, ki bo vas in vaše ideje ujela v objektiv.
Tudi, če živiš v osrednjeslovenski regiji, vendar bi v projektu raje sodeloval_a tako, da se fotografiraš sam_a oz. te nekdo, s katerim se že poznaš – ni problema, samo sledi spodnjim navodilom pri možnosti “živim izven osrednjeslovenske regije”. 

Na info@transakcija.si pošlji email z zadevo “Foto projekt Trans in _____”, v katerem nam sporoči: 

  • kaj, poleg sebe seveda, si si zamislil_a kot motiv fotografije,
  • kje se nahajaš oz. kje si predstavljaš, da bi izvedle_i fotografiranje,

Podrobnejše informacije glede dogovora za kraj in čas fotografiranja za vse zainteresirane sledijo po email prijavi.

Rok za prijave: 20. 2. (v primeru, da želiš, da te fotka Tina)

Pomembno: fotografiranje bo potekalo ob upoštevanju ukrepov NIJZ za zajezitev COVID-19, kar pomeni, da bodo fotografiranja potekala zunaj, na varnostni razdalji in ob nošenju maske (razen, kadar boš fotografiran_a)

  • Živim izven osrednjeslovenske regije

V primeru, da živiš izven osrednjeslovenske regije, ti žal ne moremo ponuditi fotografiranja s Tino, sodeluješ pa lahko tako, da se fotografiraš sam_a ali prosiš nekoga od svojih bližnjih, da te fotografira, fotke pa nam nato pošlješ na info@transakcija.si.

Tehnična navodila*

  • Fotografije naj bodo barvne
  • Fotografije naj bodo v formatu instagram objave/posta, torej 1:1 (kvadratna fotografija) oz. 1080px : 1080px
  • V primeru, da bo tvoja poslana fotka večja kot omenjen format, vedi, da jo bomo obrezale_i
  • Fotke so lahko selfiji ali slikane s selfi sticki 
  • Motiv fotke (torej ti/del tebe in tvoj izbran motiv) naj bosta čimbolj v sredini fotke oz. poskušaj ob vseh robovih pustiti nekaj prostora za oblikovanje 
  • Fotografije naj bodo svetle, izostrene in jasne

*Pridružujemo si pravico ne uporabiti vseh poslanih fotografij, v primeru, da ne ustrezajo enemu ali večim tehničnim navodilom. 

Rok za pošiljanje fotk: 15. 3. (v primeru, da se boš fotkal_a sam_a)

Kdaj bo projekt objavljen na spletu?

Foto projekt bo na Dan vidnosti transspolnih oseb, kar je 31. 3., objavljen in deljen na naših družbenih omrežjih, spletni strani ter med raznimi nevladnimi organizacijami in zaveznicami_ki.

Toplo vabljen_a k sodelovanju! Komaj čakamo tvoj prispevek k trans vidnosti v Sloveniji!