Foto razstava “Trans in ____” – Dan vidnosti transspolnih oseb 2021

Razstava “Trans in _____” – Dan vidnosti transspolnih oseb 2021

Z veseljem predstavljamo spletno foto razstavo
“Trans in _____”,
s katerim obeležujemo Dan vidnosti transspolnih oseb 2021.

Dan vidnosti transspolnih oseb (31. marec) je dan, posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb v svetu, ki nas še vedno redko kje pripoznava v celoti. Praznujemo ga trans osebe, trans skupnost, LGBTIQ+ skupnost in vse_i naše_i prijateljice_ji, družine in zaveznice_ki.

Citat člana_ice trans skupnosti ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb 2020.

Glede na epidemiološko sliko smo za letos pripravile_i projekt vidnosti v obliki spletne fotografske razstave.

Foto razstava “Trans in _____” trans osebe predstavlja na način, kot si same_i želimo biti videne_i.
Omogoča to, kar nam je premnogo krat odvzeto; da same_i ustvarjamo svojo podobo.
Poudarja naše izjemno unikatne ali banalno vsakdanje značilnosti, vse sodelujoče osebe pa so same_i dopolnile_i naslov svoje fotografije in s tem izbrale_i, kako želijo biti predstavljene oz. videne.

Vidnost razumemo kot sredstvo krepitve moči posameznic_kov in skupnosti, zmanjševanja občutka izolacije in omogočanja raziskovanja ter sprejemanja same_ga sebe. Ne gre za željo po izpostavljanju ali prepoznavnosti, temveč zavezmanje javnega in spletnega prostora. Vidnost je tudi sredstvo, ki vzpodbuja identifikacijo oz. povezovanje z drugimi in omogoča uvide glede skupnih značilnosti, interesov, izkušenj in občutkov, ki jih imamo vse pripadnice_ki družbe, ne glede na naš spol oz. spolno identiteto. Vidnost omogoča gradnjo solidarnosti.

Razstava “Trans in _____” predstavlja trans oseb in trans skupnosti točno takšne kot je; izjemno raznolika. Prav zato razstava na vpogled ponuja tudi različne oblike vidnosti; med popolnimi razkritji obrazov do izbranih točk razkritij delov teles in s tem anomimnosti. Prav ta raznolikost vidnosti nosi s seboj izjemno pomembno sporočilo; trans osebe same najbolje vemo, kje, kdaj in do katere mere se je za nas varno razkriti oz. predstaviti svojo vidnosti – prav vse oblike naše (ne)vidnosti pa so enako legitimne. Vse oblike naše (ne)vidnosti nam lajšajo dih.

Citat člana_ice trans skupnosti ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb 2020.

FOTO RAZSTAVA “TRANS IN _____”:

Adam, trans in starš
Ob rojstvu mi je bil pripisan ženski spol. Že od najstniških let sem se zavedal, da bi si nekoč rad ustvaril družino, nikakor pa se nisem mogel poistovetiti z vlogo matere. Svojo identiteto sem odkrival počasi in postopoma, deloma verjetno tudi zaradi časa, v katerem sem odraščal. Najprej sem se pri 19. letih začel zavedati svoje spolne usmerjenosti, in se pri 21. razkril kot lezbijka. Pri 33. letih sem dokončno sprejel svojo spolno identiteto in se podal na pot socialne in medicinske tranzicije. Pri 37. letih se mi je uresničila življenjska želja - postal sem oče.
Photo: Uroš Trebec
« of 20 »

 

Z vso toplino naših trans src se zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so se odločile_i deliti sebe.
Ste luč; same_i zase in za lepoto raznolikosti.