26. april – Dan vidnosti lezbijk in dogodek

Mednarodni dan vidnosti lezbijk (Lesbian Visibility Day) obeležujemo 26. aprila z namenom praznovanja lezbijk, njihovih dosežkov, vidnosti ter pozivanja k solidarnosti in podpori lezbijk v LGBTIQ+ skupnosti in onkraj. Seveda to ne pomeni, da to počnemo samo 26. aprila, lahko pa izkoristimo to priložnost, da namenimo posebno pozornost tej pomembni skupini v naši skupnosti.

Pri TransAkciji ob tem dnevu poleg pomena solidarnosti, povezovanja poudarjamo tudi to, da s(m)o tudi trans osebe (lahko) lezbijke. Trans ženske so (lahko) lezbijke. Tudi nebinarne osebe so (lahko) lezbijke, če se tako identificirajo. Delimo nekaj citatov dveh trans oseb o tem, kako doživljata svojo lezbično identiteto.

Besedilo: Dan vidnosti lezbijk mi pomeni dan, ko lezbijke, tako cisspolne kot transspolne, stopimo skupaj in pokažemo svetu, da obstajamo, smo veljavne, raznolike in močne.”

Besedilo: Sem nebinarna oseba in lezbijka. Lezbične identitete ne vidim kot nekaj binarnega. Zame je vključujoča, kompleksna in intimna in je način, kako obstajati kot jaz v tem omejujočem svetu.

Skupaj z Zavodom Koroška Pride in Lezbično četrtjo bomo ta dan obeležile_i z dogodkom Nihče me ni naučil napisati lezbične pesmi. Ob letošnjem dnevu vidnosti lezbijk tako posojamo glasove avtoricam lezbične literature, ki nas je zaznamovala. Srčno vabljen_a na druž s knjigo: prinesi svoje najljubše verze, stavke in odlomke lezbične besede s sabo za ekran, da jih skupaj prelistamo, prečitamo, premlejemo, morda prežvečimo. Branje izbranih del zaželjeno, ni pa obveza — dobrodošle_i tudi vse_i, ki vas mika zgolj prisluhniti in pokramljati.
KJE IN KDAJ?
Dobimo se v ponedeljek, 26. aprila ob 19:00 na Zoom, povezavo najdete v fb dogodku.
??: 816 2569 5744
?????: bralnica
????? ??????? ?? ?????: toplo priporočan
Pridi čitat in čarat z nami!