Srčna sporočila: LGBTIQ+ skupnost o coming outu

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Z veseljem in ponosom predstavljamo publikacijo

Srčna sporočila: LGBTIQ+ skupnost o coming outu

Publikacija, ki je pred vami, ni samo to. Publikacija torej. Je toplina in zavetje. Je oblika varnega prostora, kamor se vse LGBTIQ+ osebe in osebe, ki še raziskujete ali ste mavrično bitje, lahko zavijete ali skrijete, kadar imate občutek, da ste same_i. Niste same_i. Vsepovsod po Sloveniji so LGBTIQ+ osebe, ki čutijo podobno kot ve_i. Moč te publikacije je, da prenaša srčna sporočila med LGBTIQ+ osebami. Moč te publikacije je odraz moči LGBTIQ+ oseb in skupnosti.

Zelo pogosto je večina dogodkov v programih mesecev ponosa in parad ponosa namenjenih outiranim LGBTIQ+ osebam. Zavedamo se, da je ta čas zato lahko za neoutirane LGBTIQ+ osebe in osebe, ki se še raziskujete, zelo intenziven s pogostimi dvomi o lastni vrednosti oz. pripadnosti ter občutki stisk, krivde in nemoči. Zoperstavljamo se takšnemu razumevanje meseca ponosa. Naša umestitev izdaje te publikacije na osrednje mesto našega programa meseca ponosa ni naključje. Prepričane_i pa smo, da bo ljubeznivost in toplina publikacije dosegla srca tudi že outiranih LGBTIQ+ oseb.

Publikacija je nastala iz odgovorov na vprašanje »Kaj bi povedal_a oz. svetoval_a nekomu, ki še ni naredil_a coming outa/razkritja, ampak to načrtuje v prihodnosti?«, ki je bilo eno izmed vprašanj v raziskavi LGBTIQ+ osebe in coming out, ki smo jo pri Zavodu TransAkcija izvedle_i med februarjem in aprilom 2021. Odgovori so bili tako srčni, topli, konstruktivni, vzpodbudni in iskreni, da jih želimo deliti s čim več ljudmi iz ali onkraj LGBTIQ+ skupnosti in predvsem  z LGBTIQ+ osebami, ki so pred ali na začetku večjih coming out izkušenj ter vsemi, ki odkrivajo, ali je kje tudi njihov prostor pod mavrico. Naša želja je, da v publikaciji najdeš kakšna sporočila podpore, utehe in topline prav zase.

Publikacija je na voljo v pdf formatu ter spletnem bralniku.

Uredništvo: Zavod TransAkcija
Avtorice_ji: LGBTIQ+ skupnost v Sloveniji
Ilustracije: Katarina Durič
Oblikovanje: Katarina Durič

Ljubljana, junij 2021

******************************************************************************************
Publikacijo so omogočile_i Astraea Lesbian Foundation for JusticeMama CashInternational Trans Fund in Mestna občina Ljubljana.