Nebinarni zin – poziv za prispevke!

motiv in dizajn: Nuka Hrovat

Nebinarne osebe vabimo k soustvarjanju skupnostnega Nebinarnega zina oziroma publikacije!

(ENGLISH VERSION BELOW)

Nebinarne osebe, ki rade pišete, rišete, fotografirate, ali na kakršenkoli drug način ustvarjate, vabimo k soustvarjanju Nebinarnega zina – prve takšne publikacije v Sloveniji, ki bo z raznih zornih kotov predstavila temo nebinarnosti.

Namen publikacije je nasloviti, predstaviti in razmišljati o doživljanju nebinarnosti in vseh tem, povezanih z življenjem nebinarnih oseb – od jezika, zaimkov, sodelovanja v športu, izkušenj z LGBTIQ skupnostjo, outiranjem, procesom tranzicije, dejtanja, spolnega izraza, naših teles, samopodobe, zavzemanjem prostora v javnosti ali preprosto vašega razmišljanja in ustvarjanja!

Kdo lahko sodeluje?

K sodelovanju vabimo vse osebe, ki se identificirate na spektru nebinarnih spolnih identitet – izven binarnega spolnega sistema ali razmišljate o tem. Za lažje razumevanje nebinarnosti dodajamo definicijo:

Nebinarna oseba (angl. non-binary person) je vsaka oseba, ki svojega spola ne zaznava kot izključno v celoti ženskega ali moškega oz. se ne identificira znotraj binarnega spolnega sistema ženska-moški. Nekatere nebinarne osebe svojo spolno identiteto definirajo s katero izmed identitet izpod krovnega termina nebinarnosti (npr. aspolna, bispolna, spolno fluidna, kvirspolna, demifant/demipunca, itd. identiteta), nekatere nebinarne osebe pa se identificirajo zgolj s terminom nebinarnosti in svoje identitete ne opredeljujejo natačneje. Nebinarne osebe se lahko definirajo kot transspolne ali pa ne. Prav tako si nebinarne osebe lahko želijo skozi proces medicinske tranzicije ali ne. Vse je odvisno od potreb in želja posamezne nebinarne osebe. Dejstvo, da je nekdo nebinarna oseba, nam tudi ne pove kakšna je spolna usmerjenost te osebe.

Smernice za pripravo prispevkov:

Pošljete nam lahko ilustracije, fotografije, stripe, kolaže, doodle, poezijo, prozo, kratke zgodbe, politične tekste, križanke, pobarvanke ali druge bolj ali manj ustvarjalno nenavadne prispevke.

 • prispevki naj tematizirajo nebinarnost
 • če se le da, naj bodo prispevki v slovenščini, sprejemamo pa tudi prispevke v angleščini in prispevke v jezikih z balkanske regije.
 • prispevki so lahko barvni ali črno-beli (zin bo barven)
 • format zina bo A5
 • format: prispevki so lahko kakršne koli oblike, dokler jih lahko dokumentiramo v dvodimenzionalnem zin
 • zin bo v spletni in tiskani obliki, vendar ne moremo jamčiti, da bodo v tiskani verziji prav vsi prispevki
 • prosimo, pošljite nam skene, ne fotografij grafičnih prispevkov (strip, kolaž, …)
 • pošljete lahko več kot en prispevek
 • prispevke lahko oddate podpisano z izbranim imenom/vzdevkom ali anonimno
 • prispevek ima lahko naslov ali pa ne

Rok za prispevke: 16. september

Prispevek pošlji na: info@transakcija.si

Za prispevke ni predvideno plačilo. Pridružujemo si uredniške pravice glede izbora objavljenih prispevkov.

Vsebina: V prispevkih lahko na kakršenkoli način želite tematizirate nebinarnost. Lahko delite svoje osebne izkušnje, pošljete vaše nasvete in ideje za druge osebe, tematizirate nebinarnost iz raznih zornih in političnih perspektiv in vse ostalo, kar se zdi pomembno. Gre za krasno priložnost skupn(ostn)ega razmišljanja o nebinarnosti, ki je lahko v oporo in navdih drugim nebinarnim osebam, hkrati pa marsikaj novega sporoči tudi vsem osebam, ki jih tema zanima in si želijo biti podporne.

Nebinarni zin bo torej skupek razmišljanj in ustvarjanja raznih nebinarnih oseb in poskus osvetljevanja odgovorov na nekatera najpogostejša vprašanja v povezavi s to temo, vprašanj, ki jih je vedno več. Vodijo vas lahko vprašanja, kot so: Kaj mi pomeni (moja) nebinarnost? Kako kot nebinarna oseba uporabljam slovenski jezik? Katere zaimke uporabljaš in zakaj? Kako kot nebinarna oseba dejtam/ kakšna je moja spolna usmerjenost? Moje izkušnje kot nebinarna oseba v športu? Kako sem spoznal_a, da sem nebinarna oseba? Kaj je najboljše/najtežje pri tem, da sem nebinarna oseba? Kakšen je moj odnos do telesa? Nebinarne osebe in tranzicija? In katerakoli vprašanja, razmišljanja, ki se ti zdijo pomembna. Prispevki so seveda lahko tudi abstraktnejši, našteta vprašanja so lahko v pomoč ali pa ne.

Kaj je zin? Samozaložniška DIY (naredi sam_a) publikacija, v katerih so zbrane teksti, poezija, ilustracije, kolaži ene_ga same_ga ali večih avtoric_jev.

Vse nebinarne osebe in osebe, ki to še raziskujete, outirane ali ne, srčno vabimo k sodelovanju!

Komaj čakamo vaše prispevke!

Če nimate prispevka, ki bi ga poslale_i pa lahko sodelujete tudi tako, da izpolnete Kratek vprašalnik za nebinarne osebe, od koder bomo črpale_i citate!

*****************************

Short summary in English:

Are you a nonbinary person and would like to contribute to our upcoming Non-binary zine?

The publication will focus mostly on non-binary people living or originating from Slovenia, but we wouldn’t want to limit other non-binary people who would like to share their art, their thoughts and experience so we also accept contributions in English and languages from the Balkan region.

The deadline is September 16. Send your contributions to info@transakcija.si.

Here are some guidelines:

We accept illustrations, photos, collages, doodles, comics, poetry, prose, short stories, political texts, crossword puzzles, and any other creative contribution you feel like sharing!

 • the main topic of the zine is being non-binary and anything related
 • contributions can be either black and white or in color (zine will be in color)
 • format: A5, your contributions can be in any format as long as it is possible to document them in a two-dimensional zine
 • zine will be published online and in print version, however we can’t guarantee all of the contributions will fit into the print version
 • please send us scans and not photos of your graphic contributions (comics, collage…)
 • each person can send more than one contribution. It can have a title or not. It can be anonymous or signed with a name/nickname/insta handle

We are looking forward to witnessing all your non-binary creativity!

Ustvaril Nuka Horvat