TransFormacije VI: Skupnosti

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Napovedujemo:
TransFormacije VI – trans mesec

Za temo TransFormacij VI – trans meseca – ki ga organiziramo od leta 2016 dalje, smo izbrale_i skupnosti

Zakaj skupnosti?

Ker jih potrebujemo. Ker se potrebujemo. 

V časih, kjer kot družba in posameznice_ki, v naši državi, politiki, medijih in lokalnih okoljih, doživljamo represijo, individualizacijo, nasilje in stiske, je v nov dan varneje vstopati skupaj. Solidarnost, ki presega vse majhne in malo večje razlike med nami, je lahko sredstvo upora vladi, kapitalizmu in družbenemu neoliberalizmu, ki nas želi razčleniti in oddvojiti. 

Globoko čutimo in skozi aktivizem zaznavamo, da mnogo oseb letos, morda bolj kot kadarkoli, potrebuje predvsem prostor in čas, kjer so lahko s soljudmi, skupaj. Precejšen del programa letošnjih TransFormacij bo prav zato namenjen druženju in srečanjem raznih skupin trans in spolno nenormativnih oseb. Skupnosti znotraj skupnosti, torej. 
Verjamemo pa tudi, da krepitev trans oseb in gradnja trans skupnosti nujno zahtevata vzajemno sodelovanje in sočutje z raznimi družbenimi skupanimi in gibanji, zato bo program TransFormacij VI omogočal razna povezovanja, skupno učenje, gradnjo zavezništev in, seveda, skupnosti. 

Namen TransFormacij – trans meseca – oz meseca osveščanja o transspolnosti (Transgender Awareness Month) je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, predstavljanje trans kulture, pravic in potreb, praznovanje raznolikosti naših skupnosti ter krepitev skupnosti trans oseb, obeležujejo pa ga mnoge države po vsem svetu. Pri Zavodu TransAkcija trans mesec šesto leto zapovrstjo obeležujemo z letnim dogodkom TransMisija in pestrim spremljevalnim programom.

PROGRAM:

Srečanje transmaskulinih oseb

Sreda, 4. november, 15:00 – 20:00, Dobra poteza

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Z veseljem napovedujemo naše prvo srečanje transmaskulinih oseb!
Namen dogodka je sproščeno druženje in skupna zabava, omogočanje prostora za medsebojno spoznavanje in grajenje skupnosti transmaskulinih oseb.

Dogodek je namenjen vsem osebam na transmaskulinem spektru, torej trans fantom, trans moškim, trans masc nebinarnim osebam, transseksualcem, in vsem ostalim, ki raziskujete svojo maskulinost, ne glede na vašo spolno identiteto, izgled ali dejstvo, a ste (bile_i) v medicinski tranziciji ali ne.

Stroške igranja iger in pijače ter prigrizkov krije Zavod TransAkcija.

Prijava: na tej povezavi (prijava je zaželena, ne pa tudi obvezna)

*********************

Srečanje trans punc

Sobota, 6. november, 16:00 – 19:00, Zavod TransAkcija

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Po zelo prijetnem prvem srečanju trans punc, ki smo ga pripravile_i junija letos, tokrat drugič odpiramo prostor za srečanje vseh trans oseb, ki se identificirajo na spektru ženstvenosti.
Srečanje trans punc oz. trans femme oseb je prostor, kjer bomo lahko delile_i vsa svoja doživljanja, tudi tista, za katera se moramo marsikje ugrizniti v jezik.

Vabljene trans punce in trans ženske, nebinarne trans femme osebe, transseksualke, cross dresserke, in vse ostale, katere se najdete v prostoru raziskovanja svoje ženstvenosti, ki vam ni bila dana ob rojstvu, ne glede na vašo spolno identiteto, izgled ali dejstvo, a ste (bile_i) v medicinski tranziciji ali ne.

Prijava: na email lea.aymard@transakcija.si (prijava je zaželena, ne pa tudi obvezna)

*********************

Srečanje trans mladih in staršev trans oseb

Sobota, 13. november, 12:00 – 15:00, WOOP! Arena

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Z navdušenjem napovedujemo naše prvo srečanje za trans mlade in starše trans oseb. Že kar nekaj časa prejemamo prošnje tako s strani trans mladostnic_kov kot staršev trans oseb, naj organiziramo dogodek, kjer lahko spoznajo sebi podobne osebe in sedaj je tukaj.

Srečanje trans mladih in staršev trans oseb bo potekalo pod isto streho, vendar v ločenih prostorih. Vse_i se bomo dobile_i 11:45 pred WOOP! Areno v BTC v Ljubljani, obe aktivnosti pa se začneta ob 12:00.
Po zboru se bomo ločile_i v dve skupini, mlade_i bodo v spremstvu naših mladinskih delavk_cev šle_i na bowling, starši pa bodo skupaj s člani_cami naše ekipe šle_i v kavarno na pogovor.

Na dogodek lahko pridejo trans mladi skupaj s starši, ki gredo na srečanje trans staršev, ali pa brez staršev. Seveda lahko z vami pridejo tudi prijatelji_ce, partner_ka ali druge bližnje osebe.
Prav tako so na dogodek vabljeni starši trans oseb, ki bodo svoje trans mladostnice_ke pripeljali na srečanje trans mladih, kot starši, ki se želijo dogodka udeležiti brez svojih otrok. Vabljene_i so tudi partnerke_ji, stari starši in drugo ožje sorodstvo.

Vabljene so vse trans in spolno nenormativne mladostnice_ki, ne glede na vašo spolno identiteto, izgled ali dejstvo, a ste (bile_i) v medicinski tranziciji ali ne.

Stroške bowlinga in pijače ter prehrane krije Zavod TransAkcija. 

Prijava (obvezna): na tej povezavi

*********************

TransMisija VIII: Skupnosti
1. del: LGBTIQ+ skupnost(i) : odprti forum

Sreda, 17. november, 18:00 – 20:30, Pritličje

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Kaj nam pomeni(jo) LGBTIQ+ skupnost(i)? Ali jo/jih potrebujemo in kaj si želimo od njih? 

Vabimo vas na odprti forum, kjer bomo skupaj razmišljale_i o pomenu LGBTIQ+ skupnosti, dobrih in slabih praksah pri gradnji in razvoju LGBTIQ+ skupnosti v Sloveniji, predvsem pa se bomo posvetile_i svojim željam in potrebam glede skupnosti in iskale_i načine, kako bi takšno oziroma takšne LGBTIQ+ skupnosti oblikovale_i oziroma še okrepile_i. 

Dogodek bo v obliki pogovora oziroma odprtega foruma, ki bo moderiran. Omogočiti želimo platformo za deljenje razmišljanj, izkušenj in želja, kjer bodo lahko sodelovale_i vse_i LGBTIQ+ posameznice_ki, ki to želijo, ne glede na to, če pripadajo kakšni organizaciji ali ne.

Prijava: na tej povezavi (prijava je zelo zaželena, ne pa tudi obvezna)

TransMisija VIII: Skupnosti
2. del: Kako biti (dober_a) zaveznik_ca?

Četrtek, 18. november, 18:00 – 20:30, Pritličje

Ilustracija in oblikovanje: Katarina Durič

Na forumu “Kako biti dober_a zaveznik_ca?” najprej premierno predstavile_i nov video o zavezništvu trans osebam, nato pa bomo iz raznih perspektiv naslavljale_i zavezništvo in se skupaj spraševale_i glede naših znanj, sposobnosti in namenov kadar delujemo v zavezništvu.

Zavoljo grajenja bolj informiranih in varnih skupnosti drugi del našega osrednjega letnega dogodka TransMisija posvečamo forumu o zavezništvu, katerega namen je skrbno skupnostno učenje, izmenjava izkušenj in preizpraševanje lastnih družbenih položajev s ciljem okrepitve kapacitet in uvidov, potrebnih za dobre zaveznice_ke.

Udeležite se lahko samo enega ali pa obeh dogodkov TransMisije VIII, kakor vam je ljubše.

Prijava: na tej povezavi (prijava je zelo zaželena, ne pa tudi obvezna)

*********************

Dan spomina na žrtve transfobije 2021 – TDOR

Sobota, 20. november, spletna akcija

Oblikovanje: Zavod TransAkcija

Vsako leto 20. novembra po vsem svetu obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance (TDOR). Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije pa tudi rasizma, ksenofobije in razredizma.

Letošnja obeležitev Dneva spomina na žrtve transfobije bo potekala z mislijo na trans osebe, ki doživljajo nasilje v sosednji Italiji, ki v Evropi za Turčijo beleži največ umorov trans oseb. Za spletno akcijo se bomo povezale_i z Arcigay Arcobaleno ODV, v njej pa lahko sodeluje kdorkoli, ki želi izraziti spoštovanje umorjenim trans osebam in prispevati k informiranju o razsežnostih transfobije. 

Dogodek bo potekal ves dan v soboto, 20. novembra na raznih spletnih platformah – facebook, instagram, spletne strani, itd. Več informacij sledi.

*********************

Trans skupina

Sreda, 24. november, 19:00 – 20:30, na spletu

Motiv: Nuka Horvat

Trans podporna skupina je prostor, kjer lahko delimo svoja vprašanja, izkušnje, želje in dvome povezane z našimi spolnimi identitetami in doživljanji sebe.

Na skupinah se pogovarjamo o vseh temah povezanih s transspolnostjo oz. življenjem transspolnih oseb, kot so npr. razkritje, medicinska tranzicija, odnosi z družino, prijatelji_cami, partnerkami_ji, spolna disforija, duševno zdravje, trans kultura in medijih, itd. Skupine vodi Lea Aymard, dosegljiva na lea.aymard@transakcija.si.

Prijava: na email lea.aymard@transakcija.si (prijava je obvezna, saj šele po prijavi prejmete geslo za dostop do skupine)

*********************

Nebinarni zin: pogovor ob izidu zina

Četrtek, 25. november, 19:00, DobraVaga

Motiv: Nuka Horvat

V sodelovanju z DobroVago vabimo na dogodek ob izidu Nebinarnega zina. Nebinarni zin smo pri TransAkciji soustvarile_i s številnimi nebinarnimi osebami in tako predstavlja kolaborativen, skupnostni izdelek ter s tem prvo takšno publikacijo o nebinarnih temah v Sloveniji.

Namen zina je predstaviti in razmišljati o doživljanju nebinarnosti ter je poskus, kako misliti temo spolne nebinarnosti oz. oseb z nebinarnimi spolnimi identitetami v cisheteropatriarhalnem svetu in onkraj njega.

Pri pogovoru bodo sodelovale_i Evan Grm, vodja programa pri Zavodu TransAkcija, Nuka Horvat, ki je zin oblikoval in uredil, ter Tea Hvala. Zin bo dostopen na spletu, v fizični obliki pa prvič na dogodku. Po dogodku bo brezplačno na voljo tudi v DobriVagi.

Vstop prost. 

*********************

Razvoj solidarnostne binder sheme

Torek, 30. november, 18:00 – 20:00, na spletu

Motiv: Katarina Durič

Trans mesec bomo zaključile_i s skupnim napenjanjem možganov in razvile_i solidarnostno binder shemo, k razvoju katere toplo vabimo tudi tebe.

Skoraj ne mine teden, da ne prejmemo prošnje za prejem binderja. Razviti želimo dolgotrajno delujočo solidarnostno shemo binderjev, ki bo čim več osebam, ki binder potrebujejo, omogočala, da na čim hitrejši in varnejši način do binderja dejansko tudi pridejo.

Za sodelovanje pri razvoju binder sheme ni potrebno nikakršno predznanje, prav tako ni treba imeti izkušenj z uporabo binderja, le pripravljenost za sodelovanje s skupino, ki bo razvijala solidarnostno shemo.

Prijava: na tej povezavi (prijava je obvezna, link do dogodka prejmete preko emaila po prijavi)

*********************

Srčno vabljene_i na vse dogodke, katerih vsebina vas zanima in za katere čutite da ste ali želite biti del skupnosti, ki jo specifični dogodki naslavljajo!

Toplo vabljene_i tako osebe, s katerimi se že poznamo kot osebe, ki še niste bile na naših dogodkih.  

*********************

Za udeležbo na dogodkih TransFormacij VI bo potrebno dokazati, da oseba izpolnjuje enega od PCT pogojev:

  • negativni rezultat hitrega ali PCR testa na virus COVID-19
  • dokazilo o cepljenju proti COVID-19
  • potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptoma ni minilo več kot šest mesecev

Za naše dogodke v živo velja, da se jih lahko udeležite le, če nimate simptomov okužbe z novim koronavirusom in niste bile_i izpostavljene_i tveganjem za okužbo z novim koronavirusom.

*********************

Dogodke omogočajo Astraea Lesbian Foundation for JusticeMama Cash in Mestna občina Ljubljana.