TransBitnost novembra: Dan spomina na žrtve transfobije 2023

 

Ob dnevu spomina na žrtve transfobije 2023 smo pozvale_i pripadnike_ce skupnosti na spletu k obeležitvi tega pomembnega dneva skozi umetnost. Novembrsko edicijo TransBitnosti tako sestavlja izbor umetnin, poklonjenih za #TDOR letošnjega leta,  različnih tehnik in formatov, a skupne sporočilnosti: vsako nasilje nad trans* osebami in skupnostjo je nedopustno, vsaka ubita trans oseba je preveč.

Daniel Kogovšek
@the.deserted.traveller

“Statistike o žrtvah transfobije so mi bile bežno znane že nekaj časa. A za sam projekt sem se poglobil nekoliko dlje, preko številk in procentov. Našel sem podrobne opise obupnih umorov, od ustreljenih žrtev, do posilstva, in celo živo zažgane. Našel sem njihove morilce, od neznancev, fetišistov in neo-nacistov, do družinskih članov in bližnjih prijateljev, najstnikov. Pretresle so me starosti žrtev, komaj odrasli, včasih celo mladoletniki, ki niso niti še zaživeli. Slabo delo iz strani policije, ki bi nekatere primere lahko preprečila, in odziv ljudi, aktivizem, ozaveščanje na to brutalno realnost, sam nastanek Dneva spomina na žrtve transfobije.

Moji čustveni odzivi so bili: žalost, strah, in jeza. Jeza na sovraštvo, »Zakaj nam ljudje ne pustijo živeti?«, občutek, da nikjer nisem res stoprocentno varen. Ta dan je pomemben. Opozarja na depresivno in brutalno realnost. Poziva k spominu, k ljubljenju oseb, ki jim je bilo življenje nasilno vzeto prezgodaj. Prosi mir – izobrazbo ali že samo sočutje, ki bi lahko pomagalo pregnati to nesmiselno agresijo.”

Benyamin Yuu Logar
@tzophek

Katarina Babič Derenda
@katarinabd_

Ness
@nessky_art

“S svojo umetnino si želim izraziti sočutje in podporo vsem trans osebam, kakorkoli se opredeljujejo. Naša pot je in vedno bo dolga, težka, prepletena s polno bolečin in ran – a ko enkrat dosežemo svoj cilj in smo, kdor želimo biti, jo je bilo vredno prehoditi.”

@imperfectmooncat

Viktor Juan Sauli
@jazzyartistt

“TDOR v meni kot mladem trans posamezniku vzbuja različna čustva. Vsak dan sam doživim ali se srečujem z medijskimi poročili o diskriminaciji trans ljudi. Za nas je ključno, da se poenotimo in žalujemo za izgubljenimi in da se zavedamo, da nismo sami. Naša skupnost se sooča z nenehnimi izzivi, skupaj moramo stati močno in ponosno.”

neo
@h0ej

Lun Suša
@brutalnikaktus.art

Projekt Trans artivizem (z njim transbitnost) finančno podpira EU v okviru evropske solidarnostne enote.