TDOV 2024: mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb

mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb 2024

Ob letošnjem mednarodnemu dnevu vidnosti transspolnih oseb predstavljamo serijo umetniških del, ki v svojem prepletu formatov analogne fotografije in vdirajočega 3D objekta raziskujejo spol od njegovega pripoznanja do njegovega razkroja.

 

Pričujoči razstavi “Ali se spolu zgodi korozija?” in “Ali se spolu podeli lovorika?” zajemata serijo šestih obdelanih fotografij, ki se subtilno ali pa vpijoče prelevijo v platforme za – bodisi invaziven bodisi prepletajoč se – poseg 3D objekta, ki ponazarja “spol”.

Dela praznujejo mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb in se predstavljajo v dveh različnih oblikah na dveh različnih mestih: v Kulturnem inkubatorju – MKC Maribor (otvoritev 6. 4. ob 16:00) in v Centru Mladih Koper (otvoritev 12.4. ob 16:00).
Serija sprašuje, kako se trans* osebe doživljamo v različnih prostorih, od javnih do zasebnih, kaj ti prostori potrebujejo od nas in kaj me_i potrebujemo od njih; kako v raznih kontekstih različni deli naših identitet in izrazov pridejo na plano – ali pa se skrijejo. Govori o vidnosti, ukoreninjenosti, ohranjanju in razkroju spola.
Ena razstava korodira, kot korodirajo krhke družbene strukture, razpadajoče zaradi vnetja ali vplivov atmosfere. Labilen status quo, zmeraj v premoči, a v strahu pred vremenom. Eni razstavi se podeli lovorika, kot se podeljuje cenjenim družbenim strukturam, zaščitenim pred škodo, ki jo povzroča kontekst. Ovekovečeni sistemi, brez preteče nevarnosti kolapsa.
Serija in podpirajoče besedilo prevprašujejo, kako se trans* osebe doživljamo v različnih prostorih, od javnih do zasebnih, kaj ti prostori potrebujejo od nas in kaj me_i potrebujemo od njih; kako v raznih kontekstih različni deli naših identitet in izrazov pridejo na plano – ali pa se skrijejo. Govorijo o vidnosti, ukoreninjenosti, ohranjanju in razkroju spola.
Umetniška dela sta dovršili Urša Rahne in Beti Frim s koordinacijo Nuke Horvata; besedilo je pripravilx neo, perspektive, tendence in utopije pa so priskrbele mnoge druge trans* osebe, hvala vsem.
Čakalnica, 2024
Kosilo, 2024
Parti, 2024
Tržnica, 2024
Intima, 2024
Uvid, 2024
Koncept: Nuka Horvat
Analogna fotografija: Urša Rahne
3D modeliranje: Beti Frim
Razstavno besedilo: neo
Umetniška serija je nastala v okviru projekta Trans artivizem, ki ga financira Evropska solidarnostna enota.