Trans artivizem – projekt v okviru Evropske solidarnostne enote

Prostovoljke_ci zavoda TransAkcija med majem 2023 in majem 2024 izvajamo projekt Trans artivizem, ki ga financira Evropska solidarnostna enota in ki je namenjen spodbujanju mobilnosti mladih prostovoljk_cev, obenem pa promociji umetnosti in kulture v trans* aktivizmu kot ključnih orodij in platform za facilitacijo odprtosti, ekspresivnosti in družbenega angažmaja. Cilj projekta je, da v Sloveniji zagotovimo bogat nabor virov podpore, kulturnega izražanja in izobraževalnega materiala s strani trans* oseb za trans* osebe.

Aktivnosti projekta Trans artivizem: 

TransBitnost

TransBitnost je umetniška aktivnost, pri kateri predstavimo in izpostavimo dela trans* umetnice_ka na spletni strani in socialnih omrežjih zavoda TransAkcija. Umetnik_ca dobi priložnost, da javno predstavi svoje delo, tako vizualno kot v besedi, in se predstavi, če si to želi. Z aktivnostjo dvigamo vidnost slovenskih trans* umetnic_kov vseh umetniških zvrsti, medijev in formatov. Oglej si vse izvedbe TransBitnosti.

Trans* tabor, umetniška delavnica “Stripi” in druženje prostovoljk_cev

V septembru 2023 smo izvedbe “Trans tabor”, tokrat osredotočen na “artivistične” teme v globokem preseku kulture in družbenega angažmaja. Na trodnevnem taboru smo izvedle_i 10 delavnic in drugih aktivnosti s fokusom na transspolnost in aktivizem skozi umetnost – tako kot medij izražanja kot orodje za raziskovanje svoje identitete in aktivizma, predvsem pa smo preživele_i sproščen in varen vikend v okolju, kjer so naše trans* identitete in izrazi ne le “tolerirani” ali “sprejeti”, ampak proslavljani, spoštovani in upoštevani.

V okviru Trans* tabora 2023 smo izvedle_i tudi prvo umetniško delavnico na temo stripa, ki jo je vodil prostovoljec Spike, skoznjo pa smo se pobliže spoznale_i s tem umetniškim formatom, ki smo ga podrobneje obdelovale_i tudi na festivalu TransFormacije v sodelovanju s Stripburgerjem/Festivalom Tinta. Po uspešno (in prekmalu) zaključenem taboru pa smo v širšem okviru prostovoljstva pri zavodu TransAkcija izvedle_i tudi sproščeno potaborniško druženje.

TransFormacije 2023: Razstava “Iz(v)idi” in diskurzivni dogodek “Trans in kvir stripi”

Festival TransFormacije je leta 2023 v njegovi že 10. izvedbi zaznamovala tema vključujočega jezika, kar sta odsevala tudi dve aktivnosti, organizirani v okviru projekta Trans artivizem: razstava Iz(v)idi v Pritličju (1. 11. 2023-30. 11. 2023), s katero smo skozi umetniška dela štirih trans* umetnic_kov naslovile_i teme diskriminatorne obravnave trans* oseb v slovenskem zdravstvenem sistemu; ter dogodek “Trans in kvir stripi”, s katerim smo v sodelovanju s Stripburgerjem/Festivalom Tinta organizirale_i pogovorni dogodek v Kinu Šiška na temo stripov, ki na kritičen, raziskovalen ali opolnomočujoč način obravnavajo tematike transspolnosti.

Trans* umetnice_ki, ki so prispevale_i dela za razstavo, so Katarina Babič Derenda, Pika_Spike Terpin, Než Dobrovoljc in Nuka Horvat. Pogovorni dogodek “Trans in kvir stripi” je potekal v pogovoru med umetnikom Nukom Horvatom in pisko/novinarko Radia Študent Leo Sande.

Umetniški delavnici v treh kosih: “Analogna fotografija, 3D modeliranje in spol”

V marcu 2024 smo se za pripravo umetniških del za prihajajoči razstavi v Mariboru in Kopru fokusirale_i na medija analogne fotografije in 3D modeliranja. S pomočjo fotografinje Urše Rahne in dizajnerke Beti Frim smo se del(a) lotile_i strukturirano, a hkrati dekonstruirano. Skozi ustvarjanje serije 5 fotografij, ki se v svojem nostalgičnem analognem formatu prelevijo v platforme za bodisi invaziven bodisi prepletajoč se 3D render objekta, ki ponazarja “spol”, smo odkrivale_i, kako se doživljamo v različnih prostorih, tako javnih kot intimnih, in kako številni deli nas samih, naših identitet in izrazov, pridejo na plano – ali pa se skrijejo. Spraševale_i smo se, kaj rabimo kot trans* osebe od teh prostorov in kaj ti prostori rabijo od nas. Tudi Slack, ki ga v zavodu sicer uporabljamo za medsebojno komunikacijo, je bilo zabavno zamenjati za učenje številnih orodij programa Figma, ki ne le omogoča hipno skupno delo na vizualijah, temveč tudi facilitira opcijo vizualnega razmišljanja, ki nam kot “artivistom_kam” vedno pride prav.

Razstavi “Ali se spolu zgodi korozija?” in “Ali se spolu podeli lovorika?”

V sklepnih aktivnostih projekta Trans artivizem smo organizirale_i decentralizirani razstavi Ali se spolu zgodi korozija? v Mariboru (MKC Maribor) in Ali se spolu podeli lovorika? v Kopru (Center mladih Koper), na katerih smo se poigravale_i z različnimi formati, inštalacijami in izpostavljenostmi ustvarjenih umetniških del. V Mariboru smo dela v različnih dimenzijah, med katerimi so se nekatera ponovila več kot enkrat, izpostavile_i naravnim procesom s postavitvijo med ruševine starejše stavbe v vrtnih prostorih stavbe Mladinskega kulturnega centra Maribor. Po otvoritvi razstave smo stkale_i tudi prvi stik s trans* osebami v Mariboru ob prijetnem druženju. Razstava v Kopru pa je privzela obliko pop-up instalacije sredi prostorov Centra mladih Koper, kjer so okvirjena dela krasila tako rdečo preprogo kot svečano sedečo konstrukcijo na koncu nje. Tudi Koprski obisk pa smo sklenile_i v prijetni družbi novih poznanstev iz obale.

Projekt Trans artivizem sofinancira EU v okviru Evropske solidarnostne enote.