Ponudba delavnic in izobraževanj

Fotografija: Niki Lapkovski

1. Ogled filma “Transspolna življenja v Sloveniji” in pogovor

Ogledale_i si bomo dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji (2016), ki bo služil kot iztočnica za nadaljnje razmišljanje in diskusijo. Dokumentarni film, ki predstavlja 10 transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev države, govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete in položaja transspolnih oseb. Film je bil že predvajan na različnih kulturnih in LGBT festivalih po Sloveniji in v tujini, zanj pa smo na Festivalu LGBT filma prejele_i tudi nagrado za najboljši film po izboru občinstva Rožnati zmaj.

Skupaj z ustvarjalko_cem dokumentarnega filma in osebo, ki nastopa v filmu, bomo predstavile_i različne izkušnje transspolnih oseb v Sloveniji, odgovarjale_i bomo na pomembna vprašanja in skupaj iskale_i načine, kako biti spoštljiv_a in vključujoč_a do transspolnih oseb.

Cilji:

  • Spoznati osrednje koncepte, kot so spolna identiteta, spolni izraz, spolna usmerjenost, in se seznaniti s človekovimi pravicami transspolnih oseb
  • Predstaviti položaj in izkušnje transspolnih oseb v Sloveniji in tako prispevati k boljši osveščenosti o tematiki.
  • Poiskati načine, kako smo lahko zaveznice_ki transspolnih oseb.

2. Izobraževanje o transspolnosti

Izobraževanje o transspolnosti izvajata člana_ici Zavoda TransAkcija Linn Julian Koletnik in Evan Grm. Izobraževanje je namenjeno osveščanju posameznic_kov in skupin/kolektivov/študentk_ov itd., skozi informiranje o tematkah transspolnosti, ki je sestavljeno iz predavanja in metod neformalnega učenja. Pri Zavodu TransAkcija že več let izvajamo tovrstna izobraževanja in usposabljanja, ki jih izvajamo na fakultetah, v nevladnih organizacijah, podjetjih in drugih različnih okoljih, kjer se posameznice_ki ali celotni kolektivi odločijo, da želijo biti bolj vključujoče_i in spoštljive_i do transspolnih oseb.

Cilji:

  • Spoznati osrednje koncepte, kot so spolna identiteta, spolni izraz, spolna usmerjenost, in se seznaniti s človekovimi pravicami transspolnih oseb
  • Predstaviti položaj in izkušnje transspolnih oseb v Sloveniji in tako prispevati k boljši osveščenosti o tematiki.
  • Poiskati načine, kako smo lahko zaveznice_ki transspolnih oseb. Ta del izobraževanja prilagodimo specifičnemu kontekstu in potrebam naročnic_kov, tako da zagotovimo, da je izobraževanje čimbolj koristno.

3. Certifikat LGBT prijazno

Certifikat LGBT prijazno, ki ga podeljuje Mestna občina Ljubljana,  je namenjen predvsem ozaveščanju. Cilj je, da se znotraj delovnega okolja in navzven do strank ustvari klima, ki bo pozitivna za vse. Ozaveščanje poteka preko izobraževanja vodstvenega kadra posameznih organizacij. Izobraževanje zajema tematike, ki se nanašajo na temeljne človekove pravice ter na spoznavanje specifičnih potreb LGBT-oseb. Vodstveni kader nato pridobljeno znanje prenese svojim sodelavcem in sodelavkam ter skrbi, da se ideja o enakem pristopu do vseh in zagotavljanje temeljnih človekovih pravic upošteva med zaposlenimi in navzven do strank.

Izobraževanje izvajajo po posebnem izobraževalnem modulu, ki je bil narejen v ta namen, nacionalne_i trenerke_ji človekovih pravic po programu Kompas Sveta Evrope, ki prihajajo iz Društva informacijski center Legebitra, Društva študentski kulturni center – sekcija ŠKUC LL in Zavoda transfeministična iniciativa TransAkcija. Poleg njih je v izobraževalnem timu tudi pravna strokovnjak_inja.

Več o izobraževanju za certifikat LGBT prijazno in prijavnico najdete na spletni strani MOL.

4. Delavnice

Če se zanimate za izobraževanje ali delavnico, vas vabimo, da nam pišete na e-naslov info@transakcija.si in dogovorile_i se bomo za obliko izobraževanja, ki vam najbolj ustreza glede na vaše želje in potrebe.