Pogosta vprašanja o transspolnosti

Fotografija: Niki Lapkovski

 
Pri kateri starosti (lahko) oseba zase ugotovi, da je transspolna?

Nekatere osebe so začutile, da so transspolne, že v rani mladosti, nekatere času pubertete in najstništva, nekatere v srednjih letih ali tudi kasneje. Kar pa je skupno večini transspolnih oseb, je to, da so čutile in/ali razmišljale, da so transspolne osebe, mnogo prej, kot so se kot take tudi razkrile. To je posledica visoke stopnje nerazumevanja, nesprejemanja in nevidnosti transspolnih oseb in tematik. Ne glede na to, v kateri starosti je oseba to ugotovila oziroma se razkrila, je vsaka posamezna izkušnja enako legitimna.

Ali so otroci in najstnice_ki lahko transspolne osebe?

Prav tako kot odrasle osebe, so tudi otroci in mladostnice_ki lahko transspolne_i osebe, čeprav gre za relativno majhen delež vseh otrok. Otrokom so spolna identiteta in spolne vloge tako rekoč položene v zibko. Transspolni otrok lahko že zelo zgodaj čuti neujemanje s spolom, ki ji_mu je bil pripisan ob rojstvu, in se močno identificira z drugim spolom. Ker niti z otroki, mladostnicami_ki niti z odraslimi osebami ne govorimo o transspolnosti, zaradi pomanjkanja informacij pogosto prihaja do stiske tako otroka kot družine. Tipična reakcija staršev in okolice je taka, da je z njihovim transspolnim otrokom nekaj narobe, čeprav v resnici tudi s strokovnega stališča velja, da je s temi otroki popolnoma vse v redu.
Transspolnost ni razlog za stisko transspolnih oseb. V resnici je nerazumevanje drugih in občutek, da je s temi osebami nekaj narobe, razlog za njihovo trpljenje. Največjo čustveno bolečino povzroča pritisk, da spremenijo svoje bistvo, tisto, kar v resnici so. Zato je največ, kar lahko naredite za svojega otroka, da mu prisluhnete in ga podprete ter poiščete čimveč koristnih informacij. Priporočamo, da poiščete tudi podporo in nasvete za ta proces, ki jo najdete tudi pri našem zavodu v obliki svetovanja, informiranja ali podporne skupine.  

Kako izgledajo transspolne osebe oz. Kako lahko vemo, da je nekdo trans?


Vsaka transspolna oseba izgleda drugače, prav tako kot to velja za cisspolne osebe. Edini odgovor na to vprašanje je, da nikoli ne moremo vedeti, če je oseba transspolna, razen če nam to pove sama. Tudi osebe s transspolno izkušnjo se ne identificirajo nujno kot transspolne osebe. Predvsem pa je treba poudariti, da je to vprašanje, četudi je zgolj v naših mislih, že lahko poseg v zasebnost transspolnih oseb. Edino, kar je pomembno je, da poznamo zaimke in ime osebe oziroma, kar oseba želi za nas, da zanjo uporabljamo, tako da bo njena spolna identiteta spoštovana. Spolna identiteta posameznice_ka se pogosto napačno reducira na fizični izgled oziroma oblačila, ličila itd. Pomembno je ločevati spolno identiteto in spolnim izrazom oziroma se zavedati, da ne oblačila ne genitalije ne določajo posamezničine_kove spolne identitete. Spolno identiteto posameznice_ka določa zgolj in samo samoidentifikacija osebe.

Več odgovorov na pogosta vprašanja lahko najdete v posebnem poglavju v Priročniku za medijsko poročanje o transspolnosti, odgovore na vprašanja, ki se tičejo tranzicije in pravnega priznanja spola, pa najdete na spletni strani v posebnih razdelkih, ki ponujajo podrobne informacije o teh pomembnih temah.

Za kakršnakoli dodatna vprašanja smo vedno na voljo na e-mail naslovu info@transakcija.si.