t-priročnik za transmaskuline osebe

Za delovanje vmesnika je potreben JavaScript

Dostopno na podlagi diagnoze F64.0
Krito s strani ZZZS
Cena
Dostopno v Sloveniji

Ali je transspolnost bolezen?

Maja 2019 je Svetovna zdravstvena organizacija – World Health Organization (WHO) – sprejela reformo ICD-11 (2019). Ta reforma Mednarodne klasifikacije bolezni 11, je transspolnost odstranila iz področja duševnih bolezni. Nekdanjo diagnozo »transseksualizem« je zamenjala diagnoza “spolna neskladnost pri mladostnicah_kih in odraslih”, ki je uvrščena v poglavje “Stanja povezana s spolnim zdravjem.”

V Sloveniji je transseksualizem uradno še vedno klasificiran kot duševna motnja in osebe, ki želijo medicinsko tranzicijo ali pravno priznanje spola, potrebujejo diagnozo F64.0.

Ali je transspolnost trend?

Transspolnost ni novo odkritje. Osebe, ki se definirajo izven normativne moške ali ženske identitete so obstajale, odkar obstaja človeštvo. V drugih kulturah je prisotnih več spolov in drugačno razumevanje spola, spolne identitete in spolnega izraza. V raznih časov in kulturah so živele osebe, ki niso bile točno moški ali ženske po naših današnjih kriterijih.

Način, kako razumemo danes ženski in moški spol izhaja iz kulture in vrednot, ki so bile aktualne v času, ko so se ideje oblikovale. Čeprav so transspolne osebe vedno obstajale, so bile skozi razvoj moderne medicine (in zaradi seksizma in rasizma le-te) izključene.

K patologizaciji transspolnosti (ki postane predmet psihologije in psihiatrije) je pripomogel pogled na nenormativno spolnost in spolni izraz kot perverznost in kriminalizacija homoseksualnosti. Ob tem velja omeniti, da vsi ti pojmi v 19. in začetku 20. stoletja spolna identiteta in orientacija nista bili razumljeni kot ločeni, prav tako pa je bila ta “disidentska” identiteta razumljena kot nenaravna, perverzna in nevarna.

Leta 1864 je tako Karl Ulrichs, nemški pisatelj in filozof, prvič opisal idejo o »ženski psihi, ujeti v moško telo«. Zgodnji spisi so namigovali, da je transspolna identiteta oblika homoseksualnosti, kar z današnjega vidika zamenjuje razliko med spolno usmerjenostjo in spolno identiteto.

“Zdravljenje” homoseksualnosti in transspolnosti je, kot vemo iz (žal izjemno problematične) zgodovine psihiatrije, potekalo tudi z elektrošoki, lobotomijo in drugimi “metodami”, ki jih danes razumemo kot mučenje. Kljub temu pa je bilo na začetku 20. stoletja tudi že precej raziskav na temo transspolnosti, tudi takih, ki v transspolnosti niso videle “norosti”, denimo na seksološkemu inštitutu Magnusa Hirschfelda v Berlinu, ki pa je bil, vključno z obsežno knjižnico, požgan leta 1933.

Razumevanje transspolnosti kot stanje in ne kot bolezen se začenja z okrepitvijo trans skupnosti in paralelno z LGBTIQ+ gibanjem. Transspolnost je v zadnjih letih pridobila več vidnosti v medijih in trans osebe so postale bolj viden del družbe, kar pa ne pomeni nujno, da imajo trans osebe boljše pogoje za življenje.

Androtop

Trans fantje/moški in transmaskuline nebinarne osebe v Sloveniji praviloma pričnejo hormonsko terapijo z jemanjem transdermalnega gela Androtop – 20,25 mg/pritisk.

Osebe najprej podpišejo obveščeno soglasje za pričetek hormonske terapije s testosteronom in dobijo gel v plastenkah. Gel je nekoč bil na voljo v obliki blazinic, zato je mogoče najti tudi informacije o takšni vrsti uporabe.

Način jemanja androtopa

Androtop se po priporočilih uporablja enkrat dnevno, najpogosteje zjutraj. Priporočen dnevni odmerek je 40,5 mg kar sta dva pritiska, največji dnevni odmerek pa so štirje pritiski, torej 81 mg. Gel je priporočeno nanašati izključno na nadlakti, saj je za tisti del predela telesa jamčena največja aktivacija receptorjev . Nekoč je androtop bil na voljo v obliki testosteronskih blazinic za enkratno uporabo, zato je mogoče zaslediti, kako nekatere osebe pišejo o gelu v blazinicah.

Priporočljivo je, da si oseba gel nanese zjutraj in se pred tem stušira, da je koža čista. Gel se uporablja tako, da si ga oseba sama namaže po specifičnem delu telesa in počaka, da se posuši, kar traja približno 10 do 15 minut. V tem času je pomembno, da se druga oseba ne dotika kože, kamor je bil gel nanesen, prav tako je potrebno poskrbeti, da koža na tem delu ostane suha.

Pri vsaki obliki hormonske terapije moraš biti zelo pozoren_a, da imaš na receptu dovolj veliko količino, da boš imel_a hormone do naslednjega pregleda pri endokrinologinji.

“Vsako jutro si po en potisk namažem na vsako ramo.”

(trans moški)

“Androtop gel sem jemal vsak dan (samo zjutraj), 6 mesecev. Gel sem si namazal po trebuhu.”

(trans moški)

“Prve 4 mesece terapije sem jemal testosteron gel (Androtop). Jemal sem 1 blazinico gela na dan. Androtop gel sem jemal tako, da sem si vsako jutro umil roke in vrat in si gel razmazal po rokah ter bradi/vratu.”

(trans moški)

“Androtop sem si vedno nanašal sam.”

(trans moški)

Izkušnje z jemanjem androtopa

“Pri meni je bilo jemanje androtopa izguba časa. Predlagal bi jemanje testosterona v obliki injekcije Nebido 1000mg.”

(trans moški)

“9 mesecev sem na Androtop gelu, ki si ga moram vsako jutro namazati po ramenih. Zaenkrat sem na 2 potiskih, torej 40,50mg.”

(trans moški)

Telesne spremembe kot posledice jemanja androtopa

“Sedaj sem 9 mesecev na androtopu. Najbolj se pozna poraščenost po trebuhu in stegnih, to se je opazilo že po 2 mesecih jemanja hormonov. Po približno pol leta jemanja hormonov že dobivam brado, spreminjat se mi je začel tudi glas.”

(trans moški)

“Glas lahko v prvih mesecih spremeni ton in višino neverjetno drastično. Moj glas se je spreminjal precej postopoma, zato včasih pozabim, kako drugačen je zdaj.”

(nebinarna oseba)

“Kot najstniku se ti začne postopoma spreminjati glas, malo se ti lomi. Jaz sprememb nisem opazil preden so jih opazili moji prijatelji, mi je pa bila sama sprememba všeč, bil sem vesel ker sem tudi lažje passal za fanta saj sem imel globlji glas.”

(trans moški)

“Na androtopu se moje telo ni spremenilo popolnoma nič, jemal sem ga 6 mesecev.”

(trans moški)

Vpliv jemanja androtopa na počutje in duševno zdravje

“Jemanje hormonov je pripomoglo k moji samozavesti, sprejemanje lastnega telesa se je bistveno izboljšalo. Vedno manj opažam občutke disforije.”

(trans moški)

“Spreminjanje glasu mi osebno pomaga pri tem, da se v svoji koži počutim dobro.”

(nebinarna oseba)

“Moje mentalno počutje se je poslabšalo, saj nisem opazil nikakršnih sprememb na telesu. Pri jemanju Androtopa sem bil večinoma tesnoben in razočaran. Pričakoval sem takojšnje spremembe, vendar se ni moje telo nič spremenilo.”

(trans moški)

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja androtopa

“Stranskih učinkov jemanja androtopa nisem opazil.”

(trans moški)

“Ful se mi je povečal apetit, to mi ni najbolj kul. Opažam pa tud, da mam nasploh več energije.”

(nebinarna oseba)

“Edini negativen stranski učinek, ki se je pri meni pojavil do sedaj (po 9. mesecih jemanja) je utrujenost.”

(trans moški)

Augmentacijska mamoplastika (povečanje prsi)

Poseg je dostopen v Sloveniji samoplačniško. Za osebe, vodene pod diagnozo F64.0, se lahko krije s strani ZZZS. V primeru trans žensk, ki si želijo hormonsko terapijo, kirurgi svetujejo, da se pred posegom počaka kakšno leto ali dve, da se prsi najprej naravno razvijejo s hormonsko terapijo.

Lahko izbiraš velikosti silikonskih prsnih vsadkov, polnitev (silikonski gel, kohezivni gel, voda), obliko (okrogli ali anatomski) in druge stvari, kot je tekstura.

Po posegu lahko pričakuješ bolečine, ki bodo minile v roku kakšnega meseca.

Binder

Kaj je binder?

Binder oz. steznik je kos oblačila, ki se ga nosi na zgornjem delu telesa, njegov namen pa je sploščiti prsni koš. Binder ustvarja videz ravnega oz. ploskega prsnega koša, kar je v veliko pomoč pri lajšanju spolne disforije in boljšem počutju v vsakodnevnem življenju. Pred samo uporabo binderja je ključnega pomena, da se oseba pouči o tem, kako se binder pravilno nosi.

Kje kupiti binder

Binderjev se žal v Sloveniji še ne da kupiti. Najde pa se jih na spletu – nekatere izmed zanesljivih spletnih trgovin so npr. gc2b, Underworks. Če ne veš, kje dobiti binder oz. nimaš naslova, kam ga varno naročiti ali imaš druga vprašanja v povezavi s tem, je najboljše, da se informiraš pri drugih trans oseb, ki imajo izkušnje s tem, ali pa se obrni na nas na email info@transakcija.si.

“Do top operacije sem uporabljal binder. Vse tri binderje, ki sem jih imel čez leta, sem kupil pri gc2b, ameriškem trans-owned podjetju. Zdaj imajo možnost nakupa tudi iz EU, kar drastično zmanjša stroške pošiljanja.”

(nebinarna oseba)

Kako varno uporabljati binder

Pri izbiri binderja je treba biti pazljiv_a, da se izbere pravo številko, premajhen oziroma pretesen binder ima namreč lahko dolgoročne posledice za zdravje.

Pred samo uporabo binderja je ključnega pomena, da se poučiš o tem, kako se ga pravilno nosi. Pri izbiri binderja je treba biti pazljiv_a, da izbereš pravo številko, premajhen oziroma pretesen binder ima namreč lahko dolgoročne posledice na zdravje.

Pomembno je tudi, da se binder v zmernem časovnem obsegu, tj. ne več kot osem ur naenkrat, ter da se v primeru kakršnihkoli težav binder čimprej odstrani. Če le lahko, je dobro, da imaš med nošenjem binderja tudi pavze s kakšnim dnem, ko ga ne nosiš. V primeru, da imaš oteženo dihanje ali čutiš pritisk v prsnem košu, binder takoj odstrani.

Veliko informacij o varni uporabi binderjev najdeš na našem YouTube kanalu TransTube v TransStudio: Binderji.

“Binder v pravi velikosti priporočam za uporabo, priporočam pa tudi pazljivost in upoštevanje navodil uporabe. Deformacije prsnega koša so nevarne in kolikor vem, ireverzibilne.”

(nebinarna oseba)

Izkušnje z uporabo in vpliv na počutje in duševno zdravje

Vse osebe imajo različne izkušnje z uporabo binderjev, enim uporaba sploh ni problem, nekaterim je, vendar se vseeno odločajo zanj, saj ima za njih kljub težavam veliko pozitivnih učinkov. Razne izkušnje z uporabo binderjev so trans in nebinarne osebe opisale_i tako:

“Binder sem nosil vsak dan, kadar sem šel izven svojega doma oz. imel interakcije z drugimi ljudmi. Starejše binderje, ki so bili že malo raztegnjeni, sem nosil ob fizično bolj napornih dejavnostih, ampak nikoli med dejansko telovadbo ali med spanjem. Pazil sem, da sem ob bolečinah v prsnem košu delal pavze, ter da sem poleti dosledno pil več vode kot ponavadi.”

(nebinarna oseba)

“Z binderji nisem bil precej zadovoljen, ker so me preveč tiščali, predvsem pa mi je bilo poleti z njim prevroče.”

(trans moški)

“Kdorkoli pravi, da so binderji ful udobni ... mah, težko verjamem. Saj ne, da so izjemno neudobni, ampak pač veš, da ga imaš gor no. Kljub temu pa mi je ful pomembno ga nosit. Takoj, ko ga oblečem, se počutim drugače, manj disforičnega in kar gledam se v ogledalo, kako sem raven oz. kolko manj oblin je videt. To mi veliko pomeni. Ne nosim ga redno, ravno zaradi udobja, ampak bolj na dni, ko je disforija res močna ali pa glede na to v katero okolje grem in kako želim, da sem tam viden.”

(nebinarna oseba)

“Binder dovolj spremeni figuro, da lahko zelo pomaga pri lajšanju disforije - sploh v kombinaciji z bolj ohlapnimi oblačili. Skozi leta mi je zelo pomagal živeti v svoji koži, kljub temu da prinaša tudi določene nevarnosti in neprijetnosti.”

(nebinarna oseba)

“Uporabljam ga redkeje, saj imam precejšnje probleme z občutkom dušenja, ki se pojavi precej hitreje kot pri kateri drugi osebi (probleme nimam samo z binderjem, ampak tudi npr s puli puloverji). Zato nosim binder le občasno, ko vem, da bom zunaj manj kot 8 ur in da si ga bom lahko varno slekel, če me bo tiščal. Raje nosim binder, ki je za kakšno številko prevelik. Efekt, ki ga hočem je kljub temu dosežen, ampak tudi diham lažje! Kljub svojim težavam me binder pogosto navda z “gender euphoria”:).”

(nebinarna oseba)

Boki

Kaj pomeni feminizirati svoje boke?

Klinično gledano imajo cis ženske širše boke kot cis moški. V kulturi so boki prepoznani kot eden od simbolov “ženskosti”. Zato smo navajene_i, da imajo osebe, ki jih prepoznavamo kot ženske, figuro s širšimi boki. Pri trans femme osebah je na splošno pogosta želja po bolj oblikovani bokih. Čeprav so opcije za feminizacijo bokov omejene, obstaja nekaj začasnih in trajnih možnosti.

Začasna feminizacija bokov

Ne glede na to, ali si želiš feminizirati boke le za nekaj ur ali se redno prestavljati kot ženska, so na voljo naslednje opcije. Prvo orodje za preoblikovanje silhuete so oblačila.

Začasna feminizacija bokov z pomočjo oblačil

Osebe, ki želijo s oblačili optično razširiti svoje boke lahko med drugim poskusijo:

 • krila in obleke, ki zožajo pas in oblikujejo večji volumen bokov
 • obleke, ki ne pokrivajo kože pri pasu (crop top ali obleka z zarezami)
Začasna feminizacija bokov s korzetom oziroma oblikovalnim perilom

Uporaba korzeta je lahko dnevna rešitev za preoblikovanje silhuete z ožanjem pasu in razširitvijo bokov. Če nimaš razvitih prsi in želiš naraven izgled, priporočamo korzete, ki zajamejo pas in se končajo pred prsnim košem. Pazi, da ne kupiš premajhnega, da ne bo preveč tesen, saj lahko povzroča bolečine in predstavlja tveganje za zdravje. Pri izbiri pravega korzeta ti je lahko v pomoč informativna tabela na prvi povezavi. Korzet naj bi bil 10 do 15 cm manjši kot naravna velikost pasu (če je tvoj obseg pasu 80 cm, izberi korzet z obsegom pasu 65 do 70 cm).

Povezave:

Začasna feminizacija bokov s silikonsko blazinico

Uporaba silikonske podloge omogoča, da takoj dosežeš zaželeno figuro peščene ure. Taki dodatki pa pogosto niso zelo poceni.

Trajna feminizacija bokov

Opozorilo:

“Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

Hormonska terapija

Hormonska terapija povzroča prerazporeditev maščobe po celem telesu, tudi na boke in zadnjico. Sicer je del storitev, dostopnih osebam z diagnozo F64.0, in rezultati za trans femme osebe niso vedno zadovoljivi. Potrebno je upoštevati tudi časovnico: v WAPTH je omenjeno, da se maščoba razporedi med 2 in 5 leti po pričetku hormonske terapije in to je najbolj učinkovito/opazno po prvih 3 do 6 mesecih.

Posegi

Za večino trans žensk, ki niso pričele terapije v najstniških oz. mladih letih ali so bile dolgo izpostavljene testosteronu, so lahko rezultati hormonske terapije omejeni. Zato, če želiš izrazito silhueto peščene ure in je terapija naredila premalo za tvoj okus glede razporeditve maščobe, lahko razmisliš še o posegih (v Sloveniji se, kolikor vemo, v času pisanja še ne izvajajo). Načeloma so posegi samoplačniški.

 • Liposukcija trupa (Trunk liposuction) – maščoba se odstrani iz ciljnega območja.
 • Brazilski dvig zadnjice oziroma povečanje kolkov (Brazilian butt lift) je poseg, kjer se maščoba odstrani iz ciljnega območja in se ponovno uporabi, da se zapolni zadnjico in boke. Lahko tudi se doda silikonske kolčne vsadke.

https://2pass.clinic/en/body/body-feminization-surgery

Brada

Kako si lahko sam_a narišeš brado za lajšanje disforije

Mnogo trans moških in trans maskulinih nebinarnih oseb si zelo želi brado, ta je tudi zelo pogosto med najbolj pričakovanimi oz. želenimi vplivi jemanja testosterona. Ampak obstajajo tudi možnosti, kako si lahko sam_a narišeš brado in s tem zmanjšaš občutenje spolne disforije.

Na internetu obstaja mnogo videov in napotkov, kako si narisati brado. Za risanje brade lahko izbereš več metod in pripomočkov kot so npr. maskara, svinčnik za risanje obrvi, senčila za veke, prelivi za lase, itd., ki jih najdeš v vseh drogerijah. Priporočamo veganske izdelke in izdelke, ki niso testirani na živalih.

Na mesta, kjer želiš imeti brado, z izbranim pripomočkom pobarvaj kožo. Pripočljivo je, da doma oz. na mestu, kjer si varna_en, vadiš, saj prvo risanje morda ne bo preveč uspešno.

Vse_i smo po obrazu (bolj ali manj) poraščene_i - na obrazne dlačice nanesi maskaro, ki ti bo poudarila videz in barvo dlačic. Barvo maskare izberi glede na svojo naravno barvo las/kožni odtenek, načeloma pa so rjave maskare najbolj primerne za risanje brade.

Pri uporabi vseh pripomočkov je pomembno, da opazuješ njihovo reakcijo na tvojo kožo in jih v primeru alergijske reakcije takoj nehaš uporabljati.

Izkušnje z risanjem brade

“Do vidnih učinkov testosterona sem si risal brado. Make up za risanje barve sem kupil v drogeriji DM.”

(trans moški)

Vpliv risanja brade na počutje in duševno zdravje

“Barvanje brade mi je pomagalo predvsem pri neučakanosti glede hormonskega zdravljenja, saj sem predvsem komaj čakal na poraščenost.”

(trans moški)

“Z barvo za brado sem bil zadovoljen, ker si jo že od nekdaj želim in mi je bil všeč izgled.”

(trans moški)

Britje

Marsikdo se strinja, da je britje najbolj priročna in hitra metoda, ampak dlake po britju rastejo najhitreje, postanejo rahlo trše in na otip neprijetne (“pikajo”).

Če se briješ z brivnikom, ki ima več britvic, pazi, da se ne porežeš. Za optimalno britje se ob dobri svetlobi postavi pred ogledalo. Ugotovi smer, v katero rastejo dlake. Kožo napni oz. poskusi predel za britje postaviti tako, da bo koža čim bolj ravna in napeta, ter se za najbolj varno britje brij v smeri, v kateri dlake rastejo.

Za najbolj optimalno britje se sicer lahko poskusiš briti v smeri proti rasti dlak, čeprav lahko s tem tvegaš vraščanje dlak, brazgotine ali razdraženo kožo. Pred britjem si umij roke in uporabljaj čisto opremo (nov brivnik ali britvice), da preprečiš razvoj bakterij na koži.

Topla voda lahko pomaga, da se kožne pore odprejo in tako zaščitiš kožo. Uporabljaj čim bolj nevtralno kremo za britje (če se ne briješ po obrazu, lahko poskusiš tudi z veganskim balzamom za lase). Med striženjem/britjem raje stoj, ker se lahko bolj poškoduješ, če med striženjem ali britjem ležiš. Po odstranjevanju dlak uporabi vlažilno kremo, da zmanjšaš suhost in razdraženost kože.

Izogibaj se deljenju izdelkov za odstranjevanje dlak z drugimi družinskimi člani, da preprečiš bakterijske, virusne ali spolno prenosljive okužbe.

Česa hormoni ne rešujejo

Hormonska terapija lahko vpliva na marsikaj – od razporeditve maščobe do rasti prsi. Nekaterih stvari pa hormonska terapija ne more spremeniti.

Konstitucija

Hormonska terapija, v kolikor se začne pred 25. letom, lahko vpliva na razvoj telesa in kosti. Po koncu pubertete hormonska terapija ne more več vplivati na konstitucijo.

Čeprav se s prerazporeditvijo maščobe silhueta lahko rahlo spremeni, sploh na obrazu in vratu, ne zmanjša kosti in posledično ostane konstitucija enaka.

Nekatere osebe sicer poročajo, da so izgubile kakšen centimeter ali dva v višino in do ene velikosti čevljev. To je sicer redko in večinoma trans ženske obdržijo svojo telesno višino ter velikost rok in nog. Poleg tega širina ramen, reber in bokov ostane enaka.

Glas

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

Depilacija s kremo

Kremo za depilacijo lahko uporabljaš za odstranjevanje dlak na nogah, rokah, hrbtu in trebuhu. Depilacijske kreme načeloma niso varne za uporabo na sluznicah.

Depilacija s pinceto

Pri uporabi pincete je treba paziti, da ne dobiš vraščenih dlak, ustvariš brazgotin ali preveč dražiš svoje kože.

Izogibaj se deljenju izdelkov za odstranjevanje dlak z drugimi družinskimi člani, da preprečiš bakterijske, virusne ali spolno prenosljive okužbe. Priporočeno je, da pinceto redno čistiš in jo razkužiš s 70-odstotnim alkoholom.

Depilacija z epilatorjem

Epilatorji so električne naprave, ki delujejo kot avtomatizirane pincete in pulijo dlake podobno kot voskanje. Ob premikanju glave epilatorja po koži ta dlake puli nenehno in posledično povzroča tudi nenehno bolečino (pri voskanju pride do bolečine le pri diskretnih potegih traku ali trdega voska). Zato je lahko ta metoda manj primerna za osebe, ki jih puljenje dlak zelo boli.

Epilatorji lahko stanejo več kot termin voskanja v kozmetičnem salonu, a lahko kvaliteten epilator brez posebnega vzdrževanja deluje tudi več let.

Depilacija z voskom

Depilacija z voskom ali voskanje je puljenje dlak z uporabo voska. Ker metoda dlake izpuli, te ne zrastejo nazaj ostre in temne barve kot pri britju, pač pa se lahko z rednim voskanjem celo zredčijo.

Vosek obstaja v več oblikah, na primer v roll-on kaseti, lističih z vnaprej nanesenim voskom, v obliki tekočega voska ter v obliki trdnega voska v granulah ali ploščicah. Kasete z voskom in lističi so z nekaj prakse enostavni za uporabo, tekoči ali trdni vosek pa zahtevata grelec voska in nanašanje na kožo z leseno palčko.

Pri uporabi voska iz roll-on kaset ter tekočega voska potrebuješ tudi lističe, ki jih nalepiš na vosek, nanesen na poraščeno kožo, ter s potegom lističa odstraniš večino voska z dlakami vred. Pri uporabi trdnega voska lističev ne potrebuješ – na kožo preprosto naneseš debelejšo plast voska, počakaš, da se strdi, in ga potegneš s kože podobno kot listič.

Trdni vosek bo na tvoji koži pustil manj lepljivih preostankov kot tekoči voski. Preostanke voska lahko odstraniš s kože z oljem.

Če boš voskanje izvajal_a sam_a, si zapomni, da vosek nanašaš v smeri rasti dlak. V isti smeri na vosek nalepiš tudi listič. Listič (ali trdi vosek) nato odločno potegneš ob koži v nasprotni smeri (proti smeri rasti dlak).

Bolečina se pri voskanju pojavi ob diskretnih potegih lističa ali trdega voska, zato je lahko voskanje primerno za tiste osebe, ki si želijo bolj trajne metode odstranjevanja dlak, a je epilacija za njih preveč boleča.

Po voskanju bo tvoja koža najverjetneje zelo razdražena, rdeča in vroča, zato ne načrtuj izletov na bazen in podobnih aktivnosti takoj po voskanju.

Duševno zdravje med in po tranziciji

Duševno zdravje v zvezi s stisko, da živiš v drugi identiteti, kot je tvoja, se po tranziciji bistveno izboljša. Za osebe, ki imajo optimalne pogoje, so negativni vplivi na duševno zdravje redki. Pri osebah, ki nimajo podpornega okolja, je lahko tranzicija zelo težko obdobje. Duševno zdravje oseb, ki ne morejo ali ne želijo spremeniti okolja in nimajo podpore, je lahko zelo slabo. Zato ni priporočeno, da druge osebe trans oseb nikoli ne razkrijejo, ker so lahko posledice za to osebo hude. Na duševno zdravje pripadnic_kov manjšinskih družbenih skupin, kot so transspolne osebe, v veliki meri vpliva vsakodnevna (samo)cenzura, ki je posledica sistemske diskriminacije. Ta transspolne identitete (ne)namerno ne vključuje v vse državne sisteme in družbena področja. V raziskavi Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji (Zavod TransAkcija, 2019) je največji delež transspolnih oseb, 38 %, svoje duševno zdravje ocenilo kot povprečno, 29 % ga je ocenilo kot slabo, 6 % kot zelo slabo, 17 % kot dobro in 9 % kot zelo dobro.

Duševno zdravje pred tranzicijo

Ponavadi je obdobje razumevanja in razkritja sami_emu izjemno občutljivo. Zato je okrog sebe najbolje imeti veliko podpornih oseb. Za osebe, ki so si to dolgo zanikale ali ki živijo v zelo tradicionalnih okoljih, je razumeti, da so trans osebe lahko velik šok in sproža veliko občutkov: krivde, sramote, strahu, izolacije, jeze, obupa, zmedenosti …

Pri večini oseb, ki razmišljajo o tem, da so mogoče trans, prevladujejo občutki dvoma:

 • Ali sem dovolj trans?
 • Kako sem lahko trans, če … (kateri koli racionalni argument)
 • Ali sem res trans?
 • Ali si samo zamišljam ali je to res?

Trans osebe so zelo različne, ampak dvom, ali so zares trans ali ne, je skupen skoraj vsem in veliko jih misli, da se morda motijo. Izkušnje sicer kažejo, da so trans osebe najbolj stabilne in srečne, ko lahko živijo, tako kot želijo. Tranzicija, socialna ali medicinska, seveda lahko prinaša skrbi in težave, ampak te so v veliki večini absolutno manjše kot stiske, ki jih doživlja oseba, ko mora živeti z identiteto, ki ni njena.

Zato so priporočila WPATH, da se tranzicija naj ne bi zavračala osebam, ki jo želijo. Tudi, če trans osebe imajo druge duševne motnje, naj to ne bi bil razlog za psihiatrično prepoved tranzicije. Razlog za to je med drugim deklasifikacija transseksualizma s seznama duševnih bolezni.

Duševno zdravje transspolnih oseb

Duševno zdravje je eno izmed glavnih področij posamezničinega_kovega življenja. Trans izkušnja ne vključuje nujno težav na področju duševnega zdravja, ampak statistike kažejo, da so trans osebe na splošno veliko bolj izpostavljene depresiji, anksioznosti, samodestruktivnemu vedenju, zlorabi substanc, motnjam hranjenja itd.

Tretjina udeleženk_cev naše ankete iz leta 2019 svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo ali zelo slabo, kar je veliko pod povprečno percepcijo duševnega zdravja v splošnem prebivalstvu.

Napačno bi bilo sklepati, da imajo trans osebe več težav v duševnem zdravju po tem, ko se odločijo za tranzicijo. Pravzaprav je obratno – trans osebe, še preden razumejo same sebe, že naberejo veliko (razumljivih ali ne) stisk in trpljenja, ki so povezane s tem, da živijo (oz. se od njih pričakuje) drugi spol od svojega dejanskega spola.

Feminizacija glasu (endoskopska tehnika)

Obstajajo posegi za skrajšanje glasilk, ki naj bi omogočali govor z višjo frekvenco glasu brez truda (endoskopska tehnika). V Sloveniji je operacija glasilk uradno dostopna, ampak v praksi ni še znano, da bi nekdo to izkoristil_a.

Do nekaj let nazaj so operacije glasu bile zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

Feminizacija obraza (facial feminization surgery, FFS)

Feminizacija obraza je običajno kombinacija mikro posegov na različnih delih obraza. Vključuje lahko:

 • Povečanje zigomatične kosti
 • Rhinoplasty (operacija nosu)
 • Povečanje ustnice
 • Otoplasty (operacija zunanjega dela ušesa)

Feminizacija telesa z metodami liposukcije in/ali presaditve maščobe

Za osebe, ki si želijo preoblikovati telo s pomočjo kirurgije, je samoplačniško na voljo več posegov in metod tudi v Sloveniji.

Liposukcija

Liposukcija je kirurško odstranjevanje maščob. To opravijo specializirani kirurgi in ambulante. Največkrat se opravi z lokalno anestezijo ali splošno anestezijo. Rezultati so vidno takoj. Posegi načeloma trajajo od 1 ure pa do 4 ur. Po posegu so vidne minimalne brazgotine na mestu vboda.

Kavitacija

Kavitacija je neinvazivna metoda za odstranjevanje maščob. Z liposukcijo je rezultat takojšen, s kavitacijo pa se znebiš maščob postopoma. Prvi rezultati so vidni takoj po tretmaju.

Presaditev maščobe

Pri tej novi metodi se prenaša maščevje, predhodno odvzeto s pomočjo liposukcije. Odvzeto maščevje se z različnimi postopki (sedimentacija, centrifugiranje, pranje in filtracija) pripravi za presaditev. Uporabna je približno ena tretjina odvzetega maščevja.

Uporablja se večinoma na obrazu (izpopolnjevanje lic, zmanjševanje globokih gub, povečevanje ustnic), za povečevanje dojk in korekcije bokov, stegna, zadnjice itd.

Fitness in druge vadbe

Pridobivanje mišične mase je ena izmed najbolj pogostih želja transmaskulinih oseb, ki se odločajo za testosteronsko hormonsko terapijo. Na izgradnjo mišične mase pa lahko v veliki meri vplivamo tudi s fitnessom in raznimi drugimi oblikami telesne vadbe. Telesna vadba je tako način, kako lahko tako osebe, ki so na hormonih ter osebe, ki nanje še čakajo ali pa jih ne nameravajo jemati, vplivajo na izgled svojega telesa ter pridobivajo mišična tkiva. Vadba ima poleg preoblikovanja telesa tudi vrsto drugih zelo pozitivnih vplivov na telesni in duševni ravni ter je lahko tudi pomemben vir spolne evforije.

Na internetu je mogoče najti tudi veliko videov, ki omogočajo domačo vadbo z minimalno fitness opremo, obstajajo pa tudi razni videi, ki jih transmaskuline osebe pripravljajo za trans maskuline osebe in vsebujejo vaje za določene dele telesa, ki veliko transmaskulinih oseb želi preoblikovati (npr. roke in ramena).

Trans/LGBTIQ+ osebe priporočajo sledeče osebne trenerke_je in fitness studije:

Glas

Kako lahko sam_a treniraš svoj ton glasu za lajšanje disforije

Glas je za mnoge trans moške in trans maskuline nebinarne osebe eden od večjih virov spolne disforije. Glas je tudi ta, ki marsikdaj lahko “izda” osebo, ki sicer že passa. Osebe, ki želijo znižati ton oz. višino svojega glasu, lahko delajo treninge glasu oz. voice training/voice coaching. Trening bi naj trajal med vsaj 6 mesecev do 1 leta, seveda pa je to odvisno tudi od želja posamezne osebe. Zelo pomembno je, da točno slediš predpisanim vajam in s treningom ne pretiravaš, saj lahko poškoduješ glasilke. Na internetu lahko najdeš razne videe in spletne strani, ki ti pomagajo pri treningu glasu. Prav tako je mogoče na pametne telefone naložiti aplikacije, s pomočjo katerih meriš višino in razpon svojega glasu, kar je lahko v pomoč pri ugotavljanju koliko sprememb v višini želiš doseči. Ena izmed priljubljenih aplikacij za trans osebe je Voice Tools (povezava do aplikacije za androide). Praviloma bi se trans osebe, ki imajo uradno podeljeno diagnozo, lahko obrnile tudi na logopede, ki so člani_ce konzilija in z njihove strani prejele_i trening oz. vaje glasu. Žal nimamo nobenih podatkov o trans moških ali trans maskulinih osebah, ki bi imele izkušnje z logopedi_njami iz Ljubljane. Član konzilija je specialist otorinolaringologije Aleš Grošelj, dr. med.

Izkušnje s treningom glasu

“Omenil bi rad, da je lahko namerno nižanje glasa pred hormonsko terapijo lahko zelo nevarno in boleče. Zato si raje poglej kakšen tutorial na internetu ali pa tega ne počni dokler nisi na hormonski terapiji in se začne glas sam nižati.” (trans moški)

Histerektomija

Histerektomija je operacijska odstranitev maternice. Tehnik, kako odstraniti maternico je kar nekaj (vaginalno, abdominalno, radikalno, subtotalno, laparaskopsko, itd.), kar pomeni, da bo točno medoto operacije določil_a ginekolog_inja z upoštevanjem osebnih značilnosti posamezne osebe.

Trans maskuline osebe praviloma potrebujejo histerektomijo kot pripravo ali enega izmed posegov pri spodnjih operacijah ali pa kot samostojen poseg, saj oseba ne želi več imeti maternice. Za histerektomijo se večkrat odločajo npr. trans maskuline osebe, ki ne jemljeno testosterona, želijo pa v celoti prekiniti menstruacijo. Prav jemanje hormonske terapije ali ne tudi vpliva na tehniko histerektomije, saj je pri osebah, ki niso na hormonski terapiji nemogoče odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, saj bi jim s tem odstranili primaren vir spolnih hormonov, ki jih s terapijo ne nadomeščajo, kar bi imelo razne negativne posledice za zdravje osebe.

Ali v Sloveniji lahko opravim histerektomijo

Osnova za sprejem v postopek histerektomije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico poseg.

Histerektomijo pri odrasli osebi lahko izvedejo vsi_e ginekologi_nje v Sloveniji, je pa predhodno potrebna dokumentacija, t.j. priporočilno pismo za ta ireverzibilni ginekološki poseg s strani izbrane_ga psihiatrinje_a. Prav tako je potrebna predhodna obravnava pri eni izmed ginekologinj, ki so članice Konzilija za potrditev spolne identitete.

Je histerektomija krita s strani ZZZS ali samoplačniška in kakšne so čakalne dobe

Kot velja tudi pri ostalih posegih iz procesa potrditve spolne identitete, je dostop do histerektomije omogočen na osnovi prejete diagnoze F64.0 in priporočilnega pisma izbrane_ga psihiatrinje_a.

Točne informacije glede čakalnih dob se lahko pridobi pri ginekologinjah, ki so članice Konzilija za potrditev spolne identitete. Kot na vseh drugih področjih tudi pri histerektomijah velja, da so čakalne dobe za različne preglede in posege centralizirane, torej so vezane na celoten javni zdravstveni sistem v Sloveniji in niso odvisne od specialistk_ov.

Možne tehnike histerektomije

Tehnik hitesterektomije je več, kar pomeni, da lahko samo ginekolog_inja, ki je pristojna za določeno osebo, pove katera točno tehnika histerektomije se bo izvedla in vse podrobnosti o operaciji.Trans in nebinarne osebe, s katerimi smo me_i govorile_i v pripravi teh informacij, so imele laparoskopsko histerktomijo oz. laparoskopsko odstranitev maternice. Laparoskopska odstranitev maternice je tehnika, kjer se odstrani maternico, lahko z jajčniki in jajcevodi ali brez. Operacijo se izvede tako, da kirurg_inja s posebnim električnim inštrumentom prekine vezi in žile jajčnika, jajcevoda in maternice na ustreznih mestih ob medenični steni ali ob maternici, glede na obseg operacije. Nato odstrani telo maternice iz trebuha s pomočjo inštrumenta, ki tkivo razreže na trakove, da se jih lahko izvleče skozi cevasto vodilo. Po posegu kirurg_inja ponovno pregleda področje operacije, odstrani optične in delovne inštrumente, odstrani plin ter vsako rano posebej zašije s kožnim šivom. Po zaključku lahko v trebušni votlini ostane nekaj plina, ki včasih po operaciji še nekaj časa (dokler se popolnoma ne resorbira) draži prepono ter povzroča bolečine v ramenih. Odstranjeno tkivo se pošlje na histopatološko preiskavo. Šive na koži se običajno odstrani po 7 dneh od operacije.

Obvezni pregledi pred histerektomijo in predpriprave

Pred histerektomijo je obvezno opraviti vsaj en, lahko pa tudi več pregledov. Točno kakšne preglede je potrebo opraviti bo določil_a ginekolog_inja glede na tehniko operacije, osebne značilnosti osebe ter dejstvo, ali je oseba na hormonski terapiji ali ne.

“Za histerektomijo sem imel dva pregleda, najprej pri enem ginekologu, potem pri tej, ki me je operirala.”

(nebinarna oseba)

Izkušnje s histerektomijo

“Moja operacija je bila simpl, zelo rutinska, vse je bilo ok. Po operaciji sem bil še par dni v UKC na opazovanju, ampak sem bil brez bolečin in celjenje je bilo hitro. Moja izkušnja, kjer ni bilo ne problemov, ne zapletov, je izjema.”

(nebinarna oseba)

Vpliv histerektomije na počutje in duševno zdravje

“Od nekdaj sem imel grozne menstruacije in vse, kar sem si želel, je bilo, da se to konča. Histerektomija je zame edini način, saj nisem na testosteronu. Odločitev za operacijo je bila ena boljših odločitev mojega življenja, večkrat se samo vprašam, zakaj nisem tega opravil že prej.”

(nebinarna oseba)

Hormoni in feminizacija nohtov

Na splošno hormonska terapija vpliva na kožo, dlake, lase in nohte. Načeloma nohti ob uporabi estrogena rastejo rahlo hitreje kot prej. Osebe na hormonski terapiji se lahko soočijo z razvojem krhkih nohtov, kar lahko začnete doživljati po več mesecih.

Hormoni in feminizacija rok ter nog

Hormonska terapija vpliva na roke in noge s prerazporeditvijo maščobe, zmanjševanjem splošne mišične mase in skozi spremembe v poraščenosti.

Prerazporeditev maščobe se zgodi med prvimi 6 meseci in 4 leti – s tem, da se seveda produkcija in razporejanje maščobe nadaljuje celo življenje, ampak glavne spremembe v kontekstu tranzicije se zgodijo v prvih letih hormonske terapije.

Hormonska terapija vpliva tudi na poraščenosti in sicer zmanjša rast dlak, ki postopoma postanejo svetlejše in tanjše, kar pa ne pomeni, da s hormonsko terapijo dlake nehajo rasti.

Hormonska terapija in dlake

Hormonska terapija vpliva na dlake na več načinov. Zmanjševanje testosterona in več estrogena povzroča feminizacijo kože, las, nohtov in na splošno dlak po celem telesu. Lasje rastejo rahlo hitreje, koža postane mehkejša in bolj prozorna. Dlake postanejo svetlejše in mehkejše in s časom rastejo počasneje.

Edino mesto, kjer hormonska terapija nima vpliva, je brada. To pomeni, da hormonska terapija v veliki večini primerov ni dovolj za nekoga, ki si želi feminizacijo obraza, in je zato depilacija brade edina (relativno) trajna opcija.

Pri depilaciji brade je priporočeno začeti zgodaj, ker proces lahko traja dolgo in zato, ker depilacija brade ni krita s strani ZZZS tudi, če imaš uradno diagnozo F64.0.

Po nekaj letih hormonske terapije je rast dlak po celem telesu (razen na obrazu) vidno počasnejša. To je sicer zelo odvisno od osebe do osebe in ne pomeni, da dlake nehajo rasti. Tudi na delih telesa, kot so prsti, prsi, trebuh, hrbet in noge, dlake še vedno rastejo – sicer manj, predvsem pa postanejo veliko manj opazne.

Nekatere starejše trans ženske, ki so na začetku tranzicije plačale za depilacijo po celem telesu, so izrazile obžalovanje, ko so odkrile, da hormonska terapija feminizira tudi dlake.

Hormonska terapija in glas

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

Hormonska terapija, genitalije in libido

Hormonska terapija vpliva na vse reproduktivne funkcije, libido in izgled genitalij na več načinov. Zaradi nižanja nivoja testosterona ima hormonska terapija močan vpliv na plodnost. Blokiranje testosterona bo sčasoma povzročilo neplodnost. Dlje kot blokiraš testosteron, manjša je možnost, da se plodnost vrne tudi po prekinitvi terapije in slabše bodo spolne funkcije.

Kaj konkretno se zgodi?

Hormonska terapija učinkuje pri vsaki osebi na različne načine. Zato je konkretne učinke hormonske terapije na telo na splošno, in specifično glede na reproduktivne organe in spolne funkcije, težko napovedati. Možno je, da boš doživel_a nekaj od teh učinkov:

 • V prvih 6 mesecih pričakuj prenehanje spontanih erekcij. Zaželene erekcije so v večini primerov možne.
 • Prvo leto lahko pričakuješ spremembo v konsistenci in količini sperme v prozorni tekočini, ki ne vsebuje več semenčic.
 • Pričakuj vpliv na libido (spolni nagon). Težko je sicer napovedati, kako se bo to izrazilo. Nekatere osebe pravijo, da se jim je libido s hormonsko terapijo zmanjšal, druge pa, da se je povečal. Pri osebah, ki doživijo zmanjšanje libida, to ni nujno “izguba,” saj nekatere_i zmanjšanje libida doživljajo kot osvobajajoče. Rezultat je zelo odvisen od tvojega odnosa do spolnega užitka.
 • Zaradi prenehanja spontanih erekcij lahko pride do rahle bolečine ali nelagodja, kadar uporabljaš genitalije med seksom in spolnimi aktivnostmi vseh vrst.
 • Hormonska terapija lahko povzroči zmanjševanje genitalje v roku nekaj let.

Hormonska terapija in spolno življenje

Hormonska terapija učinkuje pri vsaki osebi različno, zato je konkretne učinke hormonske terapije na spolno življenje težko napovedati. Poleg konkretnih sprememb na genitalijah hormonska terapija v večini primerov spremeni odnos do spolnega užitka. Zmanjšanje aktivnega testosterona v telesu ima psihološke posledice, kot je zmanjševanje libida, estrogen pa nato odpre nove načine doživljanja spolnega užitka. Nekaterim osebam je ta psihološki aspekt najbolj pomemben od vseh sprememb libida in genitalij.

Spolno življenje in hormonska terapija

Nekatere osebe se osvobodijo misli, da se njihovo telo feminizira in se potem lažje sprostijo med seksom. Redkeje lahko osebe pogrešajo libido in spolno življenje pred hormonsko terapijo. Vsekakor je spolno življenje pomemben aspekt za veliko trans femme oseb, ki so načeloma zadovoljne s spremembami, ki jih hormoni povzročajo.

Seveda obstajajo tudi osebe, ki niso najbolj zadovoljne s spremembami. Pomemben del teh pravi, da so bile razočarane zaradi manjšega učinka od pričakovanega. Za osebe, ki so med vstopom v tranzicijo v partnerskem odnosu, je lahko ta aspekt problematičen ali pa tudi ne – odvisno od razumevanja so partnerjev_k.

Pričakuješ lahko tudi občutek, da ne razumeš več svojega telesa. Možno je tudi, da se bo potrebno na novo naučiti, kako doživljati spolnost.

Zaradi sprememb libida in zaradi disforije veliko oseb gre skozi proces ponovnega učenja spolnosti na splošno. Dodaten razlog za ponovno spoznavanje spolnosti so lahko tudi nove spolne vloge, izkušnje v luči prave identitete ali z novimi partnerji_kami.

Tudi hormonska terapija sama po sebi lahko spremeni odnos do spolnosti, saj telo ne reagira več enako kot pred hormonsko terapijo: ne reagira nujno na iste dražljaje ali/in ne nujno na isti način. Učiti se na novo o svojem telesu je lahko pomembno, zato da obdržiš sposobnost doživljanja orgazma, če je to zate pomembno. Če imaš partnerja_ko, ki te podpira, je zelo verjetno, da bo učenje potrebno za obe_a.

HRT in obraz

Hormonska terapija feminizira obraz s prerazporeditvijo maščob. Učinki so različni od osebe do osebe in odvisni od veliko različnih parametrov. Načeloma se lahko prerazporeditev maščobe na obrazu opazi po 6 mesecih.

HRT in prsi

Opcije za trajno feminizacijo prsi obstajajo za osebe, ki so vodene pod diagnozo F64.0. Te osebe lahko dostopajo do medicinske tranzicije, ki lahko vsebuje hormonsko terapijo. Hormonska terapija (antiandrogeni in estrogen ali monoterapija estrogena) direktno vpliva na razvoj prsi, saj zniža nivo testosterona dovolj, da sproži razvoj prsnih celic.

Nekatere trans ženske svojemu režimu dodajo še progesteron, čeprav ni trdnih dokazov, da to vpliva na rast dojk pri trans ženskah.

“Ker imajo progestini vlogo pri razvoju dojk na celični ravni, nekateri strokovnjaki verjamejo, da so ta sredstva potrebna za popoln razvoj dojk (Basson & Prior, 1998; Oriel, 2000). Vendar pa je klinična primerjava feminizacijskih shem s progestini in brez njih pokazala, da dodatek progestinov niti ne poveča rasti dojk niti ne zniža ravni prostega testosterona v serumu (Meyer et al., 1986).” WPATH

Rezultati hormonske terapije so lahko zelo različni od osebe do osebe in povsem nepredvidljivi, ampak v splošnem se največja rast lahko pričakuje v prvih 6 mesecih. Rast se zaključi v roku od 2 do 4 let.

“Rast prsi – Pričakovani začetek: 3–6 mesecev, 2–3 leta” WPATH
“Študija kaže, da je po 1 letu HRT-ja razvoj dojk skromen in se pojavlja predvsem v prvih 6 mesecih. Kliničnih ali laboratorijskih parametrov, ki bi napovedovali razvoj dojk, niso našli.” https://academic.oup.com/jcem/article/103/2/532/4642966

Faze razvoja prsi:

 1. 3–6 mesecev po začetku terapije z estrogenom se konica bradavice dvigne.
 2. 6–12 mesecev: Pojavijo se brsti, tako dojka kot bradavica se povečata. Povečanje velikosti areole.
 3. 12–16 mesecev: Nadaljnje povečanje prsi
 4. 2–3 leta: Dvig bradavice in dojke ter povečanje velikosti areole. Tipičen razvoj prsi je od 2,50 do 3 cm

IPL

IPL (intense pulsed light) je laserju podobna metoda, ki pošilja svetlobne žarke v korenine dlak in jih s tem zažge. Za razliko od laserja IPL v kožo pošilja žarek, ki vsebuje širši spekter svetlobe. Posledično žarek ni tako natančen za specifičen sloj kože, kar pomeni, da je IPL manj natančen od laserja in tudi ne more biti tako močan, saj bi to bilo nevarno za kožo. IPL najmanj trajna in učinkovita metoda dolgoročnega odstranjevanja dlak, je pa cenovno najbolj dostopna. V Sloveniji je na trgu ogromna ponudba IPL aparatov.

Zaradi komercialnih razlogov se nekateri IPL aparati prodajajo kot “laserski”, čeprav lahko prave laserske naprave uporabljajo samo dermatologi_nje. Ponavadi je IPL aparat potrebno uporabljati enkrat na mesec do tri mesece. Rezultati so odvisni od tipa kože in dlak. IPL aparat se uporablja na pobriti koži.

Čeprav so v prosti prodaji na voljo aparati za širšo javnost, noben od teh ne more zagotoviti trajne odstranitve dlak, temveč v najboljšem primeru le začasno zmanjševanje rasti.

Izkušnje z lasuljami

“Ko sem začela z socialnim delom tranzicije sem se srečala z eno veliko oviro in to so lasje. V času ko sem si priznala da želim biti dekle sem bila po glavi pobrita in o sem pustila da mi zrastejo lasje sem ugotovila da je pri mojih 37ih letih moja pleša na glavi ob strani že kar pobrala nekaj las in novi dolgi, ki so zrasli, ne prikrijejo dobro praznih predelov. Ok, kaj naj naredim sedaj. Pač ker ne verjamem v čudežne produkte, ki čez noč poženejo rast las sta mi na voljo ostali 2 poti. Ena je presaditev las, kar imam narediti namen nekje v bližnji prihodnosti vendar ni poceni in začeti socialno tranzicijo je prineslo stroške, ki jih kot fant nisem imela v tem obsegu. Že nova garderoba nanese nekaj stroškov.

Tako da mi je za začetek ostala 2. pot, ki so lasulje. No tukaj se mi je pa odprl svet, kjer moraš sam veliko raziskati kaj je dobro, in kaj ne in cenovni razponi se gibljejo od 20€ in pa do nekaj 1000€. Sedaj grem pa v zgodbi od zadaj naprej. Lasulja je meni od začetka pomenila neko skrivališce z katerim sem zakrila obraz sedaj mi pa pomeni svobodo da sem lahko jaz samozvestna in ženstvena, ko se sprehodim po ulici in lasulje ti tudi dajo možnost da svoj stil menjaš dnevno. Moja zadnja lasulja je bila kupljena v LASULJARNA- HAIR ateljeju; Ksfh na Rimski v ljubljani (imajo tudi atelje v Celju). Ne želim delati reklame, vendar sem tukaj imela odlično izkušnjo. S prijateljico sva jih poklicali po telefonu, če nama lahko pomagajo in lastnica je bila super friendly in open. Nakar je sledil obisk v živo. v salono sva bili cca 2 urici in se je lastnica super posvetila mojim potrebam. Popeljala me je skozi svet lasulj, tako sintetičnih kot tistih iz pravih las. In še ena zelo pomembna stvar, vse lasulje lahko probaš na svoji glavi in ti pomaga najti velikost ki je primerna zate in stil, ki ti paše na obraz kar sam preko spleta ne moreš narediti. Odločila sem se za nakup sintetične ker je cenovno dostopnejša in me je stala cca 250€ (srednji cenovni razred) naučila me je, kako se pravilno namesti in kako se zanjo pravilno skrbi, da je dolgo obstojna in lepa. Tako pri nakupu svetujem obisk lasuljarne, kjer ti lahko v 15 minutah povejo več, kot katerikoli youtube kanal. Svojo lasuljo pa lahko, tako kot greš k frizerju, tja neseš da ti jo oskrbijo na strokoven način.

Pred obiskom lasuljarne pa sem se zatekla na splet kjer se po priporočilu kupila lasulje v dveh trgovinah. Webster wigs trgovina kjer prodajajo cenovno ugodnejše lasulje do cca 90€ moja izkušnja z njimi je super, vendar prodajajo lasulje ki so z lasmi zelo bogate in so malo nerealisticne. Tretja najcenejša opcija, ki mi je bila priporočena pa je NOBLE, ki prodajajo lasulje preko Aliexpressa. tukaj pa se cena začne tudi pod 20€. Prodajajo lasulje, ki so super za začetek in če greš zvečer ven na žur, ... Vendar se od blizu hitro vidi da lasulja ni prava. Vendar lahko zmešaš različne stile z zelo nizkim proračunom. Tukaj mi je bila pa lasulja malo premajhna in se z njo ne vidim da bi jo lahko imela na glavi cel dan.

Na koncu meni lasulja pomeni svobodo in zadnja malo dražja lasulja zgleda zelo realistično in naravno in jo lahko nosim cel dan. Kar je zame zelo pomembno, da se lahko samozavestno in svobodno premikam po ulicah med ljudmi.

Svet lasulj pa je še veliko večji, kot samo te 3 trgovinice. in same lasulje se zelo razlikujejo med sabo za kar morda napišem še kak članek v prihodnosti ko se z njimi še malo bolj spoznam.”

Kaj lahko pričakujem od hormonske terapije na področju duševnega zdravja?

Ključne ugotovitve endokrinologije transspolne medicine (Endocrinology of Transgender Medicine) za trans femme osebe so sledeče:

 • Transspolne osebe pred hormonsko terapijo imajo v primerjavi s cisspolnimi osebami višjo stopnjo težav z duševnim zdravjem, zlasti z depresijo, anksioznostjo in samopoškodovanjem.
 • Ugotovljeno je bilo, da hormonska terapija, ki potrjuje spol, zmanjšuje težave z duševnim zdravjem pri transspolnih osebah.
 • Dolgotrajno jemanje zdravil za zniževanje estrogena in androgenov je lahko povezano s povečanim tveganjem za tromboembolijo, ki ga je mogoče zmanjšati s spremembo snovi ali načina uživanja.
 • Pri dobro seznanjenih transspolnih osebah je obžalovanje zdravljenja, ki potrjuje spol, zelo redko.

Vir: https://academic.oup.com/edrv/article/40/1/97/5123979

Kako skriti Adamovo jabolko?

Za začasno feminizacijo vratu lahko poskusiš skriti Adamovo jabolko, ki spominja na telo cis moškega. Poleg tega lahko tudi poskusiš optično zožati in podaljšati vrat s krojem in barvo zgornjega dela. Adamovo jabolko lahko pozimi skrijemo enostavno z oblačili, ki imajo visok vrat (puloverji ali majice) ali s šalom.

Poleti ali kadar ni možno skriti vratu s tekstilom, si lahko pomagaš s tem, da izbereš oblačila, ki čim bolj poudarijo prsni koš bodisi s krojem bodisi s barvnim poudarkom. Uporabljaš lahko tudi nakit (sploh vizualno močan nakit), saj pomaga preusmeriti in fokusirati pogled na dekolte namesto na vrat. Med trans puncami so npr. popularne ogrlice iz blaga (običajno črne), ti. “choker”. Poleg estetskega učinka chokerji tudi pomagajo delno ali v celoti skriti Adamovo jabolko.

Kineziološki trak

Kineziološki trak (imenovan tudi KT tape) je pripomoček, ki ga nekatere osebe uporabljajo na zgornjem delu telesa oz. preko prsnega tkiva z namenom sploščiti prsno tkivo. Osnovni namen trakov je sicer rehabilitacijski, produkt je ustvarjen namreč za športnice_ke in jim služi na razne načine, predvsem vzdružuje prožnost mišic in znižuje bolečino. Nekatere trans in kvir osebe uporabljajo kineziološke trakove v namene, za katerega produkt sicer ni bil izdelan, vendar je ob skrbi za varno nošenje mogoča tudi ta uporaba. V tujini (predvsem v Ameriki) obstaja tudi “trans tape”, ki je zelo podoben produkt, namenjen pa prav potrebam trans oseb, uporablja pa se ga po istem principu kot kineziološki trak. Če imate možnost spletnega nakupovanja bolj priporočamo uporabo trans tape-a kot kinezioloških trakov. 

Kje kupiti kineziološke trakove

Kineziološke trakove je mogoče kupiti v vseh bolje založenih športnih trgovinah in v raznih spletnih športnih prodajalnah. Trakov ni problema kupiti v Sloveniji, kar je dokaj redko za pripomočke, ki služijo trans osebam. Cena trakov je ponavadi med 10 in 20 €.

Kako varno uporabljati kineziološke trakove

Pred uporabo kinezioloških trakov je zelo pomembno imeti v mislih realna pričakovanja. Trakovi bodo namreč želen rezultat prinašali le osebam, katerih prsno tkivo ni preveč veliko. Trakovi namreč nimajo velike nosilnosti in se pri večjih prsnih koših zgodi, da so trakovi prešibki, da bi nudili oporo. Trakove se sicer uporabi tako, da se vsako stran prsnega koša oblepi z nekaj trakovi, ki se jih nategne pod pazduho. Trakovi tako sploščijo prsni koš. Pomembno je imeti v mislih, da lahko pogosta uporaba poškoduje kožo, tako da je vsakodnevna uporaba trakov v namen povezovanja prsnega tkiva odsvetovana. V primeru alergijske reakcije na trakove se naj takoj preneha z uporabo.

Izkušnje z uporabo

“TransTape uporabljam že skoraj eno leto, pred tem sem pa nosil binder. Uporab TransTape-a mi je olajšala življenje, uporabljam ga vsak dan, še posebno pri treningih, saj je lahko binder kdaj omejujoč.” (trans moški)
“Prva izkušnja je bil binder, kasneje sem imel kineziološke trakove, ki sem jih kupil v lekarni. Z binderji nisem bil precej zadovoljen, ker so me preveč tiščali, predvsem pa mi je bilo poleti z njim prevroče. Z kineziološkimi trakovi pa sem bil bolj zadovoljen, ker sem se v njih počutil boljše, ni mi bilo vroče in občutek je bil bistveno boljši kot pri binderju.” (trans moški)
“Ful sem si želel uporabljati tape, fajn mi izgleda na drugih. Sem ga nabavil in poiskusil, vendar je žal moj prsni koš prevelik in ni šans, da bi trak lahko nudil oporo mojemu prsnemu tkivu.” (nebinarna oseba)
“Tape pa po mojem mnenju ni pametno uporabljati čisto vsak dan oz. ga je potrebno uporabljati po pameti, saj je vsak posameznik drugačen (nekateri imajo lahko alergijsko reakcijo, nekateri ga potrebujejo veliko več; koža nima dovolj časa za celjenje in obnovitev,... ).” (trans moški)

Vpliv uporabe kinezioloških trakov na počutje in duševno zdravje

“S TransTape-om sem res zelo zadovoljen; vendar je pri teh stvareh treba paziti, saj je vsako telo drugačno. Meni je olajšalo življenje, vendar komu drugemu, če se pojavijo neželeni stranski učinki verjetno ne bo, zato je pri uporabi treba biti previden.” (trans moški)
“Kineziološki trakovi so mi zelo pomagali pri disforiji, ker so super prikrili prsi. V poletnih mesecih so mi zelo pomagali saj me ni skrbelo, da bi se prsi opazile skozi majico.” (trans moški)
“Drastično se je povečala moja samozavest in udobnost v svoji koži.” (trans moški)

Laserska depilacija in elektroliza

Opozorilo: hormonska terapija vpliva na rast dlak. Nekatere osebe poročajo, da se v primeru, da nameravaš kmalu začeti s hormonsko terapijo morda splača počakati, da vidiš, kako bo terapija vplivala na strukturo, barvo in rast dlak.

Laser je aparat, ki pošilja svetlobne žarke v korenine dlak in jih s tem zažge. Metoda odstranjevanja z laserjem je posledično boleča do zelo boleča metoda, bolečina pa je odvisna tudi od tipa dlak, laserja ter splošne tolerance na bolečino. Več kot ima oseba dlak in debelejše kot so, bolj boleča bo terapija.

Lasersko odstranjevanje dlak za nekaj dni po terapiji povzroči kožno rdečico (gre pravzaprav za zelo majhne opekline) in razdraženost, ki se lahko neguje s katero koli kremo za vlaženje kože, priporočljiva pa je krema za opekline.

Elektroliza je metoda, pri kateri dermatolog_inja tanko iglo vtika v mešičke dlak (vsakega posebej) in jih poškoduje z uporabo električne energije. V primeru, da imaš veliko dlak, se elektrolize ne priporoča, saj je odstranjevanje zelo počasno. Elektroliza je najbolj učinkovita na svetlih dlakah, na katere laser običajno slabo učinkuje, ali pa v primeru zelo majhne poraščenosti.

Primerjava metod: laser ali elektroliza?

Laser in elektroliza sta najbolj učinkoviti metodi odstranjevanja dlak in veljata za skoraj trajni, vendar je treba poudariti, da nobena metoda ni 100 % trajna.

Pri IPL je trajnost relativna majhna (eno leto do več let), metoda pa ne odstrani vseh dlak. Še vedno pa ostaja IPL veliko cenejša metoda. Na žalost IPL tudi velja za bolj agresivno metodo za kožo, saj uporablja širši svetlobni spekter, medtem ko je laser zelo usmerjen in natančno žge korenine dlak brez, da bi povzročal opekline na drugih plasteh kože.

Laser je najbolj učinkovit pri temnih dlakah, medtem ko se elektroliza ponavadi uporablja za odstranjevanje svetlih dlak, pri temni koži ali na koncu laserske terapije za popoln rezultat.

Cena terapije

Posegi odstranjevanja dlak so s strani zavarovalnice obravnavani kot estetski in posledično niso priznani v okviru medicinske tranzicije, kjer bi stroški posegov bili poravnani s strani zavarovalnice. Izjema je proces odstranjevanja dlak na genitalijah pred operacijo potrditve spola.

To pomeni, da je odstranjevanje dlak potrebno urejati samoplačniško in se za te storitve obračati na zasebni trg. Cene na trgu se lahko zelo razlikujejo glede na metodo, ponudnika, tip kože, količine in strukturo dlak, ampak okvirno je potrebno računati med 700 in 1300 € za povprečno terapijo. Pogosto ponudniki ponujajo pakete, ki vključujejo več obiskov in zmanjšajo ceno za posamezno terapijo.

Trajanje terapije

V Sloveniji obstaja nekaj ponudnic_kov, pri katerih je mogoče temne dlake na svetli koži odstraniti na relativno hiter način (npr. odstranitev 80 % dlak v treh obiskih). Na splošno pa je potrebno računati na okrog 6 obiskov. Nekatere osebe lahko potrebujejo veliko več obiskov (do 20). To je po eni strani odvisno od barve in tipa kože ter dlak, po drugi strani pa od učinkovitosti laserja za tvoj tip kože, saj dermatologi imajo (ali nimajo) na razpolago več laserjev, ki se uporabljajo za specifične tipe kože in dlak.

Obiski so lahko največ enkrat mesečno, terapije pa ni priporočljivo izvajati poleti zaradi velike izpostavljenost soncu. Celoten postopek tako lahko traja od nekaj mesecev tudi do več let.

Opis postopka

Pri prvem obisku dermatolog_inja določi tip in barvo tvojih dlak ter odtenek kože in priporoča ustrezno metodo. Laserske terapije se ne priporoča na temni koži, medtem ko se elektrolize ne priporoča osebam, ki imajo visoko stopnjo poraščenosti.

Ena laserska terapija je kratka, traja približno 10 min, vendar je precej intenzivna in boleča. Obiski morejo biti v razmaku enega meseca, da se koža v vmesnem času lahko zaceli in zraste nova plast dlak. Pred obiskom je se potrebno obriti (daljše kot so dlake, bolj boleča bo terapija).

Praktične informacije

V Sloveniji je ena izmed ustanov, ki izvajajo lasersko odstranjevanje dlak, Dermacenter, kjer imajo izkušnje z laserskim odstranjevanjem dlak pri transspolnih osebah. Na svoji spletni strani odgovarjajo na različna vprašanja, ki so za odstranjevanje dlak ključna.

Lasje

Lasje oz. frizura sta, poleg oblačil, eni izmed sprememb v videzu, ki sta lahko in hitro dosegljivi, imata pa lahko zelo pomemben vpliv na lastno telesno samopodobo. Prav tako so lasje oz. frizura ena izmed telesnih lastnosti oz. elementov človekovega videza, ki jih najprej opazimo pri drugi osebi in na podlagi katere zelo hitro tudi pripišemo spol osebi, ki je sicer ne poznamo.

Zelo veliko trans maskulinih oseb spremeni svojo frizuro iz dolgih oz. zelo dolgih las na kratke in marsikdo to označuje kot svoj “preporod” ali “eno najboljših odločitev v življenju”. Seveda pa imajo transmaskuline osebe tudi dolge lase in raznolike frizure, saj - kot oblačila - lasje oz. frizure nimajo spola in posledično ne pripadajo izključno enemu spolu. Bistveno je, da vse_i raziskujemo frizure, s katerimi imamo občutek, da lahko najbolj udobno izražamo sebe.

Kako zamenjati frizuro za lajšanje disforije

Do dobre frizure lahko prideš po dveh poteh: izpod rok dobre_ga frizerke_ja ali domačem salonu z metodami naredi sam_a.

Trans/LGBTIQ+ osebe priporočajo sledeče frizerke_je in frizerske salone:

V izogib neprijetnim situacijam ob prihodu v salon priporočamo, da že ob naročanju poveste kakšno storitev naročate, torej a gre za moško ali žensko striženje. Sodobnejši frizerski saloni imajo naročanje urejeno preko interneta, kjer sam_a označiš na kateri tip storitve se naročaš, kar je trans osebam v veliko olajšanje. V primeru, da se naročaš pri salonu, kjer nimajo spletnega naročanja, pa je najboljša praksa, da po telefonu vnaprej jasno poveste kakšno striženje naročate.

Veliko transmaskulinih oseb prisega na domača striženja po metodi naredi sam_a, pri čemer je to veliko lažje v primeru, kadar oseba želi imeti kratke lase. V takšnih primerih je ponavadi dovolj en povprečen strižnik las, nekaj poguma, zelo prav pa pride tudi par pomagajočih rok. Internet je poln kratkih videov z nasveti in napotki, kako ustvariti razne kratke frizure s strižniki.

Vpliv spremembe frizure na počutje in duševno zdravje

“Leta 2016 sem si tudi postrigel dolge lase. S kratkimi lasmi se počutim veliko bolje.”

(trans moški)

“Dolgo sem razmišljal_a a se naj postrižem ali ne, odstranim vse oz. večino las in s tem spomine na prejšnja življenjska obdobja. Odločitev, da se zabrijem, je bila top in tako zelo na mestu, od takrat se počutim veliko boljše v svoji nebinarnosti.”

(nebinarna oseba)

“Nekoč sem si postrigel lase na ful kratko, to je bil eden mojih prvih korakov v socialno tranzicijo. Imel sem res kratke lase in najbolj tipične maskuline frizure. To sem nosil par let, ampak mi ni blo kul, to nisem bil jaz. Zdaj imam lase spet dolge, segajo mi čez ramena in želim, da še ful zrastejo, ful dolge želim. S tem se počutim veliko bolj masc kot prej s kratkimi, ker čutim, da je takšna frizura prava zame.”

(trans moški)

Lasje

Kaj pomeni feminizacija las?

Ne obstajajo “ženske frizure”, temveč samo ženske, ki imajo lase (ali ne) in jih frizirajo (ali ne). Živimo pa v družbi, ki strogo kodira izgled las. Ne le dolžina, temveč tudi barva in tekstura las lahko izražata spol bolj kot katerikoli drug vizualen element telesa. V slovenski družbi se ohranja stereotip, da naj bi ženske imele dolge lase, moški pa kratke. Sicer obstajajo izjeme, vendar lahko opazimo, kako so lasje pomembni pri izrazu ženskosti. Zato so trans ženske pogosto v situaciji, kjer se od njih pričakuje dolge lase. To je stereotip in je lahko za cis ženske nezaželen kalup. Nenazadnje daljši lasje za negovanje zahtevajo več truda in denarja. Trans ženske so še bolj izpostavljene toksičnim stereotipom s tem, da se od njih pričakuje še “več” ženskosti kot od cis žensk. Nekatere trans ženske pričakujejo od sebe dolge lase, da se vidijo kot ženske.

Feminizacija las lahko pomeni en obisk pri frizerju ali več let dela glede na to, kdo se jo loti in kdaj. Sledi nabor rešitev za začasno ali trajno posnemanje tipične oblike, barve in strukture las, kot jih izkazuje večina cis žensk.

Začasna feminizacija las s frizuro

Poleg tega, kaj nam je osebno všeč, je pri izbiri pričeske potrebno upoštevati tudi, kakšen tip las imamo, kaj zmorejo in koliko dela smo pripravljene_i vložiti vanje. Priporočeno je tudi, da upoštevamo našo obliko obraza. Če imamo visoko čelo in poudarjeno čeljust, lahko obraz omehčamo s »fru frujem« na stran in kodri. Poskusimo lahko tudi s pažem pod brado, ob daljših laseh pa frizerja_ko lahko prosimo tudi za stopničasto striženje oziroma »long layers«. Kodri in volumen bodo v tem primeru omehčali linije in poteze našega obraza. Če imamo okrogel ali širok obraz, ga lahko na videz podaljšamo s pomočjo prečke na sredini ali daljšim pažem. Naše ličnice lahko poudarimo s kratko pričesko ali »fru frujem« do ušes.

Poleg prekrivanja sivih las, če si tega želimo, lahko barva za lase spremeni tudi videz in izgled našega obraza. Ob izbiri prave barve upoštevamo barvo naših oči in podton kože. Slednjega lahko ugotovimo s pomočjo rutke, kosa blaga ali nakita. Postavimo se pred ogledalo z rutko (kosom blaga ali nakitom) ob obrazu. Če nam bolj pristaja roza ali srebrna barva, je naš podton hladen. Oranžna ali zlata barva bolj pristajata toplemu podtonu. Pomagamo si lahko tudi z žilami na zapestju – če so bolj modre barve, imamo hladen podton, zelene pa pomenijo toplega. Glede na to lahko predvidevamo, kakšne barve las nam bi praviloma bolj pristajale – hladne (modri, vijola, zeleni in sivi toni) ali tople barve (rjavi, bronasti in oranžni toni). Kot vedno pa lahko tega tudi ne upoštevamo in se z barvami, pa tudi različnimi pričeskami, igramo in tako še posebej poudarimo naš osebni stil.

Vaši_e frizerji_ke so vaši_e prijatelji_ce. Pogovarjajte se z nami, zaupajte nam, kakšne so vaše želje že pred samim striženjem ali barvanjem. Z veseljem vam bomo prisluhnili_e in povedali_e, kaj je mogoče in kaj ni, predvsem pa nam s tem tudi nekoliko olajšate delo. Najpomembnejši del vašega obiska je, da ste ob slovesu zadovoljni_e in da se z veseljem vračate v prostor, kjer se počutite prijetno. Ob tem pa seveda ne pozabite, da je še kako pomembno tudi, da posebno pozornost našim lasem in lasišču nudimo tudi doma.

Začasna feminizacija las z lasuljo

Razlogov za uporabo lasulje je več. Nekatere trans osebe imajo kratke lase in/ali težave s plešo. Si en_a izmed njih in si želiš daljše lase (ali drugo barvo) hitro in učinkovito? Lasulja je ena od možnosti za feminizacijo las. Obstajajo tako sintetične lasulje kot tiste iz naravnih las s cenovnim razponom od 20 € do nekaj tisočakov. Vse pa je odvisno od kvalitete izdelave lasulje. Lahko jih delimo na tiste za začasno preoblačenje in pa boljše za vsakodnevno rabo.

Lasulje za začasno preoblačenje

To so sintetične lasulje nižjega cenovnega razreda, ki se jih da kupiti preko spleta, v party trgovini, sex shopu … Te lasulje so super za iskanje svojega stila, za kako zabavo in seveda, da se naučimo za lasuljo skrbeti. Za nekaj 10 evrov lahko nakupiš veliko različnih barv in stilov lasulje.

Slaba stran teh lasulj so nekvalitetni materiali in izdelava, zato se hitro uničijo in ne dajo naravnega izgleda. Vidi se, da so lasje umetni in niso ravno za vsakodnevno uporabo, ko se hočeš zliti z okolico.

Lasulje za vsakodnevno uporabo

Če pa želimo, da ni opazno, da nosimo lasuljo, pa je dobro obiskati lasuljarno. V Sloveniji je tudi že nekaj lasuljarn, ki so glede na izkušnje uporabnikov_ic prijazne trans osebam. Obisk lasuljarne je zelo podoben obisku trgovine z oblačili. Z izkušeno_im prodajalko_cem se pogovarjaš o svojih željah, cenovnih zmožnostih in pa seveda stilu, ki te zanima. Potem se začne preizkušanje lasulj, da najdeš pravo.

Kako izbrati svojo lasuljo?

Po velikosti se mora lasulja dobro prilegati glavi, saj jo boš nosil_a večji del dneva, več dni v tednu, zato je velikost zelo pomembna. Če je lasulja premajhna, bo tiščala in jo je nemogoče nositi dlje časa. Če je prevelika, je ni mogoče dobro pritrditi in v obeh primerih se tudi ne poda lepo k obrazu.

Pomembno je, da se lasulja po stilu in dolžini prilega konstituciji telesa ter velikosti in potezam obraza, kajti z dobro lasuljo lahko kvalitetno feminiziramo naš obraz in prikrijemo marsikatero nezaželeno značilnost. Kvalitetnejše lasulje pa tudi izgledajo bolj naravno in so manj opazne.

Lasulje lahko razdelimo na:

 • sintetične lasulje, ki so, kot nam ime pove, narejene iz umetnih materialov, vendar so izdelane kvalitetno in tudi pri vsakodnevni rabi zdržijo veliko dlje kot cenejši izdelki. Za kvalitetno sintetično lasuljo je potrebo odšteti od okrog 250 € naprej,
 • naravne lasulje, ki stanejo od 1000 € naprej.
Kako skrbeti za lasulje?

Pri obeh vrstah lasulj je za njihovo obstojnost in življenjsko dobo zelo pomembno vzdrževanje. Za njih je potrebno skrbeti kot za svoje naravne lase. Za obe vrsti lasulj obstajajo posebne krtače za razčesavanje, šamponi, balzami in olja, s katerimi jim podaljšamo življenjsko dobo in njihov naraven izgled. Po vsaki uporabi je lasuljo potrebo razčesati preden jo postavimo na stojalo, da razbijemo vozle, ki so se spletli med njenim nošenjem.

Trajna feminizacija las

Trajna feminizacija las s hormonsko terapijo
Trajna feminizacija las s posegom
Zakaj pride do izgube las?

Plešavost je lahko trn v peti trans ženski v tranziciji. Od metod za trajno feminizacijo las je najbolj učinkovita transplantacija las. Znanstvene ugotovitve kažejo, da se plešavost pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, razvije le po puberteti in jo prepreči ablacija testisov pred puberteto, po puberteti pa izgube las ni mogoče ustaviti. Razlog za to je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom postanejo na te hormone občutljivi. Dolgo je veljalo, da je tip plešavosti pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, podedovana sistemska bolezen, povezana s spolno zrelostjo. Danes je znano, da lahko vsakdo izgubi lase po vstopu v puberteto saj je patofiziološka osnova androgene alopecije vpliv testosterona na genetsko občutljive posameznike_ce. Isti razlog za plešavost velja tudi kot najpogostejši vzrok izgube las pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol.

Zdravljenje izgube las s presajanjem foliklov (presaditev las po fue metodi)

To je minimalno invazivna kirurška metoda, ki glede na klasične metode skrajša okrevanje ter zmanjša možnost zapletov. FUE metoda postaja standard zdravljenja plešavosti, a je zaradi tehnične zahtevnosti njeno uveljavljanje počasno.

Kaj je presajanje foliklov?

Presajanje foliklov (lasnih mešičkov) je sodobna tehnika korekcije plešavosti. Za razliko od starih metod se presadi posamezne lasne folikle, od katerih vsak vsebuje od 3 do 4 lase.

Specializiran_a kirurg_inja s pomočjo robota odvzame folikle iz donatorskega področja. To je najbolj poraščeno območje, v večini primerov na zadnjem predelu glave. V naslednjem koraku kirurg_inja presadke (grafte) prenese na prejemno mesto. Natančni mikro-instrumenti omogočajo natančno implantacijo presadkov, zato je rezultat naraven, saj je vzorec rasti presajenih las enak naravnemu. S tem dosežemo tudi večjo gostoto las (vir: https://www.fabjan.si/presaditev-las).

Koliko stane presajanje foliklov?

Transplantacija las je cenovno kar velik zalogaj. Z tem namenom se veliko ljudi odloči za obiske “meke transplantacije las” v Istanbulu v Turčiji, kjer imajo vrhunske zdravnike_ce na tem področju. Cena je pa v povprečju od 1500 evrov navzgor, odvisno od klinike in količine las, ki jih je potrebno presaditi.

Lasulje

Začasna feminizacija las z lasuljo

Razlogov za uporabo lasulje je več. Nekatere trans osebe imajo kratke lase in/ali težave s plešo. Si en_a izmed njih in si želiš daljše lase (ali drugo barvo) hitro in učinkovito? Lasulja je ena od možnosti za feminizacijo las. Obstajajo tako sintetične lasulje kot tiste iz naravnih las s cenovnim razponom od 20 € do nekaj tisočakov. Vse pa je odvisno od kvalitete izdelave lasulje. Lahko jih delimo na tiste za začasno preoblačenje in pa boljše za vsakodnevno rabo.

Lasulje za začasno preoblačenje

To so sintetične lasulje nižjega cenovnega razreda, ki se jih da kupiti preko spleta, v party trgovini, sex shopu … Te lasulje so super za iskanje svojega stila, za kako zabavo in seveda, da se naučimo za lasuljo skrbeti. Za nekaj 10 evrov lahko nakupiš veliko različnih barv in stilov lasulje.

Slaba stran teh lasulj so nekvalitetni materiali in izdelava, zato se hitro uničijo in ne dajo naravnega izgleda. Vidi se, da so lasje umetni in niso ravno za vsakodnevno uporabo, ko se hočeš zliti z okolico.

Lasulje za vsakodnevno uporabo

Če pa želimo, da ni opazno, da nosimo lasuljo, pa je dobro obiskati lasuljarno. V Sloveniji je tudi že nekaj lasuljarn, ki so glede na izkušnje uporabnikov_ic prijazne trans osebam. Obisk lasuljarne je zelo podoben obisku trgovine z oblačili. Z izkušeno_im prodajalko_cem se pogovarjaš o svojih željah, cenovnih zmožnostih in pa seveda stilu, ki te zanima. Potem se začne preizkušanje lasulj, da najdeš pravo.

Kako izbrati svojo lasuljo?

Po velikosti se mora lasulja dobro prilegati glavi, saj jo boš nosil_a večji del dneva, več dni v tednu, zato je velikost zelo pomembna. Če je lasulja premajhna, bo tiščala in jo je nemogoče nositi dlje časa. Če je prevelika, je ni mogoče dobro pritrditi in v obeh primerih se tudi ne poda lepo k obrazu.

Pomembno je, da se lasulja po stilu in dolžini prilega konstituciji telesa ter velikosti in potezam obraza, kajti z dobro lasuljo lahko kvalitetno feminiziramo naš obraz in prikrijemo marsikatero nezaželeno značilnost. Kvalitetnejše lasulje pa tudi izgledajo bolj naravno in so manj opazne.

Lasulje lahko razdelimo na:

 • sintetične lasulje, ki so, kot nam ime pove, narejene iz umetnih materialov, vendar so izdelane kvalitetno in tudi pri vsakodnevni rabi zdržijo veliko dlje kot cenejši izdelki. Za kvalitetno sintetično lasuljo je potrebo odšteti od okrog 250 € naprej,
 • naravne lasulje, ki stanejo od 1000 € naprej.

Kako skrbeti za lasulje?

Pri obeh vrstah lasulj je za njihovo obstojnost in življenjsko dobo zelo pomembno vzdrževanje. Za njih je potrebno skrbeti kot za svoje naravne lase. Za obe vrsti lasulj obstajajo posebne krtače za razčesavanje, šamponi, balzami in olja, s katerimi jim podaljšamo življenjsko dobo in njihov naraven izgled. Po vsaki uporabi je lasuljo potrebo razčesati preden jo postavimo na stojalo, da razbijemo vozle, ki so se spletli med njenim nošenjem.

Manikura in trajni lak

Če želiš nohte, ki zdržijo dlje časa, se lahko odločiš za trajno lakiranje nohtov, ki je načeloma obstojno 4–5 tednov. Manikura ponavadi traja med 20 min in 45 min, odvisno od tega, kakšne nohte si želiš. Cena je približno 20 € za trajno lakiranje.

Čeprav je manikura lahko krasna izkušnja, trajni geli poškodujejo nohte. Bodi pozorna_en, da po nošenju nekaj mesecev pustiš nohte brez lakiranja nekaj mesecev, da se pozdravijo.

Minoksidil

Kaj je minoksidil?

Minoksidil je sredstvo, ki spodbuja rast dlak oziroma las. Uporabljamo se ga z namenom spodbujanja rasti brade in las, preprečevanja pleše, zapolnitve lukenj v bradi. Minoksidil je tako zelo priročen za trans maskuline osebe, ki želijo pospešiti rast brade še pred vstopom na hormonsko terapijo.

Lahko ga kupimo v obliki pene oz. tekočine, lahko pa se nahaja tudi znotraj kakšnih izdelkov (recimo šamponov). Obstaja 5% in 10% minoksidil, prav tako obstajajo možnosti z manj alkohola, ki manj dražijo kožo. Ob redni uporabi minoksidila v času več kot 1 leta bi dlake naj ostale, sicer pa odpadejo.

Pomembno je imeti v mislih, da ni nujno, da bo minoksidil deloval za vsako osebo. Delovanje je povezano z genetskimi predispozicijami. Uspešnost lahko predvidevaš na podlagi dejstva, koliko so poraščeni moški v tvoji družini.

Zelo pomembno je poudariti, da je minoksidil lahko začasna rešitev pred čakanjem na hormonsko terapijo, vendar od njega ni za pričakovati enake spremembe in učinke, kot jih prinaša testosteron. Npr. dlake, ki zrastejo s pomočjo minoksidila so praviloma bolj svetle in puhaste, za razliko od gostih, temnih in debelih dlak, ki lahko zrastejo kadar je oseba na testosteronu. Je pa mogoče ta puh barvati (z maskaro ali kozmetično barvico). Ponovno pa poudarjamo, da so vse spremembe v vsakem primeru odvisne od genetskih predispozicij posameznika_ce.

Kje kupiti minoksidil

Minoksidil je mogoče kupiti v lekarnah ali preko spleta. Proizvajajo ga razne znamke, med cenejšimi je Foligain. V Sloveniji lahko minoksidil naročite npr. pri biovea.com.

Kako varno uporabljati minoksidil

Zelo pomembno je natančno prebrati navodila za uporabo in mogoče stranske učinke, saj se ta razlikujejo med proizvajalci produkta. Upoštevati je potrebno predpisan dnevni odmerek produkta, nato pa po navodilih produkt nanašati na kožo. Pomembno je, da se nihče (oseba sama ali druge osebe) ne dotika kože, kjer je sredstvo bilo nanešeno, dokler se ne posuši popolnoma. Pomembna je tudi potrpežljivosti. Minimalno tri mesece, lahko pa tudi pol leta zna trajati, da bodo na obrazu videne spremembe. Pomembno je, da se minoksidil jemlje redno in nanaša konsistentno.

Trans moški je svoj potek jemanja minoksidila opisal tako:

Vzamem kapalko, odmerim 1 ml in si ga namažem po obeh licih, nad in pod ustnicami ter po spodnjem delu čeljusti ter vratu. Minoksidil se nato suši približno 2 uri, zato moramo biti previdni da se obraza ne dotikamo, kaj šele da bi se ga dotikali drugi. Minoksidil nanesem zvečer 1 ml na dan, ker imam drugače preveč suho kožo in zato da mi ena posodica s tekočino zdrži dva meseca namesto enega.

Izkušnje z uporabo

Izkušnje z uporabo minoksidila:

“Šele pol leta po uporabi sem dobil gostejše dlake po nogah, rokah, trebuhu, hrbtu pa se mi zdaj po enoletni uporabi še kar gostijo in dopolnjujejo. Skratka ne takoj odnehat, bodite potrpežljivi! Rezultati niso čez noč! Po enoletni uporabi minoksidila si recimo podobno poraščen kot približno trans moški na 1 letu testosterona (spetodvisno od osebe, ampak jaz sem recimo bolj kosmat kot kdo po 1 letu na T).”

(trans moški)

“Minoksidil uporabljam že 5 mesecev (pena; 2x na dan). Na začetku sem bil malo zadržan, saj sem se bal stranskih učinkov, vendar do sedaj nisem zasledil še nobenega.”

(trans moški)

“Pred uporabo preberite stranske učinke! Osebe, ki imajo težave s srcem naj se posvetujejo z zdravnikom! Sam sicer nisem imel veliko težav. Prvi mesec uporabe sem imel rdeča lica, obraz me je pekel in srbel. Od prvega meseca dalje so te neželeni učinki izginili, sedaj imam le suho kožo in ogromno mozoljev po obrazu.”

(trans moški)
Učinek minoksidila na področju trebuha po enem letu
Učinek minoksidila na področju trebuha po enem letu.

Vpliv uporabe minoksidila na počutje in duševno zdravje

Razne izkušnje z uporabo minoksidila so trans maskuline osebe opisale_i tako:

“Imel sem močno disforijo zaradi premalo dlak – nisem imel brade, dlak po rokah, nogah, trebuhu. Minoksidil je bistveno zmanjšal mojo disforijo in mi pomagal pri čakanju na T. Sedaj ko se pogledam v ogledalo zares vidim sebe, ko pogledam svoje noge in roke dobim evforijo.”

(trans moški)

“Rast obraznih dlak z uporabo minoksidila (vsaj pri meni) je zelo počasen proces, vendar, ko sem dejansko opazil neke spremembe mi je to zelo povečalo samozavest.”

(trans moški)

“Najprej sem dobil puh po obrazu nato pa kot stranski učinek še goste temne dlake po nogah, rokah, trebuhu in hrbtu. Dlake niso takšne kot pri cis moških, vendar temnejše in bolj goste kot pri cis ženskah, skratka - izgledajo kot dlake nekega 16 letnika, ki je ravnokar vstopil v puberteto. So dokaj vidne: starši in prijatelji so opazili dlake po mojem obrazu in telesu.”

(trans moški)

“Opazil sem, da sem bistveno bolj srečen, samozavesten in pogumen. Prav tako opazno bolje passam. Čas hitreje mineva, tudi če mi prestavljajo termine (za hormonsko terapijo) name to ne vpliva tako kot prej – prej sem dobil mental breakdown in sem lahko jokal tudi po 3 ure, zdaj se me to ne dotakne toliko kot prej (vseeno sem potrt, a bistveno manj).”

(trans moški)

“Definitivno je bila to ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju in minoksidil priporočam vsaki osebi, ki čaka na testosteron. Brez minoksidila sploh ne vem, če bi dočakal hormonsko terapijo.”

(trans moški)

Nasveti za oblikovanje mednožja (tucking)

Tucking je metoda, ki prepreči, da se genitalje vidijo/čutijo pod oblekami. Če si trans femme oseba, ti lahko tucking pomaga počutiti se bolj udobno s svojim telesom. Koristen je tudi, če želiš nositi ženstvena oblačila za kostum ali drag predstavo.

Tucking je lahko pomembna stvar, če osebe želijo “pass-ati” ali/in za lajšanje spolne disforije. Nekatere trans ženske tuckajo vsak dan, nekatere občasno, seveda pa nekatere AMAB trans osebe tudi ne čutijo potrebe po tuckingu.

“Ko sem se začela v javnosti predstavljati kot ženska, me je namreč zelo skrbelo, da so genitalije opazne pod oblekami. Ob prvih korakih po ulici sem se počutila kot ruska raketa, ki leti skozi ameriško nebo; prepričana sem bila, da je samo vprašanje časa, kdaj me bo nekdo “razkril”. Dolgo sem iskala rešitev, ko sem prvič slišala za tucking.”

Najbolj poznan način tuckinga je naslednji: penis se povleče nazaj med nogami proti anusu, hkrati pa se testise potisne v dimeljski kanal. Poleg te tehnike ali v kombinaciji z njo lahko tudi uporabljaš medicinski ali specializirani trak za tucking.

Ilustracija postopka tuckinga
foto: CC license www.wikihow.com

Če delaš tucking za daljši čas (recimo celo dan), poskušaj vsaj nekajkrat na dan najti čas za kratke pavze. S svojimi deli telesa ravnaj previdno. Pazi na to, da preprečiš draženje in okužbe, in namesto navadnega lepilnega traku uporabi raje medicinski trak. Namesto te tehnike ali poleg te tehnike nekatere osebe uporabljajo tudi posebno tesno spodnje perilo ali posebne spodnje hlače za trans ženske ali drag queen (primer tesnih spodnjih hlač Carmen Liu).

Nasveti za odstranjevanje dlak po delih telesa

Obrvi

Začasno oblikovanje

Za začasno oblikovanje obrvi se načeloma uporablja pinceto. Splošno opozorilo za osebe, ki se prvič depilirajo ali nimajo izkušenj z depilacijo obrvi: delo s pinceto je težko, saj želiš načeloma oblikovati simetrične obrvi. Splošno obliko je lahko prvič težko najti. Če imaš denar, se splača (vsaj prvič) obiskati lepotni salon, kjer boš lahko povedal_a točno, kakšne obrvi želiš oziroma ti bodo svetovale_i in naredile_i obliko, ki jo lahko potem le vzdržuješ.

Če pa poznaš osebo, ki ti lahko pomaga, je to lahko cenejša rešitev. Če ne moreš drugače ali želiš obrvi oblikovati sam_a, si lahko pogledaš kakšen video na spletu, kako se lotiti oblikovanja obrvi. Lahko jih oblikuješ tudi postopoma namesto naenkrat, npr. vsako jutro po malem, toliko, da vidiš, ali so tvoje obrvi simetrične. Obstajajo tudi posebni obliži za depilacijo obrvi z voskom, njihova učinkovitost pa je sicer vprašljiva.

Vedno uporabljaj čisto pinceto, da preprečiš razvoj bakterij. Priporočeno je, da jo redno čistiš in jo razkužiš s 70-odstotnim alkoholom.

Delno trajno oblikovanje

Lepotni saloni ponujajo razne metode za oblikovanje obrvi: npr. microblading ali permanent make up, ki sta metodi, s katerima lahko začasno (1 do 2 leti) oblikuješ iluzije obrvi s pomočjo barve na mikronožu za microblading in kozmetično tetoviranje za permanentni make up.

Danes obstaja tudi permanent make up, ki je izpopolnil tehniko senčenja in oblikuje lepe prelive.

Okoli genitalij

Začasna depilacija

Za začasno depilacijo je vosek lahko problematičen zaradi temperature. Depilacijske kreme načeloma niso varne na sluznicah, zato je najbolj varna metoda za odstranjevanje dlak na občutljivih mestih najprej prirezovanje s škarjami in nato britje ali odstranjevanje z epilatorji.

Če se briješ, je sicer zelo možno, da bo mesto, kjer so bile dlake, rdeče in razdraženo. To je pogosta reakcija kože po britju. Pred britjem si umij roke in uporabljaj čisto opremo (nov brivnik ali britvice), da preprečiš razvoj bakterij na koži.

Topla kopel lahko pomaga, da se kožne pore odprejo in dlake nato lažje odstranjuješ z britjem ali depilacijo in tako zaščitiš kožo. Uporabljaj čim bolj nevtralno kremo za britje (lahko poskusiš tudi z veganskim balzamom za lase). Brij se raje stoje, ker se lahko bolj poškoduješ, če med striženjem ali britjem ležiš. Po odstranjevanju dlak uporabi vlažilno kremo, da zmanjšaš suhost in razdraženost kože.

Trajna depilacija okoli genitalij

Za trajno odstranjevanje dlak je priporočena laserska depilacija pri dermatologu. To je mogoče samoplačniško, v primeru operacije potrditve spola pa je odstranitev dlak pred operacijo za osebe z diagnozo F64.0 lahko krita s strani ZZZS.

Podpazduhe

Začasno lahko dlake pod pazduho odstraniš s kremo za depilacijo, z britjem ali z voskom. Pinceta za podpazduhe ni priporočena, ker je ta predel preveč občutljiv. Za trajno odstranjevanje dlak na podpazduhah sta primerni metodi IPL in laserska depilacija.

Roke in noge

Dlake na rokah in nogah lahko začasno odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom ali epilatorjem. Trajno jih lahko odstraniš z laserko depilacijo ali/in elektrolizo.

Hrbet

Dlake na hrbtu lahko odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom, epilatorjem ali IPL. Pri predelih, ki jih ne dosežeš, je najbolje prositi nekoga za pomoč ali obiskati profesionalni salon. Dlake lahko trajno odstraniš z lasersko depilacijo ali/in elektrolizo.

Prsni koš

Dlake na prsnem košu lahko začasno odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom, epilatorjem ali IPL. Trajno lahko dlake odstraniš z lasersko depilacijo ali/in elektrolizo.

Depilacija brade

Dlake na bradi lahko začasno odstraniš le z britjem. Kreme za depilacijo in vosek nista ustrezni metodi za odstranjevanje dlak na obrazu za trans ženske. To velja tudi za vse aparate, ki se prodajajo za depilacijo, razen, če je dodatno napisano, da je uporaba možna na obrazih oseb, ki jim je bil ob rojstvu prepisan moški spol. Metoda za delno trajno odstranjevanje dlak na bradi je IPL (intense pulsed light). Trajna depilacija brade je možna le z laserjem ali z elektrolizo.

Nebido

Endokrinološka praksa v Sloveniji kaže, da po določenem obdobju uporabe transdermalnega gela AndroTop osebe lahko pričnejo z uporabo testosteronske terapije v uporabi intramuskularnih injekcij - Nebido (1000mg/4ml). Injekcije so večtedenske – trajanje injekcij je odvisno od ravni hormonov v krvi pred pričetkom hormonske terapije. Načeloma bi se Nebido naj prejemal v razmiku 10 do 14 tednov. Pri nas na podlagi poročanj trans oseb opažamo prejemanje Nebida v razmiku 12 do 16 tednov. Točen razmik je odvisen od ravni testosterona posameznika_ce, torej je prilagojen individualno. Nebido se aplicira intramuskularno, in sicer v veliko zadnjično mišico. Pomembno: s 1. 3. 2022 se je spremenil postopek pridobivanja hormonske terapije Nebido. Po novem Nebida posameznik_ca ne more več prevzeti sam_a v lekarni, ampak ga mora v ambulanto prek naročilnice pridobiti njihov_a osebna_i zdravnica_k. Za prejem terapije se nato kot običajno posameznik_ca naroči v ambulanti svoje_ga osebne_ga zdravnice_ka glede na predpisano časovno prejemanje terapije. Predlagamo, da osebe v čim krajšem času kontaktirajo svojo_ega osebno_ega zdravnico_ka in jo_ga o tem obvestijo.

Izkušnje z jemanjem nebida

“3 leta in pol sem na nebidu. Nebido tekočino prejmem v obliki injekcije v ritno mišico. Enkrat na 4 mesece dobim 1000mg testosterona (ena steklenička). Prvo leto sem jemal nebido enkrat na 3 mesece, vendar mi je endokrinologinja zaradi visoke ravni testosterona v telesu predlagala jemanje Nebida enkrat na 4 mesece. To mi sedaj ustreza. Nebida nikoli nisem jemal kar tako, sam od sebe, vedno me je spremljala endokrinologinja.” (trans moški)
“Jemljem Nebido 1000mg, interval je bil v začetku 12 tednov, trenutno sem - zaradi rahlo povišanega nivoja proti koncu cikla - na 14-tedenskem intervalu. Nivoji so bistveno bolj konstantni, počutje je boljše, tako da smo očitno našli pravi način. Trenutno me spremljajo na Polikliniki, dejansko sem zelo redko v stiku z njimi, razen, kadar rabim nov recept ali je čas za naslednji rutinski pregled.” (trans moški)
“Po prvotni 4-mesečni terapiji z Androtopom sem začel dobivati injekcije testosterona (Nebido), ki jih zdaj jemljem že skoraj 4 leta. Dobivam injekcijo 1x po 4 ml na vsakih 14 tednov. Nebido mi pomaga dajati fant, ki mi injicira raztopino v glutealno mišičnino.” (trans moški)
“Injekcijo Nebida dobim pri svoji osebni zdravnici. Injekcijo dobim v ritno mišico, celoten postopek traja približno eno minuto, saj je sam proces boleč. Zdravnica mi počasi injicira hormon Nebido. Približno dva dni po prejemu Nebida me boli zadnjica.” (trans moški)

Telesne spremembe kot posledice jemanja nebida

“Učinek Nebida sem opazil po dveh mesecih. Pričela mi je rasti brada, opazil sem poraščenost po telesu (po prsih, trebuhu, rokah, nogah, ramenih hrbtu...skoraj po celem telesu). Glas se mi je malenkost znižal po približno šestih mesecih. V pol leta sem izgubil tudi menstruacijo. Kasneje sem opazil, da se mi je malenkost spremenila oblika obraza, predvsem oblika čeljusti (bolj izrazita).” (trans moški)
“Kot pozitivne spremembe bi omenil izrazito večji libido, ter brado, zelo veliko poraščenost po telesu, nižji glas in izgubo menstruacije.” (trans moški)
“Od začetka jemanja se mi je spremenil glas (prve spremembe sem opazil po nekaj mesecih, dokončno pa se mi je znižal pri približno enem letu). Rasti so mi začele dlake na področjih kjer jih prej ni bilo (po obrazu, stegnih, trebuhu in prsih), na predelih, kjer pa so prej dlake že bile, pa so te postale bolj goste in temnejše (roke, noge, pod pazduhami). Po več letih jemanja se dlake še vedno na novo pojavljajo, brada in brki pa mi prav tako še vedno počasi začenjajo rasti po celotnem obrazu.” (trans moški)
“Veliko hitreje sem začel pridobivati na mišični masi, tudi ob najmanjši telovadbi, prav tako pa sem začel pridobivati na telesni masi (prej sem bil namreč nekoliko presuh, zdaj pa sem končno na neki normalni teži). Po telesu se mi je maščoba prerazporedila, zato imam zdaj nekoliko bolj moško postavo. Maščoba se je iz trebuha, prsi in bokov prerazporedila na ramena in na strani in tako se je oblika figure spremenila in ni več v tako značilni “hourglass” obliki. Rahlo so se mi zmanjšale prsi. Povečal se je tudi klitoris. Spremenil pa se mi je tudi vonj urina, ki je postal bolj močen.” (trans moški)

Vpliv jemanja nebida na počutje in duševno zdravje

“Z jemanjem Nebida se je moje mentalno in duševno stanje izredno izboljšalo, postal sem bolj samozavesten in izredno srečen, ko sem se pogledal v ogledalo, saj je bilo opaziti veliko sprememb.” (trans moški)
“Kmalu po jemanju hormonov, sem občutil, da sem nekoliko bolj agresiven, a se je občutke dalo obvladovati, tako da s tem nisem imel nobenih težav. Prav tako sem postal manj “občutljiv” na določene stvari pa tudi redkokdaj mi gre na jok (prej sem se jokal skoraj vsak dan). Močno se mi je povečal libido, drugih posebnih sprememb v obnašanju pa nisem opazil. Na moje duševno zdravje je jemanje neverjetno vplivalo. Zdaj se počutim veliko boljše, sem manj anksiozen, sramežljiv in se veliko lažje vključim v družbo. Na začetku je trajalo kar nekaj časa, da so začele pojavljati spremembe ampak je bilo vredno počakati in potrpeti.” (trans moški)

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja nebida

“Kot negativni stranski učinek bi omenil samo pojav plešavosti. Nisem še čisto plešast, vendar se mi pleša že dela.” (trans moški)
“Ko sem se na začetku svoje tranzicije postopoma razkrival ljudem, predvsem tistim, ki me poznajo že dolgo, sem iz več različnih strani dobil vprašanje, česa se v tem procesu - ki mi je bil s takratnega gledišča popolna neznanka - najbolj bojim. In kljub obilici stvari, ki bi me lahko skrbele, mi je vedno na misel prišla naprej navidez morda najbolj banalna skrb - ali bom v procesu medicinske tranzicije zaradi hormonske terapije izgubil lase? Zavedal sem se, da je predispozicija za plešavost pri moških dedna, in ker je moj oče večino svojih las izgubil relativno mlad, sem vedel, da obstaja precejšnja verjetnost, da me čaka podobna usoda. Lasje so bili v preteklosti zame vir mnogih frustracij, saj sem bil večino otroštva in celo najstniških let primoran ugajati pričakovanjem, ki so jih do mene gojili in od mene zahtevali drugi. Ko sem se prvič ostrigel na kratko, sem se za trenutek počutil izredno opolnomočenega, kot da sem prvič zares prevzel vajeti lastnega izraza. Nekateri ljudje v moji nesporedni okolici so to sprejeli zelo slabo, celotna izkušnja je bila izrazito čustveno nabita, a so se mi z njo hkrati odprla vrata, ki so mi bila do takrat zaprta. Do neke mere sem si izboril prostor in pravico do izražanja. Na nek način torej ni šlo samo za nečimrnost - čeprav bi lagal, če bi trdil, da ta ni igrala nikakršne vloge v mojem procesu odločanja - šlo je za orodje za dosego cilja, za moč, za izraz, za suverenost. Na koncu sem se kljub riziku izgube las odločil za tranzicijo, saj so pričakovane prednosti daleč presegle moj strah pred neželenimi učinki. A ko se danes - po dobrih 4 letih hormonske terapije - pogledam v ogledalo, imam še vedno mešane občutke. Na nek oddaljen način so malenkost podobni občutkom pred tranzicijo. Ko se pogledam v ogledalo in mi je oseba na drugi strani znana, a obenem ni čisto "jaz". Ni jaz, kot se vidim sam. Moj "jaz", moja predstava sebe ima lase. A glede na to, da se na življenje brez las privajam šele kratek čas, verjamem, da si bova sčasoma postala bolj poznana, bolj domača. Pred leti sem dobil verjetno najbolj dobronamerno željo s strani osebe, ki je v moje življenje vstopila nedolgo pred tem. Zaupal sem ji svoje strahove glede tranzicije, glede občutka nezadostnosti, da nikoli ne bom "dovolj moški" v očeh drugih... Zaželela mi je, da mi nekega dne ne bi bilo več tako zelo mar za to, ali sem dovolj visok, dovolj poraščen, dovolj... In to misel poskušam nositi vedno s seboj. Tudi ko se za trenutek ne prepoznam v ogledalu, se spomnim na to, da sem kljub pleši... preprosto dovolj.” (trans moški)

Dodatne informacije

“Predlagal bi, da se terapija prične takoj z Nebidom, saj so spremembe vidne zelo hitro. Duševno zdravje se izboljša.” (trans moški)
“Zdi se mi, da je zelo pomembno, da se drugi zavedajo, da je treba biti potrpežljiv. Ko začneš s terapijo pričakuješ, da se bodo spremembe kazale že v nekaj dneh, a lahko žal traja več mesecev, da opaziš prve spremembe, a je zanj res vredno potrpeti in čakati.” (trans moški)

Nega telesa

Nega telesa je za nekatere trans femme neznano polje, za druge pa je nega telesa manifestacija lastne identitete že dolgo. Nega oz. skrb za telo je lahko zelo pomembno orodje proti telesni in socialni disforiji. Nega telesa lahko nekaterim pomeni vse, drugim pa nič. V nadaljevanju sledi neke vrste uvod v nego telesa za osebe, ki niso doživele socializacije kot deklice (in kasneje ženske) in želijo pridobiti nekaj osnovnih veščin o tem, kako skrbeti za svoje telo.

Higienske osnovne za trans femme osebe

Pomembno: nasveti, ki sledijo, nimajo namena definirati, kaj je ženska higiena oz. kaj je relevantno za higieno cis žensk. To so zgolj osnovne informacije za osebe, ki želijo “normativno” pristopati k svojemu telesu, tako da se lahko skozi razumevanje norm in pričakovanj, ki v družbi veljajo za femme osebe, same odločijo, kaj od tega jim najbolj ustreza oz. želijo tudi same_i početi. Ti nasveti vsekakor niso “recept za uspešno tranzicijo”, saj je tranzicija drugačna za vsako posameznico_ka. Uporabni so lahko tudi za osebe, ki teh informacij ne morejo dobiti znotraj družine ali v prijateljskem krogu. Prav tako pa ni pomembno, ali nasvetom sledite ali ne, vendar zavedanje teh družbenih norm lahko pomaga najti udobje v družbi.

Splošna higiena

Za cis ženske veljajo v družbi drugačna pričakovanja glede higiene in skrbi za telo, kot za cis moške. Obstaja nekakšna fantazija glede “prirojenega” čuta za čistočo, ki naj bi ga imele osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol, in še toliko bolj glede čistosti svojega telesa. Čeprav so ta pričakovanja popolnoma nerealistična, pa jih tukaj delno predstavljamo, ker lahko trans femme osebam ponudijo orodja za manjšanje disforije oz. povečanje vključenosti v družbo. Svojo ženskost je skozi določene načine nege telesa, ki se pričakujejo od cis žensk, pravzaprav enostavno potrditi, vsaj v očeh ljudi, ki slepo verjamejo spolnim vlogam.

Rutina

Higienska rutina za feminine osebe stereotipno vključuje umivanje telesa, eventuelno tudi hidratacijo in odišavljenje. Umivanje telesa se priporoča vsak dan oziroma vsak drugi dan, če imaš suho kožo. Po umivanju telesa lahko uporabljaš tudi kremo za vlaženje kože.

Izzivi splošne higiene

Osebna higiena lahko nekaterim osebam predstavlja velik izziv, saj je za osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, kopalnica lahko bila prostor svobode, pogosto pa tudi prostor zatiranja. Če je tvoj cilj obnašati se kot cis ženska, je redno umivanje telesa nekaj skoraj obveznega. To ni vedno možno oziroma lahko vstop v kopalnico predstavlja izziv za osebe z ob rojstvu pripisanim moškim spolom, ki so bile kaznovanje zato, ker so se “preveč” ukvarjale z svojo higieno, izdelki za higieno itd. Pri tem se je pomembno zavedati, kateri občutki se porodijo, ko negujemo svoje telo: ali si dovolim početi to, kar želim? Duševne stiske in bolezni (kot npr. depresija) so drug primer, kjer je vstop v kopalnico otežen, saj lahko vplivajo na zmožnost za skrb za higieno. Spremeniti svojo higiensko rutino je lahko težko, toliko bolj, če se tega nikoli nisi naučil_a. Internet je sicer poln blogov in literature, ki ženskam svetujejo glede higiene in nege, ni pa vedno lahko razumeti, kaj izmed obilice nasvetov dejansko drži in kaj ne. Pri tem lahko pomaga, če najdeš osebo (sestra, teta, mama, prijateljica …), s katero se počutiš dovolj varno, da lahko vprašaš, kar te zanima. Če te možnosti nimaš, je tukaj zbranih nekaj povezav o negi telesa v slovenščini.

Malo več o telesnih vonjavah

Na telesni vonj vpliva marsikaj, primarno hormoni. Vonj potu je tako kot pri drugih živalih lahko skozi različna hormonska stanja, ki spremljajo npr. strah ali vzburjenost, tudi način komunikacije brez jezika. Ob potenju, ki je samoregulacija telesa, tako pogosto oddajamo “kemična sporočila”, vendar opazen naravni vonj v družbi načeloma velja za nezaželenega. Toliko bolj pri cis ženskah, ki so naučene, da je vonj “slaba” stvar. “Neprijetne” oz. nezaželene vonjave je tako potrebno prikriti oz. eliminirati ter jih prekriti oz. nadomestiti s tistimi, ki veljajo za zaželene oz. “prijetne” (parfumi).

Po drugi strani osebe, ki so bile vzgojene “moško”, mogoče ne znajo spremeniti svojega vonja. Za spreminjanje oz. uravnavanje svojega vonja redno tuširanje ni nujno dovolj. Na vonj, ki ga oddajamo, vplivajo tudi npr. uživanje alkohola in kave, kajenje in neuravnotežena prehrana (oz. določena živila). Pomembno se je tudi preoblačiti, po potrebi tudi večkrat na dan. Poleg tega se s telesnim vonjem lahko mešajo tudi vonjave prostorov, kjer živiš ali delaš, ter vonj hrane, cigaret itd.

Če je tvoj vonj kljub umivanju premočen in ga želiš omejiti, lahko odstraniš dlake. Uporabiš lahko tudi deodorant ali antiperspirant za podpazduhe, ali sprej z parfumom. Vsi deodoranti seveda ne ustrezajo vsem osebam, zato utegne biti potrebno raziskovanje. Čeprav so deodoranti krasna rešitev, pa lahko vsebujejo tudi alkohol in druge snovi, ki dražijo kožo. Za občutljivejšo kožo obstajajo tudi naravnejši in trdi kristalni deodoranti, ki se jih večinoma najde v trgovinah, specializiranih za nego telesa.

Higiena in nega telesa proti disforiji

Za veliko trans fem oseb je redna in specifična nega telesa izjemno pomembna za duševno zdravje in počutje glede disforije. Izvajanje higiene telesa je lahko močna potrditev spolnega izraza in identitete. Nega telesa in redna telesna higiena sta torej lahko spolno zelo evforični. Poleg učinka na duševno zdravje je lahko npr. dišeča kopel tudi učinkovita rešitev za blaženje trenutne krize disforije za veliko trans fem oseb.

Povezave

Negovanje nohtov

Nohte strižeš naravnost. To ti bo pomagalo preprečiti vraščanje nohtov. Poskusi si postriči nohte takoj po tuširanju ali kopanju, da bodo nohti mehkejši.

Če bi rad_a zmehčal_a vogale ali robove nohtov, uporabljaj pilico za nohte ali brusilnik za nohte. Pili v isti smeri, da preprečiš oslabitev nohtov. Piljenje naprej in nazaj sčasoma močno poškoduje nohte.

Orodja za nego nohtov vsak mesec razkuži s 70-odstotnim ali močnejšim izopropilnim alkoholom.

Če želiš ohraniti prožnost nohtov in preprečiti njihovo cepljenje, jih po striženju navlaži.

Izogibaj se nekaterih lakov za nohte v divjih barvah, ki vsebujejo sestavine, kot sta formaldehid in dibutil ftalat, saj oslabijo nohte. Poleg tega lahko večkratna uporaba krepko pigmentiranih barv povzroči, da tvoji nohti porumenijo ali oslabijo. Če želiš uporabljati drzne barve, poskusi občasno med nanosom narediti "naravni" izgled, da se nohti lahko sprostijo od kemikalij.

Uporabljaj nežen odstranjevalec laka za nohte, osnovni premaz in nadlak. Odstranjevalci laka za nohte brez acetona so blagi in preprečujejo, da bi se tvoji nohti izsušili. Pri barvanju nohtov osnovni premazi pomagajo preprečiti, da bi se tvoji nohti obarvali. Zgornji premazi zmanjšajo verjetnost, da se lak za nohte strga in zmanjšajo pogostost odstranjevanja laka za nohte.

Navlaži nohte z oljem, da ostanejo prožni in močni. Tako kot na drugih delih tvojega telesa lahko tudi tvojim nohtom koristi ohranjanje hidracije. Pred spanjem poskusi vtreti mandljevo ali avokadovo olje na nohte in obnohtno kožico, da preprečiš, da bi se sušili, lomili ali se luščili. Če nimaš mandljevega ali avokadovega olja, uporabljaj balzam za ustnice. Vlažilne kreme za obnohtno kožico so na voljo tudi v lekarnah in drogerijah.

V svojo prehrano dodaj beljakovine in omega-3 maščobne kisline. Keratin, beljakovina, ki sestavlja tvoje nohte, se lahko bolje proizvaja, če uživaš več hrane, kot so ribe, oreščki in fižol. Poskusiš lahko tudi jemati dnevne dodatke, kot sta biotin in ribje olje, ki jih najdeš v trgovini z živili ali z zdravo hrano.

Vitamin B lahko prav tako okrepi tvoje nohte, cink lahko pomaga odpraviti bele lise, železo pa lahko pomaga ustaviti nastajanje grebenov na nohtih. Vitamina A in C lahko pomagata narediti tvoje nohte bolj navlažene in sijoče. Priporočena dnevna količina beljakovin je 0,8 gramov na 1 kilogram tvoje telesne teže.

O hormonski terapiji s testosteronom

Testosteron je glavni hormon, ki je odgovoren za nastajanje fizičnih lastnosti, ki jih družbeno pripisujemo moškim oz. maskulinim osebam. Testosteron je hormon, ki primarno nastaja v testisih, trans maskuline osebe pa ga v svoje telo vnašajo preko hormonske terapije. Testosteron telesu omogoča vzdrževanje gostote kosti, mišične moči in mase, spolnega nagona, produkcijo rdečih krvničk, skrbi pa tudi za razporeditev maščob in las ter dlak na telesu.

Hormonska terapija s testosteronom je eden izmed najpogostejših načinov, kako trans fantje/moški in nebinarne trans maskuline osebe potrdijo svojo spolno identiteto. Osrednji cilj hormonske terapije je uporabnici_ki omogočiti preoblikovanje telesa na način, da bo oseba občutila večje zadovoljstvo s svojim telesom in posledično višjo telesno in duševno samopodobo.

Hormonska terapija vpliva na sekundarne spolne značilnosti oseb, ki jih preoblikuje v takšne, ki so na družbeni ravni prepoznane kot maskuline. Testosteron neposredno vpliva na telesna tkiva (npr. spodbuja rast klitorisa in mišične mase), posredno pa preprečuje nastajanje estrogena. Najpogosteje želeni učinki jemanja testosteronske hormonske terapije so znižanje glasu, pridobitev večje poraščenosti po obrazu in telesu, redistribucija telesnih maščob, pridobitev mišične mase, prekinitev menstruacije, itd. Nekatere izmed naštetih sprememb so reverzibilne, torej se lahko v primeru prekinitve hormonske terapije zmanjšajo/povrnejo v predhodno stanje, nekatere pa so ireverzibilne oz. trajne. Vnos hormonske terapije vpliva na telo na vseh telesnih ravneh, mnogi uporabnice_ki hormonske terapije pa poročajo o opaznih spremembah v razpoloženju, apetitu, duševnem zdravju, splošni telesni energiji itd.

V Sloveniji je na voljo hormonska terapija s testosteronom v sledečih oblikah: transdermalni gel Androtop in intramuskularne injekcije Nebido.

Tip in odmerek testosterona sta odvisna od osebe do osebe. O prednostih in slabostih različnih možnosti se je potrebno posvetovati z endokrinologinjo_om, ki ima izkušnje s transspolnim in spolno nenormativnimi osebami. Če ima oseba kronične zdravstvene težave, je zaskrbljena zaradi določenih neželenih učinkov ali so ji bili odstranjeni jajčniki, lahko endokrinologinja_og predpiše manjši odmerek na začetku jemanja terapije.

V primeru vnosa testosterona z injekcijami prihaja do hitrega povišanja količine testosterona takoj po uporabi, medtem ko pred koncem ciklusa njegova količina pada, kar pri nekaterih osebah sproži negativne učinke, kot so agresivnost, ko je nivo testosterona v krvi najvišji (na začetku cikla) in utrujenost, razdražljivost, ko nivo testosterona pada (na koncu cikla). Ti simptomi se lahko umirijo z zmanjšanjem doze ali pogostejšimi odmerki (npr. enkrat tedensko) ali s prehodom na transdermalno jemanje testosterona. Transdermalna uporaba testosterona (obliži, krema ali gel) vodijo do iste stopnje maskulinizacije kot injekcije testosterona, ampak pri transdermalni uporabi testosterona, ta potrebuje več časa, da izzove konec menstrualnega cikla in spodbudi rast dlak. Dnevna doza transdermalnega testosterona omogoča stabilni nivo testosterona v krvi.

Če so osebi bili odstranjeni jajčniki, tedaj telo proizvaja majhne količine estrogena in je običajno, da se doze testosterona zmanjšujejo. Ko se oseba stara, je cilj doseči najboljši možni rezultat s čim manjšimi dozami testosterona. Pri tem je treba nameniti posebno pozornost ohranjanju jakosti kosti in zato se poleg testosterona lahko še priporoča jemanje kalcija in vitamina D.

Vpliv hormonske terapije na razne telesne procese, organe in tkiva

Trans fantje/moški in transmaskuline nebinarne osebe, ki jemljejo testosteron lahko pričakujejo naslednje trajne spremembe: globlji glas, povečanje klitorisa, malo zmanjšane prsi, večjo poraščenost (po obrazu in telesu) in plešavost (androgena alopecija). Povratne spremembe vključujejo večjo moč v zgornjem delu telesa, povečanje telesne mase, zmanjšanje maščobnega tkiva na bokih in povečan spolni nagon. Nekatere spremembe se lahko začnejo pojavljati precej hitro, v roku nekaj tednov ali mesecev, večina sprememb pa se bo pojavila v roku 1–3 let od začetka jemanja hormonske terapije.

Možni stranski učinki

Dolgoročno jemanje testosterona ima, kot vsa ostala zdravila, lahko razne stranske učinke. Možni stranski učinki ob terapiji s testosteronom so: policitemija, patološki jetrni testi, adenom jeter, peliosis hepatis, arterijska hipertenzija, hiperlipidemija, motena toleranca na glukozo, venska tromboza, hiperplazija endometrija, sindrom prekinitve dihanja med spanjem, bolj mastna koža, aknavost, povečanje telesne teže, izguba las oz. pojav plešavosti po moškem tipu, povečana mišična moč, prerazporeditev telesne maščobe, amenoreja, povečanje klitorisa, atroija vagine, atrofija žleznega tkiva dojk, povečan libido, globlji glas.

Zelo pomembno je poudariti, da ni mogoče z gotovostjo vnaprej vedeti točno katere vse spremembe se bodo pojavile pri določeni osebi, saj je to odvisno od genetskih predispozicij vsake_ga posameznice_ka.

Postava in telesna maščoba: Kot posledico jemanja testosterona je mogoče pričakovati preoblikovanje postave. Maščobne zaloge se bodo zmanjšale na bokih in stegnih. Roke in noge se bodo povečale, njihova konstitucija se bo spremenila in postala bolj mišičasta. Maščoba, ki se kopiči tik pod povrhnjico kože, postane redkejša, kar povzroča izobčenje žil. Kopičenje več telesnih maščob je mogoče pričakovati v predelu trebuha. Nekatere osebe pridobijo težo, nekatere pa tudi izgubijo. Na to poleg hormonske terapije vsekakor vpliva tudi način življenja, prehranjevanja in aktivnost osebe.

Mišična masa: Testosteron bo povzročil povečanje mišične mase in telesne moči. Kot pri vseh ostalih spremembah pa tudi na to vplivajo določeni dejavniki, npr. genetska predispozicija, način prehranjevanja, dejstvo ali oseba izvaja kakšno telesno vadbo ali ne, itd.

Koža: Jemanje testosterona povzroča spremembe kože, ki postane bolj debela in mastna. Kožne pore se povečajo, kar spodbudi večje izločanje maščob. Mogoč je tudi pojav mozoljev ali aken, kar je mogoče preprečevati in/ali zdraviti z rednim in temeljitim čiščenjem kože in nego obraza. Veliko transmaskulinih oseb na hormonski terapiji poroča, da se precej več potijo. Pričakovati je mogoče tudi spremembe vonja znoja in urina.

Poraščenost: Z jemanjem testosteronske hormonske terapije se bo osebi gotovo povečala telesna poraščenost, do katere mere se bo ta povečala pa je odvisno od predispozicije poraščenosti vsake posamezne osebe. Dlake se bodo odebelile in potemnele, rastle bodo hitreje kot pred jemanjem testosterona. Poraščenost se bo povečala na raznih delih telesa, npr. obraz, roke, noge, trebuh, morda tudi prsni koš in hrbet. Pričakovati je mogoče, da se bo osebi razvil podoben vzorec poraščenosti, kot ga imajo moški iz ožje družine in sorodstva. Pojav povečanja poraščenosti se lahko zgodi že v roku nekaj mesecev, vendar je potrebno imeti v mislih, da se bo večina sprememb pojavila v roku nekaj let.

Brada: Razvoj brade je težko napovedati, saj se pri nekaterih transmaskulinih osebah brada pojavi kar hitro, pri nekaterih je potrebno vsaj par let jemanja testosterona, da se brada v celoti razvije, pri nekaterih pa se gosta brada z debelimi in močnimi dlakami nikoli ne pojavi. Na razvoj brade ima vpliv starost začetka jemanja testosterona; mlajša kot je oseba ob začetku jemanja, večja je verjetnost, da se bo brada razvila.

Lasje: Za razliko od povečanja splošne telesne poraščenosti pa ima hormonska terapija s testosteronom na lase obraten učinek. Lasje se bodo verjetno stanjšali, postali bolj svetli in manj gosti. Veliko transmaskulinih oseb opazi spremembo lasne linije in izgubo las na temenih. Kot pri telesni poraščenosti je tudi te spremembe mogoče vsaj delno predvidevati glede na lase moških ožje družine osebe. Npr: v primeru, da sta oče in dedek osebe, ki gre na testosteron, precej hitro izgubila lase in postala plešava, je kar velika verjetnost, da se bo to zgodilo tudi osebi na testosteronu. Marsikatera transmaskulina oseba kot preventivo proti izgubi las uporablja minoksidil, vendar pa je ta proces, kot tudi pri cisspolnih moških, nemogoče zares preprečiti.

Obraz: Testosteron povzroča redistribucijo telesnih maščob, kar je glavni razlog zaradi katerega se spremeni podoba obraza. Obraz in oči bodo postale bolj oglate. Zelo malo verjetno je, da bi testosteronska terapija vplivala na spremembe kosti, sploh pri osebah, kjer se je puberteta že zagotovo zaključila. Dokončne spremembe obraza je mogoče pričakovati po nekaj letih jemanja testosterona. Glas: Hormonska terapija s testosteronom povzroča odebelitev glasilk, kar spremeni ton glasu osebe. Vsak glas ustvarja svojo časovnico, ki določuje kdaj in kako se odvijajo spremembe. Kdaj se bodo torej začele in koliko se bo znižal glas osebe zato zase ne moremo točno predvideti. Ko se spremembe začnejo, je grlo rahlo občutljivo, kot pri prehladu, višina glasu pa se skozi dan ves čas spreminja. Glas lahko v prvih mesecih spremeni ton in višino neverjetno drastično. Po približno enem letu uporabe testosterona so spremembe manj opazne, a se še vedno dogajajo. Pri nekaterih osebah pa se spremembe odvijajo v drugačnem časovnem zaporedju. Spremembe glasu so praviloma ireverzibilne.

Menstruacija: Vpliv jemanja testosterona na menstrualni cikel se pri osebah pojavlja zelo raznoliko. Nekatere osebe imajo postopoma bolj šibke in krajše menstruacije preden te izginejo, nekaterim pa se pred prekinitvijo menstruacije ta za nekaj časa menstruacija podaljša in postane bolj močna. Nekatere osebe poročajo o izgubi menstruacije že po nekaj mesecih jemanja testosterona, večina pa jo izgubi okvirno v roku enega leta. Seveda je to, kot vse ostale spremembe, odvisno od odmerka testosterona ter genetskih predispozicij. Nekatere osebe kljub jemanju testosterona ne izgubijo menstruacije, v takšnih primerih je mogoče, da bo endokrionolog_inja predpisal_a tudi progesteron, ki naj bi pomagal zagotoviti prekinitev.

Kaj je obvezno in priporočljivo opraviti pred začetkom jemanja hormonske terapije

Za vstop v endokrinološko obravnavo se potrebuje:

 • Priporočilno pismo s strani psihiatrinje_a
 • Napotnico za endokrinologijo (izda jo osebna_i zdravnica_ik)

Osnova za sprejem v postopek zgornje operacije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki ali UKC.

Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).

Pred pričetkom jemanja hormonske terapije je potrebno opraviti določene zdravstvene preglede. Osebe, ki bodo pričele testosteronsko hormonsko terapijo, morajo opraviti tri preglede:

 • Ginekološki pregled
 • Ultrazvok trebuha
 • Ultrazvok prsnega koša/ultrazvok prsi

Pregledi so namenjeni preverjanju notranjih spolnih organov in žlez. Napotnice za preglede predpiše endokronolog_inja ali osebna_i zdravnica_ik.

Ginekološki pregled je obvezno opraviti pri eni izmed treh ginekologinj iz Konzilija za potrditev spolne identitete (2021):

 • prof. dr. Eda Bokal Vrtačnik, dr. med.; spec. ginekologije in porodništva
 • asist. dr. Gabrijela Simetinger, dr. med.; spec. ginekologije in porodništva, spec. spolne medicine, FECSM, medicinska seksologinja
 • dr. Marina Jakimovska, dr. med.; spec. ginekologije in porodništva

Pred pričetkom testosteronske hormonske terapije je osebam na voljo tudi pogovor glede hrambe genetskega materiala.

Vsa pojasnila o tem ter o hrambi plodnih celic podaja predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike Ljubljan, ki je del UKC Ljubljana – prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, ki je tudi članica Konzilija za potrditev spolne identitete.

Za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo pri parih (tudi parih v katerih so transspolne osebe) obstaja določen postopek ter državni konzilij, (v sestavi ginekologinja, psiholog_inja, socialna_i delavka_ec, pravnik_ca), ki opravlja sklepe o vsakem posameznem postopku. Čakalna doba za donorske celice je bila v letu 2018 več kot leto dni.

Ultrazvok trebuha in ultrazvok prsi se lahko opravita kjerkoli, zato priporočamo, da na zVem preverite, kje so čakalne dobre najkrajše. V Ljubljani se ultrazvok prsi lahko opravi na Centru za bolezni dojk, so pa tam čakalne dobe zelo dolge, kar celoten proces lahko podaljša.

Priporočeno:

Pred začetkom hormonske terapije je zelo priporočljivo prenehati kaditi tobak. Kombinacija nikotina in testosterona namreč zelo povečuje izpostavljenost določenim rizičnim stranskim učinkom.

Kako poteka prvi endokrinološki pregled

Endokrinološki pregledi potekajo na Polikliniki v UKC Ljubljana in sicer na Kliničnem oddelku  za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove. Oddelek se nahaja v pritličju Poliklinike.

Na pisnem obvestilu, kjer sta navedena datum in ura obravnave, piše ali je potrebno na pregled priti tešč_a ali ne.

Po vpisu na sprejemnem okencu v čakalnici počakaš na sprejem medicinske sestre oz. tehnika. Ta izmeri tvojo višino, težo ter pritisk. Nato se vrneš v čakalnico, kjer čakaš pogovor z endokrinologinjo_om. Pogovor traja minimalno 10 min, pregleda se tvoje splošno zdravstveno stanje, pogovori se o družinskih boleznih in z zdravnico_kom pa se pogovoriš tudi o tvojih željah glede hormonske terapije. Po tem delu pregleda se ponovno vrneš v čakalnico, dokler te ne pokličejo na odvzem krvi, ki traja med 45 min in 1 uro. V žilo se ti namesti majhno cev preko katere se ti bo v naslednji uri v rednih intervalih odvzemalo vzorce krvi. V primeru, da imaš s procesom odvzema krvi težave, je mogoče pričakovati, da boš po tem delu pregleda slabotna_en. Če le lahko, ti priporočamo, da po pregledu počivaš.

Celoten prvi endokrinološki pregled traja približno 2 uri.

Po pregledu sledi čakanje na krvne izvide (praviloma se jih prejme v roku 1 ali 2 mesecev, lahko tudi prej ali kasneje), nato sledi še en pogovor z endokrinologinjo_om, kjer se podpiše obveščeni pristanek in prejme recept za testosteron.

Oblačila

Oblačila so, nepresenetljivo, za marsikatero trans in/ali nebinarno osebo ena izmed prvih stvari, ki jih uporabljamo za raziskovanje svojega videza in spolnega izraza. V primerjavi z raznimi drugimi pripomočki in posegi, ki se uporabljajo tekom medicinske in socialne tranzicije so oblačila relativno široko dostopna, njihova cena pa tudi ni nujno visoka. Oblačila so lahko tudi nekaj s čimer lahko vplivamo na svoj videz brez vključenosti v medicinsko tranzicijo, lahko pa imajo zelo velik vpliv na lajšanje spolne disforije oz. sprožanje spolne evforije.

Izkušnje

“Ob začetku tranzicije sem veliko eksperimentiral z različnimi stili oblačil, dokler nisem našel stila v katerem se počutim udobno. Za nakupovanje novih oblačil zelo priporočam second-hand trgovine - ponudba je veliko bolj razgibana in možnost imaš preizkusiti veliko stvari za malo nižjo ceno kot v nekaterih fast-fashion trgovinah. Poleg tega so te trgovine ponavadi manj očitno deljene na moški/ženski oddelek, in privabljajo bolj sproščeno množico ljudi. Posebej zabaven je obisk s prijatelji_cami, ker skoraj vsak lahko najde kaj zanimivega zase :)”

(nebinarna oseba)

Vpliv zamenjave oblačil na počutje in duševno zdravje

“Obleke kupujem na moških oddelkih. Ko imam oblečene moške obleke, se počutim zelo udobno. Ko se pogledam v ogledalo vidim sebe (ne pa tako kot prej pred tranzicijo, ko sem nosil ženske obleke in sem se počutil zelo slabo).”

(trans moški)

“Pred tranzicijo sem večinoma nosil stvari, za katere sem verjel da so ‘primerne’ zame glede na družbo in trende. Vzelo mi je kar nekaj časa in eksperimentacije, da sem prišel do točke kjer se lahko primarno oblačim za lastno udobje. Imam boljše stvari za počet v lajfu :)”

(nebinarna oseba)

Oblikovanje telesa z oblačili za feminizacijo

Družba zelo močno kodira oblačila glede na spol, pripisan ob rojstvu. V naši kulturi obstajajo pravi neformalni »zakoni« o oblačilih. Dokler tega ne začnemo preizpraševati, nam je oblačenje (kaj in zakaj nosimo) pravzaprav diktirano. Zato je sprememba garderobe lahko velik izziv.

Spomnimo, da oblačila nimajo spola, in ne glede na konstitucijo tvojega telesa lahko seveda oblečeš, kar želiš. Najbolj pomembno je tvoje počutje in v vsakem primeru naj bo po tvojem.

Marsikatera trans ženska potrebuje za občutek varnosti ali zaradi disforije vizualno čim bolj »ženstven« izgled. Osebe, ki so pri nas videne kot najbolj feminine, imajo ponavadi telo »v obliki peščene ure«. Ne glede na tvojo konstitucijo feminizirati tvojo silhueto načeloma izbrati oblačila, ki pomagajo ustvariti »izgled peščene ure«.

Oblikovanje začasne figure s pomočjo oblačil je za nekatere osebe zelo enostavno, za druge pa zelo težko. Če ne veš točno, kako začeti razmišljati o svoji idealni garderobi, lahko pomaga, da najprej pogledaš splošno obliko svojega telesa in določiš, katere obline želiš skriti oziroma izpostaviti.

Poleg tega, da določiš svoj stil oziroma kaj želiš nositi (to je najbolj pomembno), lahko uporabiš kombinacije krojev in barv kot orodje za izpostavljanje nekaterih delov telesa ter način, kako skriti druge. Obleke dajejo priložnost, da oblikujemo silhueto, ki potrdi družbene stereotipe, kako naj bi bilo videti telo cis ženske. Za pomoč glede oblačenja na podlagi oblike tvojega telesa je priporočeno, da poznaš svoj mere, ni pa nujno.

Tip teles in oblačenje

Na splošno se lahko tipi teles lahko razdelijo na te splošne kategorije:

 • v obliki jabolka oziroma navzdol obrnjen trikotnik
 • v obliki hruške ali trikotnik
 • v obliki peščene ure oziroma z oblinami
 • atletsko telo oziroma pravokotnik

Obliko “jabolka” imaš, če …

 • so tvoja ramena širša od tvojih bokov,
 • nimaš izrazitih bokov,
 • tvoj pas ni zelo ozek.

Obliko “hruške” imaš, če …

 • je tvoj pas širši od prsi,
 • imaš izrazite boke,
 • so tvoja ramena ožja od tvojih bokov,
 • imaš izrazito zadnjico

Obliko “peščene ure” imaš, če …

 • imaš širok prsni koš,
 • imaš ozek pas,
 • tvoje mere prsi in bokov so približno enake,
 • imaš izrazite prsi, boke in stegna.

“Atletsko telo” imaš, če …

 • na splošno nimaš veliko oblin,
 • so tvoje mere ramen in bokov skoraj enake,
 • tvoj pas ni zelo ozek,
 • tvoja teža je dokaj enakomerno razporejena po tvojem telesu.

Nasveti po tipu postave

Splošni nasveti

Družba do velike mere razume ženskost posameznice skozi obliko postave v obliki peščene ure. Zahodni lepotni ideali diktirajo, da so ženske, katerih telo ima obliko peščene ure, »najlepše« (oz. najbolj privlačne za moške – lepotni ideali so v osnovi predvsem seksistični in cisheteronormativni). Tako da se v družbi od vsake feminine osebe pričakuje, da ima njeno telo videz oblike peščene ure.

Ta standard je toliko bolj problematičen, ko pomislimo, da je oblika peščene ure pravzaprav najmanj pogosta oblika telesa. Kljub temu pa je razumljivo, da smo vse_i del te družbe in si do neke mere želimo izgledati kot ženske na reklamah za kreme za obraz. To seveda za marsikoga ni možno, tudi za večino cis žensk ne. Nič hudega, saj lahko tudi z oblačili zelo vplivamo na svoj izgled.

Nasveti, ki sledijo, niso strokovni. Služijo naj bolj kot uvod, kako razmišljati o kombiniranju oblačil in tipih oblačil glede na tvoje telo. Nenazadnje je najbolj pomembno, da si pozoren_na, kako se počutiš v določenih oblačilih in kako ti določeni kosi oblačil uspešno zmanjšajo disforijo. Skratka – vedno nosi tisto, kar te veseli!

Med pogostimi idejami o tem, kako oblike in barve vplivajo na silhueto, najdemo:

 • Diagonalne črte in temnejše barve vedno ožajo.
 • Vzorci horizontalnih črt povečajo/širijo.
 • Vzorci vertikalnih črt ožajo.
 • Najtežje je kombinirati več kosov oblačil. Lažje se je urediti z enim kosom (kot je tunika ali obleka).
 • Pri izboru barve oblačil bodi pozorna na to, kako se usklajuje z barvo tvojih oči ali las.
 • Izberi kroj oblačil na podlagi tvoje konstitucije.
Nasveti za osebo s podobo peščene ure

Če ima tvoje telo podobo peščene ure, imaš prednost. Na splošno lahko z barvami in kroji vedno poudariš cenjene obline in pas.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

 • oprijeti zgornji deli (na primer iz jerseyja)
 • zgornje majice – wrap top
 • zgornji deli s trakovi ali z zarezami
 • bluze “peplum” (peplum blouse)
 • vse majice in obleke z V-ovratnikom
 • obleke, ki se dobro prilegajo oz. so oprijete
 • oblačila, ki razkrivajo telo
 • topi s trakovi ali odprtinami
 • na splošno lahko dodaš pas svojim zgornjim topom ali oblekam
 • široke zgornje majice z elastiko okrog pasu
 • topi z volumnom pri prsih in ramenih s tesno prilegajočim pasom, v kombinaciji z volumnom spodnjega dela bodo ustvarili dramatičen učinek peščene ure
 • prikrojene srajce z razgibanim pasom, ki se prilegajo tvoji postavi
 • ravna, oprijeta krila (pencil skirt)
 • Vse od najosnovnejših kosov (kot je enostavna majica) do delovnih bluz z gumbi naj bo uporabljeno tako, da pokaže tvoj ozek pas.
 • plašči trenč
Nasveti za osebo s podobo jabolka

Pozornost usmeri stran od srednjega dela telesa in poudari svoje noge.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

Široke obleke v obliki črke A. Obleke z pasom pod prsmi. Krajše obleke, ohlapne obleke (shift dress). Tunike, ki padajo naravnost navzdol. Tunike iz lahkega materiala (flowy). Obleke, ki poudarijo tvoja ramena (seveda, če so ti všeč), obleke ali majice z odprtimi rameni. Na splošno obleke, ki poudarjajo oprsje: vsak globoki izrez ali V-izrez. Peplum topi z zožanim pasom. Empire obleka s pasom. Obleke, ki se zožajo pri bokih. Če želiš več strukture, izberi tkanine, kot so surova svila, lan, tvid, gabardin in debelejši bombaž (izogibaj se jerseyju – lahko je tanek!). Obleke kroja maksi z nižjim izrezom. Zavita obleka (wrap dress).

Če rad_a izpostaviš svoje noge, so mini krila dobra izbira. V nasprotnem primeru so v redu tudi tričetrt krila in krila do kolen. Tesne (skinny) kavbojke in pajkice so v redu še posebej v kombinaciji s široko tuniko, prevelikim puloverjem ali srajco. Hlače na zvon s petami so odlične za podaljšanje silhuete. Če imaš dolge noge, se lahko odločiš za čevlje brez pet ali balerinke. Ne pozabi, da mora rob hlač priti do vrha pet ali do tal.

Kot dobro vodilo velja, da če je tvoj zgornji del zelo širok, boš želel_a uporabiti bolj oprijete ali ozke hlače, da uravnotežiš svoj videz.

Nasveti za osebo s podobo hruške

Pri osebah, ki imajo telo v obliki hruške, je pogosto želja najti razmerja, ki podaljšajo telo. Priporočene so majice, ki pritegnejo pogled navzgor in poudarijo pas, hrbet ali vrat. Načeloma je cilj pritegniti pozornost na trup in ohraniti pozornost stran od bokov in stegen.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

Poglobljeni V-izrezi (cowl neck), razširjeni rokavi (bell sleeves), majice z zelo odprtim dekoltejem (snoop neck). Obleke v obliki črke A. Obleke s širokim krojem, kot so maksi obleke (maxi dress). Obleke s spuščenim in okrašenim ovratnikom, z odprtim hrbtom, širokimi rokavi in obleke s pasom bodo poudarile zgornji del telesa. Jakne naj ti padajo do pasu ali sežejo do sredine stegen. Škatlasti plašči (boxy). Vsako krilo ali obleka, ki sega do tik pod koleni podaljša tvojo silhueto in skrajša boke in stegna. Za hlače pa so priporočene bootcut kavbojke in kavbojke na zvon.

Nasveti za osebo z atletsko podobo oziroma obliko pravokotnika

Cilj je uravnotežiti široko zgornjo polovico telesa s poudarkom na nogah in drugih oblinah. Pomembno je uskladiti zgornji in spodnji del telesa. Če se odločiš za široko obliko zgornjega dela, naj bo spodnji del ozek ali oprijet. Če je spodnji del širši, naj bo zgornji del bolj diskreten.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

Vse obleke ali zgornji deli, ki kažejo ramena (seveda, če ti to ne povzroča disforije). Če ne želiš preveč razkazovati svojih rok ali ramen, lahko izbereš ožji izrez ovratnika, kot je crew, cowl ali V-izrez. Če želiš svojemu pasu dodati nekaj obline, izberi zgornje dele, ki jih je mogoče zatakniti v spodnjem delu. Zgornji deli s pasom tudi pomagajo oblikovati pas. Peacoats, dusters, bomber jakne in širša oblačila so dobra izbira. Če si vitka, lahko uporabljaš oprijete zgornje dele. Če želiš oblikovati svoj pas, poišči skrajšane ali elastične pasove, ki pomagajo ustvariti in poudariti pas. Če želiš zmanjšati pas, izberi A-kroje in obleke, ki segajo do bokov ali pod kolena. Večina stilov oblek se dobro sklada s tvojo postavo, zato je vprašanje, kaj želiš izpostaviti. Če imaš rada svoje noge, lahko izbiraš kratka krila ali kratke obleke. Če želiš oblikovati oprsje, izberi zgornje dele brez naramnic (z push-up modrčkom) ali zgornje dele z globokim izrezom. Dobre izbire so tudi jumpsuit in halter zgornji deli, da pokažeš hrbet. Krila lahko nosiš v skoraj katerem koli slogu ali dolžini. Če želiš katerikoli del telesa zmanjšati, se drži temnejših barv, navpičnih črt ali A-krojev. In kot vedno, če želiš ustvariti več pasu, izberi tanek pas.

Posebni nasveti za trans femme osebe

Nasveti za oblikovanje pasu
 • obleke ali zgornji deli z elastiko ali s pasom
 • zgornji del naj se zatlači v spodnjega
 • obleke, ki imajo več volumna pri bokih
 • najbolj učinkovita rešitev je korzet

Obraz

Pri feminizaciji obraza in las je na voljo obilica metod, od katerih ima vsaka svoje pozitivne in negativne strani. Za izbor ustrezne metode najprej razmisli o svojih ciljih: ali želiš za nekaj ur ali dni biti kraljica večerje ali razmišljaš o nečem, kar bo delovalo na daljši rok?

Kako začasno feminizirati svojo glavo in obraz?

 • Na kožo na obrazu lahko pozitivno vplivaš, če upoštevaš vsakodnevno higiensko rutino: tonik, krema za hidratacijo itd. (=>osnovna higiena)
 • Veliko oseb želi skriti svojo brado (=>Make up/kako skriti svojo brado?)
 • Za začasno feminizacijo si lahko pomagaš z ličili (=>kako feminizirati svoj obraz s pomočjo ličila)
 • Pri laseh lahko uporabljaš lasulje za takojšnji učinek ali za daljše obdobje (=>O lasuljah)
 • Če te zanimajo ideje, kako feminizirati svojo frizuro, poglej (=>frizure in femninizacija)
 • Tudi uporaba nakita je lahko način, kako feminizirati svoj obraz.
 • Trajna feminizacija obraza

  Opozorilo:

  “Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

  Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

  Veliko trans femme oseb, ki si želijo dolgoročno spremeniti poteze na svojem obrazu in lase, se najprej obrnejo na hormonsko terapijo in kasneje po potrebi na poseg feminizacije obraza.

  Operacija glasilk – laringoskopija

  Medializacijska laringoskopija oz. maskulinizacijska laringoskopija (ang. medialization laryngoplasty/masculinization laryngoplasty) je kirurški poseg pri katerem kirurg_inja spremeni strukturo glasilk z namenom znižanja glasu. Kot pri večini operativnih posegov tudi pri laringoskopiji obstaja več možnih tehnik posega. Ena izmed možnosti maskulinizacije glasu je poseg, kjer se na glasilke vstavi vsadke, ki omogočajo znižanje glasu. Vsadki so praviloma narejeni iz hialuronske kisline, kolagena ali raznih maščobnih tkiv.

  Prav tako se izvaja poseg relaksacijske laringoskopije (ang. relaxation laryngoplasty), katero se izvaja s tremi različnimi metodami, vse tri metode pa se praviloma pričnejo z rezom v vrat z namenom dostopa do hrustanca ščitnice, nato pa se z raznimi tehnikami opravi posege na hrustancu.

  Ali v Sloveniji lahko opravim operacijo glasilk

  S strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo leta 2021 prejele_i informacijo, da laringoskopije opravljajo v Splošni bolnišnici Celje. Podatka o tem po kateri tehniki opravljajo operacije nismo prejele_i.

  Izkušnje s operacijo glasilk

  “Leta 2019 sem imel operacijo na glasilkah - maskulinizacija glasu. Pred posegom si je zdravnik ogledal samo mojo krvno sliko. Stroške sem kril sam, cena posega: 3000 eur. Tehniko posega je odločil zdravnik sam. Operiral me je Dr. Kursat Yelken iz Istanbula, Turčija. Poseg je trajal eno uro. V bolnišnico sem bil sprejet 5 ur pred posegom in izpuščen še isti dan, približno dve uri po posegu. Dobil sem samo lokalno injekcijo, tako da sem med posegom celo govoril s kirurgom. Skozi celotno operacijo sem čutil močan pritisk na grlo in zelo me je zeblo. Zdravnik je ves poseg govoril z mano in se šalil. Po posegu sem zelo težko pil in jedel saj me je močno bolelo grlo in glasilke. 10 dni sem jemal antibiotike in protibolečinske tablete.”

  (trans moški)

  Izkušnje z okrevanjem po operaciji glasilk

  “Zapletov ni bilo. Okreval sem eno leto, saj je to dolgotrajen proces okrevanja. Imam 3 cm dolgo brazgotino na vratu.”

  (trans moški)

  Vpliv operacije glasilk na počutje in duševno zdravje

  “Pred posegom so me ljudje po telefonu velikokrat zamenjali z žensko. Po posegu se to ni več zgodilo, zato sem bil zelo hvaležen. Od operacije se z veseljem pogovarjam tudi po telefonu. Priporočil bi to operacijo vsem trans osebam, ki bi želele spremembo glasu. Dr. Yelken se že 15 let ukvarja samo s tem (sprememba glasu). Zelo je prijazen in profesionalen. Morda je edino slabo to, da je tako daleč, saj je poleg same operacije veliko drugih stroškov (letalo, hotel, prevozi ...).”

  (trans moški)

  Oprema za povečanje prsi

  Pumpe

  Obstajajo trans ženske, ki poskušajo dodatno povečati prsi s pomočjo pumpe za povečanje prsi. Ta metoda sicer ne deluje, če nimaš nobene maščobe na prsnem košu. Rezultati so na začetku slabi, ampak nekatere osebe pravijo, da jim je po več letih prakse uspelo svoje prsi povečati za eno košarico.
  https://tgforum.com/does-breast-pumping-really-work/

  Orchiectomy (ablacija testisov)

  Orchiectomy ali ablacija testisov je poseg, kjer se odstranijo moda. Glavni razlog za ta poseg ni izgled. Moda so vir produkcije testosterona. Brez njih v telesu ni več testosterona. Glavni razlog za trans osebe, ki si želijo ta poseg, je, da brez testisev ni več potrebno jemati blokerjev, ampak le estrogen.

  Osnove informacije o negovanju nog

  Noge lahko feminiziramo tudi z negovanjem kože tako, da so čim bolj sijoče. Za ta namen lahko vsak dan uporabljaš vlažilni losjon. Navlažene noge bodo same postale bolj sijoče. Ko je tvoja koža hidrirana, je videti mlajša in veliko bolj živahna. Obstaja veliko vlažilnih losjonov, ki jih lahko kupiš v trgovinah in drogerijah, za vlaženje kože pa lahko uporabiš tudi naravne izdelke, kot sta kokosovo olje ali karitejevo maslo.

  Piling

  Piling lahko pomaga, da bodo noge bolj gladke in sijoče, saj odstrani vse odmrle kožne celice. Odmrle kožne celice so razlog za to, da je tvoja koža videti dolgočasna in suha. Piling bo odstranil to zgornjo plast in razkril novo plast svetle, navlažene kože.

  Uporabi ščetko/krtačo za piling nog 2- do 3-krat na teden. Opremo za piling in kreme lahko kupiš v večini drogerij, ali pa jih narediš sam_a doma.

  Če želiš narediti svoj piling za telo, potrebuješ sladkor ali sol in kakšno vrsto olja (oljčno olje, kokosovo olje itd.). Sladkor ali sol bo piling, olje pa vlažilec. Sestavine zmešaj, piling mora biti gost. Dodaš lahko tudi eterična olja (na primer olje rožmarina ali poprove mete), tako da daš pilingu sproščujoč vonj.

  Olje

  Če želiš, da bi tvoje noge zares zasijale, nanje nanesi majhno količino olja. Uporabiš lahko zelo veliko različnih olj, vključno s kokosovim oljem, jojobinim oljem in olivnim oljem. Ne rabiš veliko olja – na dlani nalij par kapljic, dlani podrgni in olje nanesi po nogah. Sijaj bo trajal ure in hkrati negoval tvojo kožo. Vendarle pa moraš biti previdna_en, saj lahko olje zlahka obarva oblačila. Nanos olja na noge takoj po britju je odličen način za zadrževanje vlage.

  Osnove nege las

  Lasje so lahko v najrazličnejših oblikah in barvah. Lahko so skodrani ali ravni, gosti ali redki, barva pa je odvisna od vsebnosti melanina. Skozi življenje se spreminjajo, s starostjo se praviloma redčijo, zaradi pomanjkanja melanina pa posivijo. Začnimo z nekaj osnovami domače nege las in lasišča.

  Kaj so lasje in kako skrbeti zanje?

  Lasišče je predel kože na glavi, ki sega od sprednjega dela do zatilja ob ušesih. Na njem so lasje, ki rastejo iz lasnih mešičkov pod zgornjo plastjo kože. Tam najdemo tudi žleze lojnice, ki mastijo naše lasišče, kot tudi žleze dišavnice in znojnice, ki proizvajajo vonj in znoj.

  Ob prekomernem umivanju las lahko te žleze tudi razdražimo, kar pomeni, da bodo začele proizvajati več ali manj znoja, lasje pa bodo zaradi tega hitreje mastni ali pa bo lasišče izsušeno.

  Zdravo lasišče ne sme biti srbeče, rdeče ali kakorkoli boleti. Včasih lahko na njem zaznamo tudi akne ali ciste, ob dolgi izpostavljenosti močnemu soncu pa tudi opekline. Lažje težave z našim lasiščem ponavadi rešujemo sami_e – s primernim šamponom, hrano ali z masiranjem lasišča. Zadnje je pomembno predvsem za dobro prekrvavitev, slaba prekrvavitev je namreč lahko eden od razlogov prekomernega izpadanja las. Ob težavah z lasiščem vam lahko svetuje tudi vaš_a frizer_ka, ob pojavu aken, cist ali hujših opeklin pa vedno obiščite svojo_ega zdravnico_ka.

  Las je dlaka, ki raste iz lasišča. Zgrajen je iz roževine in keratina, tako kot nohti. Ob povečavi lasu lahko vidimo, da je sestavljen iz majhnih ploščic, podobno kot storž. Če so te ploščice razprte, govorimo o uničenem lasu, zaprte pa pomenijo, da je las zdrav. Lasje se lahko uničujejo z mehanskimi (recimo prekomerno kodranje ali likanje) ali kemičnimi poškodbami (barvanje). Če želimo, da so naši lasje dolgi in kar se da zdravi, je za to potrebna posebna nega, predvsem redna uporaba balzama. Pomagamo pa si lahko tudi z maskami ali serumi in posebnimi olji.

  Poleg nege je pomembno tudi redno striženje konic, saj se lasje sproti uničujejo, konica lasu pa je najtanjši, najstarejši in najbolj obrabljen del lasu, zato se tudi hitreje uničuje. S sprotnim striženjem   kratke ponavadi strižemo enkrat na mesec, na dva ali tri mesece, daljše pa vsake tri oziroma štiri mesece   lase ohranjamo zdrave, saj s tem odstranjujemo preveč obrabljene dele.

  Umivanje las

  Šampon

  Šampon je izdelek za čiščenje, ki ga uporabljamo tako, da ga nanesemo na roke, nato pa ga s prsti vtremo v lasišče. Nanesemo ga na mokre lase, poskušamo ga raznesti po lasišču in ne po dolžini las. Šampon se bo ob tem penil. To počnemo dve do tri minute. Če so naši lasje mastni, to lahko ponovimo tudi dvakrat. Šampon nato temeljito speremo, saj bi lahko njegovi ostanki dražili naše lasišče. Uporabljamo ga vsake dva do tri dni, lahko pa tudi manj pogosto, odvisno od tipa las.

  S pomočjo šampona se znebimo znoja in loja, ki ju sproti proizvaja naše lasišče, mrtve kože in umazanije, ki se na njem nabere tekom dneva. Najdemo ga v viskozni ali tekoči obliki, poznamo pa ga tudi v trdi obliki. Prav tako obstaja suhi šampon v obliki spreja ali kot puder, ki ga nanesemo na lasišče. Tega ni priporočljivo uporabljati redno, imejmo ga v mislih kot izhod v sili za takrat, ko se nam mudi ali se nam preprosto res ne da umivati las. Ob prepogosti uporabi ali slabem spiranju lahko namreč suhi šampon začne mašiti pore, lasišče se vname in razdraži.

  Balzam

  Če imamo dolge lase, po vsakem šamponiranju uporabimo tudi balzam. V primeru kratkih las to počnemo po potrebi. Balzam nanesemo na roke, nato pa vtremo po dolžini las. Nikoli ga ne nanašamo po lasišču, drugače bodo naši lasje hitro mastni, pričeska pa bo brez volumna.

  Dolge lase lahko razčešemo s pomočjo glavnika ali krtače. Lase češemo navzdol, začnemo pri konicah in nadaljujemo po vsej dolžini do vrha glave. Balzam je v kislem območju pH lestvice, zato zapira kutikulo (zgornja plast lasu). Ko je zaprta, je las zdrav, lasje se ne vozlajo, niso naelektreni ali statični in so bolj sijoči.

  Sušenje las

  Po opravljeni negi moramo lase še posušiti (in si urediti pričesko). Ko si lase umijemo, jih nežno obrišemo z brisačo, ne drgnemo po njih pregrobo. Na tej točki lahko uporabimo različne izdelke, odvisno od tipa las oziroma tega, ali nameravamo lase toplotno obdelovati.

  Poznamo različne zaščite pred toploto, peno za kodre, serume za lasišče ali lase, olje in številne druge izdelke. Preden začnemo uporabljati sušilec za lase, jih razčešemo. To storimo podobno kot ob razčeševanju ob nanosu balzama. Temperatura sušilca ne sme biti previsoka, da se ne opečemo ali po nepotrebnem uničimo las. Najprej posušimo lasišče, nato pa še vso dolžino las.

  Če imamo dolge lase, sušimo od glave proti konicam, pomagamo si lahko tudi s krtačo. Za več volumna glavo obrnemo navzdol in lase sušimo proti tlom. Skodrane lase sušimo s pomočjo nastavka, ki mu pravimo difuzor. Ta ublaži moč pihanja in ima podoben učinek, kot če bi jih posušili_e na zraku. Nastavek držimo ob laseh, da v njih piha topel zrak, medtem ko ga premikamo po glavi in dolžini las. Pomembno je, da lasišče zmeraj dobro posušimo, sicer tvegamo, da se nam pojavi prhljaj.

  Ko so lasje suhi in smo s pričesko zadovoljne_i, lahko uporabimo olje za lase. S tem lase negujemo in preprečimo naelektren videz.

  Lahko tudi nadaljujemo z oblikovanjem pričeske s pomočjo likalnika ali kodralnika, ob čemer temperatura ne sme biti višja od 180 °C do 200 °C. Če bomo lase likale_i, bo imela pričeska manj volumna, če jih bomo kodrali_e, pa več.

  Osnove nege obraza

  Nega obraza je prvi in najbolj osnoven korak, s katerim bomo videz kože pripeljale_i do najboljšega možnega rezultata, hkrati pa bomo s tem ustvarile_i dobro podlago za makeup.

  Nega obraza sega vse od preproste rutine s samo nekaj koraki do zahtevnejših rutin, ki lahko zahtevajo precej več časa. Kakšno rutino nege obraza bomo izbrale_i, je odvisno tudi od rezultata, ki ga želimo doseči (npr. ali želimo, da bo koža videti bolj mat ali bolj sijoča).

  Elementi, ki naj bi jih vsebovala vsaka rutina nege obraza:

  • Čiščenje → je prvi korak vsake rutine nege obraza, s katerim bomo poskrbele_i, da bo naša koža čista in pripravljena na nadaljne korake.
  • Vlaženje kože → je navadno naslednji korak (ali več korakov), s katerim dosežemo, da bo naša koža mehka, gladka in zdravega videza, hkrati pa s tem že ustvarimo dobro podlago za nanos makeupa, če si tega želimo. To lahko dosežemo z dobro vlažilno kremo, lahko pa si dodatno pomagamo tudi z drugimi kozmetičnimi produkti (npr. toniki, serumi, esencami, maskami, …).
  • Zaščita pred soncem → čez dan moramo kožo zaščititi pred škodljivim vplivom sonca. Tako bomo preprečili_e hitrejše staranje kože. Za to uporabljamo dobro sončno kremo (SPF 50+), ki je namenjena za uporabo na obrazu (kreme za sončenje za telo za to niso vedno primerne, hkrati pa imajo navadno nižji SPF).

  Kako izbrati kozmetične izdelke?

  Pri izboru kozmetičnih izdelkov moramo vedno preveriti vsebino, saj se želimo izogniti produktom, ki vsebujejo sestavine, ki bi kožo lahko izsušile ali razdražile (npr. alkohol). Tako se tudi izogibamo produktom, ki so odišavljeni, barvani itd. Hkrati moramo paziti, da izbiramo produkte, ki so primerni za naš tip kože (mastna, suha, nevtralna/mešana koža) in ker je vsaka koža unikatna, smo tudi po izboru pravih produktov pozorne_i na to, kako se naša koža na njih odzove.

  Preden katerikoli produkt nanesemo po celotnem obrazu, ga iz varnosti lahko testiramo na drugem, manjšem predelu telesa (npr. na zapestju). Seveda se za bolj podrobne informacije lahko posvetujemo tudi z dermatologom_injo, če jo_ga obiskujemo.

  Znamka kozmetičnih izdelkov načeloma ni pomembna, dokler pri vsakem preverimo vsebino in izberemo pravi produkt zase. Pri tem si lahko pomagamo s spletnim orodjem. Uporaba orodja je precej preprosta: na spletu poiščemo izdelek, ki ga želimo preveriti, seznam njegovih sestavin kopiramo v za to namenjeno okence v spletnem orodju, nakar orodje preveri sestavo in poda analizo.

  Nekaj sestavin, ki si jih želimo v kozmetičnih produktih (oz. nekaj dodatnih produktov, ki jih lahko vnesemo v svojo rutino):

  • Hialuronska kislina. Uporablja se tudi v kožnih pripravkih za celjenje ran, opeklin, kožnih razjed in kot vlažilno sredstvo. Pogosto se promovira tudi za uporabo v izdelkih proti staranju, vendar ni znanstvenih dokazov, da bi lahko z uporabo na koži ali z zaužitjem hialuronske kisline preprečile_i procese staranja.
  • Salicilna kislina. Pri uporabi na koži deluje salicilna kislina v koncentracijah od 1 % do 3 % antiseptično in keratoplastično, v višjih koncentracijah pa keratolitično (lušči poroženele plasti pokožnice). Uporablja se v različnih dermalnih farmacevtskih oblikah, na primer poznani so alkoholni losjoni za uporabo pri aknah, saj odmaši pore in preprečuje nastanek ogrcev.
  • Vitamin C.
  • Če kožnim celicam, ki proizvajajo kolagen, dodamo vitamin C, se poveča sinteza kolagena, zaradi česar bo koža bolj čvrsta in bo videti mlajša. Vitamin C v koži ima tudi antioksidativno delovanje, saj nevtralizira proste radikale, ki nastajajo zaradi delovanja škodljivih okoljskih dejavnikov in po poškodbah kože zaradi vpliva UV sevanja.
  • Retinol. Retinol je ena od glavnih sestavin v industriji za nego kože, posebej obraza. Pridobivamo ga iz vitamina A in dokazano stimulira proizvajanje kolagena ter preventivno deluje proti znakom staranja kože. Naša koža se stara, saj se proces obnavljanja celic s površinske plasti kože iz leta v leto vse bolj upočasnjuje, zato naš obraz postane grob na dotik, gube pa vse opaznejše. Izdelki, ki vsebujejo retinol, kot so kreme in serumi za obraz, zmanjšujejo vidnost drobnih linij in gub na obrazu, še posebej na predelu čela in ust. Hkrati povečujejo prožnost kože in njen tonus ter nevtralizirajo madeže, saj retinol preprečuje proizvajanje melanina, mehča kožo in jo naredi prijetnejšo na dotik.

  Primeri dobrih znamk kozmetičnih izdelkov:

  • Kozmetika Afrodita. Zelo dostopna v večini prodajaln (Müller, DM, Online), širok nabor različnih produktov za vse tipe kože.
  • CeraVe. Širok nabor nevtralnih, neodišavljenih produktov za vse tipe kože. Dostopno predvsem online.
  • Cosrx. Profesionalna kozmetika korejskega porekla, dostopna predvsem online.
  • Klaris. profesionalna kozmetika korejskega porekla, dostopna predvsem online.
  • The Ordinary. Širok nabor različnih produktov, predvsem različnih serumov in olj.

  Osnove o lakih za nohte

  Si želiš čudovite nohte, a ne moreš na manikuro? Z malo vaje in nekaj hitrimi nasveti se lahko naučiš, kako si lakirati nohte ali jih urediti po želji.

  Obstajajo različni tipi lakov in metod:

  • navaden lak
  • permanentno lakiranje ali “gelish” lak
  • permanentni gel
  • umetni nohti

  Navaden lak

  Navaden lak traja kakšen teden do dva, odvisno od tega, kako uporabljaš roke v vsakodnevnem življenju. Odstraniš ga z navadnim topilom za lak.

  Gelish lak (UV lak)

  Permanentno lakiranje ali “gelish” lak je posebni lak, ki se suši s posebno UV lučko in traja dlje kot navaden lak. Nohte lahko potem tudi pobarvaš, a jih s to metodo ne moreš podaljšati. Traja lahko tudi do enega meseca, če popraviš narastek po 15 dneh. Gelish lak odstraniš s profesionalnimi topili.

  Permanentni gel (≠ gelish permanentni nohti)

  Čeprav se permanentni gel sliši skoraj enako kot permanentno lakiranje, permanentni gel pomeni izdelavo oziroma oblikovanje nohtov s posebnim gelom, ki se na noht nanaša v več plasteh in se utrjuje z UV lučko. Poleg trajnega urejenega videza nohte z gelom lahko tudi podaljšaš. Trajnost je najdaljša od vseh lakov, saj lahko pustiš gel več mesecev, vendar ga bo potrebno malo obnoviti približno vsakih pet tednov.

  Gel naneseš na nohte, ga posušiš, potem ga lahko oblikuješ in na koncu ga lahko pobarvaš. Če pogosto močiš roke ali si ne želiš nohtov na novo barvati vsakih nekaj dni, je lahko to primerna rešitev zate.

  Izbor barve

  Najprej izberi pravi lak. Vsi laki niso enaki. Nekateri imajo potencialno škodljive kemikalije, drugi pa so videti naravnost slabo. Uporabljaj raje B3F ali "3 free" lak za nohte in podlago/nadlak. Ti laki ne vsebujejo formaldehida, DBP ali toluena in postajajo standard v industriji, saj so varnejši od lakov, ki vsebujejo te kemikalije.

  Bleščeč lak traja dlje, divje barve manj časa. Ko iščeš bel lak za nohte, poišči tistega, ki je gost in kremast, prozoren. Hitro sušeči se lak za nohte je lahko priročen, vendar ponavadi izsuši nohte.

  Priprava na lakiranje

  Popili nohte. Pilico postavi med kožo in noht ter jo premikaj s kratkimi ostrimi potezami v eno smer. Pili samo v eno smer. Skrbi za obnohtno kožico. Potisni jo navzdol z potisnikom za obnohtno kožico, vendar je nikoli ne odreži. Zmehčaj jo s kremo za obnohtno kožico ali olivnim oljem.

  Očisti in pobriši nohte. Uporabljaj pilico za nežno poliranje nohtov v eni smeri z majhnimi potezami. Delaj od obnohtne kožice do konice. S čistilom za nohte odstrani umazanijo izpod nohtov in jih umij z milom in toplo vodo.

  Posodo z lakom za nohte povaljaj med rokami, da zmešaš vsebino. Ne stresaj ga, saj s tem nastanejo mehurčki, zaradi katerih je nanos lahko izziv.

  Lak nanesi v treh slojih. V večini primerov se lak sestavi iz več slojev:

  • prajmer (primer)
  • bazni gel (base coat)
  • barva (včasih bo za zelo tanke lake potreben drugi ali tretji nanos barve, vendar je pomembno, da se izogneš preveliki uporabi)
  • top gel (top coat)

  Če nohte barvaš v neonsko barvo, uporabljaj bel osnovni premaz, da bo barva bolj živa. Za dodaten sijaj lahko uporabljaš prozoren lak z bleščicami kot pokrivni premaz. Prednost bleščečih lakov je tudi daljša obstojnost.

  3-plastna tehnika nanašanja

  To je tehnika, ki jo uporabljajo številni_e strokovnjaki_nje. Ta postopek nanašanja laka za nohte poskrbi za učinkovit nanos in urejene nohte.

  Kapljico laka nanesi na dno nohta, nekoliko nad obnohtno kožico. S čopičem potisni kapljico nazaj, dokler se skoraj ne dotakne tvoje obnohtne kožice, nato jo z gladkim, ravnim potegom potegni do konice nohta.

  Premakni čopič nazaj na mesto, kjer si začel_a, tik nad obnohtno kožico. Z drugo gladko potezo jo povleci po krivulji leve strani nohta. Enak postopek ponovi na desni strani nohta.

  Vse napake, ki jih narediš, izbriši z majhnim čopičem (na primer starim čopičem za ustnice) ali s palčko za uho, namočeno v odstranjevalec laka za nohte.

  Pred nanosom vsakega novega sloja se prepričaj, da so tvoji nohti suhi. Konice prstov namoči v ledeno vodo, da se tvoji nohti hitreje posušijo. Pusti, da se nekaj minut sušijo na zraku, nato pa jih še nekajkrat potopi v ledeno vodo. Mraz bo nekoliko pekel, vendar se bodo tvoji nohti posušili veliko hitreje, kar ti bo omogočilo, da prej naneseš naslednji nanos. Pred nanosom novega premaza jih nežno, a temeljito posuši.

  Pusti, da se tvoji nohti posušijo. Ne glede na to, kaj narediš, da bi pospešil_a postopek, potrebuje lak za nohte nekaj časa, da se posuši. Če jih izpostaviš preveliki obrabi, preden so pripravljeni, rezultat ne bo dober. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storiš, da pospešiš postopek:

  • Poprši nohte z jedilnim oljem, da se lak hitreje strdi in zaščiti pred nenamernim razmazanjem.
  • Ne uporabljaj ventilatorja. Morda se zdi pameten način za hitro sušenje nohtov, vendar lahko povzroči mehurčke v laku za nohte.
  • Popravi morebitne madeže. Težko je biti potrpežljiv_a in čeprav namakanje nohtov v ledeni vodi pospeši proces sušenja, vedno traja nekaj časa, da se sveže pobarvani nohti zares strdijo. Večina ljudi na neki točki v procesu sušenja razmaže nohte. Če se te to zgodi, z jezikom navlaži konico čistega prsta in nežno zgladi madež. Vlaga na prstu bo poskrbela za gladko drsenje brez prstnih odtisov.
  • Nohte lahko zaščitiš z barvanjem novih slojev pokrivnega premaza. Nanesi nekajkrat na teden, da bo tvoj lak za nohte obstojen dlje, ne da bi se okrušil. Za to je še posebej primeren hitrosušeči top gel.

  Odstranjevanje lakov

  Odstranjevanje navadnega laka ali gelish nohtov

  Navadne lake ali gelish nohte lahko odstraniš z acetonom. Aceton je kemikalija, ki reagira z lakom in geliranim nohtom, da zrahlja njegovo lepilo in osvobodi naravni noht. Aceton je pogosta sestavina v odstranjevalcu laka za nohte, vendar za odstranjevanje gelov potrebuješ koncentriran čisti aceton.

  Aceton daš v posodo, ki jo pokriješ s plastično ali aluminijasto folijo. Uporabi gumijasti trak, da drži pokrov na mestu. Aceton daš v večjo posodo s toplo vodo, da se segreje. Pusti pri miru 3 do 5 minut. Nato odstrani posodo z acetonom iz zunanje posode, da preprečiš pregrevanje. Pri tem postopku bodi previdna_en, ker je aceton vnetljiv. Aceton hrani stran od neposrednih virov toplote in ga segrevaj le nežno in previdno.

  Kožo okoli nohtov zaščiti z vazelinom. Aceton lahko izsuši in poškoduje tvojo kožo, zato je pomembno, da jo zaščitiš s plastjo vazelina. Če nimaš navadnega vazelina, uporabljaj losjon ali balzam, ki ga vsebuje.

  Vato namoči v vazelin in z njim nanesi vazelin na robove nohtov sicer ne preveč, da bi vazelin preprečil učinek acetona na noht. Prekrij kožo na prstih tik pod zgornjimi členki.

  Naslednja faza je zavijanje nohtov v aceton. Vato potopiš v aceton, da se popolnoma namoči, nato jo drži ob nohtu in ovij s trakom aluminijaste folije, da vato pritrdiš na svoje mesto. Ponovi s preostalimi nohti. Pusti, da se tvoji nohti namakajo v acetonu do 30 minut.

  Potem lahko odstraniš folijo in vate. Najprej odstrani folijo in vato z enega nohta. Gel se mora takoj odstraniti, ko ga potegneš z vato. Če je tako, ponovi postopek s preostalimi nohti. Morda bo potrebno malo pomagati, da se gel odstrani tako, da ga odlepiš. Če je gel na tvojem testnem nohtu še vedno trdno na mestu, zamenjaj vato, namočeno z acetonom, jo zavij v folijo in pusti, da tvoji nohti počivajo še 10 minut preden poskusiš znova. To ponavljaj, dokler se lepilo ne zmehča in je možno nohte odstraniti. Če ta metoda ne deluje v eni uri, je lepilo verjetno odporno na aceton in je treba uporabiti drugo metodo.

  Očisti svoje nohte. Speri aceton in nato s pilico za nohte oblikuj svoje naravne nohte. Poliraj jih s pilico, da odstraniš grobe robove. Navlaži nohte in roke z losjonom ali kozmetičnim oljem.

  Odstranjevanje permanentnega gela

  Za odstranjevanje permanentnega gela potrebuješ nekaj majhnih kvadratov folije, aceton, nekaj bombažnih blazinic in pilico za nohte. Najprej uporabljaj pilico za nežno (!) poliranje nohtov. Cilj ni odstranjevanje laka – le drgniti sijočo površino, tako da lahko odstranjevalec laka opravi svoje.

  Potem namoči bombažne blazinice v aceton. Ovij jih okoli vsakega nohta tako, da bo odstranjevalec laka pritisnjen na lak, vendar pazi, da ne namočiš obnohtne kožice.

  Zavij blazinice v folijo, da zadržiš vato z acetonom na nohtu. Počakaj 10 do 15 minut, da učinkuje. Potem odpri folijo in poglej, če je gel uspešno izginil z nohta. S pilico lahko nežno odstraniš ostanke ali, če se ni še nič zgodilo, ponovno poskusiš z acetonom.

  Packer

  Packer je predmet, ki ga trans fantje/moški in nebinarne trans maskuline osebe nosijo v spodnjicah, namen njegove uporabe pa je ustvariti videz telesa, kot bi oseba imela penis. Uporabi packerja se reče packing. Za packing se uporablja raznolike predmete; mogoče je kupiti packerje, ki so izdelani prav s tem namenom, gre torej mehke modele penisa in testisov (ponavadi iz silikona in/ali mehke plastike), ki si jih oseba namesti v spodnje hlače. Packer pa je po metodah naredi sam_a mogoče izdelati tudi iz raznih drugih predmetov kot so npr. nogavice, blago, mehka plastika, itd. Na internetu je mogoče najti veliko raznih video in pisnih vsebin z navodili za izdelavo packerja po metodi naredi sam_a. Nekateri packerji omogočajo tudi, da oseba urinira stoje in se jih imenuje tudi StP packer oz. stand to pee. Pri uporabi tako kupljenih kot naredi sam_a izdelanih packerjev, je potrebno imeti v mislih, da se jih naj uporablja le, kadar njihova uporaba ne povzroča bolečin oz. na kakršenkoli način omejuje naravno gibanje in delovanje telesa.

  Kje kupiti packer

  Packerje in StP je mogoče kupiti preko spleta v raznih spletnih trgovinah. Na voljo so packerjih raznih velikosti, barv in funkcij, zato je pred uporabo priporočljivo razmisliti v kakšne vse namene ga želiš uporabljati. Nekatere spletne strani, ki jih za nabavo packerjev in StPjev priporočajo trans osebe so FtMessentials, ReelMagik, TransThetics, PeacockProducts.

  Kako narediti packer doma

  Obstaja več načinov, kako po metodi naredi sam_a izdelati packer. Razne metode lahko najdeš na internetu. Packer je mogoče narediti iz raznih stvari kot so npr. bombažne nogavice, nogavice iz najlona, kineziološki trak, kondomi, gel za lase, gel za tuširanje, itd.

  V spodnjem videu je prikaz kako hitro in preprosto narediti packer iz bombažnih nogavic:

  Izkušnje z uporabo

  “Preden sem si kupil pravi packer, sem uporabljaj DIY packer, ki sem si ga naredil iz dveh nogavic. Mr. Limpy uporabljam že skoraj eno leto, vsakič kadar grem iz hiše. Je zelo mehek, od blizu ne izgleda super realistično, kot packer pa izgleda naravno in je zelo enostaven za uporabo. Načeloma se ga naj nebi nosilo na golo kožo, ker lahko povzroči iritacijo ali alergijske reakcije, zato se ga lahko uporablja s harness, pozimi pa med packer in kožo nastavim spodnjo majico, tako da se me ne dotika. Po enem letu uporabe se vidi, da je že nekoliko obrabljen, a še vedno popolnoma uporaben za nadaljnjo uporabo. Je tudi zelo preprost za čiščenje. Umije se ga s toplo vodo in milom.”

  (trans moški)

  “Packer uporabljam že od samega začetka tranzicije, kupil sem 4 packerje na spletu. Nikakor se ne morem spomniti kje točno sem jih kupil, mislim pa, da je bila neka ameriška spletna stran. Packer uporabljam vsak dan. Ker sem visok 167cm uporabljam packer v najmanjši velikosti. Z uporabo sem izredno zadovoljen, saj ni prevelik in ne premajhen. Videz je zelo realističen, saj izgleda kot da imam zares penis v gatah haha 🙂 Packer uporabljam tako, da si ga nadenem v boksarice, ki imajo žep, se pravi, najprej si oblečem boksarice, in na to oblečem še ene boksarice, v katerih je ta packer. Tako skrbim za higieno, saj se packerja nikoli ne dotikam z lastno kožo.”

  (trans moški)

  Vpliv uporabe packerja na počutje in duševno zdravje

  “Packer meni osebno ogromno pomaga pri lajšanju disforije, ker je udoben za nositi, na zunaj izgleda resnično in je res enostaven za uporabo, zato ga priporočam vsakemu.”

  (trans moški)

  “Zelo sem zadovoljen z uporabo packerja, bolj sem samozavesten. Priporočam uporabo packerja vsem trans osebam, ki bi si to želele.”

  (trans moški)

  Pogoji za dostop do hormonske terapije v Sloveniji

  Za vstop v endokrinološko obravnavo potrebuješ:

  • Priporočilno pismo s strani psihiatra_inje
  • Napotnico za endokrinologijo (izda jo osebna_i zdravnica_ik)
  Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti izda napotnico za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki ali UKC. Ob tem prejmeš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti.

  Kaj je obvezno in priporočljivo opraviti pred začetkom hormonske terapije

  Pred pričetkom jemanja hormonske terapije je potrebno opraviti določene zdravstvene preglede. Osebe, ki bodo pričele hormonsko terapijo za feminizacijo, morajo opraviti dva pregleda:

  • Pregled prsi (klinični pregled, ultrazvok in po možnosti mamografija; ni del programa DORA)
  • Ultrazvok abdomna (trebuha)
  Pregledi so namenjeni preverjanju notranjih organov. Napotnice za preglede predpiše endokronolog_inja ali osebna_i zdravnica_ik. Pred pričetkom hormonske terapije je osebam na voljo tudi pogovor glede hrambe genetskega materiala

  Hormonska terapija izven uradne diagnoze F64.0

  Nikakor nikogar ne vzpodbujamo, da začne hormonsko terapijo brez zdravstvenega nadzora. Ampak dejstvo je, da nekatere osebe, ki do hormonske terapije ne morejo dostopati preko uradnega sistema, iščejo alternativne načine pridobitve diagnoze v tujini (na primer v Beogradu). Nekatere osebe, ki zaradi psiholoških stisk ne morejo čakati in potrebujejo hormonsko terapijo nemudoma, tvegajo z naročanjem hormonov na spletu in začnejo terapijo na lastno pest. V tem primeru se svetuje, da si osebe same organizirajo krvne preiskave in same interpretirajo svojo krvno sliko.

  Presaditev las (metoda FUT ali FUE)

  Zakaj pride do izgube las?

  Plešavost je lahko trn v peti trans ženski v tranziciji. Od metod za trajno feminizacijo las je najbolj učinkovita transplantacija las. Znanstvene ugotovitve kažejo, da se plešavost pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, razvije le po puberteti in jo prepreči ablacija testisov pred puberteto, po puberteti pa izgube las ni mogoče ustaviti. Razlog za to je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom postanejo na te hormone občutljivi. Dolgo je veljalo, da je tip plešavosti pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, podedovana sistemska bolezen, povezana s spolno zrelostjo. Danes je znano, da lahko vsakdo izgubi lase po vstopu v puberteto saj je patofiziološka osnova androgene alopecije vpliv testosterona na genetsko občutljive posameznike_ce. Isti razlog za plešavost velja tudi kot najpogostejši vzrok izgube las pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol.

  Zdravljenje izgube las s presajanjem foliklov (presaditev las po metodi FUE)

  To je minimalno invazivna kirurška metoda, ki glede na klasične metode skrajša okrevanje ter zmanjša možnost zapletov. FUE metoda postaja standard zdravljenja plešavosti, a je zaradi tehnične zahtevnosti njeno uveljavljanje počasno.

  Kaj je presajanje foliklov?

  Presajanje foliklov (lasnih mešičkov) je sodobna tehnika korekcije plešavosti. Za razliko od starih metod se presadi posamezne lasne folikle, od katerih vsak vsebuje od 3 do 4 lase.

  Specializiran_a kirurg_inja s pomočjo robota odvzame folikle iz donatorskega področja. To je najbolj poraščeno območje, v večini primerov na zadnjem predelu glave. V naslednjem koraku kirurg_inja presadke (grafte) prenese na prejemno mesto. Natančni mikro-instrumenti omogočajo natančno implantacijo presadkov, zato je rezultat naraven, saj je vzorec rasti presajenih las enak naravnemu. S tem dosežemo tudi večjo gostoto las (vir: https://www.fabjan.si/presaditev-las).

  Koliko stane presajanje foliklov?

  Transplantacija las je cenovno kar velik zalogaj. Z tem namenom se veliko ljudi odloči za obiske “meke transplantacije las” v Istanbulu v Turčiji, kjer imajo vrhunske zdravnike_ce na tem področju. Cena je pa v povprečju od 1500 evrov navzgor, odvisno od klinike in količine las, ki jih je potrebno presaditi.

  Principi feminizacije glasu

  Glas je izjemno pomemben za marsikatero trans femme osebo. Vsaka oseba imam lasten odnos do svojega glasu in obstaja toliko načinov zao feminizacijo glasu kot je oseb. Zato tukaj predstavimo le iztočnice za raziskovanje in razmišljanje o tem, ali in kako feminizirati svoj glas.

  Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

  Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

  O feminizaciji glasu

  Feminizacija glasu se pogosto razume kot trening glasilk za višanje frekvence glasu. Seveda je višanje frekvence glasu lahko pomemben del lastnih ciljev feminizacije, ampak v večini primerov se feminizacija ne more reducirati le na ta aspekt.

  Feminizacija glasu je veliko več kot samo to. Zmožnosti vplivati na lasten glas so odvisne od:

  • Boja proti ponotranjeni transfobiji in proti sramu, ki je lahko prisoten, ko nekdo sliši svoj glas. Pogosto je prvi korak za trening glasu dovoliti si proizvajati “nenavadne zvoke” brez, da se sam_a sodiš.
  • Imeti pogoje: za začetek je zelo verjetno, da želiš, da te nihče ne sliši, medtem ko treniraš. Osebe, ki doma nimajo intimnega prostora, težje trenirajo.
  • Boj proti zakoreninjenim navadam: trenirati glas pomeni učiti se na novo govoriti, kar ni enostavna stvar. Marsikdaj se lahko zgodi, da sebe misgendraš (uporabljaš napačne zaimke zase). Na podoben način se lahko glas zniža oziroma preide nazaj v prejšnje vzorce. Vsaka nova situacija, utrujenost ali povzdigniti glas lahko predstavlja velik izziv.
  • Sposobnost upreti se pritiskom okolja: ko začneš uporabljati svoj glas v družbi, se lahko zgodi, da druge osebe na začetku ne sprejmejo tvojega novega glasu. Spremenjen glas lahko tvoji bližnji težje sprejmejo kot spremembe videza, kar lahko vpliva na tvojo sposobnost obdržati nov glas.
  • Psihološki in duševni proces ponotranjenja novega glasu: Uporabljati nov glas nekaj ur na dan je eno, drugo pa se navaditi na njega in ga sprejeti za svojega.
  • Iskanje ravnotežja med lastnim ciljem in uporabnostjo glasu: Nadzorovati glas cel dan je lahko težko, sploh če želiš imeti vedno “popoln” glas, ki ga lahko dosežeš sam_a v optimalnih pogojih. Mogoče bo potrebno znižati pričakovanja feminizacije glasu in skleniti kompromis za vsakodnevno uporabo.

  Principi feminizacije nog

  Telesni standardi v medijih postavljajo zelo težko dosegljive norme za večino žensk in trans ženske niso izjema. V kolektivnem erotičnem svetu naše družbe so noge cis žensk eden od zelo močnih simbolov ženskosti. Noge so pogosto hiperseksualizirane v reklamah in na splošno v medijih. To lahko pusti lažen vtis, da noge žensk obstajajo samo za užitek belih cis hetero moških in ne zato, da osebe lahko z njimi hodijo oz. na njih stojijo.

  Obstajajo zelo močni družbeni pritiski, da ženske:

  • pokažejo svoje noge,
  • ampak samo, če so noge dovolj normativne: bele, vitke, dolge noge z mlado bleščečo kožo brez vidnih dlak in brez “nepravilnosti” na koži,
  • vse ostale nenormativne noge – torej velika večina nog – morajo ostati skrite, saj ne ustrezajo definiciji lepote in so za osebo “vir sramote.”

  Ta toksična družbena pričakovanja se pogosto predstavljajo pod pretvezo skrbi za zdravje ali/in spoštovanja kulturnih norm lepote in privlačnosti. Pomembno je omeniti, da so te norme tako globoko zakoreninjene, da imajo te toksične predstave tudi cis ženske do samih sebe in drugih.

  V tem kontekstu feminizacija nog lahko pomeni veliko različnih stvari od oblačenja in depilacije do preoblikovanja maščob in feminizacije kože. Feminizacija nog pomeni torej vse metode, ki vplivajo na noge tako, da so videti čim bolj gladke, vitke, dolge in brez dermatoloških “nepopolnosti.” Ta ideal je seveda lahko tako za cis kot za trans ženske težko dosegljiv.

  Tako trans ženske kot cis ženske se odločijo upoštevati te norme ali pa ne. Pomembno je le, da se vsaka oseba čim bolj svobodno odloča glede na svoje želje, prepričanja ali potrebo po feminizaciji.

  Principi feminizacije obraza

  Feminizacija obraza lahko pomeni zelo veliko različnih stvari. Lahko pomeni trajno vplivati s hormonsko terapijo na razporeditev maščobe na obrazu, spremeniti poteze obraza s kirurgijo ali začasno feminizacijo z makeupom.

  Obrazne poteze, ki nas spominjajo na cis ženske, niso nujno zelo specifičen tip obrazov “popolnih” žensk, kakršne nam predstavljajo mediji. Feminizacija obraza ne pomeni nujno pretiravanja s ličili ali hiperseksualnih “lepotnih” operacij. Feminizacija obraza v primeru trans femme oseb pogosteje pomeni nekaj zelo pomembnega v vsakodnevnem življenju: varnost, zdravilo proti disforiji ali boljši socialni status.

  Principi feminizacije obraza s frizuro

  Kaj pomeni feminizacija las?

  Ne obstajajo “ženske frizure”, temveč samo ženske, ki imajo lase (ali ne) in jih frizirajo (ali ne). Živimo pa v družbi, ki strogo kodira izgled las. Ne le dolžina, temveč tudi barva in tekstura las lahko izražata spol bolj kot katerikoli drug vizualen element telesa. V slovenski družbi se ohranja stereotip, da naj bi ženske imele dolge lase, moški pa kratke. Sicer obstajajo izjeme, vendar lahko opazimo, kako so lasje pomembni pri izrazu ženskosti. Zato so trans ženske pogosto v situaciji, kjer se od njih pričakuje dolge lase. To je stereotip in je lahko za cis ženske nezaželen kalup. Nenazadnje daljši lasje za negovanje zahtevajo več truda in denarja. Trans ženske so še bolj izpostavljene toksičnim stereotipom s tem, da se od njih pričakuje še “več” ženskosti kot od cis žensk. Nekatere trans ženske pričakujejo od sebe dolge lase, da se vidijo kot ženske.

  Feminizacija las lahko pomeni en obisk pri frizerju ali več let dela glede na to, kdo se jo loti in kdaj. Sledi nabor rešitev za začasno ali trajno posnemanje tipične oblike, barve in strukture las, kot jih izkazuje večina cis žensk.

  Začasna feminizacija las s frizuro

  Poleg tega, kaj nam je osebno všeč, je pri izbiri pričeske potrebno upoštevati tudi, kakšen tip las imamo, kaj zmorejo in koliko dela smo pripravljene_i vložiti vanje. Priporočeno je tudi, da upoštevamo našo obliko obraza:

  • Če imamo visoko čelo in poudarjeno čeljust, lahko obraz omehčamo s »fru frujem« na stran in kodri. Poskusimo lahko tudi s pažem pod brado, ob daljših laseh pa frizerja_ko lahko prosimo tudi za stopničasto striženje oziroma »long layers«. Kodri in volumen bodo v tem primeru omehčali linije in poteze našega obraza.
  • Če imamo okrogel ali širok obraz, ga lahko na videz podaljšamo s pomočjo prečke na sredini ali daljšim pažem. Naše ličnice lahko poudarimo s kratko pričesko ali »fru frujem« do ušes.

  Poleg prekrivanja sivih las, če si tega želimo, lahko barva za lase spremeni tudi videz in izgled našega obraza. Ob izbiri prave barve upoštevamo barvo naših oči in podton kože. Slednjega lahko ugotovimo s pomočjo rutke, kosa blaga ali nakita. Postavimo se pred ogledalo z rutko (kosom blaga ali nakitom) ob obrazu. Če nam bolj pristaja roza ali srebrna barva, je naš podton hladen. Oranžna ali zlata barva bolj pristajata toplemu podtonu. Pomagamo si lahko tudi z žilami na zapestju – če so bolj modre barve, imamo hladen podton, zelene pa pomenijo toplega. Glede na to lahko predvidevamo, kakšne barve las nam bi praviloma bolj pristajale – hladne (modri, vijola, zeleni in sivi toni) ali tople barve (rjavi, bronasti in oranžni toni). Kot vedno pa lahko tega tudi ne upoštevamo in se z barvami, pa tudi različnimi pričeskami, igramo in tako še posebej poudarimo naš osebni stil.

  Vaši_e frizerji_ke so vaši_e prijatelji_ce. Pogovarjajte se z nami, zaupajte nam, kakšne so vaše želje že pred samim striženjem ali barvanjem. Z veseljem vam bomo prisluhnili_e in povedali_e, kaj je mogoče in kaj ni, predvsem pa nam s tem tudi nekoliko olajšate delo. Najpomembnejši del vašega obiska je, da ste ob slovesu zadovoljni_e in da se z veseljem vračate v prostor, kjer se počutite prijetno. Ob tem pa seveda ne pozabite, da je še kako pomembno tudi, da posebno pozornost našim lasem in lasišču nudimo tudi doma.

  Barva za lase

  Poleg prekrivanja sivih las, če si tega želimo, barva za lase lahko tudi spreminja videz in izgled našega obraza. Ob izbiri prave barve upoštevamo barvo naših oči in podton kože. Slednjega lahko ugotovimo s pomočjo rutke, kosa blaga ali nakita. Postavimo se pred ogledalo z rutko (kosom blaga ali nakitom) ob obrazu. Če nam bolj pristaja roza ali srebrna barva, je naš podton hladen, oranžna ali zlata barva pa bolj pristajata toplemu podtonu. Pomagamo si lahko tudi z žilami na zapestju – če so bolj modre barve, imamo hladen podton, zelene pa pomenijo toplega. Glede na to lahko predvidevamo, kakšne barve las nam bi praviloma bolj pristajale   hladne (modri, vijola, zeleni in sivi toni) ali tople barve (rjavi, bronasti in oranžni toni). Kot vedno pa lahko tega tudi ne upoštevamo in se z barvami, pa tudi različnimi pričeskami, igramo in tako še posebej poudarimo naš osebni stil.

  Fizer_ka

  Če najdeš trans inkluzivnega_o frizerja_ko, mu_ji je najbolje odkrito zaupati svoje želje. Že pred samim striženjem ali barvanjem povej, kaj želiš. Strokovne_i frizerji_ke ti bodo prisluhnili_e in povedali_e, kaj je mogoče in kaj ni, predvsem pa ti s tem tudi nekoliko olajšali delo. Najpomembnejši del tvojega obiska je, da si ob slovesu zadovoljen_na in da se z veseljem vračaš v prostor, kjer se počutiš prijetno. Ob tem pa seveda ne pozabi, da je še kako pomembno tudi, da posebno pozornost našim lasem in lasišču nudimo tudi doma.

  Trans oz. LGBIQ+ prijazne frizerske storitve lahko najdeš v objavi Informacije o trans oz. LGBIQ+ prijaznih komercialnih storitvah.

  Principi feminizacije prsi

  Družba zelo tesno asociira femininost s zelo posebno obliko prsi, ki je pri cis ženskah precej redka. Cis ženske doživljajo zelo močne pritiske iz strani družbe in pri tem trans ženske niso izjema. Z razvojem prsi v specifični obliki pride neke vrste družbeno spoštovanje – ali ne – in legitimizacija – ali de-legitimizacija – femininosti. Pomembno pa si je zapomniti, da ženskost seveda presega eno samo določeno obliko prsi. Z drugimi besedami, vse ženske nimajo nujno prsi v taki obliki, kot si družba (bolj specifično cis moški) želijo in zaradi tega niso nič manj ženske. Če želiš nekaj nositi, je to tvoja pravica, ne glede na tvojo anatomijo.

  Začasna feminizacija prsi

  Z modrčkom

  Za začasno oblikovanje prsi najlažje uporabljaš modrček, ki ga lahko tudi napolniš (sicer z občutkom – manj je več!) pod obleko. Pomembno je, da izbereš modrček prave velikosti. Za boljši efekt uporabi podložene (“push-up”) modrčke. Modrček lahko napolniš tudi z raznimi silikonski nastavki (silicone breast pads), ki pomagajo oblikovati pod oblekami.

  Silikonski podstavki

  Med začasnimi rešitvami za feminizacijo prsi so najbolj učinkoviti in enostavni za uporabo silikonski podstavki ali silikonske blazinice za prsi. Obstajajo razne samostojne blazinice, ki se nosijo pod oblekami ali take, ki jih nastaviš v modrčku. Za naravni izgled je najbolje, da izbereš velikost in obliko blazinic glede na svojo konstitucijo (tem širša so tvoja ramena, večje blazinice potrebuješ). Na primer: https://www.amazon.de/s?k=Prosthetic+Breast

  Breastplates

  Za nošenje izrazito odprtih oblek obstajajo posebni pripomočki za cross dresser-je_ke (breastplate), ki zajemajo celoten prsni koš. Priporočamo, da razmisliš, kakšen učinek si želiš: naraven izgled ali zelo velike prsi? Zato, da izbereš pravi breastplate, se moraš izmeriti (vrat, višina in širina prsnega koša).
  https://eleascloset.com/pages/which-breastplate-is-right-for-me

  Prednosti brestplate-a:

  • Prijeten občutek na koži
  • Silikonsko polnilo se obnaša boljše (bolj naravno) kot bombažno polnilo
  • Ne potrebuješ modrčka
  • Zelo naraven izgled
  • Izbereš lahko skoraj katero koli velikost košarice (tudi G in večje)

  Slabosti brestplate-a:

  • Višja cena od blazinic za modrčke. Kvalitetni breastplate-i so lahko zelo dragi.
  • Nekateri obleke se težko oblečejo z breastplate-om saj se silikon rad zvija in se rahlo oprime kože. Pred oblačenjem je dobro uporabiti puder.
  • Pri velikostih košarice več kot C vsekakor preveri vrsto polnila ( bombaž ali silikon), ker je teža pomembna (cel dan je težko nositi npr. 4 kg silikona). Izberi bombaž, če imaš veliko košarico. Vsekakor pred nakupom preveri težo!
  • Večina blagovnih znamk ima visoke vratove, kar je lahko nekoliko neprijetno.
  • Barve so običajno precej omejene in razen, če imaš srečo, ne boš dobil_a natančnega odtenka tvoje kože.
  • Odsvetujemo košarico brez polnila, saj so videti najmanj naravno.

  Večina blagovnih znamk uporablja kroj z ozkim ovratnikom. Zaradi tega jih je težko obleči, saj se silikon naguba in lepi na kožo, ko ga oblečeš. Zato je treba paziti, da ga pri oblačenju ne raztrgaš. Lahko preluknjaš tanke predele (običajno okoli dna). Proizvajalci predlagajo, da na telo in/ali notranjost breastplate-a naneseš puder. Če te moti visok vrat, ga lahko obrežeš.

  Primeri: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313&_nkw=breast+plates&_sacat=0

  Make up

  Končno, za piko na “i” lahko uporabiš tudi make up (senčenje in highlights) na grlu in prsnem košu, da izrišeš globlji dekolte.

  Principi feminizacije rok

  Za nekatere trans femme osebe je oblika rok lahko vir disforije. Kosti rok se razvijejo med puberteto in se nikoli ne morejo zmanjšati – ne s hormonsko terapijo, ne s posegom – torej ni znane metode (vsaj ne trenutno dostopne) za trajno zmanjšanje kosti rok.

  Z oblačili lahko enostavno zakriješ dele rok, ampak edini način, da zelo učinkovito vplivaš na videz svojih rok dolgoročno je hormonska terapija.

  Hormonska terapija vpliva na roke na naslednje načine:

  • s spremembo v tipu, teksturi in videzu kože
  • spremembe v razporeditvi maščobe
  • spremembe v poraščenosti

  Proces za operacije genitalij pri ZZZS

  Genitalnih operacij v Sloveniji trenutno ne opravljajo, so pa te mogoče v tujini in stroške v primeru zavarovanih oseb krije ZZZS. Osebe so napotene v Srbijo, kjer operacije opravi izkušen kirurg Miroslav L. Đorđević, dr. med. Več informacij o možnih operacijah: http://www.genitalsurgerybelgrade.com/.

  Pri ZZZS je potrebno vstopiti v proces zdravljenja v tujini. Vlogo lahko najdeš tukaj: Vloga za odobritev načrtovanega zdravljenja, pregleda ali preiskave v tujini.

  Na vlogo napišeš, da zaradi razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji prosiš za odobritev želenega posega pri dr. Miroslavu Djordjeviću v Srbiji, bolnica St. Medica, Kumodraška 241. Nato se vlogo skupaj z vsemi izvidi, ki zadevajo celoten proces medicinske tranzicije, v katerega je oseba do sedaj bila vključena, pošlje na ZZZS. ZZZS se po preučeni vlogi obrne na dr. Zormana, ki potrdi in podpiše vlogo, nato se vse dokumente pošlje v Beograd k dr. Đorđeviću.

  Odgovor na vlogo lahko pričakuješ v roku 1 do 3 mesecev. V primeru, da dobiš odobreno zdravljenje v tujini, čim prej pošlji potrjeno vlogo dr. Đorđeviću preko emaila. Od njega lahko v roku nekaj dni pričakuješ odgovor, v katerem izveš datume pregleda in operacije oz. operacij v primeru, da tvoj proces zahteva več posegov.

  Čim prejmeš datum operacije, si lahko urediš letalsko vozovnico, potrdilo o nakupu in račun (invoice) pa nato pošlješ na ZZZS, da ti lahko čim prej pokrijejo stroške. Med stroške, ki jih krijejo, sodi: letalski prevoz, taksi prevoz iz/v bolnico, bivanje v bolnici in kasneje v apartmaju (v času okrevanja), hrano ter en_a spremljevalec_ka.

  Ramena

  Zakaj skriti svoja ramena?

  Za nekatere trans femme osebe je splošna konstitucija lahko vir disforije in lahko trpijo zaradi širokih ramen. Kosti, kot so ramena, se razvijejo med puberteto in se nikoli ne morejo zmanjšati – ne s hormonsko terapijo, ne s posegom. To pomeni, da ni znane metode (vsaj trenutno dostopne) za trajno zmanjšanje kosti – torej ramen. Zato je edini način, kako lahko feminiziraš svoja ramena, da oblikuješ svojo silhueto z oblačili.

  Kako skriti ramena?

  • Lahko si pomagaš z dolgimi, spuščenimi lasmi, saj dolgi lasje delno skrijejo ramena.
  • Črni oprijeti zgornji deli z dolgimi rokavi lahko pomagajo optično zožati ramena in roke, vendar poišči zgornje dele, ki niso preveč oprijeti, da ramena ne bodo videti “stisnjena”.
  • V-izrezi pritegnejo pozornost na dekolte. Globoki dekolteji so zelo uporabni, kadar želiš pozornost preusmeriti z ramen in rok, na primer scoop izrez.
  • Pri topih išči “cap sleeves”: ta kroj pomaga oblikovati bolj diskretna ramena.
  • Uporabljaj nakit in izreze, ki pritegnejo pozornost na dekolte namesto na ramena.
  • Obleke ali zgornji deli, ki oblikujejo pas. Bolj kot “povečaš” boke z oblačili, bolj uravnotežiš svojo figuro.
  • Uporabljaj zgornje dele, ki so iz lahkega materiala.

  Razmislek pred hormonsko terapijo

  Hormonska terapija bo povzročila bistvene spremembe tvojega telesa in tvoje duševnosti, na kar moraš biti pripravljen_a. Seznanjen_a moraš biti s spremembami, ki jih prinaša, prav tako pa tudi s stranskimi učinki farmacevtskih učinkovin.

  Hormonska terapija je načeloma doživljenjska. Estrogen je potrebno jemati do konca življenja, sicer se telo začne vračati v prvotno, maskulino stanje. Jemanje antiandrogenov pa traja do operacije potrditve spola oz. orchiectomy (odstranitve testisov).

  Zaradi nižanja nivoja testosterona ima hormonska terapija močan vpliv na plodnost. Blokiranje testosterona bo sčasoma povzročilo neplodnost. Dlje časa, kot blokiraš testosteron, manjša je verjetnost, da se plodnost vrne tudi po prekinitvi terapije in slabše bodo spolne funkcije. Če te to skrbi, je priporočena zamrznitev semena na Ginekološki kliniki.

  Redukcija/brušenje/ablacija Adamovega jabolka

  Brušenje Adamovega jabolka je relativno običajen in rutinski poseg. Za osebe, ki so vodene pod diagnozo F64.0, je ta poseg krit s strani ZZZS. Za posege na kliniki ORL je odgovoren član konzilija Aleš Grošelj, dr. med.

  Kirurg pred operacijo ne more zares vedeti, do kakšne mere lahko pobrusi Adamovo jabolko. Komaj med operacijo ugotovi, koliko lahko dejansko brusi brez, da poškoduje glasilke. Operacija traja nekaj ur in okrevanje pred odpustom nekaj dni. Potem lahko pričakuješ brazgotino, ki lahko sicer zgine nekaj let po posegu.

  Reference za trening glasu

  Programska oprema za trening glasu

  Za trening glasu je priporočeno imeti:

  • opremo za snemanje zvoka (lahko tudi samo snemalnik na telefonu)
  • programsko opremo za analizo zvoka

  Programska oprema za oboje obstaja v brezplačnih in plačljivih različicah.

  Spektrogrami za Microsoft Windows:

  Spektrogami za macOS:

  Spektrogami za Android:

  Spektrogami za iOS:

  Vaje za trening glasu

  Veliko vaj za feminizacijo glasu se lahko najde na spletu, na primer eden od klasičnih angleških videov z vajami.

  Snovi

  Hormonsko terapijo za trans femme osebe navadno sestavljajo “blokerji” (zaviralci testosterona) in estrogen, nekatere osebe pa tem dodajo še progesteron.

  Zakaj ne samo estrogen? Zaradi prevelikega tveganja za zdravje endokrinologi_nje odsvetujejo velike odmerke estrogena. Danes se sicer z bioidentičnim estradiolom odpirajo nove možnosti:

  “Tveganja za zdravje, ki jih pripisujejo velikim odmerkom estradiola za zatiranje androgenov, niso odkrili pri parenteralni ali transdermalni uporabi bioidentičnega estradiola. Zato ni jasno, zakaj je treba te odmerke estradiola ohranjati nizke, da bi bilo potrebno dodati antagoniste androgena, kot sta CPA ali spironolakton.”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517060/

  Zaradi sumov, da zaviralci povzročajo nezaželene učinke, med drugim tudi depresijo, se vedno pogosteje uporablja tudi druga metoda, ki ne uporablja zaviralcev: monoterapija.

  “Vendar pa klinični dokazi kažejo, da lahko to [zaviralec] povzroči neželene stranske učinke; na primer, CPA ima velik potencial za povzročanje depresije in poslabšanje simptomov depresije (Seal 2012).”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517060/

  Kljub temu je metoda zaviralec + estrogen še vedno najbolj v uporabi.

  Monoterapija ne potrebuje zaviralcev, saj izkorišča biološke reakcije testisev v prisotnosti zelo visokih odmerkov estrogena. Visoki odmerki estrogena naj bi sprožili naraven mehanizem v telesu, pri katerem se funkcioniranje spolnih gamet spremeni in začnejo testisi proizvajati estrogen namesto testosterona.

  Monoterapija se je v Sloveniji začelo junij 2022, ko so prvič na odelku endokrinologije dobile_i injekcije estradiola, ki prej niso bile na voljo.

  Antiandrogeni/blokerji/zaviralci testosterona

  Antiandrogena za feminizacijo v uporabi drugod po svetu sta cyproterone acetate in spironolactone. Obe snovi testosteronu preprečujeta, da bi deloval v telesu.

  “Antiandrogeni, znani tudi kot antagonisti androgenov ali blokatorji testosterona, so razred zdravil, ki preprečujejo androgenom, kot sta testosteron in dihidrotestosteron (DHT), da imajo biološke učinke v telesu. Delujejo tako, da blokirajo receptor androgenov in/ali zavirajo ali zavirajo proizvodnjo androgena.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Antiandrogen

  Spirolactone (aldactone)

  Spironolactone je diuretik, ki ima za stranski učinek neposredno nižanje testosterona oz. preprečuje učinkovanje testosterona v telesu. Spirolacton obstaja v tabletah po 50 mg ali 100 mg.

  Časovnica za optimalno nižanje testosterona ne obstaja, ker ima vsaka oseba svojo krvno sliko, ki je različna od drugih, ampak v povprečju lahko pričakuješ, da bo do optimalnega učinka prišlo v približno 6 mesecih.

  Najpogostejši neželeni učinki spironolaktona so hiperkaliemija, dehidracija in hiponatriemija (Greenblatt 1973). Poleg tega je mogoče, da ima spironolakton učinek na anksiozno vedenje. (Fox 2016).

  Kako se počutiš na začetku terapije?

  Glede na to, da je spirolactone diuretik bo prvi učinek zelo verjetno povečanje potreb po lulanju. Nekatere osebe to komaj opazijo, druge pa morajo v prvih tednih na stranišče 10- ali večkrat na dan. Mogoče je tudi, da se spremeni tvoje počutje. Nekatere osebe pravijo, da so že prvi mesec začutile pozitiven psihološki vpliv, večina pa ne čuti nič posebnega.

  Cyproterone acetate (Androcur)

  Ciproteron acetat je antiandrogen in progestin, ki močno zavira proizvodnjo androgenov v gonadah.

  Kaj je bolje? Aldactone ali Androcur?

  Kratek odgovor je: odvisno. Študije ne kažejo velikih razlik med učinki ene ali druge snovi. Endokrinologi_nje se pogosto odločajo za snov, ki predstavlja čim manjše tveganje za zdravje določene trans osebe na podlagi mnogih faktorjev, med drugim tudi starosti.

  Finasteride

  Uporablja se lahko kot del hormonske terapije transspolnih žensk za preprečevanje izgube las. Deluje tako, da blokira proizvodnjo dihidrotestosterona (DHT), hormona, ki je povezan z izpadanjem las.

  Finasterid ni zdravilo, ki bi neposredno sprožilo rast las. Pomaga lasem, da zrastejo nazaj, saj vpliva na vzrok za izgubo las: DHT. To pomeni, da lahko pomaga preprečiti kronično izpadanje las. Lahko zaščiti vaše lasne mešičke in s spodbujanjem splošnega zdravja las je lahko dejavnik ponovne rasti.

  Estrogen

  Estrogen je glavni hormon, ki vpliva na razvoj fizičnih lastnosti, ki jih družbeno pripisujemo ženskam, npr. prsi, klitoris, široki boki, jajčniki, itd. Deluje neposredno na telesna tkiva (npr. spodbuja rast prsi) in posredno blokira testosteron.

  Uporaba estrogena za trans feminizacijo

  Estrogen se lahko vnaša oralno, z injekcijami ali preko kože (transdermalno) z obližem ali gelom. Obstajajo tudi podkožnimi vsadki, ki niso dostopni v Sloveniji. Transdermalni estrogen za razliko od estrogena v obliki tabletami ali injekcij ne vpliva na povišanje koncentracije trigliceridov v krvi. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.

  Načini jemanja estrogena

  Tablete

  Tablete estradiola so najbolj pogosta metoda v Sloveniji. Zdravilo v uporabi se imenuje Estrofem in izgleda kot rumeno kolo označeno za 28 dni. Vsaka tableta vsebuje 2 mg estradiola.

  Tablete estradiola
  Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja Estrofema

  Pomembno je vedeti, da oralno jemanje estrofema lahko poveča tveganje za kap. Zato je uporaba estrogenskih obližev posebej priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene žile. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov (patch ali sprej).

  Način uživanja

  Pri tabletah za peroralno uporabo (oz. oralno, torej tiste, ki jih pogoltneš), se estradiol počasi sprošča v kri. Nekatere trans ženske sicer uporabljajo estrofem sublingvalno: tableto čim dlje pustijo pod jezikom, namesto da jo pogoltnejo. Razlog za to prakso je, da se estradiol pod jezikom direktno absorbira preko sluznice v kri. Posledično se nivo estradiola dvigne veliko hitreje in za veliko več kot, če bi tableta šla skozi prebavni sistem. Sicer ni dokazov, da je sublingvalna metoda bolj učinkovita za feminizacijo kot oralna metoda.

  Nekatere osebe mislijo, da s tem manj obremenjujejo notranje organe (možno tveganje pri teh tabletah je možganska kap), spet druge pa mislijo, da je več estradiola bolje. Na mnogih področjih pri feminizaciji s hormonsko terapijo ne obstaja dovolj študij oziroma dokazov, katera metoda je boljša za feminizacijo. Gotovo je le, da več estradiola v krvi ne pomeni nujno večjega učinka feminizacije. Podobno ne vemo, ali je sublingvalna metoda varnejša.

  Obliž (patch)

  Transdermalna metoda je relativno nova, velja pa za eno izmed najbolj varnih načinov uživanja estradiola. Zato je uporaba estrogenskih obližev priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene vene. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov. Nekatere osebe sicer pravijo, da se obliž včasih odlepi (sploh v primeru velike telesne aktivnosti) in jim ta metoda ne ustreza.

  Sprej

  Sprej je ena od najnovejših metod uživanja estradiola. Na splošno so transdermalne metode relativno nove, veljajo pa za ene od najbolj varnih načinov uživanja estradiola.

  Kot pri obližih, je uporaba priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene vene. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.

  Injekcije

  Od junija 2022 so trans ženskam v Sloveniji uradno dostopne injekcije estradiola za namen feminizacijske monoterapije.

  Izkušnje z jemanjem estrogena

  Mnogo oseb poroča o tem, da jemanje estrogena pomaga pri realizaciji same_ga sebe in osebnem zadovoljstvu. Med prvimi znaki so za nekatere osebe spremembe strukture kože: postane bolj tanka in mehkejša. Med drugimi najbolj pogostimi prvimi znaki (po 2 tednih do 3 mesecih) je tudi bolečina v bradavicah. Nekatere osebe poročajo o spremembah zaznavanja: trdijo, da se jim je vid malo poboljšal ali da bolj intenzivno zaznavajo barve. Nekatere osebe poročajo tudi, da razmišljajo drugače.

  Progesteron

  Progesteron je, kot estrogen, spolni hormon, prisoten pri osebah z maternico in jajčniki. Progesteron vpliva na rodnost, na splošno pa nihanje nivoja progesterona skozi življenje sproža razna fiziološka stanja pri osebah, ki imajo maternico in jajčnike.

  Uporaba progesterona za trans feminizacijo

  Nekatere trans ženske menijo, da progesteron pomaga pri razvoju dojk, v kolikor se začne jemati po prvem letu hormonske terapije z estrogenom. Nekatere trans ženske menijo tudi, da je kontraproduktivno začeti jemanje progesterona istočasno z estrogenom in blokerji. Študije, ki bi dokazovale, da progesteron pomaga pri razvoju dojk trans žensk, in kdaj bi se naj začelo jemati progesteron, so še vedno redke. Zato je dodajanje progesterona predvsem osebna odločitev. V Sloveniji se trans ženskam, ki jih zanima jemanje progesterona, predpisuje Utrogestan 100mg.

  Načini jemljanja progesterona

  Peroralna uporaba (ustno). Utrogestan 100 mg kapsul se ne sme jemati s hrano in je priporočeno jih jemati pred spanjem.

  Vpliv jemanja progesterona na počutje in duševno zdravje

  Nekatere osebe menijo, da je uporaba progesterona negativno vplivala na njihovo duševno zdravje. Druge_i so zadovoljne_i.

  Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja progesterona

  Nezaželen stranski učinek Utrogestana je utrujenost.

  Splošna razlaga o hormonih za feminizacijo telesa

  Hormonska terapija (HRT, angl. hormone replacement therapy) je ena najbolj iskanih oblik medicinske tranzicije za transfeminine osebe. Priljubljena je, ker je razmeroma enostavno izvedljiva in jo je mogoče pridobiti preko zdravstvenega zavarovanja. Za razliko od ostalih metod medicinske tranzicije povzroči spremembe po celem telesu in vpliva tudi na duševno počutje. Veliko transspolnih oseb je mnenja, da se je s pomočjo hormonske terapije njihovo počutje zelo izboljšalo.

  Splošno o poraščenosti

  Poraščenost je eden od klasičnih simbolov spolne identitete v naši družbi. Vidne dlake so vezane na moško identiteto, medtem ko nevidnost oz. odsotnost dlak predstavlja ženskost. Ta predstava izhaja tudi iz rasističnega vidika belih moških, da se bele ženske od nebelih žensk ločujejo tudi po tem, da naj bi bile bolj “negovane” kot nebele ženske.

  Propaganda za odstranjevanje dlak se je tako uspešno vključila v družbo in povzročila, da je odstranjevanje dlak tekom 20. stoletja postala norma. Ustvaril se je družbeni pritisk, da si ženske nujno morajo odstranjevati dlake zaradi “zdravstvenih” razlogov.

  Danes je odstranjevanje dlak še vedno močan stereotip, s katerim se vsaka ženska spopada na svoj način – s sprejemanjem prakse ali ne. Tudi razlogi, zaradi katerih se nekdo odloča za odstranjevanje dlak, so lahko zelo različni:

  • zaradi športa,
  • zaradi estetskih razlogov,
  • zaradi navade,
  • zaradi ignorance,
  • zaradi zdravstvenih razlogov,
  • zaradi prijetnega občutka na gladki koži,
  • zaradi disforije,
  • zaradi pritiskov lepotnih standardov, ki povezujejo lepoto s kožo brez vidnih dlak,

  Med ženskami (cis in trans) sicer obstajajo tudi veliko oseb, ki si ne odstranjujejo dlak na telesu. Nekatere osebe se tako odločijo zaradi časovnih razlogov, ker vzdrževanje telesa brez dlak zahteva znaten časovni vložek.

  Za druge osebe odstranjevanje dlak pomeni upor sistemu, patriarhatu in splošen upor proti družbenih pretiskom s strani moških, da naj se ženske predstavljajo tako, kot si oni želijo.

  Poraščenost je za veliko trans femme oseb vir disforije, zato lahko za osebe, ki nimajo dostopa do laserske terapije, odstranjevanje dlak predstavlja izjemno pomembno in bolečo poglavje v tranziciji.

  Odstranjevanje dlak, čeprav je pomemben aspekt tranzicije trans femme oseb, še krito s strani ZZZS. To pomeni, da je odstranjevanje brade in dlak samoplačniško.

  Spodnja operacija – bottom surgery

  Spodnja operacija (angl. bottom surgery) je rekonstruktivni kirurški postopek v katerem trans moškim in nebinarnim transmaskulinim osebam ustvarijo neofalus tj. nov penis. Spodnja operacija je pri trans maskulini medicinski tranziciji poleg zgornje operacije ključen poseg v procesu potrditve spolne identitete, zaradi raznih razlogov (želja oz. potreba, dostopnost, potencialni zapleti, končni rezultati, več faznost postopka, itd.) pa se zanjo odloča veliko manj oseb kot za zgornjo operacijo. Obstaja več tehnik spodnje operacije, katera tehnika je najbolj primerna za določeno osebo pa je odvisno predvsem od potreb in želja posameznice_ka. Po svetu sta najbolj razširjeni dve tehniki spodnje operacije; faloplastika in metoidioplastika.

  Kako do spodnje operacije - bottom surgery

  Spodnje operacije v Sloveniji zaenkrat niso na voljo. Operacije je mogoče opraviti v tujini, za povrnitev stroškov se lahko zaprosijo osebe, ki imajo urejeno osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zaprosijo lahko za odobritev vloge za zdravljenje v tujini, ne moremo pa podati informacije, da bodo vse vloge zagotovo odobrene.

  Osebe so napotene v Srbijo, kjer operacije opravi izkušen kirurg Miroslav L. Đorđević, dr. med. Več informacij o možnih operacijah v klikini St. Medica v Beogradu.

  Kako zaprositi za povrnitev stroškov za spodnjo operacijo v tujini

  Proces za povrnitev stroškov poteka pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V Sloveniji se genitalne operacije ne izvajajo, zato je potrebno pri ZZZS vstopiti v proces zdravljenja v tujini.

  Izpolniti je potrebno Vlogo za odobritev načrtovanega zdravljenja, pregleda ali preiskave v tujini. Na vlogo napišeš, da zaradi razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji prosiš za odobritev želenega posega pri dr. Miroslavu Djordjeviću v Srbiji, bolnica St. Medica, Kumodraška 241.

  Nato se vlogo skupaj z vsemi izvidi, ki zadevajo celoten process medicinske tranzicije v katerega je oseba do sedaj bila vključena, pošlje na ZZZS.

  ZZZS se po preučeni vlogi obrne na trenutno pristojnega plastičnega kirurga iz konzilija, ki potrdi in podpiše vlogo, nato se vse dokumente pošlje v Beograd k dr. Đorđeviću. Odgovor na vlogo lahko pričakuješ v roku 1 do 3 mesecev.

  V primeru, da dobiš odobreno zdravljenje v tujini, čimprej pošlji potrjeno vlogo dr. Đorđeviću preko emaila. Od njega lahko v roku nekaj dni pričakuješ odgovor v katerem izveš datume pregleda in operacije oz. operacij v primeru, da tvoj proces zahteva več posegov.

  Čim prejmeš datum operacije si lahko urediš letalsko vozovnico, potrdilo o nakupu in račun (invoice) pa nato pošlješ na ZZZS, da ti lahko čimprej pokrijejo stroške. Med stroške, ki jih krijejo sodi: letalski prevoz, taksi prevoz iz/v bolnico, bivanje v bolnici in kasneje v apartmaju (v času okrevanja), hrano ter en_a spremljevalec_ka.

  Možne tehnike spodnje operacije

  Po svetu sta najbolj razširjeni dve tehniki spodnje operacije;

  • metoidioplastika,
  • faloplastika.

  Prav tako sta ti dve tehniki tisti, ki jih izvajajo na kliniki St. Medica v Beogradu.

  Metoidioplastika

  Metoidioplastika oz. meta je kirurški poseg, kjer se ustvari manjši penis. Metoidioplastika je dobra možnost za vse osebe, ki želijo nov izgled genitalij, ne želijo pa faloplastike, ki je zelo dolg in kompleksen večfazni proces. Metoidioplastika vključuje postopke in tehnike kot so sprostitev klitorisa (kateri je že povečan zaradi hormonske terapije), podaljšanje uretre (do konca novega penisa), ovijanje novega penisa s kožo z bližnjega donorskega mesta in vaginoplastiko. Kot pri faloplastiki tudi pri metoidioplastiki velja, da ne obstaja samo ena jasno začrtana pot posega, temveč so metode in tehnike odvisni od končnih potreb in želja posameznika_ce. Tukaj najdeš več informacij o metoidioplastiki v Beogradu.

  Faloplastika

  Faloplastika oz. falo je kirurški poseg, kjer se ustvari penis. Faloplastika je večfazni proces, ki lahko vključuje razne posege in tehnike, med njimi oblikovanje penisa, odstranitev kože in tkiva iz donorskega mesta (s tem se ustvari nov penis), podaljšanje uretre (z večimi možnostmi dolžine od katerih je odvisno, kako bo oseba v bodoče urinirala), oblikovanje glansa oz. glave penisa, oblikovanje testisov, odstranitev vagine, itd. Pomembno je poudariti, da ne obstaja samo ena jasno začrtana pot faloplastike, temveč so posegi in tehnike odvisni od končnih potreb in želja posameznika_ce. Tukaj najdeš več informacij o faloplastiki v Beogradu.

  Faloplastika vedno poteka vsaj v dveh fazah, lahko pa tudi v večih.

  Postopki prve faze:

  • vaginektomija oz. odstranitev notranjih in zunanjih genitalij (vagina, vulva, jajčniki, jajcevodi, itd),
  • prva faza podaljšanja uretre,
  • skrotoplastika oz. izdelava mod s silikonskim vsadkom,
  • odstranitev kožnega tkiva z donorske regije.

  Postopki druge faze:

  • vstavitev proteze za erekcijo (ponujajo majhno pumpico in semi rigid rod),
  • dokončanje uretre (po želji oz. v primeru, da je nimaš na konici penisa),
  • glansplastika,
  • premaknitev klitorisa v penis (po prvi fazi ga delno pustijo pod penisom, tudi to je po želji).

  Postopki trejte faze:

  • tubularizacija uretre,
  • korekcija silikonskih vsadkov,
  • zaključne estetske korekcije.

  Prvi pregled in priprava na operacijo prve faze

  Opomba: Vse informaciji o faloplastiki so pripravljene na podlagi izkušenj oseb, ki so operacije opravile v Beogradu v St. Medica. Možno je, da posegi pri drugih kirurgij_injah, v drugih klinikah in državah potekajo drugače in prihaja do večjih ali manjših odstopanj z informacijami zapisanimi tukaj.

  Na prvem pregledu te sprejme dr. Đorđević, nato se ponavadi pridruži še dr. Marta Bizić, urologinja, asistentka dr. Đorđevića. Sledi pogovor o tem, kaj pričakuješ od operacije, katero operacijo želiš ter kaj vse bi rad_a vključil_a v prvo fazo operacije (npr. podaljšanje uretre – urethral lengthening, vaginectomy, scrotoplasty, implants, histerektomijo – hysterectomy).

  Nato ti dr. natačno razloži vse informacije v povezavi z donorsko regijo (muscle latissimus dorsi) – to je del telesa s katerega ti bo odvzeto tkivo iz katerega se bo izdelal falus). Ta koža oz. tkivo se imenuje skin graft. V kliniki v Beogradu opravljajo faloplastiko tako, da za donorsko mesto jemljejo tkivo na hrbtu. Tekom tega dela pregleda si moraš tudi slečt majico, saj mora dr. pregledati kožo na strani donorske regije. Prejmeš tudi informacijo, da boš moral_a 1 mesec pred operacijo izvajati masaže, da se bo lahko koža lepo raztegnila in omogočila direktno zašitje. V primeru, da ni dovolj raztegljiva, ti vzamejo kožo iz stegna.

  Masažo izvajajo v Ljubljani v UKC – Univerzitetnem kliničnem centru na oddelku za fizioterapije, kar je v kleti. Za masaže potrebuješ napotnico, izvajala pa se bo nekaj tednov pred operacijo in sicer 3-krat na teden.

  Prejmeš tudi informacijo, da se ti bo na donorski strani areola premaknila par centimetrov v levo, vendar dr. Đorđević ponuja korekcijo areole v drugi fazi operacije.

  Na koncu se pridruži še dr. Gradimir Korać, anesteziolog. Zmeri ti vitalne funkcije ter izpolniš vprašalnik glede svojega zdravstvenega stanja in zgodovine zdravljenj.

  Vse teste, ki jih je potrebno opraviti pred operacijo, opravijo v Srbiji. Edino, kar želijo, da jim pošlješ je hemogram ter izvid zadnjih laboratorijskih preiskav ravni hormonov.

  S hormonsko terapijo moraš prenehati 1 mesec pred operacijo.

  Operacija/e prve faze in po operaciji

  V Beograd se odpraviš dan ali dva pred operacijo. Na letališču te pričaka taksist, ki te odpelje v apartma, kjer boš kasneje okreval_a, se namestiš, nato pa te odpelje v bolnico St. Medica. Tam imaš pogovor z dr. Đorđevićem, opravijo ti pregled krvi ter ultrazvok krvnih femoralnih žil ter podpišeš dokumentacijo, da se strinjaš z opravljenim posegom in sprejemaš možne zaplete.

  Prespiš v bolnici, zjutraj potekajo priprave na operacijo kot so britje, klistiranje, oblečeš se v določena ozka oblačila, itd. Kmalu zatem prejmeš anestezijo.

  Operacija traja okvirno 12 – 13 ur.

  Po operaciji si en teden na okrevanju v bolnici. Prvih nekaj dni samo spiš oz. ležiš, saj tudi nog ne smeš premikati. Po nekaj dneh lahko postopoma vstaneš in začneš delati nekaj korakov, kar je ponavadi boleče oz. vsaj neudobno. Po enem tednu se te prestavi v apartma, kjer pa te še vedno dnevno obišče kirurg, zamenja gaze in skrbi, da okrevanje v redu poteka.

  Po operaciji se zbudiš s katetrom v falusu in mehurju. V falusu ga imaš vsaj 1 teden, lahko dlje, v mehurju pa okvirno 3 – 6 tednov, lahko tudi dlje. Kateter se lahko zamaši, kar zna biti precej boleče. Obstaja tudi možnosti krvavitve v kateter, česar se sicer lahko precej ustrašiš, vendar je krvavitev (načeloma) nenevarna.

  Pri rekonstrukciji uretre je pomembno vedeti, da obstaja 40 – 50 % možnosti zapleta, vsi zapleti pa so 100 % popravljivi. Najpogostejša komplikacija, ki se lahko zgodi, je fistula uretre. Fistula je odprtina, ki se pojavi, kadar se povezuje organe, tkiva ali telesne kanale, ki se sicer načeloma ne stikajo. Možnosti ali se bo fistula sama zaprla ali ne so odvisne od velikosti in mesta fistule.

  Po operaciji je potrebno dilatirati (razširjati) del uretre vsak drug dan okvirno 3 mesece, da sečnica ostane prehodna. Kadar je nov falus pozdravljen je mogoče urinirati iz falusa. Mesto uretre (odprtine skozi katero uriniraš) se določa v skladu z željami za dolžino falusa, vendar je po prvi fazi faloplastike za pričakovati, da uretra ne bo na koncu falusa, temveč bolj na dveh tretjinah ali proti sredini.

  Prvih nekaj tednov (minimalno 3 – 4) je mogoče pričakovati, da v falusu ne bo nikakršnega občutka. Ne skrbi, občutki se bodo pojavili, gre za obdobje, kjer mora telo sprejeti nov organ.

  Operacija druge faze in po operaciji

  V drugo fazo faloplastike sodi vstavitev proteze za erekcijo, dokončanje uretre (po želji) in glansplastika.

  Pred drugo fazo faloplastike ni potrebe po predoperativnih pregledih, razen test na HIV in hepatitis moraš ponovno opraviti.

  V bolnico prideš ponovno dan pred operacijo, pred katero se pobriješ, ne prejmeš pa injekcije za pomiritev in tudi klistirati se ni potrebno.

  Operacija je tokrat precej krajša, traja 2 – 3 ure. Tekom operacije se ti vstavi protetika ter izdela se glans. V trebuh se ti vstavi vrečko s tekočino, ki je del protetike. Ta vrečka lahko v prvih dneh po operaciji povzroča bolečino.

  Po operaciji imaš ponovno vstavljen kateter, okvirno vsaj 3 tedne. V primeru, da imaš s kateterjem težave pa se ga lahko odstrani že prej, to ti bodo povedale_i zdravstvene_i delavke_ci.

  Okrevanje je načeloma precej hitrejše kot pri prvi operaciji prve faze.

  Operacija tretje faze in po operaciji

  V Srbiji kirurgi_nje praviloma uporabijo tehniko glansplastike, ki se ji reče Norfolk. Gre za tehniko pri kateri se prereže samo koža na falusu, ki se jo nato zavije in oblikuje v glans. Obstaja možnost, da se v roku nekaj mesecev tak glans splošči in okoli konice falusa ostane samo rdeča obroba. Kot preventiva temu sploščenju je mogoče, da kirurg_inja vzame več dodatne kože iz primernega mesta (npr. stegno, boki, dimlje, kot majhen skin graft) in tisto kožo uporabi za glans – to zagotovi, da je glans večji, ima bolj izrazito strukturo in se čez čas praviloma ne bo sploščil.

  Operacija poteka pod splošno anestezijo, traja pa približno eno uro in pol.

  Okrevanje po tretji fazi ni težko. Glans je povit s kompresijsko prevezo nadaljnje 4 tedne, previja se ga na 3 dni in obvezno mora biti prekrit z mastno gazo – namen tega je, da se nanovo prišita koža dobro zaraste s falusom. Na mestu, kjer je bila odvzeta dodatna koža so prvi teden zmerne bolečine.

  Dodatne informacije

  Veliko informacij o faloplastiki lahko najdeš na YouTube kanalu Ftm_Adventurous.

  Spolna disforija

  Disforija je kratko- ali dolgoročno doživljanje nelagodja, nezadovoljstva in stisk zaradi neujemanja lastne spolne identitete s spolom, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu.

  Vse transspolne osebe ne doživljajo nujno spolne disforije.

  Spolno disforijo osebe doživljajo na različne načine, npr. s posebno močnimi negativnimi čustvi glede določenih delov svojega telesa ali npr. v povezavi s tem, da so v družbi neprestano naslavljane v slovničnem spolu, s katerim se ne identificirajo.

  Disforija lahko gre od rahlega nelagodja do ekstremnega nelagodja in celo samomorilnih misli v nekaj minutah.

  Nekatere transspolne osebe se odločijo za medicinsko tranzicijo, kar doživljanje spolne disforije v veliki meri zmanjša.

  Primera:

  Matevž se počuti izrazito neprijetno, kadar ga na podlagi oblike njegovega telesa ali njegovega glasu naslavljajo »gospa«. Včasih se zaradi zelo negativnih čustev, ki jih to sproža v njem, nekaterim okoljem izogiba.

  Zala se počuti zelo neudobno zaradi svojih prsi, zaradi katerih je vedno znova videna kot ženska in ne kot nebinarna oseba. Odkar nosi binder (oz. steznik, zelo prilegajoč se kos oblačila, ki ustvari videz in občutek bolj ploskega prsnega koša), se počuti bistveno bolje.

  Kaj početi, ko začutim spolno disforijo?

  Disforijo je glede na to, kako pogosto in s kolikšno intenziteto jo začutiš, lahko zelo težko doživljati, še posebej pred tranzicijo. Medtem ko nekatere osebe ne čutijo spolne disforije, jo druge osebe čutijo zelo močno.

  Spolna disforija se lahko nanaša na telo (del telesa ali na celotno telo) ali na socialno identiteto. Proti spolni disforiji ni recepta. Tranzicija in pravno priznanje spola sta najboljši rešitvi. Nekatere osebe tudi po tranziciji še vedno čutijo disforijo (čeprav v veliko manjši meri).

  Disforijo lahko čutiš kot nejasen konstanten občutek nelagodja ali v obliki kriz. Krize ali kadar disforija postane neobvladljiva, so trenutki, ki so lahko strašljivi. Zato si je pomembno zapomniti, da bo disforija minila. Vmes pa lahko narediš vse, kar se ti zdi, da pomaga olajšati ali pozabiti na trenutno psihično bolečino in kar ni samodestruktivno.

  Ko pride disforija, se umakni od situacije, ki jo je povzročila. Za preusmeritev pozornosti lahko poskusiš različne metode:

  • meditacija
  • poslušanje glasbe
  • kopel ali tuširanje
  • nega telesa
  • najdi umetniški projekt: risanje, igranje inštrumenta …
  • sprehod v naravi
  • stik z živalmi
  • TV, serije ali filmi
  • branje
  • šport
  • skupnost oseb, ki tudi doživljajo disforijo
  • pisanje

  Vsaka oseba čuti disforijo drugače in posledično je lahko zelo različno, kaj potrebuje, da se pomiri. Ponavadi je dobrodošlo vse, kar potrdi spol in identiteto.

  Higiena in nega telesa proti disforiji:

  Za veliko trans femme oseb je redna in specifična nega telesa izjemno pomembna za duševno zdravje in počutje glede disforije.

  Izvajanje higiene telesa je lahko močna potrditev spolnega izraza in identitete. Vsa nega telesa in redna telesna higiena je torej lahko spolno zelo evforična. Poleg učinka na duševno zdravje, je lahko npr. dišeča kopel tudi učinkovita rešitev za blaženje trenutne krize disforije za veliko trans femme oseb.

  Spolne igrače – sex toys

  Spolnost je področje, ki je za marsikatero trans in spolno nenormativno osebo, lahko precej občutljivo. Občutki spolne disforije namreč marsikomu preprečujejo, da bi v spolnost vključeval_a določene dele svojega telesa. Kot pri vsaki varni in zdravi spolnosti je zato raziskovanje same_ga sebe in komunikacija s svojimi spolnimi partnerkami_ji zelo pomembna. Razne trans osebe pravijo, da jim je uporaba določenih spolnih igrač, ki so bile razvite prav z mislijo na potrebe trans oseb in trans teles, zelo pomagala pri zmanjševanju spolne disforije in doživljanju užitkov v spolnosti.

  Kot pri raznih drugih pripomočkih je na internetu mogoče najti zelo veliko raznih spolnih igrač namenjenih trans osebam. Najboljše je, da raziščeš vsebine in poskušaš najti nekaj, kar meniš, da bi ustrezalo tvojim potrebam in željam.

  Izkušnje trans oseb s spolnimi igračami

  The Joystick imam že skoraj 2 leti in ga naravnost obožujem. Je zelo enostaven za uporabo, izgleda super realistično, lahko se uporablja za solo-play ali pa s partnerjem, ima rezervoar za lube ali DIY spermo, ki jo lahko “ejakuliraš” in s tem imaš občutek kot, da je penis res tvoj. Uporablja se ga lahko z vklopljenim vibratorjem ali pa brez. Moj partner pravi, da je tudi občutek, ko ga uporabljam na njem, kot bi bil resničen. Posebnost Joysticka je ta, da zanj ne potrebuješ posebne harness, ampak lahko sam doma narediš svoj harness iz spodnjih hlač (video kako, je na njihovi spletni strani). Tako med seksom nosiš le spodnje perilo in zato nimaš občutka kot, da uporabljaš strap-on ali kaj podobnega. Vibrator, ki je zraven ima ogromno različnih možnosti vibriranja, glavica pa je narejena iz zelo mehkega silikona, ki se dotika tvojega klitorisa in tako lahko oba s parterjem_ko doživita orgazem. Vibrator lahko čuti tudi partner_ka (odvisno od moči vibriranja). The Joystick je lahko za marsikoga predrag, a meni osebno se zdi, da se je splačalo. Res mi daje občutek, kot da sploh ne uporabljam sex toy, ampak da je penis moj. Je pa res, da ne garantiram, da bo všeč prav vsakemu.”

  (trans moški)

  “Ko imam spolni odnos uporabljam strap on. Ko zamenjam punco, zamenjam lulek. Drugače imam samo strap on, to je to, nikoli pa si ga ne snamem med spolnim odnosom.”

  (trans moški)

  Spolni izraz med generacijami in spoli

  Kot nam dobro znajo povedati najstnice_ki, so oblačila in oblačenje pomemben del našega doživljanja in raziskovanja identitete. Oblačila seveda ne služijo le pokrivanju in zaščiti telesa pred vremenom, temveč igrajo veliko vlogo na vseh področjih našega življenja in med drugim vplivajo na gradnjo naših identitet. Družba zelo normira, kaj je komu dovoljeno nositi na podlagi njene_njegove pričakovane identitete. Če tvoj izgled ni dovolj normativen, če presegaš ali izzivaš norme, lahko hitro postaneš izključen_a.

  Pri cis osebah odkrivanje norm o oblačenju in iskanje lastnega stila traja celo otroštvo, najstništvo, spreminja pa se tudi tekom celega življenja. Kaj pa, če je oseba trans? Za trans osebe se ta že tako zapleten, težak in velikokrat krut prostor še zoži. Oblačenje lahko namesto prostora svobode in izražanja svoje osebnosti postane prostor zatiranja in izključevanja.

  Za trans femme osebe je oblačenje skozi desetletja dobilo zelo različne pomene. Za nekatere trans feminine osebe je ženska identiteta pomenila predvsem živeti odkrito in varno kot oseba, ki nosi čevlje s petami, modrčke in “ženske” obleke, tranzicija pa možnost varnega obstoja v javnem prostoru. Za številne je bilo (»pre«)oblačenje povezano s skrivanjem. Razne prakse preoblačenja (morda v osnovi kot cross dressing) in raziskovanje femininega spolnega izraza so številne osebe počele na skrivaj, predvsem (ali tudi izključno) v kontekstu spolnega užitka, saj je spolnost veljala (in do neke mere še vedno velja) za najbolj zaseben in intimen prostor.

  Za mlajše trans femme osebe, ki so rojene že v dobi interneta in v času, ko se javni diskurz odpira za pravice transspolnih oseb, je oblačenje že izgubilo nekaj svoje simbolne moči. Femininost se danes že definira tudi onkraj seksističnih stereotipov (iz npr. 70. ali 80. let), ki žensko dojemajo zgolj kot predmet zadovoljevanja potreb moških. Pri mlajših osebah so tako izkušnje v tem smislu že bolj raznolike, oblačila pa nimajo več tako centralne vloge za gradnjo njihove identitete.

  Vsekakor pa so oblačila pomemben in zelo učinkovit način za manjšanje spolne disforije oz. za doživljanje spolne evforije (občutek, da si točno takšen_na, kot želiš/moraš biti). Če imaš dostop do in si dovoliš uporabo točno tistih oblačil, ki jih dejansko želiš nositi, je oblačenje tudi eno izmed najboljših orodij za izražanje svoje identitete. Nekatere osebe imajo zelo jasen načrt oz. utemeljijo svojo identiteto prav na tej svobodi oblačenja.

  Tatuji in piercingi

  Tatuji in piercingi sodijo med najpogosteje uporabljene tehnike spreminjanja videza. Ta transformacijska lastnost tatujev in piercingov je zelo pomembna tudi mnogim trans osebam, ki želimo, da so naša telesa čimbolj v skladu z našimi doživljanji samih sebe in raziskujemo razne načine, kako (so)ustvarjati svoj videz. Nekatere trans osebe s tatuji prekrivajo tudi svoje brazgotine, ki so jim ostale od določenih posegov medicinske tranzicije, npr. dve veliki brazgotini na prsnem košu pri osebah, ki so imele mastektomijo z dvojnim rezom. Trans/LGBTIQ+ osebe priporočajo sledeče tetoverke_je in tattoo studije: Trans/LGBIQ+ osebe priporočajo sledeče piercerke_je in piercing studije:  Tukaj je dostopen celoten seznam Trans oz. LGBIQ+ osebam prijaznih komercialnih storitev.

  Testosteronsko mikrodoziranje

  Testosteronsko mikrodoziranje je namenjeno vsem osebam, ki želijo bolj počasne in postopne telesne spremembe, ki jih prinaša testosteronska hormonska terapija. Mikrodoziranje poteka tako, da oseba jemlje veliko nižje odmerke testosterona, kot v splošni testosteronski hormonski terapiji. Pri mikrodoziranju oseba prejema približno 20 mg testosterona na tedenski ravni, pri splošni testosteronski terapiji pa je ta odmerek nekje med 50 in 100 mg tedensko. Ti odmerki veljajo za injiciran testosteron, ki ga je tudi najlažje odmerjati in je zato najbolj želena način jemanja pri mikrodoziranju. Veliko težje je določati natančne odmerke mikrodoz gelov kot injkecij.

  Mikrodoziranje s transdermalnim gelom Androtop se odmerja kot 1 pritisk dnevno, torej 20–25 mg testosterona/pritisk.*

  Glede na dejstvo, da je pri mikrodoziranju vnešena količina testosterona precej nižja oz. priporočene, se tudi telesne spremembe razvijajo počasneje, kar daje uporabnicam_kom možnost večjega nadzora nad želenimi spremembami. Poleg možnosti večjega nadzora nad spremembami je med ključnimi razlogi za željo po mikrodoziranju tudi oblikovanje bolj spolno nevtralnega/androgenega videza za trans maskuline (nebinarne) osebe, v primerjavi s tipičnimi pričakovanimi maskulinimi spolnimi značilnostmi, ki se pojavijo pri splošni testosteronski terapiji.

  Prav tako kot pri splošni testosteronski terapiji so tudi pri mikrodoziranju nekatere spremembe reverzibilne, nekatere pa trajne. Med trajne oz. ireverzibilne spremembe sodita npr. sprememba oz. znižanje glasu in povečana rast dlak, med ireverzibilne pa sodijo spremembe na koži, prerazporeditev telesnih maščob, povečanje mišične mase, povečanje spolnega naloga, itd. V primeru prenehanja jemanja mikrodoz testosterona se lahko te značilnosti spremenijo oz. vrnejo v stanje podobno telesnemu stanju pred začetkom jemanja testosterona. Kot pri splošni testosteronski hormonski terapiji pa je tudi pri mikrodoziranju pomembno poudariti, da za nikogar ni možno vnaprej predvideti katere telesne spremembe se bodo pri osebi pojavile, saj je vse odvisno od genetskih predispozicij.

  Potrjujemo, da endokrinologi_nje, ki delujejo v okviru Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete, podpirajo in omogočajo možnost mikrodoziranja, torej je testosteronsko mikrodoziranje na voljo tudi v Sloveniji.

  *to je odmerek, kot ga določa endokrinologinja iz Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete v UKC Ljubljana

  Izkušnje s testosteronskim mikrodoziranjem

  “T si namažem vsako jutro, na roke, na del roke med komolcem in ramo. Poskušam si zapomnit in vsak dan namazati na drugo roko, ampak kdaj se ne spomnim kje sem namazal dan prej, pa mislim, da niti ni tolko pomembno. Endokrinologinja mi je svetovala naj pač vedno namažem na nadlakt, da je to najboljše mesto. Gel se ful hitro posuši, vedno pa si po uporabi dobro umijem roke. To, da si namažem T je postal del mojega jutranjega rituala poleg umivanja zob, obraza itd. in mi ful paše, ker mi da en tak boost potrditve in dobrih filingov o sebi že takoj zjutraj.”

  (nebinarna oseba)

  Telesne spremembe kot posledice testosteronskega mikrodoziranja

  “Ful hitro sem opazil spremembo telesnega vonja, tak po kakšnih 2 tednih uporabe. Kar naenkrat sem ful več švical in imel neprijeten vonj. Menjal sem deodorante, nabavil sem ene, ki so kao klasično moški, kar je očitno bilo prav zame, saj je neprijeten vonj potem izginil.”

  (nebinarna oseba)

  “Po nekaj mesečni uporabi sem začel opažat zelo majhne spremembe glasu. Je kar težko opisat, ker gre ful bolj za filing, kot karkoli drugega, ampak pojavljat se mi je začela možnost, da moj glas prihaja nekako bolj globoko iz mene, da govorim bolj iz prsnega koša kot pa ust. Mogoče se to malo čudno sliši, ampak kar odprla se je neka nova možnost za uporabo glasu. To sem še najbolj opazil pri random petju doma.”

  (nebinarna oseba)

  Vpliv testosteronskega mikrodoziranja na počutje in duševno zdravje

  “Ful mi je dobro, res mi je ful dober filing si vsak dan namazat gel, vsakič znova mi je tak, kot da čutim, da sem vedno bolj jaz. Tud sicer, ko me kdo misgendra al pa kaj takega, se spomnim, da sem na testosteronu in mi je lažje, pomirja me.”

  (nebinarna oseba)

  Trajna feminizacija las

  Zakaj pride do izgube las?

  Plešavost je lahko trn v peti trans ženski v tranziciji. Od metod za trajno feminizacijo las je najbolj učinkovita transplantacija las. Znanstvene ugotovitve kažejo, da se plešavost pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, razvije le po puberteti in jo prepreči ablacija testisov pred puberteto, po puberteti pa izgube las ni mogoče ustaviti. Razlog za to je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom postanejo na te hormone občutljivi. Dolgo je veljalo, da je tip plešavosti pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, podedovana sistemska bolezen, povezana s spolno zrelostjo. Danes je znano, da lahko vsakdo izgubi lase po vstopu v puberteto saj je patofiziološka osnova androgene alopecije vpliv testosterona na genetsko občutljive posameznike_ce. Isti razlog za plešavost velja tudi kot najpogostejši vzrok izgube las pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol.

  Zdravljenje izgube las s presajanjem foliklov (presaditev las po FUE metodi)

  To je minimalno invazivna kirurška metoda, ki glede na klasične metode skrajša okrevanje ter zmanjša možnost zapletov. FUE metoda postaja standard zdravljenja plešavosti, a je zaradi tehnične zahtevnosti njeno uveljavljanje počasno.

  Kaj je presajanje foliklov?

  Presajanje foliklov (lasnih mešičkov) je sodobna tehnika korekcije plešavosti. Za razliko od starih metod se presadi posamezne lasne folikle, od katerih vsak vsebuje od 3 do 4 lase.

  Specializiran_a kirurg_inja s pomočjo robota odvzame folikle iz donatorskega področja. To je najbolj poraščeno območje, v večini primerov na zadnjem predelu glave. V naslednjem koraku kirurg_inja presadke (grafte) prenese na prejemno mesto. Natančni mikro-instrumenti omogočajo natančno implantacijo presadkov, zato je rezultat naraven, saj je vzorec rasti presajenih las enak naravnemu. S tem dosežemo tudi večjo gostoto las (vir: https://www.fabjan.si/presaditev-las).

  Koliko stane presajanje foliklov?

  Transplantacija las je cenovno kar velik zalogaj. Z tem namenom se veliko ljudi odloči za obiske “meke transplantacije las” v Istanbulu v Turčiji, kjer imajo vrhunske zdravnike_ce na tem področju. Cena je pa v povprečju od 1500 evrov navzgor, odvisno od klinike in količine las, ki jih je potrebno presaditi.

  Trajna feminizacija las s hormonsko terapijo

  Hormonska terapija vpliva na osnovno strukturo dlak, nohtov in las. Feminizacija s hormonsko terapijo lahko v roku 3 do 6 mesecev pozitivno vpliva na rast las, medtem ko bo na dolgi rok zmanjšala rast dlak po telesu.

  Hormoni v splošnem močno vplivajo na lase, a ne zamenjajo las, ki so že odpadli. To pomeni, da v kolikor se soočaš z izgubo las, hormonska terapija izgubo bo ustavila in preprečila, da se razvije. Za lase, ki so že izpadli, je potrebno pogledati druge rešitve, kot je na primer presajanje foliklov.

  Če te izguba las obremenjuje, lahko, ko začneš hormonsko terapijo, prosiš endokrinologa_injo za Dutasteride oz. Avodart v Sloveniji. Dutasterid je peroralno zdravilo, ki blokira pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron (DHT), hormon, ki je v veliki meri odgovoren za plešavost. Avodart se lahko doda drugim blokerjem in estrogenu za preprečevanje izgube las.

  Finasteride proti izgubi las

  Osebe, ki jih skrbi izguba las, lahko prvo leto hormonske terapije dodajo tudi Finasteride. Deluje tako, da blokira proizvodnjo dihidrotestosterona (DHT), hormona, ki je povezan z izpadanjem las. Finasterid ni zdravilo, ki bi neposredno sprožilo rast las. Pomaga lasem, da zrastejo nazaj, saj vpliva na vzrok za izgubo izgubo las: DHT. To pomeni, da lahko pomaga preprečiti kronično izpadanje las. Lahko zaščiti lasne mešičke in s spodbujanjem splošnega zdravja las je lahko dejavnik ponovne rasti.

  Trebuh in pas

  Kaj pomeni feminizirati svoj trebuh in pas?

  Marsikatera trans ženska potrebuje za občutek varnosti ali zaradi disforije vizualno čimbolj »ženstven« izgled. Klinično gledano imajo cis ženske ožji pas kot cis moški. Poleg tega je v naši kulturi ozek pas trenutno eden od simbolov lepote pri osebah, ki so videne kot ženske.

  Osebe, ki so pri nas videne kot najbolj feminine, imajo ponavadi telo »v obliki peščene ure«. Ne glede na tvojo konstitucijo feminizacija pasu navadno pomeni njegovo zožanje. Nekatere metode so primerne za začasno uporabo, druge pa za trajno ustvarjanje izgleda peščene ure.

  Začasna feminizicija pasu in trebuha

  Začasna feminizacija pasu in trebuha s pomočjo oblačil

  Opomba glede feminizacija pasu/trebuha: Vse cis ženske nimajo popolnega pasu (za našo družbo).

  Če želiš feminizirati svoji pas le za nekaj ur, lahko poskusiš to storiti z oblačili, ki optično zožajo pas:

  • Krila in obleke, ki zožajo pas in oblikujejo volumen bokov.
  • Obleke, ki kažejo kožo pri pasu (crop top ali s obleko z zarezami).
  • Obleke ali zgornji del z veliko barvami, z motivom ali enostavnim krojem, ki pomaga ustvarjati volumen od ramen do pasu.
  Začasna feminizacija pasu z oblikovalnim perilom

  Obstajajo posebne spodnje hlače oziroma elastičen pas, ki zožajo pas (waist trainer po angleško).

  Začasna feminizacija pasu s korzetom

  Uporaba korzeta ali oblikovalnega perila je lahko dnevna rešitev za preoblikovanje silhuete z opazno zožanim pasom.

  Začasna feminizacija pasu s silikonsko podlogo

  Še en način za optično zožanje pasu je ustvarjanje videza širših bokov tako, da pas v primerjavi z rameni, prsnim košem in boki zgleda ožji. Zato lahko uporabiš silikonsko podlogo, ki poveča boke:

  Začasno odstranjevanje dlak

  Opomba glede feminizacije pasu/trebuha in poraščenosti: vsaka ženska ima svoj odnos do poraščenosti, ki je legitimen ne glede na njene razloge. Nikakor depilacija trebuha ni nujna za feminizacijo pasu (veliko cis žensk ima nekaj dlak na trebuhu). Temu navkljub je nemogoče ignorirati vpliv precej seksističnih virov kot so reklame, filmi in internet, ki predstavljajo ženske kot popolnoma brez dlak. Zato lahko marsikdo čuti “dolžnost” se depilirati oz. lahko za marsikoga neporaščena koža predstavlja simbol ženstvenosti.

  Če si želiš odstranjevati dlake na dolgi rok, je najboljša metoda depilacija z voskom. Britje je hitro in učinkovito na kratek rok, ampak pusti za seboj dlake, ki bodo nazaj zrasle še trše. Za osebe, ki iščejo kompromis med porabljenim časom in rezultatom, je lahko rešitev krema za depilacijo.

  Če nobena od začasnih rešitev ni dovolj zate, lahko poskusiš z IPL metodo za odstranjevanje dlak ali trajne metode odstranjevanja dlak (laserska terapija).

  Trajna feminizicija pasu

  Opozorilo:

  “Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

  Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

  Če ti telovadba in oblačila ne pomagajo dovolj lahko premisliš o opcijah, ki lahko trajno oblikujejo ozek pas.

  Učinki hormonske terapije za feminizacijo

  Nekatere spremembe, ki jih prinaša hormonska terapija, so reverzibilne (lahko gredo nazaj v maskulino smer), druge pa so ireverzibilne (do neke mere ostanejo za zmeraj, tudi, če se hormonska terapija prekine). Zaradi reverzibilnih je hormonsko terapijo potrebno izvajati doživljenjsko, zaradi ireverzibilnih pa moraš biti previden_a, ko se za terapijo odločaš in poslušati svoje telo – tvoje telo ti bo povedalo, kaj si želiš in kdaj se počutiš dobro.

  Zavedaj se, da so spremembe lahko zelo odvisne od posameznika_ce! Vsaka oseba bo hormonsko terapijo izkusila drugače. Spodnji seznam sprememb je le okviren.

  Glas je pomemben za večino transfemininih oseb, zato je vredno omembe, da hormonska terapija na glas ne vpliva. Glas je mogoče spreminjati le z vajo ali operacijami.

  Okviren čas pri seznamu sprememb podaja približen čas, v katerem se po izkušnjah oseb vidno pokažejo spremembe. Nikakor ne gre za čas, v katerem spremembe “gredo do konca.”

  Reverzibilne spremembe hormonske terapije

  Del telesa, učinekOpis spremembOkviren čas začetka v praksiOkviren čas
  KožaKoža postane tanjša in bolj gladka. V daljšem času lahko polt kože postane svetlejša.1 do 3 mesece6 mesecev
  PoraščenostPoraščenost se zmanjša, dlake postanejo tanjše in manj obarvane ter rastejo počasneje. Učinek je zelo odvisen od posameznika_ce ter kvalitete znižanja nivoja testosterona.6 mesecev in več2 leti
  Duševne spremembeVečja čustvenost, drugačno zaznavanje sveta okoli sebe, vpliv na libido (spolni nagon), pozitiven vpliv na disforijo itd.1 do 3 mesece2 leti
  Prerazporeditev maščobeTelo zadržuje več maščobe. Ta se začne v večji meri nabirati na področju prsi, bokov, zadnjice, stegen in obraza, kar lahko povzroči znatno spremembo postave in izgleda obraza.6 mesecev in več2 do 4 leta
  Telesni vonjSpremeni se vonj telesa, znoja in urina.1 do 6 mesecev
  LasjeLasje pričnejo rasti hitreje.2 do 6 mesecev6 mesecev
  Zmanjšanje genitalijZmanjša se velikost genitalij, testisi lahko postanejo drugačni na otip.
  Zmanjšanje mišične maseLahko se zmanjša velikost mišic ter fizična moč.3 do 6 mesecev2 do 4 let

  Nereverzibilne spremembe hormonske terapije

  Del telesa, učinekOpis spremembOkviren čas začetka v praksiOkviren čas
  PrsiPrsi se povečajo in postanejo bolj občutljive. Enako velja za areole. Če se hormonska terapija prekine, prsi atrofirajo (se lahko zmanjšajo), ampak nikoli na prvotno stanje. Prsi ne pričnejo opazno rasti takoj ob začetku terapije, zato imaš možnost poskusiti estrogen brez trajnih posledic.3 do 6 mesecev4 leta
  PlodnostDlje časa blokiraš testosteron, večja je verjetnost, da bo, če se odločiš prekiniti hormonsko terapijo, tvoja spolna funkcija za vedno slabša ali boš ostal_a popolnoma neplodna! Za vrnitev plodnosti po ukinitvi terapije je predvidoma potrebnih več mesecev.6 mesecev2 do 4 let
  Zmanjšanje rok in stopalNekatere osebe trdijo, da po več letih opazijo zmanjšanje rok (dlani) ali stopal. Lahko se tudi zmanjša številka čevljev. Ta učinek je redko dokumentiran. Če ga želiš preveriti sam_a, pred pričetkom terapije postavi dlani in stopala na papir in jih s svinčnikom obriši.2 do 4 leta

  Umetni nohti

  Umetni nohti so priročna alternativa lakiranju. Trajnost je velika (do več mesecev) in manj poškodujejo nohte kot geli. Lahko jih uporabljaš, kadar želiš dolge ali zelo dolge nohte takoj, in jih odlepiš, ko jih ne želiš več.

  Lahko jih tudi strižeš in oblikuješ po želji – torej lahko jih tudi oblikuješ in nosiš kratke za diskretno feminizacijo rok. So tudi zelo priročna tehnika za zakritje poškodovanih, zelo kratkih nohtov ali “delovnih” nohtov. Težava lahko nastane sicer s predolgimi nohti, saj je zelo težko tipkati in normalno prijemati predmete.

  Večina umetnih nohtov se prodaja v raznih velikostih skupaj v eni škatli. Zato je najprej potrebno izbrati velikost, ki ti ustreza. Po navadi je na voljo tudi tabela z velikostmi, s katero si lahko pomagaš.

  Ko zaključiš izbor nohtov, očistiš nohte (s pilico). Glede na znamko so lahko nohti samolepilni ali ne. Npr. znamka Impress ima ponavadi samolepilne izdelke, medtem ko Kiss prodaja načeloma navadne umetne nohte, za katere je potrebno na noht najprej nanesti lepilo.

  Če imaš samolepilne nohte, odpri folijo, umetni noht postavi nad svoj noht, poglej, da ni poševno nastavljen ter ga, ko si zadovoljen_na s postavitvijo, močno pritisni na noht za 5 sekund.

  Če nohti niso samolepilni, nanesi lepilo, ki je priloženo. Postavi umetni noht nad svoj noht, poglej, da ni poševno nastavljen in ga, ko si zadovoljen_na s postavitvijo, močno pritisni na noht.

  Vaginoplastika (operacija potrditve spola)

  Operacija potrditve spola vaginoplastika ima več faz: moda se odstranijo, koža ali kožica in penis pa se običajno obrnejo kot loputa, ki ohrani živčevje ter oskrbo s krvjo (tehnika, ki jo je pričel uporabljati Sir Harold Gillies leta 1951), da se oblikuje popolnoma občutljiva vagina. Iz dela glavice penisa se lahko oblikuje klitoris, ki je v celoti oživčen z živčnimi končiči (inerviran). Del postopka je lahko tudi oblikovanje vulve (vulvoplastika).

  V nekaterih primerih je pred operacijo potrebno odstranjevanje dlak iz dela skrotalnega tkiva, ki ga kirurg nato vključi v vagino. Le v tem primeru (pred operacijo) ZZZS lahko pokrije trajno depilacijo okrog genitalij.

  Operacije potrditve spola se trenutno ne izvajajo v Sloveniji, zadnje dve leti več oseb hodi na operacije v Beograd. ZZZS krije stroške operacij, nastanitve, prevoza za transspolno osebo in stroške nastanitve in prevoza za spremljevalko_ca.

  Vaje za feminizacijo glasu

  Začasna feminizacija glasu zahteva ponavadi veliko truda in potrpljenja zato je za osebe, ki jih zanima feminizacija glasu, priporočeno, da začnejo s treningom čim prej, saj ta traja običajno več let preden dosežeš svoje cilje.

  Trening sam po sebi ni nujno zelo zahteven, naj bi pa bil čim bolj reden. Raje 5 minut vsak dan kot 30 minut enkrat na teden.

  Navodila za začetek treninga glasu

  Kako začeti vaditi je predvsem stvar lastne odločitve. Če si izgubljen_a in ne veš, kako začeti, lahko prebereš tole:

  • Raziskovanje in učenje uporabe višjih frekvenc je pomembno, ni pa edina pomembna stvar. Feminizacija glasu se ne reducira le na ta aspekt. Zato ne obupaj, če ti ne uspe takoj doseči ciljnega glasu ali ga obdržati za daljši čas! Vztrajno vadi in raziskuj tudi druge pomembne aspekte feminizacije glasu.
  • Dihanje je ključno. Položaj glasilk ni edina pomembna stvar. Kontrolirati je treba svoje dihanje zato, da glasilke pravilno vibrirajo. Za doseganje višjih frekvenc je potrebno pošiljati zrak v grlo z večjim pritiskom (z mišicami trebuha oz. prsnega koša). Poleg višine frekvenc je potrebno tudi spremeniti ton, barvo in intenziteto glasu (angl. “timber”) ali še bolj specifično “resonanco” glasu. Ton, barva in intenziteta glasu se lahko sliši precej abstrakno, resonanca pa še bolj, ampak resonanca je popolnoma ločena od same višine glasu. “Timber” (in bolj specifično resonanca) glasu je glavni indikator za “odločitev” glede spola osebe, kadar govorimo s sogovornico_kom, ki je_ga ne vidimo. Zato, da vplivaš na timber, je potrebno začutiti ton, barvo in intenziteto glasu in jih nadzirati, kadar govoriš. Za začetek lahko poskušaš določiti lokacije v telesu, kjer glas vibrira, kadar govoriš. Vsaka oseba med govorjenjem proizvaja vibracije, ki so eden od najbolj konkretnih manifestacij resonance glasu. Nižje čutiš vibracije (trebuh, prsni koš, nižji del grla), bolj se tvoj glas sliši podobno, kot to, kar bi povprečen človek prepoznal_a kot “moški” glas. Bolj čutiš, da se vibracije dogajajo visoko v grlu, v ustih, obrazu in v glavi, bolj uspešno feminiziraš svoj glas.
  • Dikcija je tudi nekaj, kar vpliva na način, kako nas druge_i razumejo. Seveda je to stereotipno, ampak delno predpostavljamo spol oseb, ki jih ne vidimo, glede na način, kako izgovarjajo besede. Najbolj pravilno dikcijo naj bi imele osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol, medtem ko naj bi osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, manj razumljivo izgovarjale besede.
  • Besedišče lahko tudi igra vlogo za feminizacijo glasu. Seveda je to stereotipno, ampak delno razumemo spol oseb, ki jih ne vidimo, glede na to, kakšno besedišče uporabljajo. “Ženske” po nekaterih analizah (v angleščini) uporabljajo več besed, ki same po sebi nimajo kvalitativnega pomena (npr. “It is such a lovely day today” - “lovely” dejansko ne opisuje dneva) in na splošno uporabljajo več indirektnih formulacij kot “moški”. Analize govora in uporabe jezika seveda ne kažejo, da obstaja neka konkretna raba jezika, ki je “ženska”, ali “moška”, temveč verjetno več povejo o tem, kako spol v družbi dojemamo, kar se posledično pozna v naši rabi jezika (glede na to, kateri spol nam je bil pripisan oz. kakšna so pričakovanja glede našega spola).
  • Kadar vadiš, stoj vzravnano, saj je to najlažji položaj za pravilno uporabo glasu.
  • Pij veliko vode pred, med in po vadbi.
  • Med vadbo lahko začutiš, da so glasilke pod močnim pritiskom in se hitro utrudijo. Ker je to mišica, ki jo učimo druge pozicije kot običajno, je to normalno, grlo pa ne sme boleti. Če začutiš bolečino, sprosti glasilke takoj in počakaj, preden spet govoriš.
  • Osebe, ki imajo izkušnje z gledališko igro ali petjem, bodo imele prednost.
  • Če najdeš trans osebam prijazno_ega učitelja_ico petja in ali logopeda_injo, ti lahko povejo več o tem, kako varno in učinkovito vaditi glas.

  Večje številke ženskih čevljev

  Večje ženske številke od 41 do 42 se lahko najdejo v večini večjih slovenskih trgovin s čevlji. Ponavadi imajo označbo po številkah ali “XL” z etiketo posebne barve tako, da na polici takoj najdeš tistih nekaj modelov, ki jih imajo na voljo v številkah 41 ali 42.

  Za velikosti od 43 naprej je izbor ponavadi veliko manjši. Nekatere trgovine imajo sicer poseben kotiček, polico oziroma otok za večje številke, ki ga ni težko najti, vendar je to ponavadi zelo majhen izbor.

  Velike številke ženskih čevljev v Sloveniji:

  Za osebe, ki nimajo možnosti iti v trgovino, ostanejo le spletne trgovine. Na internetu je izbor veliko večji in tam lahko vsaka oseba najde svoj priljubljeni portal za čevlje. Tukaj omenimo nekaj preverjenih spletnih trgovin, na katerih je bilo vsaj v času objave možno najti večje številke ženskih čevljev v tujini:

  Velikosti in kako izmeriti telo

  Pri poskušanju novih tipov oblačil zelo pomaga, da poznaš svojo konfekcijsko številko in na splošno vse svoje mere (ki se lahko zelo spremenijo). Tukaj predstavljamo osnovne informacije o konfekcijskih številkah in merjenju.

  Kako se meriti?

  Edino orodje, ki ga potrebuješ za merjenje, je merilni trak/šiviljski meter. Trdi meter (npr. tisti iz škatle z orodjem) ni primeren za merjenje telesa, saj izmere ne bodo natančne. Kje kupiti merilni trak? Na internetu ali v trgovinah (na oddelkih trgovin za tekstil in šivanje).

  Merilni trak preprosto oviješ okrog dela telesa, ki ga želiš izmeriti, in odčitaš število na traku, kjer se trak stakne z drugim delom traku. Vedno se izmeriš brez oblačil, neposredno ob telesu in brez stiskanja. Če se meriš sam_a, si lahko pomagaš tako, da se postaviš pred ogledalo. Tako lahko preveriš ali je trak pravilno nameščen.

  https://www.wikihow.com/Take-Body-Measurements

  Merjenje prsnega koša in prsi

  Prsni koš in prsi izmeriš brez oblačil, neposredno ob telesu in brez stiskanja. Merilni trak oviješ okrog najširšega dela prsnega koša oziroma čez prsi (brez stiskanja) in odčitaš število na traku. Če se meriš sam_a, si lahko pomagaš s tem, da se postaviš pred ogledalo. Če se meriš za nakup oblačil, ki jih nameravaš vedno nositi z modrčkom, se izmeri z modrčkom.

  Pri trans femme osebah je lahko nakup nedrčka (sploh prvega) občutljiva stvar. Pomembno je, da izbereš pravo številko, saj se mora lepo prilegati prsnemu košu in ne sme tiščati ali vezati.

  Kako pravilno izmeriti obseg prsi za nakup modrčka

  Za merjenje obsega prsi sta potrebni dve meritvi, saj je velikost modrčka sestavljena iz dveh delov:

  • Obseg pod prsmi: Se izraža v centimetrih (80, 90, 100 …)
  • Velikost košarice, ki je dejanski obseg prsnega koša ali zgornji obseg prsi. Velikost košaric se izraža v črkah (A, B, C, D …)

  Izmeriš se lahko tako:

  1. Najprej izmeri obseg pod prsmi. To narediš tako, da stojiš vzravnano, trak oviješ okrog hrbta in pod prsno gubo. Ta številka je osnovna velikost v cm kot so na primer: 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 110 in tako naprej. Odstopanje je lahko 2 cm, kar pomeni, da velikost 80 ustreza obsegu 78–82 cm pod prsmi.
  2. Prsni obseg meriš tako, da položiš šiviljski meter tako, da je trak na hrbtu v višini hrbtnega izreza (tam, kjer se modrčki ponavadi zapnejo) spredaj pa čez bradavice.
  3. To mero nato primerjaš z obsegom pod prsmi po spodnji tabeli.
  Prsni obseg večji od podprsnega obsega za:Košarica
  12–14 cmA
  14–16 cmB
  16–18 cmC
  18–20 cmD
  20–22 cmE
  22–24 cmF

  Primer: Če imaš obseg pod prsmi 82 cm, prsni obseg pa 94 cm, je tvoja velikost 80A.

  (Vir/poglej: https://www.flirty.si/kako-se-izmeriti)

  Kaj pa, če imaš manj kot košarico A?

  Če je razlika med tvojim obsegom pod prsmi in prsnim obsegom manj kot 12 cm, lahko iščeš modrčke s košarico AA. Te je sicer v trgovinah v Sloveniji težko najti, zato jih lahko poiščeš na internetu (npr. v Nami, H&M, C&A in drugih spletnih trgovinah). Druga možnost je, da uporabljaš silikonske blazinice oziroma prsno protezo (za več informacij glej članek o prsih).

  Merjenje obsega pasu

  Najprej položiš šiviljski trak okrog pasu. Nekje med popkom in prsnim košem poišči najožji del. To je obseg tvojega pasu.

  Merjenje obsega bokov

  Šiviljski trak ovij čez boke in zadnjico, kjer je obseg največji. To je obseg tvojih bokov.

  Merjenje dolžine nog

  Položi šiviljski trak po dolžini od pasu do gležnjev. To je tvoja dolžina nog.

  Vpliv hormonske terapije na duševno zdravje

  Ključne ugotovitve endokrinologije transspolne medicine (Endocrinology of Transgender Medicine) za trans femme osebe so sledeče:

  • Transspolne osebe pred hormonsko terapijo imajo v primerjavi s cisspolnimi osebami višjo stopnjo težav z duševnim zdravjem, zlasti z depresijo, anksioznostjo in samopoškodovanjem.
  • Ugotovljeno je bilo, da hormonska terapija, ki potrjuje spol, zmanjšuje težave z duševnim zdravjem pri transspolnih osebah.
  • Pri dobro obveščenih transspolnih osebah je obžalovanje hormonske terapije, ki potrjuje spol, zelo redko.
  Vir: https://academic.oup.com/edrv/article/40/1/97/5123979

  Začasna feminizacija obraza z makeupom

  O makeupu

  Ko govorimo o makeupu, govorimo o različnih metodah in tehnikah nanašanja kozmetičnih produktov/ličil (makeupa), s katerimi želimo doseči drugačen oz. “izboljšan” videz.

  Ljudje že od nekaj uporabljamo različne oblike makeupa. Prav tako skozi zgodovino uporaba makeupa ni bila ekskluzivna samo za en spol, danes pa je uporaba makeupa je v naši družbi najbolj značilna za ženske, čeprav postaja vse bolj univerzalna in namenjena osebam vseh spolov.

  Makeup obstaja v več različnih oblikah: od naravnega videza (“no makeup” look – kar ne pomeni nujno, da je bila uporabljena “majhna” količina makeupa), do bolj izstopajočega videza, kjer je prisotnost makeupa namenoma očitna (od večernega looka do drag make up-a).

  Z uporabo makeupa lahko koži podamo bolj sijajen videz, poudarimo različne predele obraza (oči, ustnice, obrvi, trepalnice, …), spremenimo videz strukture obraza (contouring, highlighting, …), prekrijemo nezaželene elemente na obrazu (pordelost, podočnjake, mozolje, senco od brade, …), itd.

  Feminizacija obraza z makeupom

  Pri feminizaciji obraza s pomočjo makeupa gre za tehnike uporabe makeupa, s katerimi bomo dosegle_i bolj stereotipno ženstven videz. Za “ženstven videz” obraza so značilne naslednje lastnosti: mehkejša, bolj gladka koža, večje ustnice, bolj okrogel obraz, tanjše obrvi z večjim lokom, daljše trepalnice, velike, bolj izstopajoče oči …

  Pomembno je, da se zavedamo, da stereotipen “ženstven videz” ni osnovan zgolj na podlagi bioloških faktorjev, temveč je v veliki meri posledica kozmetičnih praks in uporabe makeupa, ki se ga ženske bolj pogosto poslužujejo.

  Feminizacijo obraza z makeupom lahko dosežeš z sledečimi koraki in produkti (vsi niso nujno potrebni – upoštevaj svoje želje in potrebe).

  Priprava kože s primerjem

  “Primer” je po negi obraza naslednji najbolj pomemben korak, s katerim dosežeš popolnoma gladek učinek in tako ustvariš dobro podlago za nanos makeupa. Primer lahko najdeš v več različnih oblikah (za cel obraz, samo za oči, mat ali sijajen efekt …), zato je pomembno, da preveriš, ali bo določen primer deloval za tvoje potrebe.

  V osnovi pa je to produkt, ki ga na obraz naneseš kot kremo, ki na tvojem obrazu zapolni pore in manjše gube (in druge “nepravilnosti” na obrazu). Z njim ustvariš popolno podlago, ki pomaga pri obstojnosti makeupa. Lahko ga nadomestiš s katero koli dermatološko kremo za hidratacijo obraza.

  Korektor (concealer)

  Concealer je navadno kremast izdelek, podoben podlagi, vendar svetlejše barve, s katerim se osredotočiš samo na določene predele obraza, ki jih želiš dodatno zakriti (npr. pod očmi).

  Podlaga oz. puder (foundation)

  Podlago (ali puder) lahko najdeš v več različnih oblikah (tekoča, kremasta, v sticku, suha). Katero uporabiš, je odvisno od rezultata, ki ga želiš doseči, in od ostalih izdelkov, ki jih uporabljaš. Pri podlagi pazi, da izbiraš produkte, ki bodo odgovarjali tvoji barvi kože – seveda točnega pigmenta skoraj ne moreš najti, zato izberi najboljši približek. Če si želiš manj debelo podlago, lahko namesto nje uporabljaš tudi kreme za dojenčke.

  Senčenje (contouring)

  Izdelke za senčenje najdeš v različnih oblikah (od kremastih do suhih), zanje pa je značilno, da so nekoliko temnejše barve, saj z njim oblikujemo obraz s taktičnim postavljanjem “senc”. Uporabljaš ga načeloma pod ličnicami, na temenih, okoli čela, ob nosu in okoli spodnje čeljusti.

  Vsak obraz je različen in senčenje tudi: dobro senčenje se naj ne bi prav videlo ampak rahlo začutilo. S diskretnim senčenjem lahko uspešno spremeniš videz strukture obraza in ustvariš bolj okrogel ali bolj oglat videz, “zmanjšaš” nos in čelo … Ni nujen korak, ampak je pomembno orodje (v kombinaciji z osvetljevanjem) za feminizacijo obraza, če ga znaš pravilno nanesti na svoj obraz.

  Osvetljevalec (highlighter)

  Osvetljevalec je izdelek, s katerim naneseš svetlejši odtenek (highlighting – svetlenje). Vsak obraz je različen, ampak highlighter načeloma lahko naneseš kot vertikalno črto na sredini nosu, vodoravno črto na sredini čela, pod obrvi in kot pikico na sredini brade.

  Z diskretnim highlighterjem lahko uspešno spremeniš videz strukture obraza in ustvariš bolj okrogel ali bolj oglat videz, optično zmanjšaš nos in čelo … Ni nujen korak, vendar je v kombinaciji s contouringom pomembno orodje za feminizacijo obraza, saj lahko optično vplivamo na relief obraza, da še bolj poudariš predele, ki jih želiš: sredina čela, konica nosu, vrh ličnic, pod obrvi, pri začetku oči itd.

  Šminka

  Šminka je morda eden od najbolj femininih simbolov, zato je za veliko oseb zelo pomembna. Ampak malokdo ve, da si pred šminko lahko ustnice narišeš s črtalom za ustnice. Črtalo za ustnice pomaga poudariti naravno obliko ustnic ali pa ustvariti poljubno obliko, npr. bolj polno obliko.

  S šminko nato ustnice zapolniš in tako dosežeš bolj poln videz. Pri izboru barve kombiniraj temnejše črtalo s svetlejšo šminko, lahko pa tudi uporabljaš isto barvo za oboje. Šminko seveda lahko uporabljaš tudi brez črtala, vendar bo črtalo poskrbelo za daljši obstoj šminke in bo preprečilo, da se razmaže po obrazu.

  Rdečilo za lica

  Rdečilo je navadno toplo obarvan kozmetični izdelek (odtenki rdeče, roza, oranžne …), s katerim lahko poudariš lica. Rdečila so navadno v pudrasti obliki, vendar jih je mogoče najti tudi v drugih oblikah. Pazi, da izbereš ton, ki bo odgovarjal tvoji barvi kože (in podlagi) ter da pri nanosu ne pretiravaš, saj so barve lahko zelo intenzivne.

  Senca za oči (eyes shadow)

  Senca za oči je navadno suh izdelek, ki ga naneseš na veke in na splošno okoli oči. S tem poudariš in odpreš videz oči. Barve so lahko zelo različne, vendar so za vsakodnevno uporabo najbolj primerne naravne, nevtralne barve (bež, rjava, siva, roza …).

  Črtalo za oči (eyeliner)

  Eyeliner obstaja v različnih oblikah, od svinčnika do tekočega in kremnega eyelinerja. Z njim naj bi še dodatno poudarili_e oči. Naneseš ga navadno v tanki črti na veko nad trepalnicami.

  Maskara

  Maskara je izdelek, ki je namenjen trepalnicam. Te navidezno odebeli, zgosti in podaljša. Za intenziven videz nanesemo črno maskaro, če želiš bolj “naraven” videz, pa lahko uporabiš maskaro rjave barve.

  Oblikovanje obrvi

  Izdelki za oblikovanje obrvi so na voljo v različnih oblikah (svinčniki, sence, kremasti …). Navadno jih izbereš v nekoliko temnejši barvi od barve svojih las. Če te izdelke kombiniramo z nego in oblikovanjem obrvi (npr. s pinceto), lahko obrvi oblikuješ popolnoma po svojih željah.

  Kako trenirati in se učiti naprej?

  Pri makeupu je pomembno, da se zavedaš, da je vsaka koža unikatna. Kar deluje za določeno osebo, ni nujno, da bo delovalo tudi zate. Zato moramo narediti prvi korak in začeti s “treniranjem.” Le tako lahko ugotoviš, kateri izdelki so zate primerni in najlažji za uporabo.

  Vedno si lahko pomagaš z različnimi YouTube tutoriali, vendar je potrebno biti pozorna_en, da youtuberji_ke uporabljajo filtre, luči in postavitve kamer, tako da njihov končni rezultat (kljub ogromni količini makeupa) izgleda brezhibno. Ne smeš se čuditi, če tvoj rezultat (ko svojo kožo vidimo od blizu) ne bo tako popoln kot izgleda na kameri. To je normalno! Zato večina ljudi za vsakdanjo rabo uporablja bolj naraven in kar se da minimalen makeup.

  Nenazadnje, ne glede na to, kakšen rezultat si želiš, se z makeupom tudi kdaj pozabavaj, poskusi različne stvari in se tako z makeupom spoznaj in razbij strah pred njim.

  Makeup tutoriali

  Začasna feminizacija vratu

  Vse trans osebe ne čutijo stiske zaradi izgleda vratu. Za nekatere pa je vrat zelo disforičen del telesa bodisi zaradi izgleda bodisi simbolično, ker od tam prihaja glas, lahko pa ti tudi celoten izgled ni všeč. Če je tako, feminizacija vratu lahko pomeni skrivanje sence brade in adamovega jabolka, ter ustvarjanje iluzije daljšega ali ožjega vratu.

  Začasna feminizacija vratu z makeupom

  Začasna feminizacija vratu z makeupom lahko pomeni skrivati brado ali senco brade.

  Kako prekriti senco brade s makeupom

  Pogoj za nanos makeupa na brado je, da je sveže pobrita. Zakriti dlake na bradi pomeni jih prekriti s močnim korektorjem, ki bo skril kožo pod podlago. Pri izbiri concealerjev poskusi oranžen ali rdeč odtenek, saj dlake pod kožo barvajo kožo s zelenkastim odtenkom. Več kot imaš temnih dlak in bolj gosta, kot je tvoja brada, bolj potrebuješ korektor, ki ima oranžen/rdeč odtenek.

  Obstaja več vrst korektorjev: tekoči, kremni, v stiku itd. Najboljša izbira je kremni korektor, saj bo zagotovil najboljšo izkušnjo mazanja na koži. Za boljšo kontrolo korektor nanesi s prsti. Za najbolj naraven učinek je pomembno, da se čim manj opazi, kje je bil korektor nanešen. Zato, ko si zadovoljen_na s pokritostjo, zmehčaj robove. Cilj je, da se cone s korektorjem čim bolj neopazno usklajujejo s kožo, na kateri korektorja ni ali ga je manj. Nekateri korektorji ponujajo veliko prekrivno moč, medtem ko so drugi bogati s pigmenti.

  Najti korektor s pravim odtenkom, ki uspešno prekrije senco brade in istočasno izgleda naravno na tvoji koži, je lahko izziv. Večinoma optimalne rešitve ni in je treba delati kompromise. Če želiš čim bolj naraven izgled in podaljšan učinek korektorja, po nanosu s širokim čopičem dodaj brezbarvni puder v prahu.

  Kako feminizirati vrat s makeupom

  Če že uporabljaš makeup za obraz, ga lahko uporabiš tudi na vratu, npr. če želiš skriti brado, ker seveda brada raste tudi na vratu, pa tudi za odkrite predele do dekolteja. Pametno je izdelke uporabljati ne samo na obrazu, ampak tudi na drugih vidnih delih od obraza do dekolteja, če ta ni pokrit, da vratu in dekolte po odtenku nista zelo različna od obraza.

  Zato je potrebno prepričljivo ustvariti “fading” med predeli, kjer je makeup in tam, kjer ga ni. To pomeni, da je optimalno “razmazati” korektor okrog predelov, kjer ga naneseš in potem nanesti puder. Na dekolteju lahko uporabljaš tudi samo puder. Po pudru lahko uporabljaš senčenje in highlighter za to, da ustvariš ožji vrat.

  Zamrznitev semena

  Če te skrbijo učinki hormonske terapije na plodnost, obstaja možnost zamrznitve semena. Pred začetkom hormonske terapije lahko oddaš spermo za hranjenje vzorcev v zamrzovalniku. To omogoča hranjenje semena za nekaj let.

  Storitev je sicer plačljiva; strošek zamrznitve krije zavarovalnica. Dlje časa, kot želiš imeti seme na razpolago, dražje je hranjenje.

  Potrebno je pridobiti napotnico osebnega zdravnika, za kar priporočilno pismo ni potrebno. Napotnica mora biti naslovljena na dr. Sašo Drobniča, ginekologa in androloga na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. Več o naročanju lahko prebereš na spletni strani UKC.

  Zgornja operacija – top surgery

  Zgornja operacija (angl. top surgery) oz. dvojna ireverzibilna mastektomija je rekonstruktivni kirurški postopek v katerem trans moškim in nebinarnim transmaskulinim osebam odstranijo prsno tkivo in preoblikujejo prsni koš. Namen operacije je ustvariti raven prsni koš oz. prsni koš, ki je na videz čim bolj podoben prsnim košem cisspolnih moških. Postopek opravijo plastični_e kirurgi_nje in je eden izmed najbolj želenih postopkov v medicinski tranziciji trans moški in transmaskulinih nebinarnih oseb. Obstaja več tehnik zgornje operacije, katera tehnika je najbolj primerna za določeno osebo pa je odvisno od telesnega videza, velikosti in oblik prsnega tkiva pred posegom. Po svetu so najbolj razširjene so te tri tehnike zgornje operacije: dvojna mastektomija z dvema rezoma, periareolarna dvojna mastektomija in laparoskopska dvojna mastektomija (keyhole oz. operacija ključavnice).

  Kako do zgornje operacije – top surgery v Sloveniji

  Osnova za sprejem v postopek zgornje operacije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na Polikliniki ali UKC. Kdaj se zgodi, da tudi psihiater_inja izdata napotnico, tako, da je mogoče, da boš imel_a drugačne izkušnje, kot piše tukaj. Zgornjo operacijo je v sklopu zdravljenja, kritega s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije mogoče opraviti tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer pri Tei Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., ki je dosegljiva na emailu tea.jedlovcnik@sb-nm.si. Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).Prvi pregled pri kirurgu_inji, poteka v 2. nadstropju UKC ali v ambulanti na Polikliniki. Pogosto se zgodi, da je ob isti uri naročenih več ljudi, zato se lahko zgodi, da boš moral_a na pregled čakati kar nekaj časa. Na hodnik te pride iskat medicinski_a tehnik_ca, ki te pospremi do sobe, v kateri sedi dr. med. Kirurg_inja po navadi vpraša, zaradi katere operacije si prišel, možnosti sta periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija ali dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma. S sabo moraš prinesti tudi mnenje psihiatra_inje in ga predložiti kirurgu_inji, ki ga prebere in po navadi naredi kopijo. Nadalje pregleda del telesa, ki ga bo operiral_a, zato moraš odstraniti določene kose oblačil (praviloma se moraš sleči do pasu). Medtem ko te pregleduje po navadi razloži, kako bi izvedel_a operacijo in katere tehnike obstajajo ter katera bo najbolj primerna zate. Na pregledu ne dobiš točnega datuma operacije, povedo pa približno, v katerem mescu lahko prideš na vrsto. Točen datum dobiš po pošti kakšen mesec prej, a jih je dobro glede tega opomniti po telefonu, da slučajno ne pozabijo. V primeru, da želiš pošto prejemati na začasno bivališče, jim to jasno povej že pri naročanju. Med prvim pregledom in operacijo po navadi ni nobenega pregleda več.

  Samoplačniška zgornja operacija

  Zgornjo operacijo je mogoče opraviti tudi samoplačniško v kateri izmed zasebnih plastičnih kirurških ambulant. Cene samoplačniške zgornje operacije so odvisne od tehnike operacije in tudi telesnih značilnosti osebe, o njih se je potrebno pogovoriti z vsakim zasebnim specialistom_ko posebej. Mnogo transmaskulinih oseb se odloča za samoplačniške operacije pri asist. Petru Zormanu, dr. med., ki ima svojo zasebno kliniko Zorman plastična kirurgija. Naročanje na poseb pri dr. Zormanu je mogoče na emailu info@plasticna-kirurgija.si. Pozitivna priporočila glede zgornje operacije smo od nekaj oseb prejele_i o Tei Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., ki je sicer zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto, dosegljiva pa je na emailu tea.jedlovcnik@sb-nm.si. Seveda je samoplačniško mogoče opraviti zgornjo operacijo tudi drugje, tako v Sloveniji kot v tujini. Za več informacij o teh možnosti se je potrebno obrniti na psihiatra_injo ali druge člane_ice konzilija.

  Možne tehnike zgornje operacije v Sloveniji

  V Sloveniji sta preko zdravstvenega zavarovanja na voljo ti dve tehniki zgornje operacije:

  • Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija
  • Dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma

  Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija

  Periareolarna zgornja operacija, ki se ji velikokrat reče kar peri, je proces, ki je praviloma priporočen osebam, ki imajo pred operacijo manjši prsni koš in malo prsnega tkiva.
  Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija

  Osnovne informacije o peri zgornji operaciji:

  • poseg traja okvirno 3–5 ur,
  • večina oseb po posegu ohrani večino občutljivosti v bradavicah,
  • tehnika peri pusti za seboj manjše brazgotine, ki s časom lahko postanejo skoraj povsem nevidne.

  Dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma

  Zgornja operacija z dvema rezoma je proces, ki je praviloma priporočen osebam, ki imajo pred operacijo večji prsni koš, veliko prsnega tkiva in nasploh večja telesa.
  Dvojna ireverzibilna mastektomija

  Osnovne informacije o zgornji operaciji z dvema rezoma:

  • poseg traja okvirno 3–4 ure,
  • tehnika za seboj pusti velike vidne brazgotine,
  • večina oseb ima po posegu zmanjšano občutljivost v bradavicah,
  • poseg poteka tako, da se osebi popolnoma odstranijo bradavice, ki se jih nato po odstranitvi prsnega tkiva ponovno namesti na prsni koš in sicer na drugo mesto z namenom ustvarjanja videz čim bolj tipičnega maskulinega prsnega koša,
  • pogosto je del posega tudi liposukcija maščobnega tkiva ob stranskih delih telesa,
  • okrevanje po tem posegu je precej daljše in bolj zahtevno kot po periareolarni zgornji operaciji

  Izkušnje z zgornjo operacijo

  Tehniko posega na podlagi izgleda in velikosti tvojega prsnega koša in telesa določi kirurg_inja, ki te bo operiral_a. Praviloma ti že na prvem pregledu pove, katero tehniko lahko pričakuješ, ni pa nujno, da boš prejel_a ta podatek. Nekatere osebe to izvedo šele tik pred ali po operaciji. Pomembno je imeti čimbolj realna pričakovanja glede zgornje operacije. To pomeni, da ni nujno, da bodo tvoji rezultati že po prvem posegu izgledali točno tako, kot si morda želiš ali kot izgledajo prsni koši trans maskulinih oseb na instagramu. Praviloma zgornji operaciji sledi možnost korekcijske operacije (vsaj 1 leto po prvem posegu), kjer se estetsko koregira tkivo.
  “Poseg je trajal 2 uri, po posegu sem imel zelo boleče okrevanje. Dva dni po posegu sem dobil visoko vročino in mrzlico. Oditi sem moral na urgenco v Ljubljano, kjer pa se mi je stanje izboljšalo, saj so mi odstranili steznik (takoj ko sem se zbudil po operaciji sem opazil na sebi steznik, da je držal šive skupaj). Na urgenci so mi predlagali, da nosim steznik 12 ur na dan. Ko sem imel oblečen steznik sem izredno težko dihal, in čutil sem velik pritisk na šive.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “Imel sem double incision. Operacija je bila uspešna, zdravnik mi je čudovito oblikoval prsi, tako kot sem si želel. Izgledajo tako, kot da bi jih treniral v fitnesu.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “V UKC sem bil sprejet že v petek dopoldne, ampak so me čez vikend poslali domov, tako da sem pred posegom bil tam samo čez noč. Na vrsto za operacijo sem prišel okrog 12h. Od anestezije naprej sem spal, tako da se ne spomnim nobene bolečine. Po zbujanju iz anestezije sem imel zaradi nizkega nivoja zavedanja in presenečenja nad tesnim občutkom okrog prsnega koša (medicinski binder, ki ga namestijo za zdravljenje) malo težav z dihanjem. Ampak sem hitro zaspal nazaj in se zares zbudil šele enkrat zvečer.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
  “Naročil sem se k psihiatru Zajcu, na vrsto sem prišel v roku meseca. Po dveh srečanjih mi je rekel da je moja tranzicija samo polovična in mi verjetno ne bo odobrena. Tako sem se odločil sam it na samoplačniško top surgery, ki sem jo imel v roku dveh tednov od prvega srečanja s kirurgom dr. Zormanom.” (nebinarna oseba, samoplačniška operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “Že takoj po operaciji sem imel IV antibiotike in analgetike, tako da bolečin ni bilo. Bil pa sem zelo utrujen in sem veliko spal. V bolnišnici sem ostal še tri dni po posegu, na tej točki sem bil že dovolj močan da sem lahko hodil okrog, se oblekel in odnesel sebe in svoje stvari ven, kjer so me pobrali starši. Dobil sem tudi veliko močnih protibolečinskih tablet, ki pa jih nisem skoraj nič porabil - po operaciji je bolečina manjši problem kot utrujenost in splošno ovirano gibanje. Tri dni po posegu so me zadržali zaradi drenaže, ki mora pasti pod določen volumen dnevno,preden jih odstranijo. Odstranitev cevk ni najbolj prijetna, ni pa tudi hudo boleča in traja par sekund.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
  “Tehnika posega ni bila debatirana tema, ob določenih dodatnih vprašanjih sem dobil vtis, da je bolje če ne drezam naprej. Prvi kirurg je v izvidu napisal, da bi bila najbolj primerna tehnika z dvojnim rezom, drugi pa se je ob hitrem pregledu odločil za periareolar, s komentarjem da ne mara delati nepotrebnih brazgotin - če se koža ne bo sama skrčila, se lahko dela kasnejše popravke.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
  “Poseg mi je določil kirurg sam, pred posegom sem imel samo en pregled, kjer si je zdravnik ogledal prsi in pripravil načrt operacije. Ogledal si je tudi mojo krvno sliko. Pred operacijo nisem smel vzeti injekcije nebida.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “Vključen sem bil v vse odločitve glede operacije. Po top surgery sem šel še isti dan domov.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “V bolnico sem prišel en dan pred operacijo, po operaciji zaradi protibolečinskih nisem čutil nič. Ponoči se je bolečina začela malo stopnjevati ampak ni bilo hudo, edino neprijetno mi je bilo ležat, ker sem lahko bil le na hrbtu. Dan po operaciji so mi odstranili drenažo, počakal sem odpustnico in šel v domačo oskrbo.” (trans moški, operacija tehnike peri)

  Izkušnje z okrevanjem po zgornji operaciji

  Trajanje okrevanja je odvisno od večih faktorjev, med njimi tehnike zgornje operacije in raznih individualnih okoliščin, praviloma pa je priporočeno mirovati minimalno prva 2 tedna po operaciji. V tem času je odsvetovano tuširanje, saj morajo kirurške rane ostati suhe. Za higieno lahko skrbiš z vlažnimi robčki, najlažje pa bo, če ti pri skrbi za higieno nekdo pomaga. Prav tako je priporočljivo minimalno 1–2 tedna spati na hrbtu in z dvignjenim vzglavljem. Najbolj boleči so ponavadi prvi dnevi po operaciji, saj popuščajo protibolečinske tablete in anestezija. Neudobje s seboj prinese tudi binder. Po operaciji moraš približno 6 tednov (točen čas ti bo povedal kirurg_inja) ves čas nositi binder oz. steznik, ki ga prejmeš v bolnici in bo po tvojih merah zašit prav v namen nošnje tekom okrevanja. Vsaj 2 - 3 tedne ne dviguj ničesar težkega oz. težjega od par kilogramov in prav tako ne dviguj svojih rok nad ramena. S takšnimi gibi lahko vplivaš na celjenje brazgotin. Namen okrevanja je čim manj obremenjevati mišice prsnega koša in kirurške rane in jim omogočati, da se v miru zacelijo. Minimalno 2–3 tedne lahko pričakuješ, da bo tvoj prsni koš otekel, pri nekaterih osebah pa oteklina izgine šele po nekaj mesecih. Po približno 6–8 tednih je praviloma mogoče ponovno pričeti s telesno vadbo in dvigovanjem težjih predmetov. Vsaj 6 mesecev po operaciji je priporočljivo, da se brazgotin ne izpostavlja soncu, po tem pa je pomembno, da se jih maže s sončno kremo z visokim UV faktorjem.
  “Okrevanje je trajalo 2 meseca. Po dveh mesecih sem prenehal z uporabo steznika. Pol leta po operaciji nisem mogel dvigovati težkih stvari.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “1 mesec strogega počitka, rok nisem smel dvigovati nad višino prsi. Potreboval sem pomoč pri tuširanju in oblačenju. Vsakih nekaj dni sem moral k svoji zdravnici na prevez. Šive so mi odstranili po dveh tednih. Bolečina je bila blaga in je trajala še približno 10 dni po prihodu iz bolnice.” (trans moški, operacija tehnike peri)
  “Takoj naslednji dan po operaciji sem dobil injekcijo Nebida. Naslednji dan sem bil izpuščen iz bolnišnice. En teden sem jemal antibiotike in protibolečinske tablete.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “Okrevanje doma je bilo precej enostavno. Od celotne izkušnje mi je najbolj ostala v spominu bolečina v zgornjem delu hrbta - spati se res ne da drugače. Na začetku sem par dni samo ležal (netflix je super za to), ampak kmalu sem imel dovolj moči za kake lahke aktivnosti. Preaktiven itak ne moreš biti, če roke lahko dvigneš za največ 45°. Po enem tednu sem imel pregled pri kirurgu, ki je ocenil da se lahkotuširam, ter naj masiram tkivo z mazilom (za boljše krčenje kože). Še vedno sem nosil kompresijski trak. Zadnji pregled pri kirurgu sem imel en mesec kasneje, kjer je svetoval nadaljnjo masažo in uporabo silikonskega mazila za brazgotinsko tkivo. Po pregledu nisem imel več nobenih telesnih omejitev, svetoval je tudi trening mišic. Čez kako leto bom šel na kontrolo, kjer se lahko dogovorim za dodatne posege.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
  “Po treh dneh sem šel dol iz zdravil, ker nisem imel bolečin. Celjenje je bilo lahko, hitro in brez bolečin. Prve par dni mi je nekdo drug kuhal kosilo. Drugače sem vse bil zmožen sam počasi opraviti.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)

  Izkušnje z zapleti po zgornji operaciji

  Zgornji operaciji lahko sledijo razni zapleti, kateri vse je nemogoče predvideti. Pomembno je, da se o morebitnih zapletih vnaprej pogovoriš s kirurgom_injo te ga_jo vprašaš za razne vire do točnih informacij, saj je na internetu seveda mogoče najti tudi veliko nepreverjenih informacij. Zapleti se lahko pojavijo v operativni ali post-operativni fazi tekom okrevanja. Mnogo zapletov je mogoče uspešno rešiti oz. odpraviti. Veliko oseb ima korekcijske posege, katerih namen je izboljšati videz novega prsnega koša. Trans in nebinarne osebe iz Slovenije so doživele_i sledeče zaplete:
  “Pri okrevanju po top surgery se mi je na eni strani pod pazduho odprl rez in je gledal ven sukanec od šiva, ki sem ga po telefonskemu posvetu s kirurgom sam odrezal, luknjica kjer je ven kukal šiv se je sama zaprla in se je lepo zacelilo.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “V bolnišnici so mi sešili preozek binder, ki ga je treba nositi od trenutka po operaciji ter še mesec po njej. Zaradi tega mi je takoj po operaciji močno padel kisik v krvi insem pristal na kisiku. Ko so ugotovili v čem je težava so mi zgornji preozek binder (moral sem nositi dva binderja, enega na zgornjem delu trupa, drugega na spodnjem) odstranili in sem spet normalno dihal.” (trans moški, operacija tehnike peri)

  Vpliv zgornje operacije na počutje in duševno zdravje

  Zgornja operacija je v medicinski tranziciji za trans moške in maskuline nebinarne osebe eden izmed najbolj zaželenih postopkov, prav tako pa poleg hormonske terapije postopek za katerega se odloča največ oseb. Izkušnja zgornje operacije ima na počutje in duševno zdravje trans in nebinarnih oseb seveda zelo velik vpliv, saj gre za velik ireverzibilen postopek.
  “Občutno izboljšanje na področju spolne disforije sem občutil takoj po posegu. Metaforična in dobesedna teža mi je padla z ramen. Počutil sem se bolj samozavestno in sproščeno kot prej, še bolj pomembno pa je da sem čutil veliko olajšanje. Skoraj bi to opisal kot dolgotrajno bolezen, za katero dolgo časa niti sam nisem vedel, potem sem pa še dolgo časa čakal, da je bila zdravljena. Po tej operaciji mi nikoli več ne bo treba skrbeti, da bi prišla nazaj. Ne vem če bi si upal sklepati kakšen vpliv je poseg imel na depresivna stanja, lahko pa rečem da je to poglavje zdaj za mano in se lahko osredotočim na druge stvari v svojem življenju.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
  “Počutil sem se odlično, z veseljem sem si oblekel kakšno oprijeto majčko in odšel na bazen ali na morje plavat. Pred posegom nisem bil na morju približno 10 let zaradi disforije. Imam dve veliki brazgotini.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “Ker ne maram sprememb, se še zdaj navajam na novo telo.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)
  “Poseg je pripomogel k samozavesti, moje telo mi je postajalo vedno bolj všeč. Počutil sem se zelo svobodnega saj sem lahko brez slabega občutka v javnosti brezmajice (npr. na plaži, kjer sem do posega vedno nosil majico).” (trans moški, operacija tehnike peri)