Pogoji za dostop do hormonske terapije v Sloveniji

Za vstop v endokrinološko obravnavo potrebuješ:

  • Priporočilno pismo s strani psihiatra_inje
  • Napotnico za endokrinologijo (izda jo osebna_i zdravnica_ik)

Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti izda napotnico za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki ali UKC.

Ob tem prejmeš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti.

Kaj je obvezno in priporočljivo opraviti pred začetkom hormonske terapije

Pred pričetkom jemanja hormonske terapije je potrebno opraviti določene zdravstvene preglede. Osebe, ki bodo pričele hormonsko terapijo za feminizacijo, morajo opraviti dva pregleda:

  • Pregled prsi (klinični pregled, ultrazvok in po možnosti mamografija; ni del programa DORA)
  • Ultrazvok abdomna (trebuha)

Pregledi so namenjeni preverjanju notranjih organov. Napotnice za preglede predpiše endokronolog_inja ali osebna_i zdravnica_ik.
Pred pričetkom hormonske terapije je osebam na voljo tudi pogovor glede hrambe genetskega materiala

Hormonska terapija izven uradne diagnoze F64.0

Nikakor nikogar ne vzpodbujamo, da začne hormonsko terapijo brez zdravstvenega nadzora. Ampak dejstvo je, da nekatere osebe, ki do hormonske terapije ne morejo dostopati preko uradnega sistema, iščejo alternativne načine pridobitve diagnoze v tujini (na primer v Beogradu).

Nekatere osebe, ki zaradi psiholoških stisk ne morejo čakati in potrebujejo hormonsko terapijo nemudoma, tvegajo z naročanjem hormonov na spletu in začnejo terapijo na lastno pest. V tem primeru se svetuje, da si osebe same organizirajo krvne preiskave in same interpretirajo svojo krvno sliko.