Začasna feminizacija obraza z makeupom

O makeupu

Ko govorimo o makeupu, govorimo o različnih metodah in tehnikah nanašanja kozmetičnih produktov/ličil (makeupa), s katerimi želimo doseči drugačen oz. “izboljšan” videz.

Ljudje že od nekaj uporabljamo različne oblike makeupa. Prav tako skozi zgodovino uporaba makeupa ni bila ekskluzivna samo za en spol, danes pa je uporaba makeupa je v naši družbi najbolj značilna za ženske, čeprav postaja vse bolj univerzalna in namenjena osebam vseh spolov.

Makeup obstaja v več različnih oblikah: od naravnega videza (“no makeup” look – kar ne pomeni nujno, da je bila uporabljena “majhna” količina makeupa), do bolj izstopajočega videza, kjer je prisotnost makeupa namenoma očitna (od večernega looka do drag make up-a).

Z uporabo makeupa lahko koži podamo bolj sijajen videz, poudarimo različne predele obraza (oči, ustnice, obrvi, trepalnice, …), spremenimo videz strukture obraza (contouring, highlighting, …), prekrijemo nezaželene elemente na obrazu (pordelost, podočnjake, mozolje, senco od brade, …), itd.

Feminizacija obraza z makeupom

Pri feminizaciji obraza s pomočjo makeupa gre za tehnike uporabe makeupa, s katerimi bomo dosegle_i bolj stereotipno ženstven videz.
Za “ženstven videz” obraza so značilne naslednje lastnosti: mehkejša, bolj gladka koža, večje ustnice, bolj okrogel obraz, tanjše obrvi z večjim lokom, daljše trepalnice, velike, bolj izstopajoče oči …

Pomembno je, da se zavedamo, da stereotipen “ženstven videz” ni osnovan zgolj na podlagi bioloških faktorjev, temveč je v veliki meri posledica kozmetičnih praks in uporabe makeupa, ki se ga ženske bolj pogosto poslužujejo.

Feminizacijo obraza z makeupom lahko dosežeš z sledečimi koraki in produkti (vsi niso nujno potrebni – upoštevaj svoje želje in potrebe).

Priprava kože s primerjem

“Primer” je po negi obraza naslednji najbolj pomemben korak, s katerim dosežeš popolnoma gladek učinek in tako ustvariš dobro podlago za nanos makeupa. Primer lahko najdeš v več različnih oblikah (za cel obraz, samo za oči, mat ali sijajen efekt …), zato je pomembno, da preveriš, ali bo določen primer deloval za tvoje potrebe.

V osnovi pa je to produkt, ki ga na obraz naneseš kot kremo, ki na tvojem obrazu zapolni pore in manjše gube (in druge “nepravilnosti” na obrazu). Z njim ustvariš popolno podlago, ki pomaga pri obstojnosti makeupa. Lahko ga nadomestiš s katero koli dermatološko kremo za hidratacijo obraza.

Korektor (concealer)

Concealer je navadno kremast izdelek, podoben podlagi, vendar svetlejše barve, s katerim se osredotočiš samo na določene predele obraza, ki jih želiš dodatno zakriti (npr. pod očmi).

Podlaga oz. puder (foundation)

Podlago (ali puder) lahko najdeš v več različnih oblikah (tekoča, kremasta, v sticku, suha). Katero uporabiš, je odvisno od rezultata, ki ga želiš doseči, in od ostalih izdelkov, ki jih uporabljaš. Pri podlagi pazi, da izbiraš produkte, ki bodo odgovarjali tvoji barvi kože – seveda točnega pigmenta skoraj ne moreš najti, zato izberi najboljši približek. Če si želiš manj debelo podlago, lahko namesto nje uporabljaš tudi kreme za dojenčke.

Senčenje (contouring)

Izdelke za senčenje najdeš v različnih oblikah (od kremastih do suhih), zanje pa je značilno, da so nekoliko temnejše barve, saj z njim oblikujemo obraz s taktičnim postavljanjem “senc”. Uporabljaš ga načeloma pod ličnicami, na temenih, okoli čela, ob nosu in okoli spodnje čeljusti.

Vsak obraz je različen in senčenje tudi: dobro senčenje se naj ne bi prav videlo ampak rahlo začutilo. S diskretnim senčenjem lahko uspešno spremeniš videz strukture obraza in ustvariš bolj okrogel ali bolj oglat videz, “zmanjšaš” nos in čelo … Ni nujen korak, ampak je pomembno orodje (v kombinaciji z osvetljevanjem) za feminizacijo obraza, če ga znaš pravilno nanesti na svoj obraz.

Osvetljevalec (highlighter)

Osvetljevalec je izdelek, s katerim naneseš svetlejši odtenek (highlighting – svetlenje). Vsak obraz je različen, ampak highlighter načeloma lahko naneseš kot vertikalno črto na sredini nosu, vodoravno črto na sredini čela, pod obrvi in kot pikico na sredini brade.

Z diskretnim highlighterjem lahko uspešno spremeniš videz strukture obraza in ustvariš bolj okrogel ali bolj oglat videz, optično zmanjšaš nos in čelo … Ni nujen korak, vendar je v kombinaciji s contouringom pomembno orodje za feminizacijo obraza, saj lahko optično vplivamo na relief obraza, da še bolj poudariš predele, ki jih želiš: sredina čela, konica nosu, vrh ličnic, pod obrvi, pri začetku oči itd.

Šminka

Šminka je morda eden od najbolj femininih simbolov, zato je za veliko oseb zelo pomembna. Ampak malokdo ve, da si pred šminko lahko ustnice narišeš s črtalom za ustnice. Črtalo za ustnice pomaga poudariti naravno obliko ustnic ali pa ustvariti poljubno obliko, npr. bolj polno obliko.

S šminko nato ustnice zapolniš in tako dosežeš bolj poln videz. Pri izboru barve kombiniraj temnejše črtalo s svetlejšo šminko, lahko pa tudi uporabljaš isto barvo za oboje. Šminko seveda lahko uporabljaš tudi brez črtala, vendar bo črtalo poskrbelo za daljši obstoj šminke in bo preprečilo, da se razmaže po obrazu.

Rdečilo za lica

Rdečilo je navadno toplo obarvan kozmetični izdelek (odtenki rdeče, roza, oranžne …), s katerim lahko poudariš lica. Rdečila so navadno v pudrasti obliki, vendar jih je mogoče najti tudi v drugih oblikah. Pazi, da izbereš ton, ki bo odgovarjal tvoji barvi kože (in podlagi) ter da pri nanosu ne pretiravaš, saj so barve lahko zelo intenzivne.

Senca za oči (eyes shadow)

Senca za oči je navadno suh izdelek, ki ga naneseš na veke in na splošno okoli oči. S tem poudariš in odpreš videz oči. Barve so lahko zelo različne, vendar so za vsakodnevno uporabo najbolj primerne naravne, nevtralne barve (bež, rjava, siva, roza …).

Črtalo za oči (eyeliner)

Eyeliner obstaja v različnih oblikah, od svinčnika do tekočega in kremnega eyelinerja. Z njim naj bi še dodatno poudarili_e oči. Naneseš ga navadno v tanki črti na veko nad trepalnicami.

Maskara

Maskara je izdelek, ki je namenjen trepalnicam. Te navidezno odebeli, zgosti in podaljša. Za intenziven videz nanesemo črno maskaro, če želiš bolj “naraven” videz, pa lahko uporabiš maskaro rjave barve.

Oblikovanje obrvi

Izdelki za oblikovanje obrvi so na voljo v različnih oblikah (svinčniki, sence, kremasti …). Navadno jih izbereš v nekoliko temnejši barvi od barve svojih las. Če te izdelke kombiniramo z nego in oblikovanjem obrvi (npr. s pinceto), lahko obrvi oblikuješ popolnoma po svojih željah.

Kako trenirati in se učiti naprej?

Pri makeupu je pomembno, da se zavedaš, da je vsaka koža unikatna. Kar deluje za določeno osebo, ni nujno, da bo delovalo tudi zate. Zato moramo narediti prvi korak in začeti s “treniranjem.” Le tako lahko ugotoviš, kateri izdelki so zate primerni in najlažji za uporabo.

Vedno si lahko pomagaš z različnimi YouTube tutoriali, vendar je potrebno biti pozorna_en, da youtuberji_ke uporabljajo filtre, luči in postavitve kamer, tako da njihov končni rezultat (kljub ogromni količini makeupa) izgleda brezhibno. Ne smeš se čuditi, če tvoj rezultat (ko svojo kožo vidimo od blizu) ne bo tako popoln kot izgleda na kameri. To je normalno! Zato večina ljudi za vsakdanjo rabo uporablja bolj naraven in kar se da minimalen makeup.

Nenazadnje, ne glede na to, kakšen rezultat si želiš, se z makeupom tudi kdaj pozabavaj, poskusi različne stvari in se tako z makeupom spoznaj in razbij strah pred njim.

Makeup tutoriali