Glas

Kako lahko sam_a treniraš svoj ton glasu za lajšanje disforije

Glas je za mnoge trans moške in trans maskuline nebinarne osebe eden od večjih virov spolne disforije. Glas je tudi ta, ki marsikdaj lahko “izda” osebo, ki sicer že passa. Osebe, ki želijo znižati ton oz. višino svojega glasu, lahko delajo treninge glasu oz. voice training/voice coaching. Trening bi naj trajal med vsaj 6 mesecev do 1 leta, seveda pa je to odvisno tudi od želja posamezne osebe. Zelo pomembno je, da točno slediš predpisanim vajam in s treningom ne pretiravaš, saj lahko poškoduješ glasilke.

Na internetu lahko najdeš razne videe in spletne strani, ki ti pomagajo pri treningu glasu. Prav tako je mogoče na pametne telefone naložiti aplikacije, s pomočjo katerih meriš višino in razpon svojega glasu, kar je lahko v pomoč pri ugotavljanju koliko sprememb v višini želiš doseči. Ena izmed priljubljenih aplikacij za trans osebe je Voice Tools (povezava do aplikacije za androide).

Praviloma bi se trans osebe, ki imajo uradno podeljeno diagnozo, lahko obrnile tudi na logopede, ki so člani_ce konzilija in z njihove strani prejele_i trening oz. vaje glasu. Žal nimamo nobenih podatkov o trans moških ali trans maskulinih osebah, ki bi imele izkušnje z logopedi_njami iz Ljubljane. Član konzilija je specialist otorinolaringologije Aleš Grošelj, dr. med.

Izkušnje s treningom glasu

“Omenil bi rad, da je lahko namerno nižanje glasa pred hormonsko terapijo lahko zelo nevarno in boleče. Zato si raje poglej kakšen tutorial na internetu ali pa tega ne počni dokler nisi na hormonski terapiji in se začne glas sam nižati.”

(trans moški)