Histerektomija

Histerektomija je operacijska odstranitev maternice. Tehnik, kako odstraniti maternico je kar nekaj (vaginalno, abdominalno, radikalno, subtotalno, laparaskopsko, itd.), kar pomeni, da bo točno medoto operacije določil_a ginekolog_inja z upoštevanjem osebnih značilnosti posamezne osebe.

Trans maskuline osebe praviloma potrebujejo histerektomijo kot pripravo ali enega izmed posegov pri spodnjih operacijah ali pa kot samostojen poseg, saj oseba ne želi več imeti maternice. Za histerektomijo se večkrat odločajo npr. trans maskuline osebe, ki ne jemljeno testosterona, želijo pa v celoti prekiniti menstruacijo. Prav jemanje hormonske terapije ali ne tudi vpliva na tehniko histerektomije, saj je pri osebah, ki niso na hormonski terapiji nemogoče odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, saj bi jim s tem odstranili primaren vir spolnih hormonov, ki jih s terapijo ne nadomeščajo, kar bi imelo razne negativne posledice za zdravje osebe.

Ali v Sloveniji lahko opravim histerektomijo

Osnova za sprejem v postopek histerektomije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico poseg.

Histerektomijo pri odrasli osebi lahko izvedejo vsi_e ginekologi_nje v Sloveniji, je pa predhodno potrebna dokumentacija, t.j. priporočilno pismo za ta ireverzibilni ginekološki poseg s strani izbrane_ga psihiatrinje_a. Prav tako je potrebna predhodna obravnava pri eni izmed ginekologinj, ki so članice Konzilija za potrditev spolne identitete.

Je histerektomija krita s strani ZZZS ali samoplačniška in kakšne so čakalne dobe

Kot velja tudi pri ostalih posegih iz procesa potrditve spolne identitete, je dostop do histerektomije omogočen na osnovi prejete diagnoze F64.0 in priporočilnega pisma izbrane_ga psihiatrinje_a.

Točne informacije glede čakalnih dob se lahko pridobi pri ginekologinjah, ki so članice Konzilija za potrditev spolne identitete. Kot na vseh drugih področjih tudi pri histerektomijah velja, da so čakalne dobe za različne preglede in posege centralizirane, torej so vezane na celoten javni zdravstveni sistem v Sloveniji in niso odvisne od specialistk_ov.

Možne tehnike histerektomije

Tehnik hitesterektomije je več, kar pomeni, da lahko samo ginekolog_inja, ki je pristojna za določeno osebo, pove katera točno tehnika histerektomije se bo izvedla in vse podrobnosti o operaciji.Trans in nebinarne osebe, s katerimi smo me_i govorile_i v pripravi teh informacij, so imele laparoskopsko histerktomijo oz. laparoskopsko odstranitev maternice. Laparoskopska odstranitev maternice je tehnika, kjer se odstrani maternico, lahko z jajčniki in jajcevodi ali brez. Operacijo se izvede tako, da kirurg_inja s posebnim električnim inštrumentom prekine vezi in žile jajčnika, jajcevoda in maternice na ustreznih mestih ob medenični steni ali ob maternici, glede na obseg operacije. Nato odstrani telo maternice iz trebuha s pomočjo inštrumenta, ki tkivo razreže na trakove, da se jih lahko izvleče skozi cevasto vodilo. Po posegu kirurg_inja ponovno pregleda področje operacije, odstrani optične in delovne inštrumente, odstrani plin ter vsako rano posebej zašije s kožnim šivom. Po zaključku lahko v trebušni votlini ostane nekaj plina, ki včasih po operaciji še nekaj časa (dokler se popolnoma ne resorbira) draži prepono ter povzroča bolečine v ramenih. Odstranjeno tkivo se pošlje na histopatološko preiskavo. Šive na koži se običajno odstrani po 7 dneh od operacije.

Obvezni pregledi pred histerektomijo in predpriprave

Pred histerektomijo je obvezno opraviti vsaj en, lahko pa tudi več pregledov. Točno kakšne preglede je potrebo opraviti bo določil_a ginekolog_inja glede na tehniko operacije, osebne značilnosti osebe ter dejstvo, ali je oseba na hormonski terapiji ali ne.

“Za histerektomijo sem imel dva pregleda, najprej pri enem ginekologu, potem pri tej, ki me je operirala.”

(nebinarna oseba)

Izkušnje s histerektomijo

“Moja operacija je bila simpl, zelo rutinska, vse je bilo ok. Po operaciji sem bil še par dni v UKC na opazovanju, ampak sem bil brez bolečin in celjenje je bilo hitro. Moja izkušnja, kjer ni bilo ne problemov, ne zapletov, je izjema.”

(nebinarna oseba)

Vpliv histerektomije na počutje in duševno zdravje

“Od nekdaj sem imel grozne menstruacije in vse, kar sem si želel, je bilo, da se to konča. Histerektomija je zame edini način, saj nisem na testosteronu. Odločitev za operacijo je bila ena boljših odločitev mojega življenja, večkrat se samo vprašam, zakaj nisem tega opravil že prej.”

(nebinarna oseba)