Kineziološki trak

Kineziološki trak (imenovan tudi KT tape) je pripomoček, ki ga nekatere osebe uporabljajo na zgornjem delu telesa oz. preko prsnega tkiva z namenom sploščiti prsno tkivo. Osnovni namen trakov je sicer rehabilitacijski, produkt je ustvarjen namreč za športnice_ke in jim služi na razne načine, predvsem vzdružuje prožnost mišic in znižuje bolečino.

Nekatere trans in kvir osebe uporabljajo kineziološke trakove v namene, za katerega produkt sicer ni bil izdelan, vendar je ob skrbi za varno nošenje mogoča tudi ta uporaba.

V tujini (predvsem v Ameriki) obstaja tudi “trans tape”, ki je zelo podoben produkt, namenjen pa prav potrebam trans oseb, uporablja pa se ga po istem principu kot kineziološki trak. Če imate možnost spletnega nakupovanja bolj priporočamo uporabo trans tape-a kot kinezioloških trakov. 

Kje kupiti kineziološke trakove

Kineziološke trakove je mogoče kupiti v vseh bolje založenih športnih trgovinah in v raznih spletnih športnih prodajalnah. Trakov ni problema kupiti v Sloveniji, kar je dokaj redko za pripomočke, ki služijo trans osebam. Cena trakov je ponavadi med 10 in 20 €.

Kako varno uporabljati kineziološke trakove


Pred uporabo kinezioloških trakov je zelo pomembno imeti v mislih realna pričakovanja. Trakovi bodo namreč želen rezultat prinašali le osebam, katerih prsno tkivo ni preveč veliko. Trakovi namreč nimajo velike nosilnosti in se pri večjih prsnih koših zgodi, da so trakovi prešibki, da bi nudili oporo. Trakove se sicer uporabi tako, da se vsako stran prsnega koša oblepi z nekaj trakovi, ki se jih nategne pod pazduho. Trakovi tako sploščijo prsni koš. Pomembno je imeti v mislih, da lahko pogosta uporaba poškoduje kožo, tako da je vsakodnevna uporaba trakov v namen povezovanja prsnega tkiva odsvetovana. V primeru alergijske reakcije na trakove se naj takoj preneha z uporabo.

Izkušnje z uporabo

“TransTape uporabljam že skoraj eno leto, pred tem sem pa nosil binder. Uporab TransTape-a mi je olajšala življenje, uporabljam ga vsak dan, še posebno pri treningih, saj je lahko binder kdaj omejujoč.”

(trans moški)

“Prva izkušnja je bil binder, kasneje sem imel kineziološke trakove, ki sem jih kupil v lekarni. Z binderji nisem bil precej zadovoljen, ker so me preveč tiščali, predvsem pa mi je bilo poleti z njim prevroče. Z kineziološkimi trakovi pa sem bil bolj zadovoljen, ker sem se v njih počutil boljše, ni mi bilo vroče in občutek je bil bistveno boljši kot pri binderju.”

(trans moški)

“Ful sem si želel uporabljati tape, fajn mi izgleda na drugih. Sem ga nabavil in poiskusil, vendar je žal moj prsni koš prevelik in ni šans, da bi trak lahko nudil oporo mojemu prsnemu tkivu.”

(nebinarna oseba)

“Tape pa po mojem mnenju ni pametno uporabljati čisto vsak dan oz. ga je potrebno uporabljati po pameti, saj je vsak posameznik drugačen (nekateri imajo lahko alergijsko reakcijo, nekateri ga potrebujejo veliko več; koža nima dovolj časa za celjenje in obnovitev,… ).”

(trans moški)

Vpliv uporabe kinezioloških trakov na počutje in duševno zdravje

“S TransTape-om sem res zelo zadovoljen; vendar je pri teh stvareh treba paziti, saj je vsako telo drugačno. Meni je olajšalo življenje, vendar komu drugemu, če se pojavijo neželeni stranski učinki verjetno ne bo, zato je pri uporabi treba biti previden.”

(trans moški)

“Kineziološki trakovi so mi zelo pomagali pri disforiji, ker so super prikrili prsi. V poletnih mesecih so mi zelo pomagali saj me ni skrbelo, da bi se prsi opazile skozi majico.”

(trans moški)

“Drastično se je povečala moja samozavest in udobnost v svoji koži.”

(trans moški)