Operacija glasilk – laringoskopija

Medializacijska laringoskopija oz. maskulinizacijska laringoskopija (ang. medialization laryngoplasty/masculinization laryngoplasty) je kirurški poseg pri katerem kirurg_inja spremeni strukturo glasilk z namenom znižanja glasu. Kot pri večini operativnih posegov tudi pri laringoskopiji obstaja več možnih tehnik posega. Ena izmed možnosti maskulinizacije glasu je poseg, kjer se na glasilke vstavi vsadke, ki omogočajo znižanje glasu. Vsadki so praviloma narejeni iz hialuronske kisline, kolagena ali raznih maščobnih tkiv.

Prav tako se izvaja poseg relaksacijske laringoskopije (ang. relaxation laryngoplasty), katero se izvaja s tremi različnimi metodami, vse tri metode pa se praviloma pričnejo z rezom v vrat z namenom dostopa do hrustanca ščitnice, nato pa se z raznimi tehnikami opravi posege na hrustancu.

Ali v Sloveniji lahko opravim operacijo glasilk

S strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo leta 2021 prejele_i informacijo, da laringoskopije opravljajo v Splošni bolnišnici Celje. Podatka o tem po kateri tehniki opravljajo operacije nismo prejele_i.

Izkušnje s operacijo glasilk

“Leta 2019 sem imel operacijo na glasilkah – maskulinizacija glasu. Pred posegom si je zdravnik ogledal samo mojo krvno sliko. Stroške sem kril sam, cena posega: 3000 eur. Tehniko posega je odločil zdravnik sam. Operiral me je Dr. Kursat Yelken iz Istanbula, Turčija. Poseg je trajal eno uro. V bolnišnico sem bil sprejet 5 ur pred posegom in izpuščen še isti dan, približno dve uri po posegu. Dobil sem samo lokalno injekcijo, tako da sem med posegom celo govoril s kirurgom. Skozi celotno operacijo sem čutil močan pritisk na grlo in zelo me je zeblo. Zdravnik je ves poseg govoril z mano in se šalil. Po posegu sem zelo težko pil in jedel saj me je močno bolelo grlo in glasilke. 10 dni sem jemal antibiotike in protibolečinske tablete.”

(trans moški)

Izkušnje z okrevanjem po operaciji glasilk

“Zapletov ni bilo. Okreval sem eno leto, saj je to dolgotrajen proces okrevanja. Imam 3 cm dolgo brazgotino na vratu.”

(trans moški)

Vpliv operacije glasilk na počutje in duševno zdravje

“Pred posegom so me ljudje po telefonu velikokrat zamenjali z žensko. Po posegu se to ni več zgodilo, zato sem bil zelo hvaležen. Od operacije se z veseljem pogovarjam tudi po telefonu. Priporočil bi to operacijo vsem trans osebam, ki bi želele spremembo glasu. Dr. Yelken se že 15 let ukvarja samo s tem (sprememba glasu). Zelo je prijazen in profesionalen. Morda je edino slabo to, da je tako daleč, saj je poleg same operacije veliko drugih stroškov (letalo, hotel, prevozi …).”

(trans moški)