Lasje

Lasje oz. frizura sta, poleg oblačil, eni izmed sprememb v videzu, ki sta lahko in hitro dosegljivi, imata pa lahko zelo pomemben vpliv na lastno telesno samopodobo. Prav tako so lasje oz. frizura ena izmed telesnih lastnosti oz. elementov človekovega videza, ki jih najprej opazimo pri drugi osebi in na podlagi katere zelo hitro tudi pripišemo spol osebi, ki je sicer ne poznamo.


Zelo veliko trans maskulinih oseb spremeni svojo frizuro iz dolgih oz. zelo dolgih las na kratke in marsikdo to označuje kot svoj “preporod” ali “eno najboljših odločitev v življenju”. Seveda pa imajo transmaskuline osebe tudi dolge lase in raznolike frizure, saj – kot oblačila – lasje oz. frizure nimajo spola in posledično ne pripadajo izključno enemu spolu. Bistveno je, da vse_i raziskujemo frizure, s katerimi imamo občutek, da lahko najbolj udobno izražamo sebe.

Kako zamenjati frizuro za lajšanje disforije

Do dobre frizure lahko prideš po dveh poteh: izpod rok dobre_ga frizerke_ja ali domačem salonu z metodami naredi sam_a.

Trans/LGBTIQ+ osebe priporočajo sledeče frizerke_je in frizerske salone:

V izogib neprijetnim situacijam ob prihodu v salon priporočamo, da že ob naročanju poveste kakšno storitev naročate, torej a gre za moško ali žensko striženje. Sodobnejši frizerski saloni imajo naročanje urejeno preko interneta, kjer sam_a označiš na kateri tip storitve se naročaš, kar je trans osebam v veliko olajšanje. V primeru, da se naročaš pri salonu, kjer nimajo spletnega naročanja, pa je najboljša praksa, da po telefonu vnaprej jasno poveste kakšno striženje naročate.

Veliko transmaskulinih oseb prisega na domača striženja po metodi naredi sam_a, pri čemer je to veliko lažje v primeru, kadar oseba želi imeti kratke lase. V takšnih primerih je ponavadi dovolj en povprečen strižnik las, nekaj poguma, zelo prav pa pride tudi par pomagajočih rok. Internet je poln kratkih videov z nasveti in napotki, kako ustvariti razne kratke frizure s strižniki.

Vpliv spremembe frizure na počutje in duševno zdravje

“Leta 2016 sem si tudi postrigel dolge lase. S kratkimi lasmi se počutim veliko bolje.”

(trans moški)

“Dolgo sem razmišljal_a a se naj postrižem ali ne, odstranim vse oz. večino las in s tem spomine na prejšnja življenjska obdobja. Odločitev, da se zabrijem, je bila top in tako zelo na mestu, od takrat se počutim veliko boljše v svoji nebinarnosti.”

(nebinarna oseba)

“Nekoč sem si postrigel lase na ful kratko, to je bil eden mojih prvih korakov v socialno tranzicijo. Imel sem res kratke lase in najbolj tipične maskuline frizure. To sem nosil par let, ampak mi ni blo kul, to nisem bil jaz. Zdaj imam lase spet dolge, segajo mi čez ramena in želim, da še ful zrastejo, ful dolge želim. S tem se počutim veliko bolj masc kot prej s kratkimi, ker čutim, da je takšna frizura prava zame.”

(trans moški)