Osnove nege obraza

Nega obraza je prvi in najbolj osnoven korak, s katerim bomo videz kože pripeljale_i do najboljšega možnega rezultata, hkrati pa bomo s tem ustvarile_i dobro podlago za makeup.

Nega obraza sega vse od preproste rutine s samo nekaj koraki do zahtevnejših rutin, ki lahko zahtevajo precej več časa. Kakšno rutino nege obraza bomo izbrale_i, je odvisno tudi od rezultata, ki ga želimo doseči (npr. ali želimo, da bo koža videti bolj mat ali bolj sijoča).

Elementi, ki naj bi jih vsebovala vsaka rutina nege obraza:

 • Čiščenje → je prvi korak vsake rutine nege obraza, s katerim bomo poskrbele_i, da bo naša koža čista in pripravljena na nadaljne korake.
 • Vlaženje kože → je navadno naslednji korak (ali več korakov), s katerim dosežemo, da bo naša koža mehka, gladka in zdravega videza, hkrati pa s tem že ustvarimo dobro podlago za nanos makeupa, če si tega želimo. To lahko dosežemo z dobro vlažilno kremo, lahko pa si dodatno pomagamo tudi z drugimi kozmetičnimi produkti (npr. toniki, serumi, esencami, maskami, …).
 • Zaščita pred soncem → čez dan moramo kožo zaščititi pred škodljivim vplivom sonca. Tako bomo preprečili_e hitrejše staranje kože. Za to uporabljamo dobro sončno kremo (SPF 50+), ki je namenjena za uporabo na obrazu (kreme za sončenje za telo za to niso vedno primerne, hkrati pa imajo navadno nižji SPF).

Kako izbrati kozmetične izdelke?

Pri izboru kozmetičnih izdelkov moramo vedno preveriti vsebino, saj se želimo izogniti produktom, ki vsebujejo sestavine, ki bi kožo lahko izsušile ali razdražile (npr. alkohol). Tako se tudi izogibamo produktom, ki so odišavljeni, barvani itd. Hkrati moramo paziti, da izbiramo produkte, ki so primerni za naš tip kože (mastna, suha, nevtralna/mešana koža) in ker je vsaka koža unikatna, smo tudi po izboru pravih produktov pozorne_i na to, kako se naša koža na njih odzove.

Preden katerikoli produkt nanesemo po celotnem obrazu, ga iz varnosti lahko testiramo na drugem, manjšem predelu telesa (npr. na zapestju). Seveda se za bolj podrobne informacije lahko posvetujemo tudi z dermatologom_injo, če jo_ga obiskujemo.

Znamka kozmetičnih izdelkov načeloma ni pomembna, dokler pri vsakem preverimo vsebino in izberemo pravi produkt zase. Pri tem si lahko pomagamo s spletnim orodjem. Uporaba orodja je precej preprosta: na spletu poiščemo izdelek, ki ga želimo preveriti, seznam njegovih sestavin kopiramo v za to namenjeno okence v spletnem orodju, nakar orodje preveri sestavo in poda analizo.

Nekaj sestavin, ki si jih želimo v kozmetičnih produktih (oz. nekaj dodatnih produktov, ki jih lahko vnesemo v svojo rutino):

 • Hialuronska kislina. Uporablja se tudi v kožnih pripravkih za celjenje ran, opeklin, kožnih razjed in kot vlažilno sredstvo. Pogosto se promovira tudi za uporabo v izdelkih proti staranju, vendar ni znanstvenih dokazov, da bi lahko z uporabo na koži ali z zaužitjem hialuronske kisline preprečile_i procese staranja.
 • Salicilna kislina. Pri uporabi na koži deluje salicilna kislina v koncentracijah od 1 % do 3 % antiseptično in keratoplastično, v višjih koncentracijah pa keratolitično (lušči poroženele plasti pokožnice). Uporablja se v različnih dermalnih farmacevtskih oblikah, na primer poznani so alkoholni losjoni za uporabo pri aknah, saj odmaši pore in preprečuje nastanek ogrcev.
 • Vitamin C.
 • Če kožnim celicam, ki proizvajajo kolagen, dodamo vitamin C, se poveča sinteza kolagena, zaradi česar bo koža bolj čvrsta in bo videti mlajša. Vitamin C v koži ima tudi antioksidativno delovanje, saj nevtralizira proste radikale, ki nastajajo zaradi delovanja škodljivih okoljskih dejavnikov in po poškodbah kože zaradi vpliva UV sevanja.

 • Retinol. Retinol je ena od glavnih sestavin v industriji za nego kože, posebej obraza. Pridobivamo ga iz vitamina A in dokazano stimulira proizvajanje kolagena ter preventivno deluje proti znakom staranja kože. Naša koža se stara, saj se proces obnavljanja celic s površinske plasti kože iz leta v leto vse bolj upočasnjuje, zato naš obraz postane grob na dotik, gube pa vse opaznejše. Izdelki, ki vsebujejo retinol, kot so kreme in serumi za obraz, zmanjšujejo vidnost drobnih linij in gub na obrazu, še posebej na predelu čela in ust. Hkrati povečujejo prožnost kože in njen tonus ter nevtralizirajo madeže, saj retinol preprečuje proizvajanje melanina, mehča kožo in jo naredi prijetnejšo na dotik.

Primeri dobrih znamk kozmetičnih izdelkov:

 • Kozmetika Afrodita. Zelo dostopna v večini prodajaln (Müller, DM, Online), širok nabor različnih produktov za vse tipe kože.
 • CeraVe. Širok nabor nevtralnih, neodišavljenih produktov za vse tipe kože. Dostopno predvsem online.
 • Cosrx. Profesionalna kozmetika korejskega porekla, dostopna predvsem online.
 • Klaris. profesionalna kozmetika korejskega porekla, dostopna predvsem online.
 • The Ordinary. Širok nabor različnih produktov, predvsem različnih serumov in olj.