Negovanje nohtov

Nohte strižeš naravnost. To ti bo pomagalo preprečiti vraščanje nohtov. Poskusi si postriči nohte takoj po tuširanju ali kopanju, da bodo nohti mehkejši.

Če bi rad_a zmehčal_a vogale ali robove nohtov, uporabljaj pilico za nohte ali brusilnik za nohte. Pili v isti smeri, da preprečiš oslabitev nohtov. Piljenje naprej in nazaj sčasoma močno poškoduje nohte.

Orodja za nego nohtov vsak mesec razkuži s 70-odstotnim ali močnejšim izopropilnim alkoholom.

Če želiš ohraniti prožnost nohtov in preprečiti njihovo cepljenje, jih po striženju navlaži.

Izogibaj se nekaterih lakov za nohte v divjih barvah, ki vsebujejo sestavine, kot sta formaldehid in dibutil ftalat, saj oslabijo nohte. Poleg tega lahko večkratna uporaba krepko pigmentiranih barv povzroči, da tvoji nohti porumenijo ali oslabijo. Če želiš uporabljati drzne barve, poskusi občasno med nanosom narediti “naravni” izgled, da se nohti lahko sprostijo od kemikalij.

Uporabljaj nežen odstranjevalec laka za nohte, osnovni premaz in nadlak. Odstranjevalci laka za nohte brez acetona so blagi in preprečujejo, da bi se tvoji nohti izsušili. Pri barvanju nohtov osnovni premazi pomagajo preprečiti, da bi se tvoji nohti obarvali. Zgornji premazi zmanjšajo verjetnost, da se lak za nohte strga in zmanjšajo pogostost odstranjevanja laka za nohte.

Navlaži nohte z oljem, da ostanejo prožni in močni. Tako kot na drugih delih tvojega telesa lahko tudi tvojim nohtom koristi ohranjanje hidracije. Pred spanjem poskusi vtreti mandljevo ali avokadovo olje na nohte in obnohtno kožico, da preprečiš, da bi se sušili, lomili ali se luščili. Če nimaš mandljevega ali avokadovega olja, uporabljaj balzam za ustnice. Vlažilne kreme za obnohtno kožico so na voljo tudi v lekarnah in drogerijah.

V svojo prehrano dodaj beljakovine in omega-3 maščobne kisline. Keratin, beljakovina, ki sestavlja tvoje nohte, se lahko bolje proizvaja, če uživaš več hrane, kot so ribe, oreščki in fižol. Poskusiš lahko tudi jemati dnevne dodatke, kot sta biotin in ribje olje, ki jih najdeš v trgovini z živili ali z zdravo hrano.

Vitamin B lahko prav tako okrepi tvoje nohte, cink lahko pomaga odpraviti bele lise, železo pa lahko pomaga ustaviti nastajanje grebenov na nohtih. Vitamina A in C lahko pomagata narediti tvoje nohte bolj navlažene in sijoče. Priporočena dnevna količina beljakovin je 0,8 gramov na 1 kilogram tvoje telesne teže.