Spolna disforija

Disforija je kratko- ali dolgoročno doživljanje nelagodja, nezadovoljstva in stisk zaradi neujemanja lastne spolne identitete s spolom, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu.

Vse transspolne osebe ne doživljajo nujno spolne disforije.

Spolno disforijo osebe doživljajo na različne načine, npr. s posebno močnimi negativnimi čustvi glede določenih delov svojega telesa ali npr. v povezavi s tem, da so v družbi neprestano naslavljane v slovničnem spolu, s katerim se ne identificirajo.

Disforija lahko gre od rahlega nelagodja do ekstremnega nelagodja in celo samomorilnih misli v nekaj minutah.

Nekatere transspolne osebe se odločijo za medicinsko tranzicijo, kar doživljanje spolne disforije v veliki meri zmanjša.

Primera:

Matevž se počuti izrazito neprijetno, kadar ga na podlagi oblike njegovega telesa ali njegovega glasu naslavljajo »gospa«. Včasih se zaradi zelo negativnih čustev, ki jih to sproža v njem, nekaterim okoljem izogiba.

Zala se počuti zelo neudobno zaradi svojih prsi, zaradi katerih je vedno znova videna kot ženska in ne kot nebinarna oseba. Odkar nosi binder (oz. steznik, zelo prilegajoč se kos oblačila, ki ustvari videz in občutek bolj ploskega prsnega koša), se počuti bistveno bolje.

Kaj početi, ko začutim spolno disforijo?

Disforijo je glede na to, kako pogosto in s kolikšno intenziteto jo začutiš, lahko zelo težko doživljati, še posebej pred tranzicijo. Medtem ko nekatere osebe ne čutijo spolne disforije, jo druge osebe čutijo zelo močno.

Spolna disforija se lahko nanaša na telo (del telesa ali na celotno telo) ali na socialno identiteto. Proti spolni disforiji ni recepta. Tranzicija in pravno priznanje spola sta najboljši rešitvi. Nekatere osebe tudi po tranziciji še vedno čutijo disforijo (čeprav v veliko manjši meri).

Disforijo lahko čutiš kot nejasen konstanten občutek nelagodja ali v obliki kriz. Krize ali kadar disforija postane neobvladljiva, so trenutki, ki so lahko strašljivi. Zato si je pomembno zapomniti, da bo disforija minila. Vmes pa lahko narediš vse, kar se ti zdi, da pomaga olajšati ali pozabiti na trenutno psihično bolečino in kar ni samodestruktivno.

Ko pride disforija, se umakni od situacije, ki jo je povzročila. Za preusmeritev pozornosti lahko poskusiš različne metode:

 • meditacija
 • poslušanje glasbe
 • kopel ali tuširanje
 • nega telesa
 • najdi umetniški projekt: risanje, igranje inštrumenta …
 • sprehod v naravi
 • stik z živalmi
 • TV, serije ali filmi
 • branje
 • šport
 • skupnost oseb, ki tudi doživljajo disforijo
 • pisanje

Vsaka oseba čuti disforijo drugače in posledično je lahko zelo različno, kaj potrebuje, da se pomiri. Ponavadi je dobrodošlo vse, kar potrdi spol in identiteto.

Higiena in nega telesa proti disforiji:

Za veliko trans femme oseb je redna in specifična nega telesa izjemno pomembna za duševno zdravje in počutje glede disforije.

Izvajanje higiene telesa je lahko močna potrditev spolnega izraza in identitete. Vsa nega telesa in redna telesna higiena je torej lahko spolno zelo evforična. Poleg učinka na duševno zdravje, je lahko npr. dišeča kopel tudi učinkovita rešitev za blaženje trenutne krize disforije za veliko trans femme oseb.