črna bitja se kopajo v oblaku, na katerem so posuti spolni simboli (ženski, mokši, trans, in vprašaj)

Mislim, da sem trans, kaj pa zdaj …

Če bereš ta priročnik, je verjetno, da se sprašuješ, če si morda tudi sam_a trans oseba. Morda ti oznake glede spolne identitete niso pomembne ali pa si celo cisspolna oseba. Mogoče si že od nekdaj čutil_a, da je tvoja spolna identiteta drugačna, kot je ta, v kateri živiš. Mogoče si od nekdaj vedel_a, da si v resnici ženska, moški ali pa nič od tega. Ali pa se šele sprašuješ. Mogoče čutiš disforijo –  stisko, ker se tvoja identiteta ne ujema s tvojim telesom oziroma deli telesa ali stisko, ker te okolica ne prepoznava kot se čutiš sam_a. Lahko si želiš prilagoditi svoj izgled tako, da bo odražal tvojo pravo spolno identiteto. Morda pa ti je dovolj, da spremeniš ime in osebne zaimke? 

Najbrž te zanima, kaj zdaj. Kako naprej? Ali obstaja splošen postopek, v katerega se vključijo transspolne osebe, ki želijo živeti v skladu s svojo spolno identiteto? Kje najti odgovore in osebe, ki lahko pomagajo najti odgovore? Pomembno je, da se na tej točki, ko imaš veliko vprašanj in nešteto različnih misli, ne prestrašiš. Tudi, če imaš občutek, da si sam_a in da te nihče ne razume, se zavedaj, da je transspolnih oseb več, kot si predstavljaš, in da smo vse_i na tak ali drugačen način šle_i skozi to. Nekje je treba začeti in začetek ni nikoli preprost. 

Lažje je, če imaš v mislih, da se ti ne mudi in da je v redu, tudi če še nisi prepričan_a, kaj želiš zase. Vsaka oseba je različna in niti dve izkušnji trans oseb nista enaki. Zato ne obstaja en nasvet ali en postopek, ki bi mu trans osebe lahko sledile. Prav tako večina korakov ni dokončnih. Veliko je prostora za preizkušanje in raziskovanje tega, kar ti ustreza. Najpomembnejše je ravno to, da ugotoviš, kaj si želiš – kaj bi ti pomagalo, da bi se v svoji koži počutil_a bolje? Kaj je tisto, kar bi ti dalo občutek, da živiš v skladu s svojo resnično spolno identiteto ali spolnim izrazom? 

Odgovore je pogosto lažje iskati, če imaš prave in točne informacije in če pri tem nisi sam_a. Zato je tukaj ta priročnik.

”Zame je transspolnost preseganje ustaljenih predpisov o spolu. Najboljše in hkrati tudi najtežje pri tem, da sem transspolna oseba je to, da lahko sam poiščem in ustvarim nove oblike bivanja.” —Martin