Umik dopisa Ministrstva za notranje zadeve, ki je kršil pravice do spoštovanja zasebnega življenja

19. 4. 2017 smo pri Zavodu Transfeministična Iniciativa TransAkcija in Društvu informacijski center Legebitra objavile_i sporočilo, namenjeno predvsem osebam, ki potrbujejo dostop do postopka pravnega priznanja spola.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč v začetku februarja vsem upravnim enotam v Republiki Sloveniji poslalo dopis, v katerem slednje naproša, da upoštevajo odgovor Ministrstva za zdravje, v katerem je med drugim zapisano, da potrdilo pristojne_ega zdravnice_ka oz. pristojne zdravstvene ustanove, »ki izkazuje, da je pri osebi ženskega spola potrjena identiteta moškega spola oziroma obratno ali zagotovilo, da je posameznik na podlagi medicinskega zdravljenja spremenil spol, ni enakovredno potrdilu, da je oseba spremenila spol, kot to določa zakonodaja.«

Omenjeni dopis krši 8. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o spoštovanju pravice do zasebnega življenja ter 35. člen Ustave RS, ki pravi, da je zagotovljena nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.

Društvo informacijski center Legebitra in Zavod Transfeminisitčna Iniciativa TransAkcija sta ministrstvo pozvala, da omenjeni dopis umakne.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) se je odzvalo na naš poziv in zapisalo, da pristojni organ od osebe, ki je vložila vlogo za pravno priznanje spola ne more zahtevati potrdila o določenem operativnem posegu. Iz potrdila pristojne zdravstvene ustanove oziroma zdravnice_ka mora poleg osebnih podatkov (ime, priimek, datum rojstva itd.) izhajati zgolj dejstvo, da je oseba spremenila spol, kot je zapisano v 37. členu Pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru. Po zaprosilu MNZ je Ministrstvo za zdravje obrazložilo, da je treba upoštevati potrdilo psihiatrične ustanove, v katerem je »nedvoumno potrjeno zgolj dejstvo, da je oseba spremenila spol (sam način spremembe spola pa ni relevanten)«.

MNZ še sporoča, da sta bila Univerzitetna psihiatrična klinika v Ljubljani in Interdisciplinarni konzilij RS za potrditev spolne identitete obveščena in naprošena, da izdajata potrdila za pravno priznanje spola, iz katerega nedvoumno izhaja zgolj dejstvo, »da je oseba spremenila spol, saj je način spremembe spola irelevanten«.

Pri vlogi za pravno priznanje je tako spet vzpostavljeno stanje pred februarjem 2017, ki natančno sledi dikciji 37. člena Pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru. Če se kljub temu pri vlogi za pravno priznanje spola srečujete z zapleti, vam lahko pomagajo pri Pravni svetovalnici LGBT.