Kratek animiran film o transspolnosti: “Med modro in roza: Nika in tovarna igrač”

Ilustracija: Nuka Horvat

Z veseljem sporočamo, da smo izdale_i
kratki animirani film o transspolnosti
Med modro in roza: Nika in tovarna igrač.

Animacija, originalna glasba, scenarij in režija filma vse prihajajo izpod prstov in izza kreativnega uma trans ustvarjalk_cev, na kar smo še posebej ponosne_i.

Kratka vsebina filma: Temačna stara tovarna igrač v sebi skriva veliko skrivnost. Zaradi napake inženirjev stroji, ki igrače pripravljajo za pakiranje in odvoz v trgovine, prepoznavajo le dve vrsti igrač – modre kvadrate in roza trikotnike. Toda, kaj se zgodi z igračami, ki so med modro in roza? Odgovor nam bo podala pogumna igrača Nika.

Kratki film Med modro in roza: Nika in tovarna igrač je animirana adaptacija prvega slovenskega priročnika o transspolnosti Med modro in roza, ki smo ga pri Zavodu TransAkcija izdale_i novembra 2019.

S filmom, kot tudi s priročnikom, želimo na prijazen način predstaviti osnove konceptov transspolnosti, spolne identitete in procesa pripisa spola ob rojstvu.

Ilustracija: Nuka Horvat

Igrača Nika nam tekom filma predstavi, da spola nista samo dva in da je spolna identiteta – torej naše lastno doživljanje svojega spola – nekaj, kar imamo prav vsi ljudje, ne samo transspolne osebe.

Podatki o filmu:

Naslov: Med modro in roza: Nika in tovarna igrač
Igrače:
Nika: Evan Grm
Otrok: Maja Ličen
Medved: Mitja Blažič
Režija: Lea Aymard
Animacija: Nuka Horvat
Originalna glasba:
Niki Lapkovski
Scenarij:
Kolektiv Zavoda TransAkcija in Ana Čigon
Produkcija: TransTube, Zavod TransAkcija
Jezik: Slovenski z angleškimi podnapisi
Dolžina: 10’30”
Leto: 2020

V primeru, da so se vam ob ogledu filma pojavila razna vprašanja priporočamo, da pogledate priročnik Med modro in roza – najverjetneje boste odgovore nanje našle_i prav v njem.

***********************************************************************************************

Kratki animirani film so omogočile_i: Astraea Lesbian Foundation for JusticeMama CashInternational Trans Fund in Mestna občina Ljubljana