O TransAkciji

Kolektiv Zavoda TransAkcija, 2019.

Zavod Transfeministična Iniciativa TransAkcija je prva in (zaenkrat) edina trans specifična organizacija v Sloveniji.

V zavodu smo aktivne trans osebe, ki delamo s trans osebami in za trans osebe.

TransAkcija deluje od leta julija 2014 dalje, prvotno kot neformalni kolektiv, od leta 2015 pa formalno kot zavod v nevladnem sektorju.

Delujemo za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji, naše ključno poslanstvo pa je zagovorništvo človekovih pravic in svoboščin transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb.
Prispevamo k vidnosti transspolnih oseb in tematik v javnih družbenih prostorih, ter se zavzemamo za pojavljanje diskurza o spolih, spolnih identitetah in spolnih izrazih v slovenski javnosti.

Delujemo v skladu z vrednotami transfeminizma in prepričanjem, da so vse spolne identitete legitimne. Naše delovanje temelji na načelih intersekcionalnosti, vrednote, ki oblikujejo naše politično delovanje pa so prevpraševanje družbenih norm in razmerij moči, osebna in kolektivna integriteta, anti-seksizem, anti-rasizem in anti-(trans)mizoginija, anti-biološki esencializem, podpora spolnega dela, depatologizacija duševnih motenj in vsakršno drugo družbeno angažirano delovanje, ki prevprašuje in destabilizira binarne družbene sisteme.

Preberite o naših aktivnostih tukaj.

Grafična podoba

Fotografija: Niki Lapkovski

Celostna grafična podoba in logotipi za uporabo v medijih so na voljo za prenos tukaj:

Kdo smo


Linn Julian Koletnik
Direktor

Linn Julian, vodja in ustanovitelj Zavoda TransAkcija, je kvir socialni delavec z magisterijem iz študij spolov. Je nebinarna transspolna oseba in transfeminist, ki aktivistično deluje po načelu, da je osebno tudi politično. Oči se mu zaiskrijo ob preseganju družbenih normativov in binarizmov, pripoznavanju (lastnih) privilegijev in radikalni ranljivosti.Evan Grm
Programska_i koordinator_ka

Evan, soustanovitelj_ica Zavoda TransAkcija in anglist_ka feminističnih predispozicij, je najbolj sumničav_a do najbolj samoumevnih stvari. Je nebinarna oseba, ki kot Mx Scully skuša razkriti dosjeje X v binarnem spolnem sistemu oziroma onkraj njega. Vodi jo_ga radikalno prepričanje, da se je_ga svet tiče. Prav to jo_ga je pognalo tudi v odbor IGLYO. Tipičen rak-riba-tehtnica torej.


Heidi Pun
Marketing, tehnologija in dizajn

Heidi je genderqueer CMT, kar je samo fancy kratica za “poskrbi za to, da je ta spletna stran dostopna in ima lep dizajn”. Uživa v neslanih šalah, hackathonih in pivu. Nihče ne ve točno, s čim se profesionalno ukvarja izven Zavoda TransAkcija.

Lea Aymard
Vodja videoprodukcije in urednica TransTube

Lea je snemalka in trans aktivistka. Rodila se je v Franciji, kjer je delala kot igralka in kulturna delavka. Leta 2005 se je preselila v Slovenijo, od takrat dela kot samostojna snemalka, direktorica fotografije, steadicam operaterka in montažerka. Pri TransAkciji je ustanoviteljica YouTube kanala TransTube.

tl;dr: Kadar Lea ne snema, se bori za človekove pravice trans oseb. Preveč govori in rada je čips pred Netflixom.

Tova Per Peterka
Prostovoljec na področju organizacije in logistike

Tova Per dela v lesni industriji, poleg tega pa je nebinarček za vse.

Opisi naših identitet se nahajajo v slovarju.