TransFormacije II: Mesec osveščanja o transspolnosti

Z velikim veseljem napovedujemo
TransFormacije II – Mesec osveščanja o transspolnosti

oz. Transgender Awareness Month. 

Namen meseca je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, naslavljanje pravic in potreb transspolnih oseb ter krepitev skupnosti transspolnih oseb, obeležujejo pa ga mnoge države širom sveta.

PROGRAM:

Otvoritev fotografske razstave Jasne Klančišar 30″ – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb
Torek, 7. november ob 13.00, Osrednji atrij Mestne hiše

Proces tridesetsekundnega portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe. Dvaindvajset portretov želi transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto. Tudi tiste v senci ničesar ne skrivajo, le izpostavijo zase pomembnejše dele; so vidne_i, kot želijo biti videne_i, v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira.

***
TransTube – video delavnica
Sobota, 11. november, med 9.00 in 18.00, Klub Tiffany

Delavnica je v prvi vrsti namenjena transspolnim in cisspolno nenormativnim osebam, ki so ali pa si želijo postati vlogerke_ji, youtuberke_ji in jih zanima (video) aktivizem. Udeleženke_ci so lahko začetnice_ki ali pa imajo že nekaj izkušenj s tega področja.

Na delavnici se bomo naučile_i profesionalnih prijemov in trikov, ki so ključnega pomena za izdelavo in urejanje videov. Poudarek bo na vlogih in youtube videih ter na praktičnem delu; začele_i bomo z nekaj teorije, ki bo vključevala vse od priprav za snemanje, produkcijo in postprodukcijo.

Zaradi omejenega števila mest se je na delavnico treba prijaviti:

PRIJAVNICA

Vse_i prijavljene osebe bodo do petka, 3. novembra obveščene o tem, če se bodo delavnice lahko udeležile_i. Izbrane osebe boste po e-mailu prejele_i program in navodila o tem, kaj prinesti s seboj, itd.

Izkušnje torej ni so pogoj, zato vabljene_i, da vstopite v svet transformativnega video-aktivizma!

***

STIK Maribor – Spolni izraz
Pondeljek, 13. november ob 18.00, MKC Maribor

TransFormacije tokrat prihajajo tudi v Maribor!
Skupaj z Legebitra bomo mesečni mariborski dogodek STIK posvetile_i spolnemu izrazu.

Prvi del STIKa bo potekal v obliki pogovora. Naslavljale_i bomo teme spolne identitete, spolnega izraza, oblik izražanja … preigravale_i se bomo z izrazi maskulinost in feminilnost ter poskušale_i najti svoje mesto znotraj, zunaj ali nekje vmes.
Po pogovoru sledi drugi del, ki bo bolj kreativno obarvan; na voljo bodo različni materiali in pripomočki, ki jih boste lahko uporabile_i: ličila, bleščice, krede za lase, laki za nohte, itd, vse_i pa ste vabljene_i, da prinesete tudi svoj material oziroma tisto, kar želite obleči ali morda deliti z drugimi. Pri nanašanju ličil bodo za nasvete in pomoč na voljo naše_i prostovoljke_ci.

***
Strokovno srečanje TransMisija IV
Torek, 14. november med 9.00 in 16.00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova

Strokovno srečanje TransMisija IV predstavlja nadaljevanje strokovnih srečanj TransMisija I, II in III, ki so se zgodila novembra 2014, 2015 in 2016, in je prepoznan kot eden izmed ključnih javnih dogodkov za tematike transspolnosti v Sloveniji.

Tokrat se bomo osredotočile_i na dve področji, in sicer pravno ureditev človekovih pravic transspolnih oseb s poudarkom na pravnem priznanju spola ter transspolnosti v slovenskem jeziku in medijih.

Program strokovnega srečanja

Prijave na strokovno srečanje zbiramo do petka, 10. 11. 2017 do 16. ure.

PRIJAVNICA

***
Dan spomina na žrtve transfobije – TDOR
Ponedeljek, 20. november ob 19.00, Klub Tiffany
Dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance – TDOR, se obeležuje od leta 1998 dalje in je namenjen izrazu spoštovanja in spomina transspolnim osebam, katerih življenja so bila nasilno prekinjena zaradi transfobije in transmizoginije.
 

Dan spomina na žrtve transfobije bomo obeležile_i s prižiganjem sveč, branjem imen nasilno preminulih transspolnih oseb v obdobju enega leta ter s spremljevalnim programom. Letošnji program bo kulturno-glasbeno obarvan in kot tak bo služil kot opomnik na izjemno moč, trdoživost in ustvarjalnost transspolnih oseb.

***

Vsi prostori so dostopni za osebe, ki uporabljajo voziček.

Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, U.S. Embassy Ljubljana, Astraea Lesbian Foundation for JusticeTransgender Europe – TGEU in International Trans Fund.