Lea Aymard: “Spodnje hlačke za trans feminine osebe obstajajo in so seksi!”

foto: CC license www.wikihow.com

Poznate tucking? ali zakaj Carmen Liu želi, da se počutite vredne

“Kaj si želiš za rojstni dan ?” me je nekaj tednov nazaj vprašal moj partner. Ponavadi nikoli ne vem. Letos pa sem takoj pomislila na GI kolekcijo od Carmen Liu. “Spodnje hlačke!” sem odgovorila.

Ker me dobro pozna in ve, kako sem disforična glede svojih genitalij, je dvignil pogled, da preveri, če je dobro slišal. Razložila sem mu, da sem na Facebooku zasledila članek, ki je napovedoval prvo linijo spodnjega perila za trans feminine osebe, in da bi jih rada poskusila.

Ko sem se začela v javnosti predstavljati kot ženska, me je namreč zelo skrbelo, da so genitalije opazne pod oblekami. Ob prvih korakih po ulici sem se počutila kot ruska raketa, ki leti skozi ameriško nebo; prepričana sem bila, da je samo vprašanje časa, kdaj me bo nekdo “razkril”. Dolgo sem iskala rešitev, ko sem prvič slišala za tucking.

Tucking je metoda, ki jo prakticirajo AMAB osebe (osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol), da se genitalje ne vidijo/čutijo pod oblekami. Tucking je lahko pomembna stvar, če osebe želijo “pass-ati” ali/in za lajšanje spolne disforije. Nekatere trans ženske tuck-ajo vsak dan, nekatere občasno, seveda pa nekatere AMAB trans osebe tudi ne čutijo potrebe po tucking-u.

Najbolj poznan način tucking-a je naslednji: penis se povleče nazaj med nogami proti anusu, hkrati pa se testise potisne v dimeljski kanal.

foto: CC license www.wikihow.com

Namesto te tehnike ali poleg te tehnike nekatere osebe uporabljajo tudi posebno, tesno spodnje perilo ali hlačke s posebnim žepom.  Preizkusila sem več metod, ki vključujejo tesne hlačke, medicinski trak in druge zanimive pripomočke. Z malo potrpljenja sem prišla do izgleda, ki mi je olajšal disforijo in omogočil, da sem lahko nosila več vrst oblek in hlačk. “Juhu,” sem se veselila “končno bom lahko nosila vse obleke, hlače in kopalke, ki jih želim! Pozor, plaža, prihajam!”

To je zadnje, kar sem mislila, preden sem prvič dejansko poskusila tucking za običajen delovni dan. Že po nekaj poskusih sem izgubila precej navdušenja in drastično znižala svoja pričakovanja. Kot prvo, če je zadeva močno zatisnjena (da se nič ne vidi) po 8 ur, je prekrvavitev precej slaba ali se celo ustavi, kar je lahko tudi nevarno. Drugo, sedeči položaj boli kot hudič. Kot tretje, projekt WC izgleda kot izkopavanje mumije, katero moraš potem tudi zaviti nazaj. Nisem še odkrila metode ali pripomočka, ki bi bil po nekaj urah gibanja zanesljiv, hiter, enostaven, varen in neboleč, kaj šele estetski.

Lahko bi nadaljevala, ampak mislim, da ste dojele_i bistvo. Kadar je bilo treba, sem tuck-ala, ampak če je bilo le mogoče, sem se temu izogibala. Kasneje sem iskala tudi poseben dizajn spodnjih hlačk za trans ženske, ampak so bili takšni izdelki dragi, hkrati pa so na slikah izgledali zelo slabo.

Obupala sem in se sprijaznila z dejstvom, da optimalna rešitev za moj problem ne obstaja. Zato sem se na začetku marca zelo razveselila, ko sem zasedila ta članek : Transgender lingerie designer Carmen Liu debuts ‘first of its kind’ collection. Carmen Liu je ustvarila linijo spodnjega perila za trans feminine osebe in s tem obogatila ponudbe na trgu za tucking z rešitvijo, ki naslavlja kompleksnost potreb trans femininih oseb za tucking: estetika, učinkovitost, udobnost in varnost.

Čeprav je izdelek zanimiv, inovativen in vreden nakupa, je kontekst morda še bolj zanimiv in pomemben. Carmen je prišla v obdobju, ko se vedno več modnih podjetij na svetovni ravni opredeljuje glede svojih ideoloških stališč – ki so bodisi vključujoča ali pa izključujoča do transspolnih oseb. Medtem ko modne revije in izdelki Women’s secret ostajajo izključujoči do trans in cisspolno nenormativnih oseb, se je Carmen odločila ponesti glas trans žensk v eno izmed najbolje varovanih in binarnih delov modne industrije – spodnje perilo. Njene modne revije v tem kontekstu odsevajo pomen vidnosti trans femininih oseb v sklopu londonskega tedna mode. To pa je nedvomno eden izmed pogumnih korakov do normalizacije transspolnih teles v družbi.

Seveda pa take pogumne poteze nikoli niso brez reakcij. Skupina protestnic_kov pod vodstvom trans-izključujoče radikalne lezbične feministke Julie Long se je zbrala pred stavbo, kjer je Carmen Liu predstavljala prvo kolekcijo spodnjega perila za transspolne ženske. Skupina sicer ni posebej zmotila dogodka, ostale_i so namreč na cesti, kjer so mahale_i z različnimi žaljivimi slogani, kot so: “Seksi spodnje hlačke te ne spremenijo v žensko” in “To je biologija”.

To, da osebe, ki se imajo za feministke, protestirajo zaradi modne revije, mi je precej smešno in absurdno, pa tudi žalostno. Ampak če lahko s podporo teh izdelkov razjezim nekaj ljudi, ki si mislijo, da izgled mojih genitalij določa moj spol, je moj dan že uspešen. Naj se torej ve: spodnje hlačke za trans feminine osebe obstajajo in so seksi!

Lea Aymard

P.S. Aja, za tiste, ki se sprašujete – ja, moj dragi mi jih je na koncu kupil za darilo.

___________

Besede v članku:

cisspolna_i (oseba)- (protipomenka pridevnika “transspolna_i” oz. besedne zveze “transspolna oseba”) označuje osebo, ki doživlja ujemanje med lastno spolno identiteto in spolom, ki ji je bil pripisan ob rojstvu oziroma pridevnik, ki se nanaša nanj_o

AMAB in AFAB – kratici, ki opisujeta spol, pripisan ob rojstvu. Izhajata iz angleških izrazov “assigned male/female at birth”. Vsem nam je namreč ob rojstvu pripisan spol, ki je v veliki večini bodisi ženski (AFAB) ali moški (AMAB). Cis moški in trans ženske so naprimer AMAB osebe, saj jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol.

“pass-ati”/ “pass-anje” (iz angleškega izraza “passing”, “to pass”) – pomenita način, kako druge osebe prepoznajo spolno identiteto transspolne osebe. Če torej oseba “pass-a”, je videna kot cis oseba spola, s katerim se identificira. Za feminine AMAB osebe tako ponavadi “pass-ati” pomeni, da jih ljudje vidijo oz berejo kot ženske oz kot ženstvene osebe. Za AFAB trans osebe pa pogosto to pomeni, da so videne kot moški oziroma kot maskuline_i.

Viri:

https://www.gicollection.co.uk/shop/

https://en.wikipedia.org/wiki/Tucking

https://www.wikihow.com/Tuck-and-Tape

http://www.abdomen.si/dimeljska-ingvinalna-kila

https://www.pinknews.co.uk/2019/03/01/anti-trans-protest-over-pornographic-transgender-lingerie-fashion-show/

https://www.teenvogue.com/story/victorias-secret-ed-razek-transgender-model-comments-response

https://www.liveabout.com/lingerie-for-the-transgender-community-4147312

https://www.pinknews.co.uk/2019/03/01/transgender-lingerie-designer-carmen-liu/