Martin Gramc: “Tako kot bi moralo biti vsak dan”

“Ponosen Transbalkan” – osebna izkušnja s Transpozij_uma in marša

Ko sta me Evan in Linn povprašali_a, ali bi želela sodelovati na Transpozijumu, sem brez oklevanja rekla da. Predvsem zato ker gre za povezovanje in sodelovanje transspolnih, nebinarnih in interspolnih oseb s področja bivše skupne države. Takšna povezovanja so zelo pomembna, ker živimo v podobni družbeni situaciji in specifičnih kontekstih, ki jih aktivizem in kontekst transspolnega in interspolnega aktivizma v ZDA in Zahodni Evropi ne more pojasniti.

Sicer nisem preveč pričakovala od seminarja, ker sem si mislila, da bo to le še eden izmed mnogih LGBT+ seminarjev, ki sem se jih že velikokrat udeležila. Ampak moja pričakovanja so bila presežena. V prvi vrsti zaradi pogovorov, ki so se razvili. Najbolj mi bo ostal v spominu tisti o toksični moškosti, ki je z vseh možnih vidikov preprašal naše razumevanje patriarhata, mizoginije in naših lastnih izkušenj. Da o ljudeh ne govorim. Ne vem, kdaj sem bila nazadnje v prostoru s toliko transspolnimi, interspolnimi in nebinarnimi ljudmi; presunjeno in hkrati zelo domače. Tako kot bi moralo biti vsak dan, če svet ne bi deloval po principu binarnega sistema.

Potem je prišel Trans-Inter Marš, in to je bilo eno izmed največjih presenečenj, saj sploh nisem načrtovala, da bom ena izmed govornic_ov, dokler me dan prej Edi ni povprašal, ali bi preverila prevod manifesta. In sem ga. Naslednja stvar, ki se je spomnim, sem jaz na podiju in vsem zbranim vpijem o pomenu boja proti fašizmu in transfobiji. Počutila sem se zelo navdihnjeno in pozitivno. Sploh, ko sem videla solze na obrazih ljudi, s katerimi sem se družila v preteklih treh dneh in koliko jim pomeni ta dogodek. Neverjetno lep občutek. Za konec naj samo omenim, da sem Transpozijum zaključila na plesnem podiju in vse_i, ki so bile_i tam, vedo, da je bilo divje, in če želite izvedeti sočne podrobnosti, me kar pocukajte za rokav in z veseljem vam povem, kaj se zgodilo. Toliko o mojih vtisih z mojega prvega Transpozijuma.

Martin Gramc